Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Macadamia: gezond of niet? De feiten op een rij

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Noten dagelijks eten wordt als gezond beschouwd, maar geldt dit ook voor macadamianoten? Zijn ze gezond en waarom? Wat met macadamiaolie? Lees verder om het te ontdekken.
Zijn macadamia noten gezond? Of kan je ze beter niet eten? Lees in dit artikel wat onze diëtist te zeggen heeft over de gezondheidsvoordelen van macadamia.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is macadamia gezond?

De macadamia is erg gezond. Het is een bron van eiwitten en gezonde onverzadigde vetzuren. Door deze vetten kunnen macadamianoten een positief effect hebben op je hartgezondheid. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van macadamia? Lees dan verder.

Wat zijn macadamianoten?

De macadamia noot (Macadamia integrifolia) komt oorspronkelijk uit Australië. Ze worden ook wel ‘Queensland nuts’ of ‘brain food’ genoemd. De macadamia noot groeit aan de macadamia boom, een boom uit de familie Proteaceae.

Deze bijzondere noot kenmerkt zich door een stugge schil. Als de noot rijp is, barst deze open. De noot is dan wel nog omhuld door een harde dop, die in de fabriek wordt verwijderd. Dat scheelt jou weer pellen! In Australië pellen veel mensen ze zelf met een speciale notenkraker. 

De smaak is mild en zoet. Hierdoor zijn ze ontzettend lekker. De noot wordt als snack gegeten, maar ook verwerkt in vele gerechten. Denk aan bijvoorbeeld koekjes en ijs.

De olie van de noot wordt niet alleen gegeten, maar ook door aboriginals gebruikt als ingrediënt voor verf. De olie wordt ook volop gebruikt in producten voor haar en huid.

Samenvatting
Macadamia noten komen uit Australië en groeien aan de macadamia boom. Ze hebben een harde schil en een milde, zoete smaak. Ze worden gegeten als snack, in gerechten verwerkt en de olie wordt gebruikt in haar- en huidproducten.

Welke voedingswaarde bevatten macadamia?

Hieronder lees je de voedingswaarden van een handje (25 gram) macadamianoten.

  • Energie: 188 kcal
  • Vet: 19 g
    -Waarvan verzadigd vet: 3 g
  • Koolhydraten: 1,4 g
    -Waarvan suikers: 1 g
  • Vezels: 2 g
  • Eiwit: 2 g
  • Zout: 0 g [1]

Welke voedingsstoffen bevatten macadamia?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen 25 gram noten bevatten (een handje).

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium173 mg3500 mg
Calcium19 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium57 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,9 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium15 μg70 μg
Vitamine A0 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E1,4 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,07 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
VItamine B60,05 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur12 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine2,5 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium1 μg [1]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [2]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van macadamianoten?

Het eten van macadamianoten heeft diverse gezondheidsvoordelen. Zo bevatten ze veel antioxidanten en kunnen de kans op het metaboolsyndroom verlagen. Hieronder hebben we de belangrijkste gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet.

Het bevat veel belangrijke voedingsstoffen

Noten zoals de macademia zijn een goede bron van vitaminen en mineralen. Elke noot bevat weer andere hoeveelheden van voedingsstoffen. Zo zijn cashewnoten een rijke bron van ijzer. 

Ook macademia bevatten een goede hoeveelheid ijzer, namelijk 0,9 mg per handje [1]. IJzer is belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen [3].

Ook de hoeveelheid thiamine is hoog, namelijk 0,07 mg per handje. Dit is maar liefst 70% van je dagelijkse behoefte [1,2]. Thiamine speelt onder andere een rol bij onze energiestofwisseling [4].

Ze zijn rijk aan antioxidanten

De macadamia zit boordevol antioxidanten, zoals flavonoïden. Het bevat zelfs enkele van de hoogste flavonoïde niveaus van alle noten [5]. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen in ons lichaam kunnen wegvangen.

Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan weefsels en cellen, wat op de lange termijn kan zorgen voor vroegtijdige veroudering en ziektes. 

Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en door externe factoren, zoals de zon en roken. Antioxidanten kunnen ook ontstekingsremmend werken.

Kan goed zijn voor je hart

Een groot deel van de macademia bestaat uit vet, waarvan voornamelijk onverzadigde vetzuren. Macadamianoten bevatten zelfs de meeste onverzadigde vetten van alle noten.  Onverzadigde vetten verlagen het LDL cholesterol (het slechte cholesterol), wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint [6]. 

Er is ook een specifiek onderzoek uitgevoerd naar het effect van macadamianoten. In dit onderzoek volgden proefpersonen met een licht verhoogd cholesterol 5 weken lang een macadamia rijk voedingspatroon (42,5 gram per dag). Na deze 5 weken was hun LDL cholesterol verlaagd [7].

Ook bevatten macadamianoten vezels. Door voldoende vezels binnen te krijgen heb je ook een lagere kans op hartaandoeningen [8].

Samenvatting
Macadamianoten zijn rijk aan antioxidanten, zoals flavonoïden, die vrije radicalen neutraliseren en ontstekingsremmend werken. Ze bevatten veel onverzadigde vetten en vezels die goed zijn voor het hart en het LDL-cholesterol kunnen verlagen.

Kan mogelijk de kans op het metabool syndroom verkleinen

Er zijn aanwijzingen dat macadamia de kans op het metabool syndroom kan verkleinen. Het metabool syndroom is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling.

De klachten zijn: overgewicht (vooral bij de buik), verhoogde triglyceridengehalte (bloedvetten), een verhoogde bloeddruk, te laag HDL cholesterol (het gezonde cholesterol). en een hoge bloedsuikerspiegel of diabetes type II (suikerziekte). 

Deze aandoening vergroot de kans op beroertes en hartaanvallen. Als je een te grote buikomtrek hebt en tenminste twee van de eerder genoemde klachten hebt, is er sprake van het metabool syndroom. Het metabool syndroom kan op de lange termijn leiden tot diabetes type II (suikerziekte) [9].

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waarbij noten zoals macadamianoten de bloedsuikerspiegel verlagen.

Dit blijkt bijvoorbeeld uit een review waarbij mensen tussen de 28 en 84 gram per dag boomnoten aten (noten die aan een boom groeien).

De waarde van het hemoglobine A1c (HbA1C) verbeterde bij deze proefpersonen. Dit is een eiwit waaraan suiker is gebonden, waardoor het wordt gebruikt als maat voor het gemiddelde van de bloedsuikerspiegel van een bepaalde periode [10].

Bovendien kunnen de vezels, eiwitten en vetten in deze noot zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Hierdoor is het makkelijker om een gezond gewicht te behouden of te krijgen. 

Dit verkleint ook de kans op het metabool syndroom, want overgewicht is een van de risicofactoren. Tenslotte kunnen voedingspatronen rijk aan mono-onverzadigde vetten waarschijnlijk ook de kans op het metabool syndroom verkleinen [11].

Samenvatting
Macadamianoten kunnen het risico op stofwisselingsproblemen verkleinen door het verlagen van de bloedsuiker, het langer een vol gevoel geven en het helpen bij een gezond gewicht. Eetpatronen met veel goede vetten kunnen ook het risico op deze problemen verkleinen.

Kan goed zijn voor je hersenen

Als je denkt aan noten die gezond zijn voor het brein, denk je misschien sneller aan walnoten. Maar ook macadamia is goed voor je hersenfunctie, vandaar de bijnaam ‘brain food’. Deze noot bevat namelijk net als walnoten een grote hoeveelheid aan omega-3 vetten.

Verschillende onderzoeken laten zien dat omega-3 verschillende hersenfuncties kunnen verbeteren. Zo verbetert het je geheugen, je leerprestaties en het cognitieve welzijn [brein].

Dit is niet alles. Macadamianoten onderscheiden zich van andere noten, doordat het ook voor 22% uit omega-7 bestaat. Dit vetzuur komt vooral voor in oliën en pitten en zou tevens goed zijn voor de hersenen.

Samenvatting
Macadamianoten zijn goed voor de hersenen, dankzij hun hoge gehalte aan omega-3 en omega-7 vetzuren. Deze vetzuren kunnen verschillende hersenfuncties, zoals geheugen, leerprestaties en cognitief welzijn, verbeteren.

Het bevat veel vezels

Per handje macadamianoten krijg je 2 gram voedingsvezels binnen. Vezels hebben een positief effect op de darmen. Ze kunnen de stoelgang verbeteren en voeden de darmbacteriën. Er zijn ook aanwijzingen dat een slechte darmgezondheid kan leiden tot overgewicht, wat tot vele ziekten kan leiden.

Hier moet wel nog meer onderzoek naar worden gedaan voordat er officiële conclusies kunnen worden getrokken [8].

Zijn macadamianoten goed voor afvallen?

Macadamianoten bevatten 2 gram eiwitten en 19 gram vetten. Door de eiwitten en vetten kunnen macadamianoten helpen bij het afvallen, want ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Wil je graag afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Is macadamiaolie gezond?

Macadamiaolie wordt gewonnen door een koude persing van macadamianoten. Hierdoor ontstaat er een natuurlijke en zuivere olie. Deze olie bevat gezonde vetten, waarvan maar liefst 79% mono-onverzadigde vetzuren [13]. Je kunt het gebruiken in koude gerechten en voor bakken en braden. 

Let op: bewaar het niet koud. De olie stolt tussen de 5 en 7 graden. Macadamiaolie wordt minder vaak gebruikt in de keuken, omdat het net als de noten duur is. Zo betaal je voor een biologische flesje macadamiaolie al bijna 11 euro voor 100 ml.

De olie wordt niet alleen verkocht voor het koken, maar ook voor verzorging van je huid. Er zijn nog niet veel onderzoeken uitgevoerd wat het effect is voor je huid. 

Wanneer zijn macadamianoten gevaarlijk?

Macadamianoten zijn in principe alleen gevaarlijk als je een notenallergie hebt. Kies dan voor pitten of zaden, mits je daar geen kruisallergie voor hebt. Heb je een notenintolerantie? Sommige mensen kunnen dan klachtenvrij noten in kleine hoeveelheden eten. Onderzoek bij welke portie jij geen klachten ervaart.

Hoeveel macadamia noten mag je per dag?

Net als met alles geldt dat te veel niet gezond is. Macadamia noten bevatten helaas ook veel calorieën. Daardoor krijg je snel te veel energie binnen als je niet oplet.

Houd het daarom bij ongeveer een handje noten per dag.
Als je een zakje van 100 gram opeet heb je niet alleen meer kans op overgewicht, maar dit is ook nog eens minder fijn voor je portemonnee.

Wissel voldoende af met andere soorten ongezouten noten, zoals amandelen, cashewnoten, pinda’s. Elke noot heeft weer een andere voedingswaarde. Zo houd je je voedingspatroon gevarieerd en gezond.

Waarom is macadamia zo duur?

Het is je misschien wel eens opgevallen dat macadamianoten een stuk duurder zijn dan de andere soorten noten. Dit is ook de reden dat ze minder vaak in notenmixen zitten.

Een van de redenen van de hoge prijs is de veelzijdigheid. Macadamia wordt niet alleen gegeten, maar ook gebruikt voor vele cosmetische producten. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs. 

Maar de belangrijkste reden is het productieproces. Het kan maar liefst 7 tot 10 jaar duren voordat de macadamia boom volgroeid is. Pas vanaf dat moment gaan er noten aangroeien.

Slechts een aantal keer per jaar kunnen de noten worden geplukt en dit gebeurt ook nog eens handmatig. De schil van de macadamia is ook erg hard, waardoor het productieproces meer werk kost.

Conclusie

De macadamia is een gezonde aanvulling op je voedingspatroon. Kies wel voor de ongezouten en ongebrande variant. Ze voorzien je onder andere van ijzer en b-vitamines. Dankzij de vetten en eiwitten heb je langer een verzadigd gevoel, waardoor je makkelijker op gewicht blijft of zelfs afvalt.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *