Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is Moringa Gezond? Of Toch Gevaarlijk?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Wellicht heb je al eens van Moringa gehoord. Het goedje wint aan populariteit en krijgt enorm veel goede eigenschappen toegedicht.

Maar wat is het eigenlijk en is moringa gezond? Kun je het onbeperkt gebruiken of zijn er dingen waar je op moet letten?

Wij vertellen je er alles over, lees snel verder! 
Is moringa gezond? Wat is moringa?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Een waar wonder

Waren we net allemaal op de hoogte van goji-bessen, hennepzaad en spirulina, komt er een nieuwe superfood om de hoek kijken. Tóch is moringa er een die we zeker niet willen missen.

Moringa zou namelijk erg gezond zijn. Het komt van de moringaboom, ook bekend als de moringa oleifera of peperwortelboom (vanwege de scherpe smaak van de wortels). 

Daarnaast wordt de boom, vanwege de hoge voedingswaarde en medicinale eigenschappen, ook wel de wonderboom genoemd.

Door de National Academy of Sciences wordt de plant zelfs een ‘levende hoorn des overvloeds’ en ‘waarschijnlijk de meest waardevolle onontdekte plant van de planeet’ [1] genoemd.

De moringaboom komt van nature voor in India, Pakistan, Bangladesh en Afghanistan, maar wordt tegenwoordig ook in vele andere landen verbouwd.

De plant groeit zeer snel en heeft niet veel water nodig.

Het mooie is dat alle delen van de moringaboom eetbaar zijn. Van de bladeren, wortels en zaden tot aan de bloemen; het is allemaal gezond en bruikbaar. 

Van geplette zaden wordt ook olie gemaakt. Deze kun je gebruiken in de keuken maar ook je huid en haar worden er blij van moringa-olie. 

Is moringa gezond?

Jazeker. Moringa is om verschillende redenen gezond. Zo bevat het antioxidanten, die de kans op verschillende ziektes kan verkleinen. Lees snel verder om te ontdekken waarom moringa nog meer gezond is.

Wat is moringa? 

Nu we weten dat de hele plant gebruikt wordt, is het eenvoudiger om de vraag ‘wat is moringa?’ te beantwoorden. Met moringa kunnen namelijk verschillende dingen worden bedoeld.

In Zuid- en Zuidoost-Azië worden met name de moringa-vruchten veel gebruikt. Ook worden de zaden uit volgroeide vruchten als noten of erwten gegeten. 

De bladeren kunnen worden gekookt als spinazie, maar worden vaak gedroogd en tot poeder gemalen. 

Voor moringa als gezond superfood, wordt meestal het bladpoeder gebruikt. De een bedoelt met moringa het moringa-poeder, terwijl de ander doelt op moringa-capsules of moringa-thee.

Over het algemeen worden voor zowel het poeder, de thee en de capsules moringa-bladeren gedroogd en tot poeder gemalen. 

Hoge voedingswaarde

Een van de dingen die opvalt als we kijken naar moringa is het noemenswaardige nutriëntenprofiel, ofwel het brede palet aan voedingsstoffen. Moringa bevat onder andere:

 • Aminozuren, waaronder de 9 essentiële aminozuren
  Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Essentieel betekent dat het lichaam deze stoffen zelf niet kan aanmaken, waardoor je het via voeding moet binnenkrijgen.
 • Vitamine A, C, D en K
 • Vitamine B1, B2, B3 en B6
 • Antioxidanten
 • Zeatine

Vooral de bladeren van de wonderboom zijn extreem voedzaam.

Zo zouden 100 gram gemalen bladeren net zo veel calcium bevatten als vier glazen melk en net zoveel vitamine C als zeven sinaasappels. Bovendien is moringa rijk aan proteïne, kalium, ijzer en calcium [2]. 

Als we kijken naar de voedingsstoffen kunnen we zeggen dat moringa gezond is.

Doordat moringa zo rijk is aan voedingsstoffen (en bovendien snel groeit) wordt het ook wel ingezet om ondervoeding te bestrijden.

Samsin Tesfay is onderzoeker aan de Universiteit van KwaZulu-Natal en bevestigt dat moringa-bladeren positieve gezondheidseffecten en medicinale eigenschappen hebben [2]. Hij geeft aan dat de bladeren mogelijk kan helpen bij de genezing van huidinfecties en maagzweren. 

Bovendien hebben de bladeren volgens Tesfay een kalmerende werking op het zenuwstelsel.

Samenvatting
Moringa heeft hoge voedingswaarden. Zo bevat het de 9 essentiële aminozuren, veel calcium en ijzer.

Gezondheidsvoordelen moringa

Nu we weten dat moringa gezond voor je is, gaan we kijken naar de voordelen die het kan hebben. Er zijn een aantal opvallende gezondheidsvoordelen die moringa zou hebben. Hieronder vatten we ze kort voor je samen. 

Een natuurlijke booster

Het hoge gehalte aan antioxidanten en vitamine E en C, geeft moringa neuro-versterkende eigenschappen. De werking van gelukshormonen als dopamine en serotonine kan door moringa namelijk een zetje krijgen, waardoor je lekkerder in je vel zit. 

Ook verlaagd moringa vermoedelijk het cortisolniveau [3]. Cortisol is bekend als het stresshormoon. Als je minder cortisol en meer gelukshormonen aanmaakt, vermindert stress en verbetert je stemming.

Daarnaast heeft moringa antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen.

Zo kan moringa je lichaam beschermen tegen indringers van buitenaf en je immuunsysteem een boost geven. 

Ontstekingsremmer

Moringa wordt door zijn ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen veel gebruikt voor het behandelen van gewrichtsontstekingen. Dankzij mineralen als calcium en fosfor helpt moringa je botten gezond te houden. Ook staan omega-3 vetzuren erom bekend ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. 

Ontgiften

Moringa kan je lever helpen bij het ontgiften. Moringa-bladeren veel polyfenolen en chlorofyl. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het komt er op neer dat moringa helpt bij het gezond houden van je lever.

Natural beauty

Het gezonde moringa verdient zeker een plek in je keukenkastje, maar verdient ook een plekje in je badkamerkastje. De combinatie van antioxidanten en omega-3 vetzuren maakt van moringa jouw beauty partner in crime! 

Antioxidanten beschermt de huidcellen tegen beschadiging waardoor waarschijnlijk vroegtijdige veroudering kan worden tegengegaan. Antioxidanten pakken vrije radicalen aan. Vrije radicalen beschadigen collageen, een stofje dat juist nodig is om je huid soepel, elastisch en glad te houden. 

Bovendien bevat moringa veel zeatine, een stofje dat op natuurlijk wijze bijdraagt aan celbehoud.

Ook je haar en nagels kunnen er profijt van hebben als jij moringa toevoegt aan je (gezonde) levensstijl. De aminozuren in moringa zou de bloedsomloop rondom de hoofdhuid verbeteren.

Moringa bevat daarnaast zwavelverbindingen die weer goed kunnen zijn voor sterkere nagels en dikker haar. 

Samenvatting
Moringa is gezond, omdat het veel voedingsstoffen en antioxidanten bevat. De antioxidanten en omega-3 vetzuren zijn goed voor je huidcellen, wat versnelde veroudering van de huid kan tegengaan.

Hoe kun je moringa het beste gebruiken?

Het is het makkelijkst en het meest goedkoop om moringa als poeder te gebruiken. Je kunt kant-en-klare capsules kopen, maar ook moringa-thee is erg populair. 

Capsules zijn ideaal als je veel onderweg bent en tussendoor op een gemakkelijke manier je ‘dagelijkse shotje’ wilt nemen.

De moringa oleifera capsules van Swanson zijn van goede kwaliteit en zijn gemaakt van poeder van gedroogde en vermalen bladeren.

Als je moringa-bladpoeder gebruikt, kun je alle kanten op, Zo kun je het mengen door sappen en smoothies of door je yoghurt en kwark. Of doe een scheutje door de soep of saus. 

We raden aan om het moringa-poeder vlak voor het opdienen door het eten te roeren en niet mee te koken. Zo blijven de voedingsstoffen het best behouden. 

We zeiden al dat de moringaplant ook wel peperwortelboom wordt genoemd in verband met de scherpe smaak. Alleen de wortels hebben een scherpe smaak, het bladpoeder zelf heeft een zachte smaak.

Hoeveel moringa per dag?

Moringa is gezond en past, op een enkele uitzondering daargelaten (zie hieronder), prima in een healthy lifestyle.

Wel is er dan nog de vraag hoeveel moringa je moet nemen om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. De inhoud van capsules en tabletten kan per merk nogal uiteenlopen.

Volg in dat geval de aanwijzingen op de verpakking. 

Drink je moringa-thee? Dan kun je met twee kopjes per dag al verschil merken. Vaak voel je de effecten van moringa na een paar weken.

Veel mensen die het gebruiken geven aan zich gezonder en energieker te voelen. Je kunt moringa-thee prima dagelijks drinken. 

Pure moringa-poeder is erg geconcentreerd. Het kan verstandig zijn om het product langzaam op te bouwen.

Als je te veel moringa neemt kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel en diarree. Ook bij moringa-thee staan er vaak aanwijzingen op de verpakking. Moringa-thee bevat trouwens geen cafeïne. 

Kan moringa gevaarlijk zijn?

Ondanks het feit dat moringa gezond is (en het gebruik van moringa over het algemeen niet gevaarlijk is), wordt het gebruik ervan in sommige gevallen afgeraden. Zo zitten er bepaalde stoffen in moringa die de productie van het schildklierhormoon stimuleren.

Als je een overactieve schildklier hebt, kan moringa dus schadelijke effecten veroorzaken. 

Als je medicijnen neemt om je bloedsuikerspiegel te verlagen, kun je beter geen moringa nemen. Het kan namelijk zo zijn dat je bloedwaarden hierdoor nog verder dalen.

De wortels en de schors van de moringaboom bevatten naast vitaminen en mineralen ook een aantal giftige substanties. Gebruik deze delen dan ook met mate.

Een voordeel van moringa is dat het goed werkt bij een hoge bloeddruk.

Maar als je juist een lage bloeddruk hebt, of medicijnen neemt om je bloeddruk te verlagen, kan moringa mogelijk gevaarlijk zijn. Je bloeddruk kan in dit geval namelijk te laag worden. 

Samenvatting
Moringa kan een hoge bloeddruk verlagen. Als je al een lage bloeddruk hebt, kan door moringa je bloeddruk te laag worden. Gebruik het dan niet.

Moringa en afvallen

Niet alleen is moringa gezond, je kunt het ook prima gebruiken als je wilt afvallen. Moringa bevat veel vezels en ondersteunt op deze manier je darmen en een gezonde spijsvertering.

Moringa oleifera kan helpen om gifstoffen sneller uit je lijf te krijgen. 

Sommigen zweren bij een kuur van moringa-zaadjes om af te vallen. Je eet daarbij gedurende 6 weken elke dag moringa-zaad. De eerste 4 weken 2 tot 4 gepelde zaadjes en de laatste 2 weken bouw je af naar 1 tot 3 per dag. 

De grote hoeveelheid vezels en de hoge vitamine B-concentratie in moringa ondersteunen je spijsvertering. De vezels kunnen ook zorgen voor een voller gevoel.

Daarnaast bevat moringa essentiële aminozuren. Door voldoende hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen kun je de hoeveelheid spiermassa die je verliest beperken. Hierdoor blijft je energiebehoefte hoger, waardoor je makkelijker afvalt. Als je moringa-thee drinkt of capsules neemt, profiteer je ook van deze gezondheidsvoordelen.

Conclusie: is moringa gezond?

Moringa oleifera heeft veel gezonde eigenschappen. Het kan dan ook helpen bij het ondersteunen van je lichaam en je algemene gezondheid.

Wonderbomen bestaan wel, maar wondermiddelen niet. Ook al is moringa gezond, met alleen supplementen kom je er niet.

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken bij het afvallen? Doe dan eens mee met onze 3 Weken Afslank Challenge.

Je leert precies wat je moet doen om jouw ideale figuur te bereiken. En dit doe je niet alleen. 

Samen met ons, en meer dan 6000 vrouwen net als jij, werk je aan een gezonder lichaam. Voel je binnen de kortste tijd weer fit en energiek.

Copy of 3 weken challenge mock up aanbieding 2 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

7 reacties

 1. Dank voor de duidelijke uitleg over Moringa.
  Ik gebruik het langer dan 6 maanden en merk de voordelen hiervan.
  Vrienden van mij hebben een boom op hun erf staan.

  Mijn bloeddruk houd het ook in balans en voel me energiek en gezond.

  Patrick

  1. Hoi Genovieve,
   Bedankt voor je vraag en vervelend om te horen. Het kan zijn dat je dan te veel moringa hebt binnengekregen. Moringa is een erg krachte plant. Daarnaast is het goed om te realiseren dat ik je medische achtergrond niet weet, dus het zou kunnen dat jouw lichaam anders op moringa reageert dan de meeste mensen. Als je het precieze ervan wilt weten, ga dan even naar je huisarts :-), groetjes Bas

 2. Beste Bas,
  Graag wil ik moringa proberen, maar ik heb al een aantal supplementen.
  Welke kan ik dan nog gebruiken en welke hoeven niet meer?
  De supplementen die ik heb zijn : selenium, zink, magnesium, B12, D3,
  K2, omega-3 – MSC.
  Bijvoorbaat dank voor het antwoord,
  Els

  1. Ha Els, dat is lastig te zeggen. Je kan dit het beste even met je huisarts overleggen aangezien hij/zij jouw volledige medische achtergrond kent 🙂

 3. Bedankt voor de uitleg.
  Ik wou heel graag gebruiken heb ik het ook gekocht maar ik heb last van laag bloeddruk.
  dan kan ik niet gebruiken?
  De groeten niguse

  1. Hoi Niguse, dit kan je het beste even met je huisarts overleggen aangezien dit een medische vraag is 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *