Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond zijn pruimen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Pruimen, bekend als darmhulpmiddel, maar zijn ze ook gezond? Ontdek de ware gezondheid van pruimen in ons artikel.
Hoe gezond zijn pruimen precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn pruimen gezond?

Vraag je je af of pruimen gezond zijn? Nou, je zult blij zijn te horen dat ze dat inderdaad zijn! Pruimen zitten boordevol vezels, vitamines en mineralen, wat ze tot een gezonde vervanging voor zoete snacks maakt. Ben je geïnteresseerd in de diverse gezondheidsvoordelen van pruimen? Blijf dan zeker verder lezen!

Wat zijn pruimen? 

Laten we eerst eens kijken wat pruimen eigenlijk zijn. Ze behoren tot de categorie steenvruchten en groeien aan een boom die wel 3 tot 7 meter hoog kan worden. 

Een pruim heeft een karakteristieke eivormige structuur. In Nederland groeien pruimen voornamelijk in het seizoen van juli tot en met september.

Er bestaan diverse varianten van pruimen, zoals de opal (groot formaat met een paars rode schil), Czar (klein en paarsblauw van kleur), Victoria (langwerpig en roodgeel) en de dubbele bakpruim (blauw met geel vruchtvlees). 

Ze kunnen variëren in kleur, van diep blauw tot geel en rood. Bovendien verschilt de smaak ook sterk, van zoetzuur tot heerlijk zoet. Het goede nieuws is dat alle varianten gezonde keuzes zijn.

Pruimen kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Eet ze bijvoorbeeld in een bakje yoghurt, kwark of gebruik ze in een compote of mousse. Ze smaken ook erg lekker gepocheerd met kaneel of gestoofd bij gevogelte of vis. Ben je gek op jam? Maak dan zelfgemaakte jam van pruimen. 

Wat is de voedingswaarde van pruimen?

Hieronder lees je de voedingswaarde van een pruim (40 gram).

  • Energie: 16 kcal
  • Vet: 0 g
    -Waarvan verzadigd: 0 g
  • Koolhydraten: 2,9 g
    -Waarvan suikers: 2,9 g
  • Vezels: 0,9 g
  • Eiwit: 0,3 g
  • Zout: 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevatten pruimen?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen een portie pruimen bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium79 mg3500 mg
Calcium3 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium3 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A12 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,3 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,01 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60,04 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur1 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,2 mg 16 mg 
Vitamine C2 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor9 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pruimen?

Pruimen staan vooral bekend om hun laxerende effect. Ze hebben echter nog veel meer gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen.

Vol met vitamines en mineralen

Pruimen bevatten veel vitamines en mineralen, maar liefst meer dan 15 verschillende soorten. De hoeveelheden van vitamine C, vitamine K en vitamine A zijn het hoogst. 

Vitamine C is onder andere belangrijk voor een goede weerstand [4]. Vitamine A is onder meer belangrijk voor een goed gezichtsvermogen en goede werking van het afweersysteem [5]. Vitamine K is onder andere belangrijk voor een goede bloedstolling [6].

Goede bron van antioxidanten

Pruimen zitten vol antioxidanten, waaronder de krachtige antioxidant vitamine C. Daarnaast bevat het veel polyfenolen, antioxidanten die voorkomen in planten. Antioxidanten kunnen vrije radicalen wegvangen, die cellen en weefsels kunnen beschadigen.

Deze schade zou op de lange termijn kunnen leiden tot chronische ziekten, zoals diabetes type II (suikerziekte) en kanker. Vrije radicalen ontstaan tijdens normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals roken en zonlicht [7].

Helpt darmklachten te verminderen

Dat pruimen darmklachten kunnen verminderen wist je waarschijnlijk al. Maar hoe komt dit eigenlijk? Dit komt voornamelijk door de hoge hoeveelheid vezels. Een pruim (40 gram) bevat 0,9 gram vezels [2]. Als je een paar pruimen eet krijg je dus al snel veel vezels binnen. 

Het overgrote deel van deze vezels is onoplosbaar. Hierdoor draagt het bij aan een betere stoelgang, wat constipatie kan verminderen of voorkomen. Daarnaast bevatten pruimen sorbitol en psyllium. Sorbitol is een suiker, dat laxerend werkt. Psyllium is een soort vezel, dat ook een laxerend effect heeft [8, 9].

Naar deze effecten zijn meerdere onderzoeken gedaan. Zo is er een onderzoek waarbij een groep proefpersonen drie weken lang 50 gram pruimen aten. De andere groep proefpersonen gebruikten psylliumvezels. De groep die pruimen aten had na drie weken een betere en regelmatige stoelgang. 

Dit onderzoek is met een kleine groep proefpersonen gedaan, waardoor er wel nog meer onderzoek moet worden gedaan [10].

Zou helpen de bloedsuikerspiegel verlagen

Ondanks dat pruimen veel suikers bevatten zou het eten van pruimen kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Pruimen hebben namelijk een relatief lage GI waarde. 

GI staat voor Glycemische Index, wat aangeeft hoe snel de koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Hoe sneller de suikers worden opgenomen, hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt.

Door voornamelijk voeding met een lage GI te eten, zou dit waarschijnlijk op de lange termijn de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Wel is het belangrijk om te kiezen voor de pruim met schil. Juist in de schil zitten de meeste vezels. 

Kan mogelijk bijdragen aan een goede botgezondheid

Er zijn aanwijzingen dat het eten van pruimen kan bijdragen aan een goede botgezondheid. Het zou de kans op botaandoeningen verkleinen, zoals een lage botdichtheid [11]. 

Of dit echt het geval is en wat de reden hiervoor is, is momenteel nog niet bekend. Mogelijk spelen de antioxidanten hier een rol in.

Goed voor het hart

Fruit is in het algemeen goed voor je hartgezondheid. Het eten ervan verkleint de kans op hartziekten en een beroerte [12]. Vezels uit fruit zijn goed voor het cholesterol en de bloeddruk [13].

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat pruimen goed zijn voor het hart. Zo zou het kunnen zorgen voor een lager LDL-cholesterol (het slechte cholesterol). 

De onderzoeken zijn gedaan op muizen of op kleine groepen mensen. Hierdoor moet er eerst nog meer onderzoek worden gedaan voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Er wordt vermoed dat deze positieve effecten komen door de vezels, antioxidanten en kalium in pruimen [15].

Samenvatting
Het eten van pruimen heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan niet alleen darmproblemen zoals verstopping verminderen. Pruimen zouden ook de bloedsuikerspiegel verlagen en goed zijn voor het hart. Hier moet wel nog verder onderzoek naar worden gedaan.

Zijn gedroogde pruimen gezonder dan verse pruimen?

Gedroogde vruchten bevatten ook veel meer suikers en calorieën per gram dan vers fruit [14].

Gewelde pruimen zijn een gezondere keuze dan gedroogde pruimen. Deze variant van gedroogde pruimen bevat namelijk wel meer vocht. Toch bevatten ze ook nog steeds veel meer suiker dan verse pruimen. Eet ze dus met mate.

Zijn pruimen goed voor afvallen?

Dus, hoe zit het met pruimen en afvallen? Het goede nieuws is dat pruimen vrij laag in calorieën zijn, waardoor ze een goede keuze kunnen zijn voor wie op de calorieën let. Met hun natuurlijke zoetheid vormen ze een gezond alternatief voor ongezonde snacks.

Door pruimen te kiezen, kun je al snel je calorie-inname verminderen. Bovendien kunnen de vezels in pruimen zorgen voor een langer gevoel van verzadiging, waardoor het gemakkelijker wordt om minder te eten.

Het is echter beter om geen pruimensap te drinken. Pruimensap bevat veel meer suiker en heeft geen vullend effect. Hierdoor kun je snel te veel calorieën en suikers binnenkrijgen. 

Zelfs als je niet probeert af te vallen, is pruimensap geen gezonde keuze. Bovendien kan pruimensap de bloedsuikerspiegel snel laten stijgen.

Passen pruimen in een koolhydraatarm dieet?

Pruimen lijken niet zoveel koolhydraten te bevatten. Met een portie krijg je slechts 2,6 koolhydraten binnen. Echter is een portie slechts 40 gram. 

Als je vier pruimen eet, is dit al snel in totaal 12,4 gram koolhydraten. Toch valt deze hoeveelheid koolhydraten nog mee als je het vergelijkt met andere soorten fruit. Zo bevat een banaan maar liefst 23 gram koolhydraten per 100 gram.

Wil je het koolhydraatarm dieet uitproberen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoe vaak pruimen eten?

Hoe gezond pruimen ook zijn, het blijft belangrijk om te variëren met fruit. Elke kleur fruit bevat namelijk weer andere (gehaltes) van vitamines en mineralen. Door af te wisselen met fruit krijg je voldoende van deze vitamines en mineralen binnen en voorkom je tekorten.

Wissel dus af met bijvoorbeeld blauwe bessen, papaya en appel. Of maak een fruitsalade met diverse soorten fruit. Bewaar het in de koelkast, zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Voeg ook een beetje citroensap toe. Zo blijft de fruitsalade langer goed.

Wanneer pruimen eten?

Het maakt op zich niet zoveel uit wanneer je pruimen eet. Eet ze wanneer je er zin in hebt. Eet ze bijvoorbeeld als gezond tussendoortje in plaats van een ongezonde zoete snack. Of eet ze in je muesli of salade. Eet je pruimen vanwege het laxerende effect? Eet ze dan op een moment dat je op je gemak naar het toilet kunt gaan.

Conclusie

Pruimen zijn erg gezond. Ze zijn niet alleen goed als je darmproblemen hebt, maar voorzien je ook van veel gezonde voedingsstoffen. Kies wel voor de verse variant en eet ze met schil. Dit is namelijk de gezondste keuze!

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *