Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Matcha: gezond of niet? De feiten op een rij

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Matcha is trendy en wordt toegevoegd aan diverse gerechten en drankjes. Maar wat is matcha precies, en is het gezond? Lees verder om deze vragen te beantwoorden.
Is Matcha gezond? En hoe zit het met matcha lattes? In dit artikel ontdek je de gezondheidsvoordelen van Matcha, bevestigd door onze diëtist.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Door de felle gele kleur zou je denken dat matcha gezond is. Dat klopt! Matcha heeft namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het rijk aan verschillende gezonde voedingsstoffen. Ook bevat matcha theïne, wat je energieker en geconcentreerder kan maken. 

Wat is matcha?

Wat is matcha eigenlijk? Zijn het kruiden of een specerij? Het is geen van beide. Matcha is een thee, maar niet zomaar een gewone thee. Het is om precies te zijn een tot poeder vermalen Japanse groene thee. Deze groene thee komt oorspronkelijk dus uit Japan, maar ook uit China [1]. 

De smaak van matcha thee is intenser dan normale groene thee, doordat het vermalen is. Groene thee is erg gezond, door vele gezondheidsvoordelen [2].

Dit maakt matcha nog gezonder, omdat dit geconcentreerder is. Hierdoor bevat het meer voedingsstoffen.

Deze hogere concentratie voedingsstoffen komt doordat de matcha theeplant drie weken voor de oogst van de blaadjes in de schaduw worden gezet. Dit zorgt voor groenere theeblaadjes. Bovendien drink je met normale thee het aftreksel van blaadjes.

Bij matcha drink je de (gemalen) theeblaadjes, waardoor je meer profijt hebt van de voedingsstoffen [3].

Samenvatting
Matcha is een Japanse groene thee die tot poeder is vermalen. Het bevat meer voedingsstoffen dan gewone thee doordat je bij matcha de (gemalen) theeblaadjes drinkt. De theeplant wordt voor de oogst drie weken in de schaduw gezet om groenere theeblaadjes te krijgen.

Wat zijn de voedingswaarden van matcha?

De precieze voedingswaarden verschillen per soort matchapoeder. Zo bevat een soort matcha poeder de volgende voedingswaarden per 100 gram.

 • Energie: 285 kcal
 • Vet: 5,2 g
  -Waarvan verzadigd: 5,2 g
 • Koolhydraten: 21,2 g
  -Waarvan suikers: 1,2 g
 • Vezels: 28,6 g
 • Eiwit: 24,1 g
 • Zout: 0 g [4].

Welke voedingsstoffen bevat matcha?

De precieze voedingsstoffen verschillen ook per soort matcha. Doordat matcha in de westerse wereld redelijk nieuw is, is hier nog niet goed onderzoek gedaan naar de voedingswaarden per product. Matcha bevat onder andere de volgende voedingsstoffen:

 • Cafeïne
 • Antioxidanten, waaronder polyfenolen en catechines. 
 • Theïne (de variant van cafeïne in thee)
 • Vitamine C
 • Chlorofyl (kleurpigment in planten)
 • Fenolische zuren [5]

Welke variant van matcha is het gezondst?

Er zijn heel veel verschillende soorten matcha soorten te koop op de markt. Het is best lastig om te herkennen wat nu de beste matcha is.

Zo betekent het niet per se dat een duurdere matcha beter is. Ook een ‘premium matcha’ hoeft niet beter te zijn. Elke producent kan deze naam aan het product geven, omdat er (nog) geen richtlijnen hiervoor zijn.

Een ding is zeker: matcha uit Japan of China is de gezondste keuze. Matcha thee of matchapoeder uit andere landen is eigenlijk geen matcha. Je koopt dan simpelweg groene theepoeder. De bladeren van deze ‘matcha’ zijn niet in de schaduw geweest, waardoor het niet zoveel voedingsstoffen bevat als echte matcha.

Als je een matcha uit Japan hebt gevonden kun je het beste kiezen voor de ceremoniële matcha.

Deze variant wordt gemaakt van de jongste blaadjes én alleen het bovenste stuk van de theeplant. Hieronder lees je een aantal kenmerken waaraan je gezonde matcha herkent.

Gezonde matchaMinder gezonde matcha
Intens groene kleurFletse, lichte groene kleur of bruin/gelige tent
Zoete geur met bijzondere ondertonen.Sterk planterig en/of rokerig
Zijdezachte structuur en fijner gemalen.Leerachtige structuur en grover gemalen.
Fijne ondertonen: een vleugje koffie smaak, aroma van verse cacao, rijke umami. Overheersend, bitter, sterk planterig, hooiig
Schuimt goed.Schuimt minder goed of niet.

Samenvatting
De gezondste matcha is ceremoniële matcha afkomstig uit Japan of China. Je kunt gezonde matcha onder andere herkennen aan de intens groene kleur, zoete geur en fijne ondertonen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

Er zijn vele matcha gezondheidsvoordelen. Waar is matcha goed voor dan? Hieronder lees je de belangrijkste gezondheidsvoordelen die matchapoeder geeft.

Het bevat veel antioxidanten

Alle soorten thee bevatten antioxidanten, waaronder flavonoïden. In thee zitten de flavonoïden catechinen. In matcha thee zit maar liefst 137 keer meer cachetine dan in andere groene thee [6].

Door matcha thee krijg je dus meer antioxidanten binnen. Antioxidanten kunnen mogelijk schade aan weefsels en cellen voorkomen door vrije radicalen te vangen.

Deze ontstaan onder andere door normale lichaamsprocessen en roken. 

Zo zou matcha indirect ons lichaam beschermen tegen verschillende (chronische) ziektes, die het gevolg zijn van schade door vrije radicalen.

In een klein onderzoek onder muizen met diabetes type II (suikerziekte) lijkt matcha ook te kunnen beschermen tegen schade van de lever en nieren. Verder onderzoek moet worden uitwijzen of dit effect ook plaatsvindt bij mensen [7]. 

Wel lieten andere onderzoeken onder mensen zien dat het drinken van groene thee (zoals matcha) geassocieerd wordt met een verlaagde kans op nierziektes.

Ook zijn er kleine onderzoeken onder ratten waar het groene thee extract lijkt te kunnen zorgen voor het verkleinen van tumoren en verminderen van kankercellen [8, 9]. 

Samenvatting
Matcha bevat veel antioxidanten, voornamelijk catechinen. Het kan mogelijk beschermen tegen schade door vrije radicalen en daarmee tegen verschillende (chronische) ziektes. Er is echter meer onderzoek nodig om het effect bij mensen vast te stellen.

Het is mogelijk gezond voor je hart

Een aantal studies laten aanwijzingen zien dat het drinken van groene thee de kans kan verkleinen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Zo zou groene thee het LDL cholesterol verlagen en de oxidatie van LDL cholesterol voorkomen. Het oxideren van LDL cholesterol zorgt voor het beschadigen van hartvaten, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Deze groene thee had dezelfde voedingswaarden samenstelling die matchapoeder bevat [10, 11, 12]. Hierdoor is de verwachting dat deze resultaten ook gelden voor het drinken van matcha thee.

Het bevat theïne

Een gemiddeld drankje met matcha bevat ongeveer 30 mg theïne. Theïne heeft dezelfde werking als cafeïne. Zo kan het zorgen voor meer energie, focus en een betere concentratie. Te veel theïne kan echter zorgen voor nadelige effecten, zoals een gehaast gevoel en stress.

Let dus op hoeveel theïne en cafeïne je op een dag binnenkrijgt. Als je gevoelig bent voor cafeïne moet je hier extra op letten. 

Wist je trouwens dat cafeïne op sommige mensen een kalmerend effect heeft? Dit is vaak het geval bij mensen met ADHD [13].

Matcha thee drinken kan ook helpen om voldoende vocht binnen te krijgen, zodat alle lichaamsprocessen goed werken. Ook zorgt voldoende vocht (samen met vezels) voor een goede stoelgang. 

Een ander groot voordeel van matcha thee is dat het makkelijk te maken is en gezonde vitamines bevat.

Samenvatting
Matcha bevat theïne, dat dezelfde werking heeft als cafeïne. Het kan zorgen voor meer energie, focus en een betere concentratie. Let wel op hoeveel theïne en cafeïne je binnenkrijgt en of je gevoelig bent voor cafeïne.

Is matcha thee gezond?

Ja, matcha thee is een gezonde keuze. Doordat je de theebladeren drinkt krijg je meer voedingsstoffen binnen dan bij normale groene thee. Zorg wel dat je de matcha poeder opschuimt. Dit is een belangrijk onderdeel van het recept, omdat je anders klontjes in je matcha thee krijgt.

Is matcha latte gezond?

Matcha latte kan een gezonde keuze zijn, mits je geen ongezonde producten toevoegt. Voeg je bijvoorbeeld veel suiker, smaakshots met suiker, veel volle melk of een toefje slagroom toe? Dan wordt de matcha latte een stuk minder gezond.

Af en toe dit doen kan prima. Of gebruik een zoetmaker op basis van stevia om je latte iets zoeter te maken.

Hoeveel matcha per dag is gezond?

Als je gek bent op matcha wil je het misschien wel de hele dag gebruiken. Laten we het echter niet overdrijven! Té veel van iets is namelijk niet gezond. Te veel drinken kan bijvoorbeeld zorgen voor maag- en darmproblemen. 

Ook kan je klachten krijgen doordat je te veel cafeïne binnenkrijgt, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen en een gehaast gevoel. Een goede richtlijn is om 1 tot 3 kopjes matcha met 2 gram poeder te nemen per dag. 

Wanneer matcha drinken?

Het maakt niet veel uit wanneer je matcha drinkt. Je kunt het in principe op dezelfde momenten drinken als water, thee of koffie.

Let op: ben je gevoelig voor cafeïne? Drink dan liever geen matcha in de avond. Er zit namelijk ook theïne in matcha, wat hetzelfde effect heeft als cafeïne. Dit kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt of in slaap valt.

Is groene thee of matcha gezonder?

Matcha is geconcentreerder dan groene thee. Hierdoor bevat het meer voedingsstoffen en is het dus gezonder. Ben je niet dol op matcha? Voel je dan niet gedwongen om matcha te verkiezen boven groene thee.

Je gebruikt immers geen grote hoeveelheden van deze dranken. Hierdoor maakt het niet heel veel uit welke keuze je maakt. Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van groene thee? Lees dan het artikel groene thee en gezondheid.

Kan je afvallen met matcha?

Matcha past prima in een voedingspatroon om af te vallen. Het bevat per 2 gram weinig calorieën en koolhydraten.

Er zijn ook beweringen dat je van groene thee zou afvallen. Er is ook daadwerkelijk een onderzoek dat deze effecten laat zien. Dit is echter een onderzoek met heel weinig proefpersonen, waardoor dit nog geen harde bewijzen zijn.

Wij vermoeden dat het afvallen met matcha voornamelijk wordt veroorzaakt doordat je meer drinkt. Meer drinken kan namelijk helpen als je wilt afvallen. Veel mensen verwarren de hongerprikkel met de dorstprikkel, waardoor ze te veel eten. 

Als je voldoende drinkt en eerst wat drinkt als je een ‘hongergevoel’ hebt kan dit ervoor zorgen dat je minder eet en dus afvalt.

Conclusie

Een kopje matcha of het gebruiken van matchapoeder is een gezonde keuze. De claim dat het wonderen zou verrichten is echter niet waar. Net als veel ‘superfoods’ gebruik je het in kleine hoeveelheden, waardoor het uiteindelijk geen hele grote bijdrage levert in de voedingsstoffen die je binnenkrijgt. 

Vind je matcha niets? Dan kan je prima ook normale groene thee drinken. Of maak eens een kopje van losse groene thee in plaats van een zakje groene thee.

Zo kun je langzaam wennen aan de intensere smaak van matcha. De losse groene thee van Engelse en Arabische merken zijn dan een volgende stap.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam.

Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *