Deel dit artikel met je maatjes
Is komkommer gezond?
Raad eens? Jazeker. Komkommers bestaan bijna alleen maar uit vocht, dus qua calorieën hoef jij je geen zorgen te maken. Bovendien zitten ze vol vitamines en mineralen, zoals vitamine C.
Maar, ben je nu ook benieuwd naar alle toffe gezondheidsvoordelen van deze groene rakker? Lees dan even door.
Wat is een komkommer?
De bekende komkommer, wie kent hem niet? Deze groene rakker is een eenjarige vruchtgroente van de plant Cucumitis sativus en familie van de courgette.
Ben je benieuwd naar de verschillen tussen de komkommer en courgette? Lees dan ons artikel over de gezondheidsvoordelen van courgette.
Komkommers komen in alle vormen en maten, van een stuk komkommer van 320 tot 550 gram. Lekker stevig en met die neutrale, frisse smaak is het ideaal voor in salades. Maar je kunt ook een halve komkommer geraspt eten met een lekkere dipsaus, op brood beleggen of er soep van maken.
De snoepkomkommer is nog wat gladder en knapperiger. Wat calorieën betreft, zijn ze bijna twee druppels water [1]. Bewaar deze groente op een koele plaats.
Samenvatting
De komkommer is een stevige groente met een neutrale en frisse smaak.
Wat is de voedingswaarde van komkommer?
Welke voedingswaarde bevat de komkommer precies? Hieronder lees je welke voedingswaarde de komkommer per 100 gram bevat.
- Energie 6 kcal
- Vet 0,2 g
– waarvan verzadigd 0 g - Koolhydraten 0,6 g
- – waarvan suikers 0,6 g
- Vezels 0,3 g
- Eiwit 0,4 g
- Zout 0 g
Welke voedingsstoffen bevat de komkommer?
Hoe zit het met de voedingsstoffen? Hieronder lees je hoeveel en welke voedingsstoffen een komkommer per 100 gram bevat.
Voedingsstof | Hoeveelheid | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) |
Kalium | 187 mg | 3500 mg |
Calcium | 20 mg | Mannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg |
Magnesium | 11 mg | Mannen 350 mg Vrouwen 300 mg |
IJzer | 1,1 mg | Mannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g Vrouwen die wel menstrueren 16 mg* |
Zink | 0,6 ug | Mannen (>18 jaar) 9 ug Vrouwen (>18 jaar) 7 ug Zwangere vrouwen 9,1 ug Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug |
Vitamine A | 8 ug | Mannen 800 μg Vrouwen 680 μg |
Vitamine E | 0,1 mg | Mannen 13 mg Vrouwen 11 mg |
Thiamine (vitamine B1) | 0,01 mg | 0,1 mg |
Riboflavine (vitamine B2) | 0,02 mg | 1,6 mg |
VItamine B6 | 0,03 mg | Mannen en vrouwen 1,5 mg Mannen >50 jaar 1,8 mg |
Foliumzuur | 6 μg | 300 μg Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg |
Niacine | 0,2 mg | 16 mg |
Vitamine C | 4 mg | 75 mg |
Jodium | 3 μg | 150 μg Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg . |
Fosfor | 32 mg [2] | 550 mg (>18 jaar) [3] |
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van komkommer?
Wat maakt de komkommer nou zo gezond? Wij zijn in de gezonde eigenschappen voor jou ingedoken. Lees je mee?
Laag aan calorieën
Per 100 gram bevat een komkommer nauwelijks calorieën, slechts 6. Jij hoeft je dus geen zorgen te maken en kan met de komkommer lekker veel volume toevoegen aan jouw maaltijd. De komkommer helpt jou dus dat gezonde gewicht te behouden of te bereiken, waardoor je minder risico loopt op ziekten zoals hart- en vaatziekten.
Trouwens, wil je afvallen? Probeer dan eens onze gratis afslankquiz.
Daarnaast is de komkommer ook ideaal als snack. Breng een paar schijfjes komkommer op smaak met wat kruiden, zoals Aromat.
Maar pas op, daar zit behoorlijk wat zout in en ook calorieën. Gebruik het dus met mate. Of gebruik normale kruiden, die meestal calorievrij zijn.
Wat dacht je van de klassieker: komkommer met azijn? Alleen dit recept heeft wel een nadeel: heel veel suikers. Vervang dit door suikervrije zoetstof, maar wees zuinig daarmee.
Krijg je extra trek van zoetstof? Maak het jezelf dan niet moeilijk en sla dit gerecht over.
Samenvatting
De komkommer bevat zeer weinig calorieën, waardoor je het makkelijk kan toevoegen aan een maaltijd of kunt eten als snack.
Vol goede voedingsstoffen
Ondanks dat de komkommer bijna geen calorieën bevat, bevat het wel antioxidanten (zoals flavonoïden en tannines) en voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling [4]. Wel is de hoeveelheid vitamine en mineralen een stuk lager dan in groenten met minder vocht, zoals broccoli.
De stofjes antioxidanten helpen vrije radicalen wegvangen, die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen. Dit kan op de lange termijn leiden tot diverse chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten [5].
Een 30-daagse studie met komkommerpoeder toonde een verhoogde antioxiderende activiteit en verbeterde antioxidantstatus bij proefpersonen. Hoewel veelbelovend, vereist dit nog verdere bevestiging door aanvullend onderzoek [6].
Trouwens, het is niet alleen lekker om te eten, maar ook verkoeling voor verbrande huid. Sommigen beweren zelfs dat het een effectief anti-rimpelmiddel is. Als komkommer écht veroudering tegengaat, zijn wij de eersten die je op de hoogte brengen!
Samenvatting
Komkommer bevat verschillende voedingsstoffen en antioxidanten. Het bevat bijvoorbeeld vitamine K en de antioxidanten flavonoïden.
Gezond voor je hart
Groenten, zoals komkommer, zijn gezond voor ons hart. Door voldoende groente en fruit te eten, heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten. Dit komt onder andere door de vezels, die ook zorgen voor een verzadigd gevoel [7].
Zit boordevol water
Met 96% water is de komkommer een van de meest vochtrijke groenten, waardoor het ideaal is om gehydrateerd te blijven, de stoelgang te verbeteren en een gezonde huid te ondersteunen. Voor liefhebbers van de smaak is komkommersap een eenvoudige optie met slechts drie komkommers en een blender.
Let op: het schillen van de komkommer is nodig, maar met de schil behoud je waardevolle vezels voor een gezonde spijsvertering.
Bij problemen zoals harde ontlasting kan het verhogen van vochtinname met behulp van komkommer gunstig zijn, en de vezels in de schil dragen bij aan een gezonde spijsvertering [8].
Kan misschien zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel
Er zijn aanwijzingen dat komkommer de bloedsuikerspiegel kan verlagen, vooral na maaltijden. Kleinschalige studies suggereren dat komkommer mogelijk een gunstig effect heeft op de bloedsuiker, zelfs het verminderen van symptomen van diabetes.
Het huidige bewijs komt echter voornamelijk uit dier- en buisonderzoeken, waardoor verdere studies bij mensen nodig zijn voor bevestiging [9].
Samenvatting
De komkommer bestaat voor 96% uit water, wat onder meer gezond is voor je huid. Er zijn daarnaast aanwijzingen dat de komkommer mogelijk kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar dit moet verder worden onderzocht.
Zijn komkommers of tomaten gezonder?
Oké, na flink wat nadenken en overwegen hebben we uiteindelijk besloten: beide, komkommers én tomaten, zijn gewoon hartstikke gezond. Ze zijn allebei laag in kcal en zitten ongeveer op hetzelfde niveau wat betreft vitamines en mineralen.
Maar er zit wel wat verschil qua vitamines en mineralen in deze twee. Zo bevat de komkommer ten opzichte van de tomaat wel jodium en de tomaat bevat een stuk meer kalium. Dus, door lekker af te wisselen met beide op je bord, krijg je een mooie mix van voedingsstoffen binnen.
Is komkommer goed voor afvallen?
Waarschijnlijk heb je het zelf al geraden: jazeker. Doordat de komkommer zo weinig kcal bevat, zijn ze juist ideaal voor tijdens het afvallen. Je kunt er lekker veel van eten.
Ook als je een koolhydraatarm dieet volgt is de komkommer een goede keuze. Het bevat namelijk bijna geen koolhydraten.
Hoe vaak en wanneer komkommer eten?
Omdat komkommers bijna calorievrij zijn, kun je er echt lekker veel van naar binnen werken. Maar, dagelijks komkommer eten is niet het beste idee. Door te variëren in de groente die je eet, krijg je voldoende van alle vitamines en mineralen binnen.
Hoe weet je dan welke groenten je moet eten? We hebben een superhandige truc voor je: eet volgens de regenboog. Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen [10].
Wanneer kan je dan het beste komkommer eten? Dat maakt niets uit. Tja, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Eet het wanneer je er zin in hebt, bijvoorbeeld in een lunchsalade of als verfrissing na een pittige nasi. Kom maar op met die komkommers!
Conclusie
Dus, samengevat in een notendop: komkommers zijn gewoonweg hartstikke gezond! Ze zijn praktisch calorievrij, dus je kunt er lekker van smullen.
Maar er is meer…
Ondanks de lage kcal bevat het wel vitamines, mineralen en antioxidanten. Dit is niet zo veel, maar het draagt toch bij aan je gezondheid. Kortom, de komkommer is niet alleen verfrissend en knapperig, maar ook nog eens gezond.
Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent
En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.
Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.
Deel dit artikel met je maatjes