Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

 Is de perzik gezond of niet? En waarom?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Gebruikt als emoji voor billen, maar kan een perzik je echt mooie billen geven? Is deze vrucht gezond en geschikt voor gewichtsverlies? Ontdek de antwoorden in ons artikel!
Hoe gezond zijn perziken precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is perzik gezond?

Absoluut! Perziken zijn een uitstekende toevoeging aan een gezond dieet. Ze zitten boordevol vitamines en mineralen en hebben ook nog eens weinig calorieën. Dit maakt ze ideaal als je bezig bent met gewichtsverlies.

Wat is perzik? 

Perziken zijn heerlijke steenvruchten die lijken op hun naaste neef, de nectarine. Ze komen oorspronkelijk uit China, maar worden nu over de hele wereld geteeld – van Nieuw-Zeeland tot het Middellandse Zeegebied.

Er zijn diverse rassen met een verscheidenheid aan kleuren, zoals rood, geel en wit. Het vruchtvlees van een perzik is heerlijk sappig en zoet. Het is niet nodig om de schil te verwijderen, omdat deze zacht en eetbaar is. Let er bij het kopen van perziken op dat je ze op een koele plaats bewaart om de kwaliteit te behouden.

Perziken zijn niet alleen geschikt voor zoete gerechten, maar kunnen ook worden gebruikt in hartige gerechten. Probeer ze bijvoorbeeld eens toe te voegen aan een stoofschotel voor een verrassende twist [1].

 Wat is de voedingswaarde van perzik?

Een middelgrote perzik (115 gram) bevat de volgende voedingswaarde.

  • Energie 46kcal
  • Vet 0,1g
  • – waarvan verzadigd 0g
  • Koolhydraten 8,3g
  • – waarvan suikers 8,3g
  • Vezels 2,3g
  • Eiwit 1,2g
  • Zout 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevatten perziken?

Hieronder lees je de voedingsstoffen in een middelgrote perzik (115 gram).

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium558 mg3500 mg
Calcium191 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium33 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer1,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium2 μg70 μg
Zink1 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A24 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E1,1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,11 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,29 mg1,6 mg
VItamine B60,23 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur13 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120,68 μg2,8 μg
Niacine1 mg 16 mg 
Vitamine C4 mg 75 mg
Jodium23 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor212 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van perzik?

Vraag je je af: ‘Waarom is een perzik nou zo gezond?’ Naast dat ze heerlijk zijn, zitten perzikene boordevol antioxidanten, vitamines en mineralen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over een van mijn favoriete fruitsoorten.

Een bron van vezels

Ben je op zoek naar fruit met veel vezels? Dan ben je aan het goede adres! Verse perziken zijn inderdaad een goede bron van vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij het bevorderen van een gezonde hartconditie, het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten en het handhaven van een goede spijsvertering. 

Bovendien worden vezels geassocieerd met het voeden van gezonde darmbacteriën, wat gunstig is voor de darmgezondheid [4]. Dit is erg positief voor de mensen met gevoelige darmen onder ons. 

Interessant genoeg kunnen zelfs de bloemen die aan de perzikboom groeien mogelijk een positief effect hebben. Een dierstudie heeft aangetoond dat het consumeren van perzikbloemen de kracht en frequentie van darmperistaltiek (de samentrekking en ontspanning van de darmen) kan verbeteren [5]. 

Er is wel nog meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen en de potentiële voordelen voor de menselijke gezondheid beter te begrijpen. Desondanks bieden verse perziken een smakelijke en voedzame optie om vezels toe te voegen aan je dieet en mogelijk bij te dragen aan een gezonde spijsvertering.

En wist je dat je prima bloemen kunt toevoegen aan een maaltijd? Zo kun je je maaltijd extra opvrolijken. Op het internet vind je welke bloemen eetbaar zijn.

Bomvol voedingsstoffen

Vraag jij je nu af: ‘Wat voor voedingsstoffen bevatten perziken dan?’ Dit fruit bevat voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Zo is vitamine C belangrijk voor het bindweefsel in je huid [6]. Ook zijn er aanwijzingen dat perziken het vermogen om vocht vast te houden kunnen verbeteren, wat positief is voor de huidtextuur [7].

Perziken hebben daarnaast een hoge gehalte ijzer, wat onder meer belangrijk is voor een goede werking van het afweersysteem [8]. Dit is ook erg positief nieuws voor vegetariërs en veganisten.

Perziken bevatten ook antioxidanten die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze antioxidanten werken door vrije radicalen weg te vangen, die anders schade aan onze cellen kunnen veroorzaken en mogelijk leiden tot ziekten. Vrije radicalen kunnen ontstaan als gevolg van verschillende factoren, waaronder blootstelling aan zonlicht en andere externe invloeden. 

Dit is nog niet alles! Perziken bevatten ook nog eens gezonde bioactieve stoffen, zoals polyfenolen, die gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid. Polyfenolen worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade.

Kan mogelijk allergie symptomen verminderen

Mogelijk kunnen perziken de aanmaak van histamine kunnen verminderen bij mensen met een allergie. Histamine komt vrij bij een allergische reactie en zorgt voor een versterkte afweerreactie. Er moet meer onderzoek worden gedaan voordat er conclusies kunnen worden getrokken [9, 10]. Dus, we moeten nog even afwachten.

Een gezond tussendoortje

Perziken zijn het perfecte tussendoortje. Ze bevatten weinig calorieën, maar dit doet niets af van de smaak. Ze zijn heerlijk sappig en zoet. Ideaal om gezond te snoepen. De gezonde voedingsstoffen beschermen je tegen tal van ziekten. Ze kunnen je zelfs helpen een paar kilo af te vallen.

Samenvatting
Perziken zijn een ideaal tussendoortje. Ze zitten bomvol voedingsstoffen en kunnen zo bijdragen aan de gezondheid van je hart, darmen en huid. 

Is perzik of nectarine gezonder?

Misschien vraag jij je af: ‘Is de perzik of nectarine gezonder?’ Perziken en nectarines bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën per gram. Het verschil in calorieën wordt voornamelijk bepaald door het gewicht van de vrucht. Per stuk is het verschil iets groter, omdat nectarines meestal iets kleiner zijn dan perziken.

Hoewel nectarines over het algemeen minder koolhydraten bevatten dan perziken, wint de perzik het als het gaat om voedingsstoffen. Perziken bevatten namelijk aanzienlijk meer voedingsstoffen. Zo bevat een perzik meer dan twee keer zoveel kalium en ongeveer drie keer zoveel magnesium in vergelijking met een nectarine.

Toch blijft variëren in je fruit het gezondste. Ben je benieuwd naar de gezondste soorten fruit? Lees dan ons artikel over de top 10 gezondste fruit te lezen. Daarin worden verschillende soorten fruit besproken op basis van hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen. 

Is gedroogde perzik gezond?

Gedroogd fruit bevat veel meer suikers. Dit komt doordat het geen vocht bevat en er vaak suikers aan worden toegevoegd. Wil je toch eens gedroogde vruchten eten? Eet dan maximaal 20 gram gedroogde vruchten zonder toegevoegde suikers.

Is wilde perzik gezond?

Wilde perzik (platte perzik) is een variant die een sterkere smaak heeft. De smaak is stevig en sappig. Ze zijn net als normale perziken erg gezond.

Is perzik uit blik gezond?

Hoe zit het dan met perzik in blik? Is dat ook gezond? Hoewel het erg praktisch is, moeten we je helaas teleurstellen. Fruit in blik bevat vaak veel toegevoegde suikers, wat het veel ongezonder maakt. 

Wil je het toch een keer gebruiken? Wees dan slim en kies voor een variant zonder toegevoegde suikers.

Is perzik goed voor afvallen?

Vraag jij je af of perzik ook goed is voor afvallen? Dan hebben we goed nieuws! De perzik is niet alleen super gezond, maar ook goed voor het afvallen. Met een heerlijke perzik krijg je maar weinig calorieën binnen.

Pas je wel op dat je er niet te veel van eet? Ze bevatten ook koolhydraten, die bij een te hoge inname je afvalreis kunnen belemmeren.

Dit is extra belangrijk als je een koolhydraatarm dieet volgt. Bij sommige koolhydraatarme diëten mag je tijdelijk helemaal geen fruit eten. Wil je snel afvallen met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoe vaak perzik eten?

Ook al is perzik erg gezond, moet je het niet overdrijven. Juist door af te wisselen qua soorten vruchten ben jij gezond bezig! Elk soort fruit bevat namelijk andere (gehaltes van) vitamines en mineralen. 

Conclusie

Als je gezond wilt eten hoef je de perzik zeker niet te laten staan. Door de gezonde voedingsstoffen draagt de perzik bij aan jouw algehele gezondheid. Zo kan het eten van perziken bijdragen aan een gezonde huid en een gezond hart. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *