Deel dit artikel met je maatjes
Is het eigenlijk wel fruit?
Voordat we antwoord geven op de vraag of watermeloen gezond of juist ongezond is, gaan we kort in op wat het precies is. Niets schreeuwt zo hard zomer dan een stuk verfrissende watermeloen waarvan het sap bijna langs je kin loopt. Maar wist je dat watermeloen (Citrullus lanatus) eigenlijk helemaal geen fruit is?
Deze ronde topper is familie van de pompoen en de komkommer en is een (vrucht)groente. De zomerse versnapering behoort dus officieel tot de groente. Zou je niet zeggen van een vrucht die zo zoet en lekker is.
Als het op je dagelijkse portie groente en fruit aankomt, telt watermeloen juist wel weer als fruit. Dit komt omdat het qua suikers en voedingsstoffen eerder vergelijkbaar is met fruit.
Het gaat om de inhoud – zo gezond is watermeloen
Je leest dit artikel omdat je wilt weten hoe gezond watermeloen is. We houden je niet langer in spanning: watermeloen is gezond. We willen niet al te oubollig klinken, maar uiteindelijk gaat het om de binnenkant, toch? Ook qua inhoud weet de knappe vrucht te overtuigen.
De watermeloen bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Hierdoor heeft de vrucht in verhouding weinig calorieën, namelijk maar 45 kcal per schaaltje van 125 gram.
Maar mocht je denken dat je net zo goed een glas water achterover kunt slaan; think again. De watermeloen bevat namelijk naast water veel gezonde voedingsstoffen en de nodige vitaminen en mineralen.
De vruchtgroente bevat bovendien veel kalium, magnesium en vitamine A en C. En niet te vergeten veel antioxidanten en aminozuren, die allemaal unieke eigenschappen hebben.
De verhouding van bepaalde stoffen in watermeloen (met name lycopeen tot bètacaroteen) maakt de vrucht bijzonder krachtig als het om de antioxidatieve eigenschappen gaat.
Bètacaroteen is een zogenaamde provitamine. Het wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. Lycopeen is een bioactieve stof. Dit zijn voedingsstoffen die mogelijk gezondheidsvoordelen hebben.
Het vruchtvlees van watermeloen kan (naast rood) ook wit, roze, oranje of geel zijn. De rode variant bevat het meeste lycopeen.
Vrucht met pit, maar kun je ze eten?
Watermeloen wordt de laatste tijd steeds vaker zonder pitjes verkocht. En als er toch pitjes in zitten, worden deze vaak voor het eten verwijderd. Eigenlijk zonde, omdat de pitten van watermeloen ook gezond zijn. Ze bevatten namelijk eiwit, vetten en mineralen zoals ijzer en zink.
Ook zouden de zaadjes antibacteriële eigenschappen hebben. Als iets antibacterieel is, wil dat zeggen dat het mogelijk bacteriën dood of de groei ervan vermindert.
We krijgen wel vaker de vraag of je de pitjes van de watermeloen kunt eten. Een volmondige ja dus. Ook fijn om verspilling te voorkomen. Daarover gesproken. Wist je dat je watermeloen helemaal niet dik hoeft af te schillen?
De harde groene schil kun je beter niet eten, maar het stevige witte stuk daaronder is prima geschikt voor consumptie en zelfs heel gezond. Er zit veel vitamine C en B6 net onder die harde schil. Zonde om weg te gooien dus.
Je kunt het witte deel met het vruchtvlees mee eten, maar ook dun snijden in een salade en zelfs koken of wokken. Heb jij een tof recept-idee? Laat het ons vooral weten in de comments hieronder!
Samenvatting
Watermeloen is eigenlijk geen fruit maar een vruchtgroente. De vrucht bevat vitaminen, mineralen en veel antioxidanten. En veel water, wel zo’n 90 procent.
Gezondheidsvoordelen van watermeloen
Dat watermeloen gezond is, roepen wij niet zomaar. Hier zijn namelijk verschillende onderzoeken naar gedaan. Wij zetten de belangrijkste gezondheidsvoordelen van watermeloen voor je op een rijtje.
Voor een blij hart
Stiekem worden wij al blij als we een stuk watermeloen zien liggen. Misschien komt dat wel door het zomerse karakter van de vrucht en omdat-ie het gezellig doet als print op kleding of bijvoorbeeld servies. Dingen waar je blij van wordt, zijn vaak goed. Maar wist je dat watermeloen de gezondheid van je hart kan bevorderen?
Het stofje lycopeen (dat voor de rode kleur zorgt en ook in tomaten zit) zou een beschermend effect hebben op ons hart en bloedvaten, en zo het risico op hart- en vaatziekten mogelijk verminderen [2].
Bovendien zou deze krachtige bioactieve stof helpen om het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) te verminderen en een bloeddrukverlagend effect hebben [1,3].
Lycopeen wordt trouwens beter door je lichaam opgenomen als je het combineert met vet.
Tip: het zomerse fruit combineert verrassend goed met feta en olijfolie (ok, en een beetje vers, wit stokbrood, maar dat laatste heb je niet van ons). Over olijfolie gesproken, in dit artikel lees je hoe gezond olijfolie is.
Tegen spierpijn
Watermeloen bevat het aminozuur citrulline. Aminozuren zijn bouwstenen van eiwitten. Elke eiwit bestaat uit andere aminozuren.
Dit frisklinkende stofje zou je sportprestaties weleens te goede kunnen komen. Ook zou het spierpijn helpen voorkomen [4]. Bovendien zou citrulline je bloedvaten verwijden, waardoor je hart niet zo hard hoeft te werken om je lichaam van zuurstofrijk bloed te voorzien [5].
Wist je dat dit effect van watermeloen niet alleen gezond is, maar dat je het kunt vergelijken met de werking van viagra? Ook het kleine blauwe pilletje ontspant de bloedvaten in het lichaam dankzij (onder andere) citrulline. Wij kunnen ons voorstellen dat dit voor onze mannelijke lezers op z’n minst interessant is.
De gezonde watermeloen heeft nog een extra mogelijk voordeel voor mannen.
Van lycopeen zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat een regelmatige consumptie hiervan het risico op prostaatkanker kan verminderen. De huidige onderzoeken zijn gedaan op cellen in buisjes, waardoor er eerst nog meer onderzoek wordt gedaan [6].
Gehydrateerd blijven
Je lichaam bestaat voor zo’n 70 procent uit water. Dat je goed moet hydrateren, weet je waarschijnlijk al. Je lichaam heeft water nodig om voedingsstoffen naar cellen te transporteren en om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen.
Ook voor je huid is goed hydrateren belangrijk. Door goed te hydrateren, kun je droogtelijntjes mogelijk voorkomen.
Over huid gesproken, door de vitamine C en vitamine A die de zomerse vrucht bevat is het ook nog eens goed voor een gezonde huid. Zo is vitamine C nodig voor de aanmaak van collageen, en eiwit dat je huid elasticiteit en structuur geeft. Vitamine A draagt bij aan het repareren en de aanmaak van nieuwe cellen [7].
De watermeloen is dus op zichzelf een goede dorstlesser. Toch is watermeloensap de laatste tijd ook enorm populair.
Goed voor je ogen
Het krachtige lycopeen zou daarnaast een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid van je ogen. Er wordt gedacht dat het de ontwikkeling van leeftijdsgebonden masculine degeneratie (LMD) kan tegengaan.
LMD is een aandoening van het centrale gedeelte van het netvlies, waardoor het zicht steeds slechter wordt. Ook zou lycopeen de gezichtsscherpte bij mensen met LMD mogelijk kunnen verbeteren [8].
Daarnaast bevat watermeloen veel bètacaroteen (wat ook in wortels zit). Dit wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Vitamine A beschermt je ogen tegen veroudering en tegen nachtblindheid. Daarnaast ondersteunt het de pigmenten in je netvlies.
Ontstekingsremmende eigenschappen
Watermeloen bevat veel polyfenolen (bioactieve stoffen) zoals flavonoïden en carotenoïden. Dit zou het zomerse fruit effectief maken in het verminderen van ontstekingen en de werking verminderen of opheffen (neutraliseren) van schadelijke vrije radicalen.
Voor een blije buik
Watermeloen bevat ook vezels. Maar deze vermomde groente is met 0,4 gram vezels per 100 gram niet vezelrijk te noemen. Toch is de vrucht goed voor je darmen. De polyfenolen in watermeloen zouden de goede darmbacteriën bevorderen. Dit is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar komt ook je immuunsysteem ten goede [9]. Gezonde darmen dragen namelijk bij aan een goede weerstand.
Al met al brengt watermeloen eten dus best wel wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Ben je benieuwd of gewone meloen misschien nog gezonder is? Lees dan ook eens ons artikel over hoe gezond meloen is.
Samenvatting
Watermeloen heeft door het hoge watergehalte een hydraterend effect. Bovendien zou het ontstekingsremmende eigenschappen hebben en goed zijn voor je hart en bloedvaten. Ook zou het spierpijn kunnen verminderen en de goede bacteriën in je darmen voeden.
Helpt watermeloen bij afvallen?
Nu we het toch al over een goede spijsvertering hebben waar watermeloen mogelijk een steentje aan kan bijdragen, is het tijd voor de vraag of watermeloen helpt bij het afvallen. Het mooie van deze kleurrijke topper is dat-ie niet alleen heerlijk fris, maar ook lekker verzadigd is. Bovendien heeft watermeloen een lage energiedichtheid.
Er zijn studies die suggereren dat voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid ervoor zorgen dat je minder calorieën eet [10]. En ja, dat is zeker handig als je wilt afvallen. Bovendien heeft de groentevrucht een vochtafdrijvende werking. Dit is positief, want als je overgewicht hebt is de hoeveelheid vocht in je lichaam ook hoger.
Door het verliezen van vocht verlies je niet vet, maar het kan wel een aantal kilo op de weegschaal schelen. Dit kan bijvoorbeeld die wandeling een stuk minder zwaar maken.
Watermeloen wordt weleens een dikmaker genoemd. Dat is volgens ons niet helemaal terecht. Integendeel dus.
Maar door de suiker die in watermeloen zit, is het misschien handig om het bij één portie te houden als je watermeloen eet. Dit is ongeveer 150 gram. Good to know: een schijf is al snel 300 gram en bevat 24 gram suiker.
Je hoort weleens dat watermeloen ongezond is, hoe zit dat dan?
Watermeloen is niet ongezond, maar er zijn een aantal dingetjes om op te letten. Zoals we net al zeiden, bevat de vermomde groente best wel veel suiker. Als je diabetes type 2 (suikerziekte) hebt, is veel watermeloen eten misschien niet zo’n gezond idee.
Ook bestaat een groot deel van de suikers in watermeloen uit fructose, een van de FODMAP’s. Deze soort koolhydraten kunnen bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zorgen voor maag- en darmklachten.
Je krijgt met een schaaltje watermeloen (125 gram) dan misschien maar 45 calorieën binnen maar in hetzelfde schaaltje zitten wel 10 gram koolhydraten. Hoewel het gezond is, past watermeloen dus niet altijd even lekker in een koolhydraatarm dieet.
Als laatste mogelijke nadeel is het goed om te benoemen dat watermeloen mogelijk migraine kan triggeren. Het is nog niet helemaal bekend wat de oorzaak is. Er wordt gedacht dat het ligt aan het stofje tyramine, dat vooral in hele rijpe watermeloenen voorkomt.
Samenvatting
Watermeloen kan helpen in de strijd tegen kilo’s. Het is dus geen dikmaker, zoals wel vaker wordt beweerd. Wel is de vruchtgroente rijk aan suiker, dus grote hoeveelheden watermeloen kun je beter vermijden.
Hoe gezond is watermeloen? Conclusie
Watermeloen is gezond, alleen net als met alles: het is geen wondermiddel en je kunt het beste genieten met mate (door de aanwezige suikers). Een portie watermeloen past prima is een gezonde levensstijl en kan zelfs positieve gezondheidseffecten hebben.
Vooral rode watermeloen is een goede bron van lycopeen: een krachtig anti-oxidant. Maar iedere soort fruit of groente heeft weer unieke eigenschappen. Wissel dus af met andere soorten fruit en groente om het optimale uit je voedingspatroon te halen.
Heb jij zin in een gezonde levensstijl waarbij je zonder hongergevoel 3 tot 5 kilo afvalt in slechts 3 weken tijd? Doe dan mee met onze 3 Weken Afslank Challenge en ontdek hoe lekker en leuk gezond leven (en afslanken) kan zijn!
Bronvermelding2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35216071/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029482/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33308806/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27749691/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32768949/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31389093/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6936877/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31540270/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6054218/
Deel dit artikel met je maatjes