Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Met maca poeder afvallen: werkt het echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Macapoeder is vooral bekend geworden door Kim Kardashian, die haar lichaam te danken zou hebben aan dit superfood. Maar klopt dit wel echt? En hoe werkt afvallen met macapoeder dan precies? Lees snel verder om dit te ontdekken!
Helpt maca poeder met afvallen? En zo ja, hoe werkt dat dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met macapoeder? 

Afvallen met macapoeder, klinkt als een droom, toch? Helaas moeten we je meteen uit die droom helpen – er is geen bewijs dat dit poedertje echt een wondermiddel is om kilo’s te verliezen.

Maar laten we eens kijken naar wat macapoeder eigenlijk is en of het nog andere trucjes in zijn mouw heeft.

Wat is macapoeder?

Misschien heb je nog nooit van macapoeder gehoord, en dat is helemaal prima. Wij hebben het ook niet in ons keukenkastje staan. Wellicht denk je meteen aan matcha, maar dat is toch echt iets anders.

Maar voor de nieuwsgierigen onder ons: macapoeder is eigenlijk een Peruaanse Ginseng, afkomstig uit het Andesgebergte. De Maca plant is een knolgewas, dat in verschillende kleuren voorkomt.

Zo bestaat er rode, gele, paarse en zwarte Maca. Maca wordt gemaakt van de wortel van de Maca plant en het wordt ook wel een superfood genoemd.

Het wordt al duizenden jaren gebruikt als voeding en alternatief medicijn voor uiteenlopende klachten, van gewrichtsproblemen tot ademhalingsaandoeningen en vruchtbaarheidskwesties. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan smoothies, snacks en bakproducten [1].

Naast maca in poedervorm kun je ook maca capsules kopen, soms gecombineerd met andere supplementen.

Samenvatting
Maca poeder is gemaakt van de Maca plant, een knolgewas uit het Andesgebergte. Er zijn verschillende kleuren maca, zoals geel, rood en zwart.

Wat zijn de voedingswaarden van macapoeder?

Wat betreft voedingswaarden: per 100 gram telt macapoeder ongeveer 325 calorieën, 60 tot 75 gram koolhydraten, 2 gram vetten en 10-14 gram eiwitten. Niet slecht, toch?

Het gehalte aan vitamines en mineralen is best hoog per 100 gram. Zo bevat het veel Thiamine (vitamine B1), Riboflavine (vitamine B2, vitamine C en vitamine E.

Hoeveel maca moet je dan gebruiken? Een normale portie is eerder een theelepeltje (5 gram), wat neerkomt op 16 calorieën.

In studies wordt meestal maximaal 3 gram per dag gebruikt. Soms wordt zelfs één tot twee eetlepels (10-20 gram) aanbevolen.

Ja, dat is best een flinke lepel. Maar hierdoor bevat een portie wel veel minder vitamines en mineralen. [2]

Samenvatting
Maca poeder wordt gebruikt in theelepels of eetlepels. Het bevat per 100 gram flink wat vitamines en mineralen, zoals B-vitamines en vitamine C.

Hoe helpt maca poeder met afvallen?

Oké, maar hoe helpt maca poeder dan met afvallen? Laten we de geruchten even onder de loep nemen.

Het zou zorgen voor grotere billen

Allereerst, het zou zorgen voor grotere billen en een zandloperfiguur. Helaas, is hier geen wetenschappelijk bewijs hiervoor. Grote billen zijn deels genetisch bepaald, maar als je toch wat vollere billen wilt, dan is het oude vertrouwde squatten misschien meer jouw ding. 

Met een squat ga je rechtop staan en zak je door je knieën tot een hoek van 90 graden. Daarna duw je jezelf weer omhoog. Voel je het al?

Het zou zorgen voor meer energie

Een klein onderzoek met acht proefpersonen suggereert dat mensen die twee weken lang macapoeder gebruikten, langer konden fietsen dan de placebogroep. Maar laten we eerlijk zijn, acht mensen zijn geen enorm overtuigend aantal.

Er was ook een muizenonderzoek waarbij de knaagdieren na het innemen van maca poeder een uithoudingsvermogenboost van 41% kregen.

Indrukwekkend, maar we zijn geen muizen. Andere onderzoeken wijzen ook op een energieboost bij mensen die maca poeder gebruiken, wat hand in hand gaat met een beter humeur [3, 4, 5].

Het hebben van positieve gevoelens kan namelijk bijdragen aan afvallen [6]. Als je bijvoorbeeld denkt dat het je lukt om af te vallen, is de kans groter dat het je gaat lukken. Andersom is dit ook het geval. Dit wordt ook wel een ‘self-fulfilling prophecy’ genoemd.

Heb jij interesse in afslanken? Dan is onze gratis afslankquiz wellicht wat voor jou.

Samenvatting
Een beperkt onderzoek suggereert dat macapoeder het uithoudingsvermogen kan verbeteren, ondersteund door muizenstudies, en het kan ook bijdragen aan gewichtsverlies door een beter humeur.

Vermindering van angst en depressie

Terug, naar maca poeder. Er zijn ook aanwijzingen dat het helpt bij het verminderen van angst en depressie. Minder negatieve gevoelens kunnen indirect bijdragen aan gewichtsverlies, omdat het soms lastiger is om af te vallen als je in een negatieve spiraal zit. 

Mensen met angstgevoelens blijven ook vaak binnen, wat betekent minder beweging en dus minder calorieën verbranden. En dat helpt niet als je wilt afvallen.

Een vermindering van deze gevoelens wordt onder andere gevonden in een kleine studie onder 14 proefpersonen, die elke dag 3,5 g maca gebruikten [7].

Samenvatting
Maca poeder kan mogelijk zorgen voor minder angst- en depressieve gevoelens. Dit kan indirect helpen bij het afvallen.

Wat zijn de bijwerkingen van afvallen met maca poeder?

En ja, we horen je denken: ‘Maar zijn er negatieve bijwerkingen?’ Over het algemeen niet veel, maar sommigen ervaren een opgeblazen gevoel of buikpijn. Als dat bij jou het geval is, stop dan met het gebruik.

En als je schildklierproblemen hebt, wees voorzichtig. Maca bevat goitrogenen, stofjes die de productie van schildklierhormonen kunnen verstoren bij mensen met schildklieraandoeningen [8].

Ben je zwanger? Dan is het verstandig om eerst met een arts te overleggen voordat je maca gaat toevoegen aan je dagelijkse routine. Ook als je borstvoeding geeft is dit verstandig.

Samenvatting
De meeste mensen hebben geen last van bijwerkingen. Sommige mensen krijgen buikpijn of een opgeblazen gevoel. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten met hun arts het gebruik van maca overleggen.

Is maca poeder gezond?

Nu weet je dat maca poeder niet per se helpt om af te vallen. Maar hoe zit het dan met de gezondheid van maca? Nou, er worden vele dingen erover beweerd. Zo zou het bijvoorbeeld zorgen voor een verbeterde vruchtbaarheid en klachten tijdens de overgang kunnen verminderen. 

Het zou namelijk door ‘adoptogene eigenschappen’ je hormoonstelsel in balans brengen. Wil je weten of dit klopt en welke gezondheidseigenschappen Maca nog meer heeft? Check dan ons artikel: Is maca gezond en veilig?

Conclusie

Dus, wat is de conclusie? Helaas, het lijkt erop dat macapoeder niet het wondermiddel is waar we allemaal op hoopten. En laten we eerlijk zijn, als Kim Kardashian haar figuur echt zo heeft gekregen, dan heeft ze waarschijnlijk meer gedaan dan alleen wat maca gebruikt. 

Als je echt wilt afvallen, blijft het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt. Helaas bestaan er geen magische poedertjes die dat werk voor je doen, zoals macapoeder.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *