Deel dit artikel met je maatjes
Is het wel zo’n wonderdrankje? En waarom is het dan zo gezond? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vragen.
Is kokoswater gezond?
Ja, kokoswater is gezond. Het is in principe een pure drank. Je kunt het namelijk rechtstreeks drinken uit de kokosnoot. Sommige supermarkten verkopen zelfs kokosnoten, zodat je het kokoswater rechtstreeks kunt drinken uit de kokosnoot met een rietje.
De kokoswater uit de pakken en flesjes in de supermarkt zijn wel bewerkt. Dit kan echter niet worden voorkomen. Als het kokoswater niet wordt bewerkt, bederft het kokoswater snel.
Bij veel producten wordt ascorbinezuur E300 toegevoegd. Dit is een voedingszuur dat wordt gebruikt om een product langer houdbaar te maken. Deze stof komt ook voor de in de natuur. Het is namelijk vitamine C poeder. Dit is geen ongezonde stof.
Er is echter ook kokoswater te koop waar veel stoffen aan zijn toegevoegd. Dit is bijvoorbeeld kokoswater met veel toegevoegde suikers. Deze soorten kokoswater zijn niet gezond.
Je krijgt namelijk door het drinken van deze soort kokoswater snel een grote hoeveelheid suiker binnen. Regelmatig te veel suiker binnenkrijgen kan leiden tot overgewicht en verschillende ziektes, zoals diabetes mellitus (suikerziekte).
Samenvatting
Pure kokoswater is gezond. Kokoswater met toegevoegde suikers is niet gezond, omdat je hierdoor snel te veel suiker binnenkrijgt.
Wat is kokoswater eigenlijk?
Kokoswater is een pure drank. Het heeft een zoete smaak en een licht nootachtige smaak. Deze drank komt rechtstreeks uit jonge, groene kokosnoten. De kokosnoot groeit alleen in (sub)tropische gebieden aan een kokospalm.
Ondanks de naam ‘kokosnoot’ is een kokosnoot geen noot. Het is namelijk een steenvrucht (2). De kokosnoot bestaat uit de schil, de kokosvezel, vezelig vruchtvlees en het kokoswater (1).
Als een kokosnoot ouder wordt verdwijnt het kokoswater. Dit zorgt voor droger vruchtvlees. Daarom wordt kokoswater voornamelijk gehaald uit jonge, groene kokosnoten.
Van een kokosnoot worden ook andere producten gemaakt. Er wordt onder meer kokosmelk, kokosvet, kokos crème, kokosolie en kokosmeel van gemaakt. Kokos wordt tevens verwerkt in bewerkte producten, zoals koekjes en muesli (2).
Samenvatting
Kokoswater is een drank dat rechtstreeks komt uit jonge, groene kokosnoten.
Wat zijn de voedingswaarde van kokoswater?
Kokoswater bestaat voornamelijk uit water, namelijk 95%. De resterende 5% bestaat uit eiwit, suiker en vezel. In kokoswater zit geen tot weinig verzadigd vet. Kokoswater is een heldere vloeistof. Het bevat wel calorieën vergeleken met normaal water.
Kokoswater is een isotone drank, wat inhoudt dat de drank een vergelijkbare hoeveelheid deeltjes als het vocht in ons lichaam heeft (1, 3). Deze hoeveelheid deeltjes wordt osmolaliteit genoemd. Kokoswater heeft een osmolaliteit tussen de 270 en 330 mOsm/kg water.
Kokoswater bevat per 250 milliliter de volgende voedingswaarden (afgerond):
- 45 calorieën
- 0 gram vet
- 0 gram verzadigd vet
- 11,2 gram koolhydraten
- 10 gram suikers
- 0 gram vezels
- 0 gram eiwit
- 0,2 gram zout
Samenvatting
Kokoswater bevat per 250 milliliter (1 glas) 45 calorieën en 11,2 gram koolhydraten, waarvan 10 gram suikers. Het bevat geen of weinig vetten.
Waarom is kokoswater zo gezond?
Een grote reden waarom kokoswater gezond is, is doordat puur kokoswater geen of een te verwaarlozen hoeveelheid vetten bevat. Daarnaast bevat kokosvet diverse belangrijke voedingsstoffen. 250 milliliter kokoswater bevat de volgende vitamines en mineralen.
- 353 mg kalium
- 25 mg calcium
- 20 mg magnesium
- 2 mg foliumzuur
- 0,8 mg jodium (6)
Zoals je ziet is vooral de hoeveelheid kalium hoog. Kalium is een mineraal en wordt ook wel een elektrolyt genoemd. Het is een van de essentiële elektrolyten.
Het regelt samen met de andere mineralen chloride en natrium je vochtbalans en je bloeddruk. Gemiddeld heb je ongeveer 3500 milligram kalium per dag nodig (7).
Samenvatting
Kokoswater is gezond, omdat het weinig tot geen vetten bevat en diverse belangrijke voedingsstoffen bevat. Zo is het rijk aan kalium, een mineraal dat belangrijk is voor je bloeddruk en vochtbalans.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kokoswater?
Het drinken van puur kokoswater heeft diverse gezondheidsvoordelen. In landen waar de kokospalmen voorkomen wordt het al jarenlang gedronken, zoals Suriname.
Tegenwoordig wordt het ook steeds vaker gedronken in andere landen om diverse gezondheidsvoordelen. Wat zijn die gezondheidsvoordelen? Dat lees je hieronder.
Kokoswater als dorstlesser
Ten eerste is kokoswater een goede dorstlesser. Als je houdt van de smaak van kokos is het een heerlijk drankje. Het is een goed alternatief als je niet houdt van water, maar wel een pure drank wilt drinken.
Bovendien bevat kokoswater relatief veel kalium. Dit mineraal regelt samen met andere mineralen de vochtbalans in je lichaam. Hierdoor kan kokoswater helpen tegen dehydratie.
Samenvatting
Kokoswater is een natuurlijke dorstlesser met een hoge hoeveelheid aan kalium, dat de kans op dehydratie kan verkleinen.
Kokoswater als alternatief voor een sportdrank
Het drinken van kokoswater kan je sportprestaties verbeteren. Doordat kokoswater een isotone drank is het te gebruiken als alternatief voor een sportdrankje (1).
Vocht uit een isotone drank wordt goed opgenomen door je lichaam, wat extra belangrijk is tijdens het sporten (3). Je sportprestaties verminderen namelijk al bij een afname van 2% van het totaal van je lichaamswater (4).
Samenvatting
Kokoswater is een isotone drank, waardoor het kan bijdragen aan betere sportprestaties.
Kokoswater kan goed zijn voor je bloeddruk
250 ml kokoswater (een glas) bevat gemiddeld 353 mg kalium. Dat is ongeveer 10% van de hoeveelheid kalium die je nodig hebt per dag. Hierdoor is kokoswater een goede bron om je benodigde hoeveelheid kalium binnen te krijgen. Dit mineraal helpt om het bloeddrukverhogende effect van natrium tegen te gaan
Als je te veel natrium binnenkrijgt, via je voeding krijg je een verhoogde bloeddruk. Helaas krijgen veel mensen in Nederland nog te veel natrium binnen per dag. Het wordt veel toegevoegd aan bewerkte producten, zoals koek, gebak en kant- en -klare maaltijden (8).
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal zes gram zout per dag te eten, dat gelijk staat aan 2,4 gram natrium. Een glas kokoswater bevat slechts 0,2 gram zout, oftewel 0,08 gram natrium.
Samenvatting
Doordat kokoswater rijk is aan kalium kan het helpen om de bloeddrukverhogende effecten van natrium tegengaan.
Goede manier om voldoende kalium binnen te krijgen
De gemiddelde inname van kalium in Nederlands is te laag, namelijk 3108 mg/dag (9). Groente en fruit zijn een grote bron van kalium. Zo bevat een banaan 374 milligram kalium en 50 gram broccoli 200 milligram kalium. Andere bronnen van kalium zijn bijvoorbeeld volkorenbrood en zaden zoals lijnzaad (7).
Een mogelijke reden dat de gemiddelde Nederlander te weinig kalium binnenkrijgt is bijvoorbeeld dat er minder dan de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten wordt gegeten.
De gemiddelde Nederlander eet 143 gram groenten en 112 gram fruit per dag. Het advies is om minimaal 250 gram groente en minimaal 200 gram fruit per dag te eten (10).
Met een glas kokoswater krijg je gemiddeld 353 milligram kalium binnen, wat 10% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium. Samen met de gemiddelde inname van 2108 milligram per dag zit je dan al bijna op de aanbevolen hoeveelheid kalium per dag.
Samenvatting
Het drinken van één glas kokoswater zorgt voor een inname van 353 milligram kalium. Dit is 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium.
Zijn er nog meer gezondheidsvoordelen?
Daarnaast vind je op het internet nog veel andere redenen waarom kokoswater gezond is. Zo zou het de kans op nierstenen en diabetes mellitus (suikerziekte) verminderen en voordelen hebben vanwege de antioxidanten. De verschillende onderzoeken zijn op dieren of kleine groepen uitgevoerd.
Hierdoor is het nog niet mogelijk een uitspraak te maken over het effect voor mensen. De resultaten van de verschillende onderzoeken zijn wel een reden om verder onderzoek uit te voeren.
Samenvatting
Er zijn op basis van dierproeven en kleinschalige onderzoeken aanwijzingen dat er nog meer gezondheidsvoordelen zijn van kokoswater. Hier moet uitgebreider onderzoek naar worden gedaan.
Is kokoswater gevaarlijk?
Misschien heb je wel eens gelezen dat kokoswater gevaarlijk is. De reden dat dit wordt beweerd is vanwege de hoge hoeveelheid kalium in kokoswater. Als je gezond bent hoef jij je geen zorgen te maken.
Om te veel kalium binnen te krijgen moet je veel kokoswater drinken en andere bronnen van kalium binnenkrijgen. Als je gezond bent plas je het te veel aan kalium weer uit.
Je moet grote hoeveelheden kokoswater drinken om te veel kalium binnen te krijgen. Je kunt hierbij denken aan 2 liter kokoswater.
Als jouw nieren niet goed functioneren, is het voor jou lichaam niet mogelijk het overschot aan kalium uit te plassen. Bij het gebruik van sommige medicijnen krijg je ook soms een te hoog kaliumgehalte. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ACE-remmers en bepaalde plaspillen. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van je medicatie (7).
Officieel is er in Nederland geen bovengrens van kalium opgesteld. In een onderzoek hebben gezonde mensen langdurig 3 gram kaliumchloride (het chloridezout van kalium) binnen gekregen. Hierbij zijn er geen nadelige gezondheidseffecten zijn ontstaan.
Een andere reden waarom kokoswater gevaarlijk kan zijn is, door de hoeveelheid aan koolhydraten en suikers. Als je gezond bent, is dit niet erg. Als je diabetes mellitus (suikerziekte) hebt is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Door de hoeveelheid suikers kan het drankje zorgen voor een piek in de bloedglucose (bloedsuiker). Dit kan voor mensen met suikerziekte nadelige gevolgen hebben.
Samenvatting
Als je gezond bent is kokoswater niet gevaarlijk. Bij bepaalde aandoeningen zoals diabetes en nierziektes en het gebruik van sommige medicaties moet er worden opgelet op de hoeveelheid kokoswater die wordt gedronken.
Hoeveel kokosnootwater mag je per dag?
Er is geen limiet gesteld tot welke hoeveelheid kokoswater gezond is. Door de hoeveelheid suikers adviseren we je maximaal één glas kokosnootwater per dag te drinken.
Het drinken van dranken met suiker vergroot namelijk de kans op diabetes type 2 en overgewicht. Houd er ook rekening mee dat het calorieën bevat. Daarom is het goed om dit niet te vaak te drinken. Gebruik het daarom niet als standaard vervanging voor gewoon water (11).
Kokosnootwater kan daarentegen wel helpen bij het afvallen. Nu vraag jij jezelf wellicht af: hoe dan? Hierover lees je meer in deze blog.
Samenvatting
Er is geen officiële limiet van hoeveel kokoswater je per dag kunt drinken. Doordat kokoswater calorieën en suiker bevat adviseren we je om maximaal 1 glas per dag te drinken.
Hoe kan je kokoswater gebruiken?
Als je aan kokoswater denkt, denk je waarschijnlijk aan het drinken ervan. Er is echter veel meer mogelijk met kokoswater. Zo kan je het gebruiken voor een smoothie, een mocktail (alcoholvrije cocktail) of zelfs een gerecht. Er zijn hiervoor online diverse recepten te vinden. Probeer bijvoorbeeld eens een smoothie met mango en kokoswater.
Samenvatting
Kokoswater kan puur worden gedronken, gebruikt worden in een smoothie of in een gerecht.
Wat is het verschil tussen kokosmelk en kokoswater?
Kokosmelk komt niet rechtstreeks uit de kokosnoot. Het wordt gemaakt door het vruchtvlees te mengen met het kokoswater. Kokoswater kan wel puur worden gedronken.
Een ander groot verschil is de voedingswaarden van kokosmelk. Terwijl kokoswater bijna of geen verzadigde vetten bevat, bestaat kokosmelk wel voor een groot deel uit verzadigde vetten.
Een ander groot verschil is dat kokoswater voor een groot deel uit water bestaat. Kokosmelk heeft juist een klein vochtgehalte. Hierdoor is het niet geschikt om te drinken. Het wordt gebruikt als smaakmaker van diverse gerechten, zoals curry’s en soepen.
Samenvatting
Een groot verschil is dat kokoswater een pure drank is en kokosmelk een bewerkt product is. Kokoswater bestaat voornamelijk uit water en kokosmelk uit (verzadigde) vetten.
Conclusie
Puur kokoswater is voor gezonde mensen een gezond drankje. Het bevat belangrijke voedingsstoffen. Dit geldt als je er niet te veel van drinkt, want helaas bevat het wel suiker. Het is een goedkoop alternatief voor een sportdrankje, helpt je dorst te lessen en kan helpen om je bloeddruk te verbeteren.
Kokoswater heeft vooral nadelige effecten als je gezondheidsproblemen hebt, zoals nierproblemen. Als je gezond bent zal je met kokosdrank niet snel te veel kalium binnenkrijgen. Kokoswater is tenslotte erg duurzaam, omdat het puur is én hierdoor de hele kokosnoot wordt gebruikt.
Let wel in de winkel op dat je kokoswater koopt dat puur is. Helaas is er ook kokoswater op de markt dat veel toegevoegde stoffen bevat, zoals suiker en zoetstoffen. Hierdoor bevat het meer calorieën
Als je gezonder wilt gaan leven kan het drinken van kokoswater bijdragen aan je gezondheid. Het is echter geen ‘wondermiddel’. Gezond eten gaat om variatie!
Wil je gezonder eten en wil je zelfs slanker worden? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge iets voor jou. Met deze challenge leer je hoe je op een realistische en gezonde manier kunt afvallen.
Tijdens deze challenge sta je er niet alleen voor. Je krijgt namelijk toegang tot een besloten, actieve Facebook-groep. In deze groep kan je in een veilige omgeving jouw ervaringen uitwisselen en elkaar vragen stellen.
Wil je eerst weten hoe anderen het hebben ervaren? Lees dan hier de ervaringen van onze deelnemers.
Bronvermelding2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287400
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/
4. https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2014/04/vitamin-d-effect-on-weight-loss.html
5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359
Deel dit artikel met je maatjes
3 reacties
Goedendag,
Er staat:
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal zes gram zout per dag te eten, dat gelijk staat aan 2,4 gram natrium. Kokoswater bevat slechts 0,2 gram zout, oftewel 0,05 gram natrium.
De verhoudingen kloppen niet met elkaar:
6 : 2,4 met 0,2 : 0,05
Wat is de juiste verhouding?
Hoi Atma,
Bedankt voor je opmerking! Ik heb zojuist de tekst aangepast zodat de juiste verhouding van zout en natrium staat weergegeven.
Over het algemeen geldt dat 1 gram zout ongeveer 0,4 gram natrium bevat. Bij 6 gram zout is dit dus 2,4 gram natrium, en bij 0,2 gram zout (in 1 glas kokoswater) is dit dus 0,08 gram natrium.
Groetjes,
Jeroen
Goedendag,
I.v.m. mijn vraag kort voor deze reactie gestuurd: je mag aannemen dat Het Voedingscentrum de juiste massaverhouding geeft tussen zout en natrium, dus tussen NaCl en Na. Als je naar de atoommassa’s kijkt van NaCl en Na, dan zie je ook dat Het Voedingscentrum het bij het rechte eind heeft.