Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond is koriander nu echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Hoe gezond is koriander eigenlijk? Is het de moeite waard, ondanks de (voor sommigen) zeepige smaak? Lees dit artikel om het te ontdekken.
Is koriander gezond en wat zijn dan de gezondheidsvoordelen van koriander? Ontdek alles over koriander in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is koriander gezond?

Jazeker, het bevat verschillende vitamines en mineralen. Daarnaast is het puur natuur en bevat het amper calorieën. Ben je benieuwd wat precies de gezondheidsvoordelen van dit kruid is? Lees dan snel verder!

Wat is koriander? 

Koriander is een kruid dat oorspronkelijk groeit in het westen van Azië, het midden oosten en het Middellandse Zeegebied. Verse koriander heeft een typische anijsachtige, zacht zoete en frisse smaak. De geur is erg aromatisch. Gedroogde zaden hebben een andere smaak. De gemalen variant wordt ook wel ketoembar genoemd.

Sommige mensen vinden koriander juist naar schimmel, modder of een weeïge zeep smaken. Misschien ben jij er wel een van? Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de geur van koriander en het lijkt mogelijk genetisch te zijn dat iemand dit zo ervaart.

Je kunt koriander rauw en bereid gebruiken in veel gerechten, zoals salades, kipgerechten, sauzen. Vooral in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken zijn de gedroogde zaadjes en verse blaadjes populair. Wat dacht je van een lekkere soep met koriander? Rauwe korianderzaden zijn trouwens niet eetbaar. 

Wist je dat sommige mensen beweren dat koriander ‘onsterfelijkheid’ bevordert? In sommige landen worden de groene blaadjes ook gebruikt om vette of droge huid te behandelen. Helaas zijn deze gezondheidsvoordelen nog niet wetenschappelijk bewezen [1].

Wat is de voedingswaarde van koriander?

Wat krijg je precies binnen met 1 eetlepel koriander (2 gram)? Dat lees je hieronder.

  • 1 kcal energie
  • 0 gram vet
  • 0 gram verzadigd vet
  • 0 gram koolhydraten
  • 0 gram suikers
  • 0,1 gram vezels
  • 0,1 gram eiwit
  • 0 gram zout

Welke voedingsstoffen bevat koriander?

Vraag jij je af: ‘Welke vitamines en mineralen bevatten koriander ?’ Dat lees je hieronder per eetlepel koriander (2 gram).

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium15 mg3500 mg
Calcium4 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium1 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Vitamine A5 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60,01 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur2 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine C2 mg 75 mg
Fosfor1 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koriander?

Nu vraag jij je vast af: ‘Hoe gezond is koriander?’ We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Gezonde voedingsstoffen

Verse koriander bevat diverse vitamines en mineralen, zoals kalium, calcium, magnesium en vitamine c. Hoewel het een kleine hoeveelheid is, draagt het toch bij aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze voedingsstoffen. Alle beetjes helpen!

Kalium draagt bij aan een gezonde bloeddruk en calcium is, net als magnesium, belangrijk voor gezonde botten. Vitamine C is goed voor je weerstand. Zo blijf je fit!

Samenvatting
Koriander bevat verschillende voedingsstoffen, zoals kalium en calcium.

Bomvol antioxidanten

Koriander bevat antioxidanten zoals terpineen, quercetine en tocoferolen, die bescherming bieden tegen vrije radicalen. Deze kunnen cel- en weefselschade veroorzaken, wat tot chronische ziekten kan leiden. Naast dat ze ontstekingsremmend werken, zouden ze mogelijk ook positieve effecten op het immuunsysteem en de hersengezondheid hebben. 

Een reageerbuisstudie toonde aan dat korianderzaad extract ontstekingsremmend werkt en de groei van kankercellen vertraagt. Hoewel dit veelbelovend is, zijn er meer studies nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen [4, 5].

Samenvatting
Koriander bevat verschillende antioxidanten, die ons zouden beschermen tegen ontstekingen en mogelijk op de lange termijn bepaalde ziekten kunnen voorkomen.

Mogelijk bijdragen verlagen bloedsuikerspiegel

Uit studies bij dieren blijkt dat korianderzaad mogelijk de bloedsuikerspiegel verlaagt [6]. In een onderzoek met ratten die kampten met obesitas en een hoge bloedsuikerspiegel, resulteerde een enkele dosis korianderzaad extract (9,1 mg per pond lichaamsgewicht of 20 mg per kg) in een daling die vergelijkbaar is met de effecten van een bloedsuiker medicijn [7].

Een verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt voor verschillende klachten, zoals meer honger, meer plassen en het krijgen van diverse ziekten.

Samenvatting
Er zijn aanwijzingen dat koriander kan bijdragen aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel. 

Gezond voor je brein

Goed nieuws! Koriander kan mogelijk positief bijdragen aan een gezond brein. Een rattenstudie toonde aan dat korianderextract bescherming bood tegen zenuwcellen beschadiging als gevolg van door drugs veroorzaakte aanvallen, mogelijk door de antioxiderende eigenschappen van koriander. 

In een muizenstudie leken korianderblaadjes het geheugen te verbeteren, wat suggereert dat koriander mogelijk nuttig is bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer [8].

Andere dierstudies wijzen uit dat korianderextract bijna even effectief lijkt te zijn als diazepam, een veelgebruikt angstmedicijn, in het verminderen van symptomen bij angststoornissen [9].

Samenvatting
Koriander kan mogelijk beschermen tegen bepaalde zenuwcelbeschadiging en klachten bij angststoornissen verminderen.

Zou mogelijk goed zijn voor je lever

Er zijn beweringen dat koriander goed zou zijn voor de levergezondheid. Dit zou onder andere komen doordat koriander vochtafdrijvend zou zijn. 

Sommige dierstudies hebben aangetoond dat korianderextract de lever kan beschermen tegen loodvergiftiging en andere schadelijke stoffen. Helaas moet er eerst nog verder onderzoek worden uitgevoerd of dit ook voor mensen geldt.

Goed voor de darmen

Tot slot suggereren kleine onderzoeken dat koriander gunstig kan zijn voor de darmgezondheid. Bijvoorbeeld, een 8 weken durende studie met 32 deelnemers die aan het prikkelbare darm syndroom leden, toonde aan dat het driemaal daags innemen van 30 druppels van een kruidenmedicijn met koriander de buikpijn en het opgeblazen gevoel verminderde.

Het vervangen van kant- en klare smaak- en kruidenmixen kan bovendien een positief effect hebben op darmklachten. In kant- en-klare producten zitten namelijk vaak vol toegevoegde stoffen, die darmklachten kunnen veroorzaken en verergeren [10].

Wat is gezonder: koriander of peterselie?

Hoewel beide kruiden erg anders smaken en in andere keukens populair zijn, verschillen ze weinig qua voedingsstoffen. Ze bevatten beide gezonde voedingsstoffen zoals vitamine C en antioxidanten. 

Is koriander goed voor afvallen?

Koriander is een slimme keuze als je wilt afvallen, omdat het weinig calorieën en bijna geen koolhydraten bevat, waardoor het past in een koolhydraatarm dieet.

Het verrijkt gerechten met smaak zonder extra calorieën toe te voegen, in tegenstelling tot bewerkte smaakmakers die vaak veel calorieën bevatten. Voor wie calorieën telt, zijn verse kruiden zoals koriander een betere optie dan kant-en-klare sauzen.

Bovendien bevat koriander nauwelijks koolhydraten, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen die een koolhydraatarm dieet volgen.

Pas wel op met koriander honing vanwege de hoge caloriewaarde; gebruik dit met mate.

Samenvatting
Koriander zorgt er niet voor dat je meer afvalt, maar is wel een gezonde keuze als je wilt afvallen.

Hoe vaak en wanneer koriander eten?

Je kunt heel veel koriander eten zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt. Maar of het eten daar nou lekker van wordt? Wij vinden van niet. Gebruik koriander zoals je elk kruid gebruikt: met mate en combineer het met andere kruiden. Probeer tussendoor of je voldoende koriander hebt gebruikt, voordat je veel te veel gebruikt.

Je kunt het gebruiken tijdens de lunch of avondeten. Maar ook in een ontbijt, zoals shakshuka, past koriander goed.

Het is nog niet bekend, maar het komt steeds vaker voor: een korianderallergie. Heb je hier last van? Vermijd dan koriander volledig, omdat het gevaarlijk voor je is.

Samenvatting
Houd je maaltijden lekker en gezond te combineren met verschillende kruiden.

Conclusie

Concluderend koriander heeft diverse gezondheidsvoordelen, maar doordat je het in kleine hoeveelheden eet kan je geen wonderen verwachten.

Bovendien, door te kiezen voor verse kruiden in plaats van calorieën zoals kant-en-klare sauzen, kan je niet alleen genieten van de heerlijke smaak van koriander, maar ook bewust bijdragen aan een verminderde calorieinname.

Sommige mensen vinden koriander totaal niet lekker. Kies dan voor andere kruiden zoals peterselie.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. n Heldere en duidelijke samenvatting waar je op moet letten als je te zwaar bent! Eigenlijk heel simpel maar je moet t wel weten..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *