Deel dit artikel met je maatjes
Is mct olie gezond?
Op basis van de huidige wetenschappelijke onderzoeken is er nog niet genoeg bewijs dat MCT olie gezondheidsvoordelen heeft. Vaak wordt MCT olie uit kokosvet gebruikt, wat zelfs gezondheidsnadelen heeft.
Kokosvet bevat namelijk slechts een klein beetje MCT olie, maar voornamelijk verzadigde vetten. Deze vetten kunnen de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Wat is mct olie?
Als je op zoek gaat naar wat MCT olie is, vind je vele websites met de zogenaamde gezondheidsvoordelen. Op de website van het Voedingscentrum vind je echter helemaal niets over MCT olie. Wat is deze olie dan precies?
MCT olie bestaat uit MCT vetzuren. MCT staat voor de afkorting van medium-chain triglyceriden, wat betekent ‘middellange-keten vet’.
Om uit te begrijpen wat dit precies betekent, duiken we de scheikunde in. Let je op? Vetten bestaan uit vetzuurketens, die kort, middellang of kort kunnen zijn.
De meeste voeding bestaat uit lange vetzuurketens. Deze vetzuren worden Long Chain Triglycerides (LCT) genoemd. Kokosolie bestaat voor een deel uit MCT’s.
Daarnaast wordt in fabrieken speciale MCT-olie en MCT-margarine gemaakt. MCT kan bestaan uit verschillende verhoudingen van vetzuren, zoals caprinezuur en caprylzuur.
MCT’s gedragen zich in het lichaam anders dan LCT’s [1]. Een groot verschil is dat MCT’s makkelijker worden opgenomen door het lichaam.
Dit komt doordat ze direct door de darmen worden opgenomen zonder dat ze geëmulgeerd (gemengd met andere stoffen) hoeven te worden en gesplitst. Ze worden ook direct via het bloedvatensysteem verspreid via de lever.
LCT’s moeten eerst worden geëmulgeerd en gesplitst. Vervolgens worden ze verwerkt tot chylomicronen en via het lymfestelsel opgenomen in het bloed. Chylomicronen zijn deeltjes die vetten transporteren in ons lichaam. Ook zijn hier ten opzichte van MCT’s veel andere stoffen bij betrokken [2].
Een ander kenmerk van deze olie is dat het een neutrale geur en smaak heeft.
Samenvatting
MCT olie bestaat uit middellange keten vetzuren. Het wordt makkelijker opgenomen door het lichaam dan lange keten vetzuren. Het heeft een neutrale geur en smaak.
Wat is de voedingswaarden van MCT olie?
Hieronder lees je de voedingswaarden van een eetlepel (13 gram) MCT olie van een bepaald merk. De precieze voedingswaarden kunnen licht verschillen per soort merk.
- Energie: 110 kcal
- Vet: 12,2 g
-Waarvan verzadigd vet: 12,2 g - Eiwit: 0 g
- Koolhydraten: 0 g
- Vezels: 0 g
- Zout: 0 g
Welke voedingsstoffen bevat MCT olie?
Een eetlepel (13 gram) MCT olie bevat bijna geen voedingsstoffen. Andere soorten vetten dragen bij aan de inname van oplosbare vitamines en mineralen.
MCT olie bevat tevens geen essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je via de voeding moet binnenkrijgen, omdat het lichaam deze vetzuren zelf niet kan aanmaken.
Wel bevat de olie 0,1 mg vitamine E [3]. Dit is echter een te verwaarlozen kleine hoeveelheid [3].
Wat zouden voordelen van MCT olie zijn?
Er worden verschillende gezondheidsvoordelen geclaimd van MCT olie. Hieronder zijn een aantal van deze voordelen op een rijtje gezet.
Het bevat minder calorieën dan ander soort vet
MCT olie bevat inderdaad iets minder calorieën dan andere soorten vetten, namelijk tussen de 8 en 9 kcal per gram.
Andere vetten bevatten 9 calorieën per gram. Zo zou het volgens voorstanders kunnen bijdragen aan afvallen. Dit verkleint de kans op diverse gewichtsgerelateerde ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).
Stel je voor dat je 70 gram vet (gemiddelde aanbeveling bij een normaal voedingspatroon) per dag eet. Als je alle vetinname vervangt door MCT olie van 8 kcal per 1 gram is dit een verschil van 70 calorieën per dag. Dit is geen erg groot verschil, wat doorslaggevend zal zijn om veel af te vallen.
Bovendien zijn er nadelen als je alle vetten vervangt door MCT olie. Ten eerste is dit praktisch onmogelijk met een normaal voedingspatroon én krijg je hierdoor geen vetoplosbare vitamines binnen.
Samenvatting
MCT olie heeft iets minder calorieën dan andere vetten, maar het verschil is niet groot genoeg om veel af te vallen. Het is ook niet handig om alle vetten ermee te vervangen.
Het zou goed zijn voor je darmen
MCT olie wordt makkelijker opgenomen door je darmen. Dit is een van de redenen dat wordt beweerd dat deze vetzuren goed zijn voor je darmen. Voor deze bewering zijn er weinig harde bewijzen. Bovendien kunnen MCT’s zelfs bij sommige mensen voor maag- en darmproblemen zorgen.
Bekende bijwerkingen zijn onder andere diarree, winderigheid, reflux, braken en buikpijn. De klachten worden erger bij een hogere inname van MCT olie, zoals bij het MCT-dieet. Om deze reden wordt het gebruik van MCT-olie op medisch advies ook langzaam opgebouwd [4].
Samenvatting
MCT olie wordt makkelijker opgenomen door je darmen, maar er zijn weinig bewijzen dat het goed is voor je darmen. Sommige mensen krijgen zelfs last van maag- en darmproblemen.
Het kan snel zorgen voor energie
MCT’s worden sneller opgenomen dan andere vetsoorten. Hierdoor kan het ook sneller worden omgezet als ketonen dan andere soorten vet [5]. Ketonen zijn stoffen, die het lichaam aanmaakt als vet wordt gebruikt als energiebron.
Ketonen kunnen echter ook worden aangemaakt door minder koolhydraten te eten. Dit is het geval bij sommige varianten van het koolhydraatarm dieet, namelijk het ketogeen dieet.
Voor dit dieet heb je geen speciale supplementen nodig. Dit is een betere keuze, omdat je hierdoor (deels) een voedingspatroon aanleert dat je wel langere tijd kunt volhouden.
Bovendien ben je hierdoor geen extra kosten (en tijd) kwijt aan speciale supplementen. Dat scheelt ook weer, toch?
In ons artikel over koolhydraatarm dieet leer je meer over het koolhydraatarm dieet. Wil je liever meteen aan de slag met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis afslanktraining.
Samenvatting
MCT’s worden snel opgenomen en kunnen snel energie geven. Maar je kunt ook energie krijgen uit ketonen door een koolhydraatarm dieet te volgen, zonder extra supplementen.
Het zou kunnen helpen tegen diverse ziekten
Er zijn onderzoeken die suggereren dat MCT zou kunnen helpen tegen ziekten zoals epilepsie, autisme en Alzheimer. Deze onderzoeken zijn echter in vitro (buisjes), op ratten en/of op kleine groepen mensen uitgevoerd [6].
De resultaten van dit soort onderzoeken kunnen niet 1-op-1 worden overgenomen voor mensen. Verder onderzoek moet aantonen of het echt kan helpen tegen bepaalde ziekten.
Wel zijn er diverse onderzoeken waarbij het produceren van ketonen epilepsie aanvallen vermindert [7]. Het produceren van ketonen kan echter ook plaatsvinden zonder het gebruik van MCT-olie. Dit kan door een streng, beperkt koolhydraatarm dieet te volgen met natuurlijke voedingsmiddelen.
Op dit moment zijn er nog veel onderzoeken bezig over het effect van MCT olie. Zo wordt er onderzoek gedaan naar de effecten op candida (schimmelinfectie), diabetes type II (suikerziekte), autisme, het metabool syndroom, concentratieproblemen, lekkende darm syndroom en cholesterol.
Bij deze onderzoeken wordt een kleine hoeveelheid MCT olie gehanteerd, van 15 tot 30 ml per dag.
Samenvatting
Er zijn wat onderzoeken die zeggen dat MCT olie kan helpen tegen ziekten, maar meer onderzoek is nodig. Ketonen kunnen ook helpen, en die kun je krijgen zonder MCT-olie.
Het zou zorgen voor een langer verzadigd effect
In een kleine studie lijkt MCT olie de maagontlediging te vertragen. Dat betekent dat een maaltijd langer in je maag blijft, waardoor je langer verzadigd bent.
Dit effect geldt voor elk soort vet, waardoor het niet per se nodig is om MCT olie te gebruiken. Ook eiwitten kunnen zorgen voor een langer verzadigd effect. Door natuurlijke voeding met eiwitten en vetten te combineren heb je extra profijt hiervan [4].
Samenvatting
MCT olie kan helpen om langer vol te voelen, maar dat geldt ook voor andere vetten en eiwitten. Dus het is niet per se nodig om MCT olie te gebruiken.
Is MCT olie goed voor afvallen?
MCT olie bevat vaak minder calorieën dan andere soorten vetten. Dan zou het toch kunnen helpen om af te vallen? Of dit echt zo is lees je in het artikel MCT olie en afvallen.
Wat zijn de nadelen van MCT olie?
Sommige mensen die MCT olie willen binnenkrijgen kiezen ervoor om dit via kokosvet te doen. De meeste MCT olie wordt namelijk geëxtraheerd uit kokosolie. Op het internet vind je ook vele gezondheidsvoordelen van kokosvet.
Het tegendeel is echter waar. Kokosvet heeft namelijk veel meer gezondheidsnadelen dan gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Meer hierover lees je in ons artikel kokosolie en gezondheid.
Pure MCT olie heeft ook vele gezondheidsnadelen. Wist je bijvoorbeeld dat het volledig uit verzadigde vetten bestaat? Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Door voornamelijk onverzadigde vetten te eten kun je de kans hierop verkleinen.
Er zijn ook mensen die het MCT-dieet volgen. Hierdoor is de kans op tekorten van voedingsstoffen erg groot. Hierdoor kan MCT olie zelfs gevaarlijk zijn.
Ook is het gebruik ervan niet praktisch, omdat je veel voedingsmiddelen niet mag eten. Tenslotte is het lastig om voldoende calorieën binnen te krijgen, waardoor je ongewenst kunt afvallen.
Samenvatting
MCT olie heeft nadelen, zoals dat het uit verzadigde vetten bestaat, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Ook kan het MCT-dieet leiden tot voedingstekorten.
Wanneer geen MCT olie gebruiken?
Wil je toch MCT olie proberen? Gebruik het dan niet als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
Heb je al last van een vertraagde maaglediging? Vermijd dan MCT olie om klachten te voorkomen, zoals een opgeblazen gevoel, een drukkend gevoel op de maag en een opgezette buik [4].
Wanneer is het MCT-dieet gezond?
In sommige gevallen is het speciale MCT-dieet wel gezond. Volg dit dieet alleen op medisch advies. Het dieet wordt geadviseerd als er sprake is van een ernstige verstoring van de transport, opname en/of vertering van vet.
Het wordt ook geadviseerd als de verbranding van vetzuren in mitochondriën (energiefabriekjes van cellen) niet goed werkt.
Iemand mag dan beperkt voeding met LCT’s eten. Dit wordt aangevuld met MCT-vetten door MCT-olie en MCT-margarine. Bij het dieet mag je alleen magere producten eten.
Als iemand langer dan 6 weken dit dieet volgt, moeten er supplementen worden gebruikt om tekorten van voedingsstoffen te voorkomen [8].
Wat is het verschil tussen MCT olie en kokosvet?
MCT olie wordt vaak gemaakt uit kokosvet. De twee soorten vetten hebben vele verschillen. Het grootste verschil tussen deze twee vetten is dat MCT olie voor 100% uit MCT’s bestaat. Kokosolie bevat hiervan slechts een klein percentage. De rest van de vetzuren in kokosolie bestaan uit een lange keten triglyceriden.
Een ander verschil is dat kokosolie subtiel naar kokos smaakt. MCT olie heeft juist een neutrale smaak en geur. Een ander verschil is het gebruik. Kokosolie kan namelijk op hogere temperaturen worden gebruikt. MCT olie kan ongeveer tot 177 graden worden verhit. Daarnaast is MCT olie vaak duurder dan kokosolie.
De vetten hebben wel als overeenkomst dat ze voornamelijk uit verzadigde vetzuren bestaan. Deze vetzuren vergroten de kans op hart- en vaatziekten.
Meer weten? Lees dan dit artikel over hoe gezond kokosolie is.
Samenvatting
MCT olie wordt gemaakt uit kokosvet, maar ze zijn verschillend. MCT olie bestaat voor 100% uit MCT’s, terwijl kokosolie maar een klein deel bevat. Ook smaakt en ruikt MCT olie neutraal, terwijl kokosolie naar kokos smaakt.
Kun je koken met MCT olie?
Dit is zeker mogelijk. Dit is ook een van de manieren waarop voorstanders van deze olie het gebruiken. Je kunt het tot 177 graden Celsius verhitten, zonder dat de olie gaat roken. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om te braden, koken of als bakvet. Andere plantaardige oliën zijn echter een gezondere keuze én vaak een stuk goedkoper.
Hoeveel MCT olie per dag?
Er zijn geen richtlijnen van hoeveel MCT olie je per dag mag gebruiken. Ben je toch van plan om het te gebruiken? Dan adviseren we je om niet te veel ervan te gebruiken. Met andere soorten oliën krijg je namelijk belangrijke vetoplosbare vitamines en mineralen binnen.
Ga je deze plantaardige oliën regelmatig vervangen door MCT olie, dan is de kans groot dat je tekorten oploopt van deze voedingsstoffen. Dit kan zorgen voor vele gezondheidsnadelen.
Conclusie
Op basis van de huidige onderzoeken vinden we niet genoeg bewijs dat mct-olie gezond voor je is. Wij raden bovendien een voedingspatroon met zo veel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen aan.
MCT-olie is geen natuurlijk voedingsmiddel, maar wordt geëxtraheerd uit kokosolie. Wil je MCT-olie binnenkrijgen via kokosvet? Dan zijn er bovendien gezondheidsnadelen, zoals een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent
En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.
Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.
Bronvermelding2. https://link.springer.com/book/10.1007/978-90-368-0703-6
3. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
4. https://www.sohf.nl/nutrienten/mct-olie
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27080715
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26608744
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26839375
8. https://www.radboudumc.nl/afdelingen/maag-darm-en-leverziekten/onze-onderdelen/dietetiek/meer-informatie/voedings-en-dieetadviezen/mct-dieet/voor-wie-is-het-mct-dieet
Deel dit artikel met je maatjes