Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Afvallen met bananen- Is dat mogelijk?

Afvallen door meer bananen te eten - kan dat? Iedereen weet dat groenten en fruit gezond zijn. Maar we horen ook dat suiker en koolhydraten dikmakers zijn. En een banaan bestaan voor 90% uit koolhydraten. Is een banaan dan een slimme keuze als je wilt afvallen? Wat denk jij?

Deel dit artikel met je maatjes

Kunnen bananen mij helpen met afvallen?

Kunnen bananen ervoor zorgen dat je sneller afvallen? Of zijn bananen gewoon een gezonde keuze als je ze eet in plaats van een snicker of een mars? Wat is er speciaal aan deze gele manen? 

Bananen bevatten maar 105 calorieën

In een gemiddelde banaan zitten maar 105 calorieën. En ze zitten vol met gezonde voedingsstoffen. Daarom nemen we al deze stoffen onder de loep nemen, om te achterhalen of ze ons kunnen helpen bij het afslanken.

Bananen zitten bomvol vezels waardoor we sneller afvallen

Bananen bevatten veel vezels en van vezels is bekend dat ze onze stofwisseling versnellen en vergemakkelijken. Maar wat doen ze en hoe val je dan af?

Wat doen vezels precies?

Vezels zijn goed voor onze darmen en daarom onmisbaar in ons dieet. Ze zorgen ervoor dat onze spijsvertering goed werkt. Ze geven ons een verzadigd gevoel na het eten en beschermen tegen ziektebeelden als: hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes type 2. [3]

De vezels geven ons een vol gevoel, waardoor we minder snacken. Als je spijsvertering dankzij de vezels goed werkt, kun je makkelijker naar de wc. Bij obstipatie zet je buik uit en ben je zwaarder door de ontlasting die je langer meedraagt. 

Hoeveel vezels zitten er in een banaan?

In een banaan zitten gemiddeld 3,1 gram vezels. [2] Het Voedingscentrum raadt aan om dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. 

De vezels in bananen dragen bij aan een goede ontlasting en wat extra energie. Kortom, voor de vezels is een banaan een goede keuze als je wilt afvallen. Een trage stoelgang zorgt al snel voor extra kilo’s. 

Welke stoffen in een banaan helpen mij nog meer bij het lijnen?

In een banaan zitten meer goede stoffen die ons kunnen helpen bij het lijnen. We weten nu welke rol de vezels hebben. Een banaan bestaat voor 90% uit koolhydraten en maar weinig eiwitten en vetten. Daarnaast ook uit antioxidanten, vitaminen en mineralen.  

Een banaan bestaat dus voornamelijk uit koolhydraten. Maar helpen deze koolhydraten ons ook bij het afslanken?

Koolhydraten

Koolhydraten hebben geen goede naam in combinatie met lijnen. We zien eerder een koolhydraatarm dieet dan een koolhydraatrijk dieet als tip voorbij komen. Maar dit vinden wij te kort door de bocht. Er zijn namelijk verschillende soorten koolhydraten. 

De koolhydraten die je in een banaan tegenkomt zijn fructose en glucose. Dit zijn dezelfde stoffen als in tafelsuiker. Je zou denken dat een banaan eerder dikmakend is. Of je nou een banaan eet of een schep suiker, eenmaal verteerd heeft je lichaam snelle energie uit de glucose en fructose gehaald. Er is nu nog geen verschil.

We hebben suikers nodig. Zonder suikers kunnen we niet functioneren. We willen wel dat onze bloedsuikerspiegel in balans blijft. Een hap suiker zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel ineens stijgt, en flink ook. Bij een banaan gebeurt dit niet. Dit komt door de andere voedingsstoffen in een banaan. Die remmen de suikers in een banaan af. 

Kalium

Kalium helpt je als je wilt afvallen. Het stofje zorgt er namelijk voor dat je spieren sneller herstellen. En sporten is een goed medicijn tegen ongewenst gewicht.

Magnesium

Magnesium helpt bij het vrijmaken van energie uit onze voeding en het ontspannen van spieren. Dit is ideaal als je de volgende dag weer wilt sporten.

Koper

We hebben koper nodig voor de energieproductie die in onze cellen plaatsvindt. Daarnaast is het ook goed voor ons afweersysteem. En zolang we onze weerstand op peil houden blijven we fit, gezond en komen we minder snel aan. 

Mangaan

Mangaan is een mineraal die betrokken is bij de energiestofwisseling. Het is onderdeel van een aantal enzymen die zijn nodig om bepaalde processen in je lichaam te laten werken. [4]

Vitamine B6 en C

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling. Het zorgt ervoor dat je energie uit je voeding kunt halen. 

Vitamine C zorgt er volgens onderzoek voor dat we meer gaan bewegen als we meer ascorbinezuur (citroenzuur) in ons lichaam hebben. [5] Als we bewegen verbranden we meer calorieën, en daar vallen we van af. 

Antioxidanten

Antioxidanten helpen je met afvallen doordat ze een positieve uitwerking hebben op onze stofwisseling. Een goede stofwisseling stimuleert de vetverbranding. [6]

De voedingsstoffen die we besproken hebben, kunnen meer goede dingen doen voor je gezondheid. We hebben nu alleen gekeken welke rol ze spelen bij het verliezen van je gewicht. 

We kunnen concluderen dat elke voedingsstof in een banaan een functie heeft met invloed op je gewicht. 

Hoeveel en welke bananen moet je eten om af te vallen?

Wanneer eet je je banaan op? Wacht je tot hij bruin wordt of kan je hem beter groen eten als je wilt afvallen? Hieronder lees je welk effect de banaan in elk stadium heeft. 

De groene banaan

Groene bananen bevatten minder suiker dan de meer rijpe gele of bruine bananen. Groene bananen hebben meer resistent zetmeel. De groene bananen zijn resistent voor de spijsvertering en worden dus niet opgenomen in ons lichaam. Dit proces is gelijk aan die bij vezels. Daarom kennen ze dezelfde gezondheidsvoordelen als vezels. [6,7]

De opname van suiker wordt vertraagd. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel laag en ervaar je minder snel het gevoel van honger. [9]

De gele banaan

Gele bananen bevatten meer suikers dan de groene banaan. Om de hoeveelheid suiker in voeding te meten is de glycemische index (GI) in het leven geroepen. Bij meer suiker krijgt het product een hoge GI. Een hoge GI is 70 of hoger. Voeding met een hoge GI is in verband gebracht met gewichtstoename. 

De gele banaan zit ergens tussen de 42 en de 62. Dat maakt de gele banaan geen dikmaker. Aangezien ze ons een verzadigd gevoel geven en daarmee onze bloedsuikerspiegel in balans houden, noemen wij ze eerder slankmakers dan dikmakers. [10]

De goed gerijpte banaan

De bruine banaan (van buiten) is de meest suikerrijke banaan, omdat hij erg rijp is. Dit maakt hem erg smaakvol en nog altijd niet over de grens van GI 70.

Wil je gewicht verliezen en weet je niet welke banaan het beste is? Kies dan voor een banaan die tussen groen en geel in zit. Goed van smaak en een lage glycemische index (GI). 

Val je af als je banaan eet voor het slapen gaan?

Ja, een banaan voor het slapen gaan levert een bijdrage aan gewichtsverlies. Dit komt door het stofje tryptofaan. De koolhydraten in de banaan brengen deze stof naar je hersenen. Daar wordt het omgezet in serotonine. De stof die ons een geluksgevoel geeft. Serotonine wordt omgezet in het slaaphormoon melatonine na 22 uur. 

Doordat je zo heerlijk slaapt van banaan kan je gewicht verliezen. Melatonine stopt namelijk de aanmaak van cortisol – het stresshormoon. 

Cortisol zorgt voor de aanmaak van leptine en ghreline (dit zijn de hongerhormonen). 

Zo kan een nacht slecht slapen je hongergevoel versterken en ervoor zorgen dat je flink zin hebt om te snacken.

Zij zijn samen verantwoordelijk voor je honger gevoel. Bij een korte nacht maak je dus veel meer uur de verkeerde stoffen aan en zul je een verhoogde eetlust ervaren. Dat is pas een dikmaker. 

Hier kan je meer lezen over de rol van cortisol op afslanken en aankomen.

Kortom, een banaantje voor het slapengaan kan geen kwaad. Wij willen echter ook de keerzijde benoemen. 

Het eten van suiker voor het slapengaan geeft je ook energie en dat is niet handig. Neem het banaantje dan minimaal 2 uur voordat je onder de wol kruipt, dim de lampen, zet je schermen uit en begin aan dat boek wat je al zo lang wilt lezen.

Zijn deze slankmakende bananen ook gezond?

Bananen bevatten veel verschillende bruikbare voedingsstoffen. Die stoffen kennen verschillende gezondheidsvoordelen. Daarvan hebben we er al enkele benoemd. We weten dat ze onze stofwisseling ten goede komen en kennen het verschil tussen de kleuren. 

In dit artikel kan je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van banaan.

Conclusie

Bananen hebben zeker een positief effect als we willen afvallen. Alle voedingsstoffen in banaan hebben een positieve invloed op je gewicht.

Bananen passen binnen een gezond voedingspatroon. Wanneer je gezond eet, behoud je ook een gezond gewicht. We raden je niet aan om de hele dag door bananen te eten, maar je mag er zeker dagelijks een nemen. 

Alleen het eten van bananen gaat er echter niet voor zorgen dat je jouw ideale figuur krijgt. 

Als jij hier wat hulp bij kan gebruiken dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien wat voor jou. Tijdens de 3 Weken Afslank Challenge leer jij snel en gezond afvallen zonder dat je daarna terugvalt in je oude gewicht. 

Is dat iets voor jou? Klik dan op de onderstaande afbeelding.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
2. https://www.healthline.com/nutrition/bananas-and-weight
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24385599/
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mangaan.aspx
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25010554/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25770258/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23385525/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24499148/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26514213/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *