Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is Maca gezond en is het veilig?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Maca groeit in populariteit. Deze wortel – die je in poedervorm neemt – zou vooral goed zijn voor je libido, vruchtbaarheid, energielevel en humeur. Wij onderzochten de claims en vertellen je hoe gezond Maca nou écht is.
Hoe gezond is maca eigenlijk? En is het veilig om te gebruiken?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Als we je vertellen dat er een goedje bestaat dat goed is voor je humeur, je huid, je denkprestaties én dat je libido opkrikt, symptomen van de menopauze verlicht en de vruchtbaarheid van mannen vergroot, dan wil je het gelijk hebben toch? (Of je verklaart ons voor gek, dat kan ook).

Als we de online foodies moeten geloven dan bestaat dit goedje. Het heet Maca. Wij doken het wetenschappelijk onderzoek in om erachter te komen hoe gezond Maca daadwerkelijk is, hoe je Maca moet gebruiken, welke bijwerkingen Maca heeft en of Maca helpt bij het afvallen.

Wat is Maca?

De Maca plant is een knolgewas dat door verschillende bevolkingsgroepen in Peru al duizenden jaren wordt gebruikt. Als voeding en als medicijn. Het groeit vooral in de hooggebergten in de Andes, boven de 4000 meter hoogte. Het is één van de weinige eetbare planten die de zware condities daar kan trotseren.

Maca is familie van de kruisbloemige groente, waar onder andere de broccoli, de bloemkool en de boerenkool ook bij horen. Traditioneel werd het als gefermenteerd drankje of als pap geconsumeerd als natuurlijk medicijn tegen luchtwegproblemen en reuma.

De afgelopen jaren is Maca ook buiten Peru steeds populairder geworden. Daardoor wordt het nu ook buiten Peru verbouwd. Bijvoorbeeld in berggebieden in China.

Hoe kan ik Maca gebruiken?

De wortel van de Maca wordt meestal verpoederd en op die manier in eten verwerkt. In Peru wordt het vaak in gerechten verwerkt om ze een aardse smaak te geven. De meeste mensen die Maca voor het eerst proeven, vinden het niet zo lekker.

De wortel verschijnt in verschillende kleuren. Zo heb je witte, gele, rode en zwarte Maca. 

Het is verkrijgbaar in de vorm van Maca capsules, als vloeibaar extract of als Maca poeder (gedroogde Maca). Deze poeder kun je bijvoorbeeld door je sojayoghurt of in je smoothie doen. Je kunt het ook door je soep mengen. Gele Maca in poedervorm vind je het vaakst in de winkel.

De smaak van Maca werkt trouwens ook goed in combinatie met cacaopoeder. Ook dit kun je door je smoothie mengen. 

Wat zit er in Maca?

De voedingswaarde van één theelepeltje Maca poeder (5 gram) zijn als volgt:

–   16 kilocalorieën

–   0,5 gram eiwit

–   0,04 gram vet

–   4 gram koolhydraten

–   0,9 gram vezels

–   17,5 milligram calcium

Zoals je ziet is Maca rijk aan koolhydraten. Het gaat vooral om natuurlijke suikers (zoals je ook in fruit vindt). Maarja, suiker is suiker. Of het nou uit fruit komt of uit een stuk melkchocola: ons lichaam maakt geen onderscheid.

Daarnaast is Maca een goede bron van eiwitten. Zo bevat Maca een aantal essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. 

Aminozuren spelen verschillende rollen in het lichaam, waaronder de aanmaak van nieuwe cellen, vervoer en oplsag van voedingsstoffen, energieproductie, spijsvertering, wondgenezing en spieronderhoud (dat is erg handig tijdens het afslanken)


Hoe gezond is Maca en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Het internet staat bol van de claims over de positieve effecten van Maca poeder. Vooral met betrekking tot de hormoonhuishouding. Maar er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan en de onderzoeksresultaten zijn gemixt. We bespreken een aantal mogelijke gezondheidsvoordelen die Maca heeft.

Maca werkt mogelijk libidoverhogend

Vier verschillende studies waaraan in totaal 131 deelnemers meededen toont aan dat Maca de seksdrive kan vergroten na ongeveer zes weken. Dat klinkt veelbelovend. Maar de studies waren alle vier te klein om een definitieve conclusie te kunnen trekken. [1]

In 2015 werden 45 vrouwen onderzocht die als gevolg van het slikken van antidepressiva een laag libido ervoeren. De vrouwen die twaalf weken lang een dagelijkse dosis van 3 gram Maca poeder namen hadden een aantoonbaar hoger libido dan de vrouwen die een placebo (een niet-werkend nepgoedje) kregen[2].

Dus: er is geen uitsluitsel, maar de eerste onderzoeksresultaten lijken positief.

Maca is mogelijk goed voor de vruchtbaarheid van mannen

In 2020 werden 69 mannen onderzocht die vruchtbaarheidsproblemen hadden. Sommigen hadden een laag aantal zaadcellen, anderen hadden last van lage beweeglijkheid van de zaadcellen (waardoor zaadcellen zich moeilijk door de baarmoedermond, de baarmoeder en de eileiders richting de eicel kunnen bewegen)[3].

Wat bleek? Na twaalf weken lang 2 gram Maca te hebben gegeten, hadden de mannen met een laag aantal zaadcellen aanzienlijk meer zaadcellen. Op de beweeglijkheid van zaadcellen was jammer genoeg geen effect te zien. 

Ook andere onderzoeken[4][5] toonden aan dat de hoeveelheid zaadcellen toeneemt bij Macagebruik.

Tot slot lijkt Maca te helpen bij mannen met erectieproblemen[6].

Ook hier is de conclusie hetzelfde: de eerste resultaten zijn positief, maar er is nog te weinig onderzoek gedaan om volledig uitsluitsel te kunnen geven.

Maca kan helpen de menopauze te verlichten

De menopauze – ook wel de overgang genoemd – is die supergezellige periode waarmee personen die menstrueren te maken krijgen rond hun vijftigste (veel eerder of veel later kan ook). 

Veel mensen krijgen – door een afname van het hormoon oestrogeen – last van vervelende symptomen zoals opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen, snel geïrriteerd zijn en vaginale droogheid.

Er zijn studies die aantonen dat vooral de eerste twee symptomen kunnen worden verlicht door Maca[7]. En ook hier weer (verrassing) moeten we concluderen dat er nog te weinig onderzoek is gedaan om definitief te bepalen of Maca daadwerkelijk helpt.

Maca is wellicht goed voor je humeur en energielevel

In 2016 werd aangetoond dat het nemen van 3 gram rode of zwarte Maca per dag, voor twaalf weken lang, een positief effect heeft op het humeur en energielevel[8].

En vrouwen die na hun overgang niet lekker in hun vel zaten – en te maken kregen met angsten of depressie – voelden zich na het nemen van een dagelijkse dosis Maca van 3 gram voor 6 weken een stuk beter[9].

We zijn dus voorzichtig positief over het effect van Maca op het gemoed en je energielevel!

Andere gezondheidsvoordelen

Er zijn ook wat voorzichtig positieve onderzoeksresultaten die aantonen dat Maca kan helpen bij:

–   Het beschermen van je hersenfunctie: bij knaagdieren is dit positieve effect al aangetoond. Hun hersenfunctie en motoriek verbeterde en leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen vertraagde[10].

–   Het beschermen van de prostaat: mannen die ouder worden kunnen te maken krijgen met een vergrote prostaat. Dit kan leiden tot problemen met plassen. Maca lijkt dit proces te vertragen[11].

–   Een gezonde huid. Maca lijkt wondgenezing te versnellen en schade door UV-straling te verlichten. Dit verband is alleen nog bij dieren aangetoond[12].

Kan Maca helpen bij het afvallen?

Of Maca direct invloed heeft op je gewicht, is niet te zeggen. Daar is te weinig onderzoek voor gedaan. Waar het wel op lijkt is dat Maca je indirect kan helpen.

Omdat Maca je energielevels op peil lijkt te houden en je humeur mogelijk verbetert, is het voor jou makkelijker je afvalstrijd vol te houden. Bovendien kun je meer bewegen als je lekkerder in je vel zit én eet je vaak gezonder.

Dus, Maca kan je algehele welzijn en vitaliteit verbeteren, wat indirect positief kan uitpakken als je wil afvallen. Maar direct afvallen met Maca? Wij denken van niet.  

Nu we het toch over afvallen hebben… Wij hielpen al honderden vrouwen met het bereiken van hun ideale gewicht. Door het unieke dieet dat we hebben samengesteld. We doen het nét even anders. Hoewel je vaak hoort dat snel afvallen slecht is, zien wij juist dat snel afvallen de enige manier is om het vol te houden.

Hoe lang kun jij het namelijk volhouden om dagelijks voor een hardloopwedstrijd te trainen terwijl je maar géén vooruitgang boekt? Snel resultaat is dus cruciaal. Wil je het eens proberen? Bekijk dan hier wat we voor jou kunnen doen.

Wat zijn de bijwerkingen van Maca?

In principe heeft Maca weinig tot geen bijwerkingen. In zeldzame gevallen kun je last krijgen van buikpijn, een opgeblazen gevoel of misselijkheid. Ervaar je deze klachten? Stop dan met het gebruik van Maca.

Daarnaast heb je gemerkt dat Maca effect lijkt te hebben op hormonen. Mensen met problemen met hun schildklier kunnen Maca dus voor de zekerheid beter niet nemen. Ook als je een behandeling met hormonen ondergaat, kun je beter geen Maca nemen.

Zwangere vrouwen raden we aan contact met de huisarts op te nemen voordat ze Maca poeder gebruiken.

Hoeveel Maca mag ik per dag nemen?

In de meeste studies namen de proefpersonen 3 gram Maca per dag. Dat is ietsje minder dan een theelepeltje poeder. Wij raden je aan om deze hoeveelheid aan te houden.

Dus, wat concluderen we?

Als we eerlijk zijn, nemen wij zelf geen Maca. De gezondheidsvoordelen lijken positief, maar er is simpelweg te weinig onderzoek gedaan om zeker te zijn.

We houden de wetenschappelijke literatuur in de gaten. Dus mocht in de toekomst blijken dat Maca daadwerkelijk alle bovenstaande gezondheidsvoordelen biedt, dan laten we het via deze pagina weten!

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *