Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Zo gezond is kefir! 7 gezondheidsvoordelen op een rij

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Fermenteren is hip! Na kimchi, kombucha en zuurdesem staat ook kefir bij steeds meer mensen op het menu. Maar wat is kefir precies? En hoe gezond is het eigenlijk? Dit en meer vertellen we je in dit artikel!
In dit artikel lees je hoe gezond kefir is
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Eerder kon je op onze blog lezen hoe kefir je kan helpen met afvallen. Het feit dat kefir je kan helpen met afvallen is natuurlijk mooi. Maar je wil natuurlijk op een gezonde manier afvallen. Daarom duiken we in deze blog wat dieper in op dit thema: hoe gezond kefir is.

Wat is kefir nou eigenlijk?

Laten we beginnen bij het begin: wat is kefir? Kefirkorrels zien er een beetje uit als natte, plakkerige popcorn. Ze worden gemaakt van een mengsel aan verschillende gisten en melkzuurbacteriën. Deze fermenteer je, samen met water of melk, waarna een licht koolzuur- en alcoholhoudend drankje ontstaat.

In de Kaukasus, het berggebied rond Georgië, Azerbeidjan en Rusland, staat kefir al eeuwenlang op het menu. En omdat we in West-Europa steeds meer belangstelling hebben in gezonde voeding, wint het hier sinds kort aan populariteit.

Samenvatting
Kefir is een gefermenteerde drank die al eeuwen vanwege gezondheidsredenen wordt gedronken.

Wat is fermenteren?

Bij fermentatie zorgen kleine organismen – gisten, schimmels en gezonde bacteriën – voor het omzetten van bepaalde stoffen in voedingsmiddelen. Dit zorgt voor een andere uiterlijk, geur en/of smaak van het voedingsmiddel. Bij kefir worden bijvoorbeeld suikers omgezet in gezond melkzuur. Bij wijn worden suikers omgezet in alcohol.

Soms ontstaat er fermentatie door natuurlijk aanwezige gisten, schimmels en bacteriën in het product. Bijvoorbeeld wanneer je zuurkool maakt. Soms voeg je deze zelf toe. Zoals bij het maken van kefir, in de vorm van kefirkorrels.  

Samenvatting
Bij fermentatie zorgen micro-organismen voor het omzetten van bepaalde stoffen in voedingsmiddelen.

Is kefir gezond?

Kefir is ontzettend gezond. We sommen de gezondheidsvoordelen voor je op.

1. Kefir is een probiotica en daarmee heel gezond voor je microbioom

Kefir is een probiotica. Probiotica zijn levende organismen die je microbioom positief beïnvloeden. Je microbioom is de samenstelling van alle virussen, gisten, goede bacteriën en schimmels die in en op je lichaam leven. Die horen er te zitten en zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Zo zijn er bacteriën op je lichaam die je beschermen.

Als je microbioom verstoord is, kun je allerlei klachten krijgen. Bijvoorbeeld problemen met je spijsvertering, allergieën en mogelijk moodswings. Probiotica zoals kefir kunnen vermoedelijk helpen om een verstoorde microbioom in de darmen te herstellen en zo bijdragen aan een gezonde darmflora. Kefir is een veel krachtiger probioticum dan yoghurt, wat ook gefermenteerd is.

Mogelijk kan probiotica ook helpen bij het prikkelbare darm syndroom (pds). Mensen met het prikkelbare darm syndroom hebben last van klachten, zoals verstopping of juist diarree. Als je pds hebt en heel erg lactose-intolerant bent, is kefir juist geen goede keuze. Het bevat namelijk ook lactose, maar wel veel minder dan in een andere zuivelproducten.

Samenvatting
Kefir is een probiotica, waardoor het mogelijk goed voor je darmen kan zijn. Zo kan het helpen je spijsvertering en gezondheid op peil te houden.

2.   Kefir is voedzaam

Kefir bevat 61 verschillende soorten gisten en bacteriën en is daarmee supergezond. Ook is de hoeveelheid suiker in kefir laag. Een deel van de suikers is namelijk door gisten omgezet in melkzuur [1].

Eén kopje van dit gefermenteerd product bevat de volgende voedingswaarden:

–   104 kilocalorieën

–   11,6 gram koolhydraten

–   2 tot 3 gram vet

–   9 gram eiwitten

–   24% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan calcium

–   20% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan

–   29% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine B12

–   25% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine B2

–   7% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan magnesium

–   12% van je aanbevolen dagelijkse behoefte aan vitamine D

Samenvatting
Kefir is super voedzaam en voldoet aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van een ruim aantal vitaminen.

3.   Kefir heeft antibacteriële eigenschappen

Er zit een probioticum in kefir dat alléén in kefir gevonden wordt. Er zijn aanwijzingen dat het stofje Lactobacillus kefiri beschermt tegen infecties, omdat het de groei van verschillende soorten bacteriën stopt. Zoals de ziekmakende salmonellabacterie (bacterie in rauw vlees), helicobacter (bacterie uit het slijmvlies van je maag) en E. coli (bacterie uit de dikke darm) [2].

4.   Kefir beschermt mogelijk tegen kanker

Hoewel er meer studies met mensen nodig zijn om het daadwerkelijke effect aan te tonen, zijn er aanwijzingen dat de probiotica uit gefermenteerde zuivelproducten de groei van tumoren kan afremmen door je afweersysteem te stimuleren.

Het is mogelijk dat kefir hieraan bijdraagt. In onderzoek met reageerbuisjes is dit effect al aangetoond, maar bij mensen nog niet [3]. Dit is wel een begin om verder onderzoek uit te voeren.

Samenvatting
Er zijn aanwijzingen dat kefir beschermt tegen kanker, maar meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

5.   Kefir versterkt je botten

Osteoporose is een aandoening waarbij je botweefsel sterk achteruitgaat en broos wordt. In het westen komt dit enorm vaak voor, vooral bij oudere vrouwen. Dit komt, doordat met het ouder worden de botdichtheid afneemt en de botstructuur veranderd. Mensen met osteoporose hebben een véél hogere kans op botbreuken.

Lang werd gedacht dat zuivel goed was voor de botten, omdat er veel calcium in zit. Maar we horen steeds meer geluiden dat zuivel juist bijdraagt aan botontkalking en osteoporose stimuleert. Dat zou één van de redenen kunnen zijn waarom het vooral in Westerse landen voorkomt: we consumeren veel zuivel. Waar de waarheid ligt, is nog onduidelijk [4].

Wel is duidelijk dat eiwit, calcium, fosfor en vitamine D belangrijk zijn voor gezonde botten. En laat kefir daar nou net super rijk aan zijn!

Samenvatting
Kefir is goed voor je botten en verlaagt de kans op achteruitgang van je botten.

6.   Kefir is lactose-arm

De darmen van veel mensen zijn niet in staat om lactose goed te verwerken. Dit wordt ook wel lactose intolerantie genoemd. Lactose komt veel voor in melkproducten. Maar in gefermenteerde producten, zoals kefir en zuivel, is de lactose (een natuurlijk suiker) voor een groot deel omgezet in melkzuur.

Melkzuur is vaak veel beter te verwerken door mensen met een lactose-intolerantie. Daarnaast bevat kefir enzymen die lactose nog verder afbreken.

Als je kefir zelf maakt met water, kokoswater of fruitsap, kun je kefir zelfs volledig lactosevrij maken. Over de verschillende manieren om kefir te maken, praten we zo verder.

7. Kefir helpt bij het afvallen

Omdat kefir je spijsvertering gezond houdt, kan het helpen met afvallen. Daarnaast bevat het weinig calorieën. De eiwitten in kefir geven je een voller gevoel, waardoor je minder snel hoeft te eten en dus makkelijker afvalt.

Daarom raden wij de deelnemers van onze 3 Weken Afslank Challenge ook aan om zo nu en dan kefir te drinken. De meeste vrouwen vallen vijf tot tien kilo af in drie weken tijd met de behulp van deze challenge.

Wat is gezonder: waterkefir of melkkefir? 

Er komt steeds meer bewijs voor het feit dat zuivel minder gezond voor ons is dan we lange tijd dachten. “Als je erover nadenkt, het doel van koeienmelk is een kalf van 30 kilo zo snel mogelijk te laten groeien tot een rund van 200 kilo. Koeienmelk is groeivloeistof voor babykalveren”, zei dokter Klaper in de documentaire Cowspiracy [5]. 

Veel mensen zijn lactose-intolerant, zuivel draagt mogelijk bij aan botontkalking, dierlijke eiwitten uit zuivel dragen mogelijk bij aan het verouderingsproces en vergroot mogelijk de kans op verschillende soorten kanker. Dit laatste is vermoedelijk, doordat in dierlijke producten veel andere stoffen zitten die de kans op kanker kunnen vergroten, zoals verzadigd vet [6, 7]. 

Gelukkig kan je met water, kokoswater, sojamelk of fruitsap ook kefir maken. Vanwege het hoge suikerpercentage raden we fruitsap af. Maar alle andere alternatieven werken prima! 

Heeft kefir bijwerkingen? 

Als je teveel kefir drinkt, of allergisch bent tegen de bestanddelen, krijg je mogelijk te maken met klachten.

Maag- en darmklachten 

Als je niet gewend bent om probiotica te eten of drinken, kun je in het begin wat last krijgen van misselijkheid, winderigheid, verstopping of buikpijn. Bouw in dat geval je kefirinname langzaam op. Blijf je klachten houden? Dan is probiotica niet de goede keuze voor jou. Niet iedereen reageert er goed op.

Lactose-intolerantie 

Hoewel de hoeveelheid lactose in kefir een stuk lager is dan in melk, blijft er wel lactose achter in melkkefir. In waterkefir, kokoskefir of sojamelkkefir niet. Ben je dus lactose intolerant, kies dan een van deze alternatieven. 

Alcohol 

Zoals we eerder al schreven, bevat kefir een minuscuul beetje alcohol. Dit komt door het fermentatieproces. Toch wordt kefir over het algemeen beschouwd als alcoholvrije drank. 

De hoeveelheid alcohol is zelfs zo laag, waardoor zwangere vrouwen met een gerust hart per dag een glas kefir drinken kunnen drinken.  

Verdraag je alcohol slecht of wil je om bepaalde redenen helemaal geen alcohol nuttigen, laat kefir dan staan. 

Samenvatting
Bij mensen met lactose-intolerantie of een koemelk eiwitallergie kan kefir voor klachten zorgen.

Conclusie

Kefir is een friszuur gefermenteerd drankje. Het is een probiotica: het zit vol gezonde micro-organismen, die een positieve werking op je gezondheid kunnen hebben. 

Kefir is goed voor je spijsvertering, voor je microbioom en je botten. Bovendien is het heel voedzaam: het zit vol vitaminen en mineralen. Daarnaast beschermt kefir mogelijk tegen infecties en tegen kanker.

Kan jij wat hulp gebruiken bij gezond eten en afslanken? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou.

Tijdens de 3 Weken Afslank Challenge behaal je snel jouw streefgewicht door gezond te eten. Wij vertellen je precies wat je moet doen en waarom! (Zo heb je ons niet meer nodig om jouw gezonde leefstijl vol te houden.)

Al meer dan 6000 deelnemers gingen je voor.

Interesse? Neem dan een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge.

(Na 3 weken nog niet op je streefgewicht? Herhaal het programma dan kosteloos totdat je helemaal tevreden bent.)

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
[1] https://www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir#TOC_TITLE_HDR_3
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052788/
[3] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25189203/
[4] https://www.osteopraktijk.nl/botontkalking-door-melk-osteopathie-amsterdam/
[5] https://www.cowspiracy.com/
[6] https://www.science.org/doi/10.1126/scitranslmed.3008866
[7] https://academic.oup.com/af/article/9/4/12/5575464#198793462

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *