Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is zilvervliesrijst de beste rijst voor afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
In de supermarkt is er veel keuze als het gaat om rijst. Zilvervliesrijst is een populaire optie voor wie gezond wil eten, maar is het ook de beste keuze als je wilt afvallen? Hieronder het antwoord.
Helpt zilvervliesrijst met afvallen? Hoeveel zilvervliesrijst moet je eten om af te vallen? Dat, en meer, lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is zilvervliesrijst goed voor afvallen?

Ja, zilvervliesrijst is een goede keuze als je wilt afvallen. Het is namelijk rijk aan vezels, waardoor je een langer verzadigd gevoel krijgt en minder snel geneigd bent om te veel te eten. Daarnaast heeft zilvervliesrijst een lage glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en je langer vol zit na het eten ervan.

Bovendien is zilvervliesrijst een bron van eiwitten met een goede verhouding van aminozuren. Dit is belangrijk voor het behoud van spiermassa tijdens het afvallen.

Als je wilt afvallen is zilvervliesrijst dus zeker een goede keuze. Het is gezond, voedzaam en kan je helpen om minder te eten en langer verzadigd te blijven. Probeer het eens uit en ontdek zelf de voordelen van zilvervliesrijst voor gewichtsverlies.

Lees snel verder om meer te ontdekken over hoe zilvervliesrijst je kan helpen met afvallen. 

Wat is zilvervliesrijst?

Zilvervliesrijst ken je misschien beter onder de namen volkoren rijst en bruine rijst. Het is een van de vele soorten rijst en graansoorten. Het valt onder de volkoren graanproducten. Hieraan dankt zilvervliesrijst zijn plekje in de Schijf van Vijf [1].

Wist je dat witte rijst oorspronkelijk zilvervliesrijst is? Om witte rijst te maken wordt er namelijk zilvervliesrijst gebruikt. Bij alle soorten rijst moet het ‘kaf’ worden verwijderd. Dit is een schil die om de rijstkorrel zit, die oneetbaar is. Bij het productieproces van witte rijst wordt niet alleen het kaf verwijderd, maar ook het vlies en de kiemen.

Zilvervliesrijst bevat wel nog de vlies en kiemen. Juist hierin zitten gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine B1 (Thiamine). Deze soort rijst heeft een nootachtige en milde smaak. Sommige mensen hebben de voorkeur voor andere soorten rijst, omdat zilvervliesrijst een taaiere smaak heeft. 

Waarom helpt zilvervliesrijst met afvallen? 

Zilvervliesrijst eten kan bijdragen aan het afvallen. Zo bevat het veel vezels, wat ervoor zorgt dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Hieronder lees je meer over hoe zilvervliesrijst kan helpen met afvallen.

Het heeft een lagere Glycemische Index (GI)

Zilvervliesrijst heeft een lagere glycemische index (GI) dan andere soorten rijst, namelijk tussen de 54 en 64. Ter vergelijking: witte rijst heeft een GI van 73 en couscous heeft een GI van 53. Een lagere GI betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten van zilvervliesrijst [2].

Als je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, heb je geen of een minder hoge suikerpiek. Hoe hoger een suikerpiek is, hoe sneller iemand weer trek krijgt. Je hebt een minder hoge suikerpiek bij zilvervliesrijst, waardoor het makkelijker is om langere tijd niets te eten. Je kunt je bloedsuikerspiegel nog stabieler maken door zilvervliesrijst te combineren met koolhydraatarme groenten [3].

Samenvatting
Zilvervliesrijst heeft een lagere GI waarde dan veel andere graanproducten. Hierdoor heb je minder snel weer trek, waardoor het makkelijker is om minder te eten.

Het bevat vezels

Per portie van 75 gram ongekookte zilvervliesrijst krijg je 2,3 gram vezels binnen [4]. Je hebt ongeveer 30 (vrouwen) of 40 (mannen) gram vezels per dag nodig [1]. Vezels zorgen naast een goede stoelgang voor een langer verzadigd effect. Dit is positief als je wilt afvallen. Hierdoor kan je namelijk makkelijker minder eten [5].

Het bevat belangrijke voedingsstoffen

Zilvervliesrijst bevat nog vliezen en kiemen, waar belangrijke voedingsstoffen inzitten. Het bevat bijvoorbeeld veel Thiamine (vitamine B1), Niacine (vitamine B3) en magnesium [4]. Dit zijn essentiële voedingsstoffen voor je gezondheid. Vitamine B1 en B3 spelen beide een rol bij de energievoorziening van je lichaam. Magnesium is bijvoorbeeld nodig voor de vorming van spiermassa.

Als je een tekort van bepaalde voedingsstoffen hebt kan dit leiden tot diverse gezondheidsklachten. Hierdoor is het lastiger om af te vallen. Je voelt je immers minder fit. Hierdoor is het lastiger om je aan je dieet te houden en te bewegen.

Magnesium kan ook nog op een andere manier jou helpen met afvallen. Als je meer spiermassa hebt, verbrand je meer energie. Dit wil je als je wilt afvallen! En magnesium speelt een belangrijke rol bij het opbouwen van die spiermassa. Voor het krijgen van spiermassa moet je natuurlijk niet vergeten te sporten.

Samenvatting
Door voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen blijf je je fit voelen. Hierdoor kun je makkelijker afvallen.

Het bevat eiwitten essentiële aminozuren

Zilvervliesrijst bevat per ongekookte portie van 75 gram 6,25 gram eiwitten. Dit is meer dan in witte rijst. Eiwitten kunnen niet alleen zorgen voor een langer verzadigd gevoel, maar zijn ook essentieel voor spierherstel- en spieropbouw. Als je wilt afvallen kun je helaas niet voorkomen dat je spiermassa verliest.

Het verliezen van spiermassa is erg nadelig als je wilt afvallen. Je energiebehoefte gaat hierdoor namelijk omlaag. Je spieren verbranden namelijk meer energie dan vet. Kun je dan echt niets hier aan doen? Gelukkig wel! Je kunt namelijk wel de hoeveelheid spiermassa die je verliest beperken door meer eiwitten te eten.

Sport je daarnaast regelmatig? Dan kunnen de eiwitten ook helpen om meer spiermassa op te bouwen, zodat je meer verbrandt. Als je sport heb je daarom nog meer eiwitten nodig. 

Zilvervliesrijst bevat bovendien niet zomaar eiwitten. Het bevat eiwitten die bestaan uit essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen van eiwitten. Essentieel betekent dat je lichaam zelf de aminozuren niet kan aanmaken en daarom deze uit voeding moet binnenkrijgen. Zilvervliesrijst bevat onder andere een hoge hoeveelheid van de essentiële aminozuren leucine, valine en methionine.

Hierdoor is zilvervliesrijst een extra goede keuze als je vegetarisch of veganistisch eet. Plantaardige eiwitbronnen bevatten vaak namelijk niet alle essentiële aminozuren en eiwitten van een minder goede kwaliteit. Wil je afvallen met een plantaardig dieet? Voeg dan zilvervliesrijst toe aan je dieet. Combineer het bijvoorbeeld met linzen.

Hoeveel eiwitten heb je dan nodig?

Gemiddeld heb je 0,83 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht, mits je een BMI tot 27 hebt. Als je een BMI hebt van 27 geldt deze formule niet. Je moet dan je BMI terugrekenen naar een BMI van 27.

Als je bijvoorbeeld 80 kg weegt en 1,65 meter lang bent heb je een BMI van 29. Met een BMI van 73,7 kom je dan uit op een BMI van 27. Vervolgens vermenigvuldig je dit gewicht met 0,83 gram eiwitten (73,7 x 0,83 gram) en kom je uit op afgerond een behoefte van 61 gram eiwitten per dag. Als je vegetarisch eet moet je deze behoefte vermenigvuldigen met 20% en als je veganistisch eet moet je deze behoefte vermenigvuldigen met 30%.

Als je veel sport is je behoefte ook hoger. Dit varieert vaak tussen de 1,0 tot 1,75 gram eiwitten. Wil je je precieze eiwitbehoefte weten? Laat dit dan meten door een diëtist of arts.

Samenvatting
Zilvervliesrijst bevat meer eiwitten dan andere soorten rijst, namelijk 6,25 gram eiwitten per portie (75 gram ongekookt). Daarnaast bevat het essentiële aminozuren, waardoor het een extra goede keuze is voor veganisten en vegetariërs die willen afvallen.

Het is veelzijdig en praktisch

Een groot voordeel van zilvervliesrijst is dat je het kunt combineren met veel andere soorten voedingsmiddelen. Het is dus erg veelzijdig. Combineer het bijvoorbeeld met andere voedingsmiddelen, die helpen met afvallen. Maak bijvoorbeeld zilvervliesrijst met (koolhydraatarme) groente, zoals champignons, paprika en ui. Met kruiden kun je het een verschillende smaak geven zonder extra calorieën binnen te krijgen.

Bovendien is zilvervliesrijst erg praktisch. Het is binnen een handomdraai klaar met een rijstkoker. Zorg dat je niet te veel water toevoegt. Een vingerkootje is al voldoende. Wist je dat je rijst ook moet wassen voordat je het kookt? Was het meerdere keren totdat het water helemaal doorzichtig is. Daarnaast kun je zilvervliesrijst warm of koud eten.

Samenvatting
Zilvervliesrijst kan op verschillende manieren helpen om af te vallen. Het zorgt door de lage GI waarde en de vezels voor een langer verzadigd gevoel. Daarnaast is het veelzijdig, waardoor je makkelijk je dieet gevarieerd kunt houden.

Is witte rijst of zilvervliesrijst beter voor afvallen?

Hier kunnen we je snel antwoord opgeven. Zilvervliesrijst is een betere keuze dan witte rijst. Alhoewel er weinig verschillen zijn qua hoeveelheid calorieën en koolhydraten zijn er wel andere belangrijke verschillen. Juist die verschillen zijn positief als je wilt afvallen.

Hierna lees je de verschillen per ongekookte portie van 75 gram. Witte rijst bevat slechts 1 gram vezels en zilvervliesrijst bevat 2,3 gram vezels. Zilvervliesrijst bevat bijna 1 gram eiwit meer. Daarnaast bevat zilvervliesrijst iets minder koolhydraten, namelijk 55,1 gram koolhydraten ten opzichte van 58,5 koolhydraten [4]. Dit is een klein verschil, maar alle beetjes helpen!

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan klinkt dit waarschijnlijk als een grote hoeveelheid koolhydraten. Houd er rekening mee dat je dan een veel kleinere portie eet, waardoor het ook minder koolhydraten bevat. 

Tenslotte bevat zilvervliesrijst meer voedingsstoffen, omdat het nog de vlies en kiemen bevat. Door voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen voel je je fitter, waardoor je makkelijker je dieet volhoudt.

Kan je niet wachten om te starten met afvallen? Start dan met onze gratis afslanktraining.

Samenvatting
Zilvervliesrijst is een betere keuze. Het bevat meer vezels, eiwitten en bovendien belangrijke voedingsstoffen. 

Kan je zilvervliesrijst eten tijdens een koolhydraatarm dieet? 

Zilvervliesrijst kan zeker een onderdeel zijn van een koolhydraatarm dieet. Zoals de naam al doet vermoeden betekent een koolhydraatarm dieet dat je minder koolhydraten eet. Je hoeft dus niet koolhydraten volledig uit je dieet te schrappen. Wel moet je opletten op de hoeveelheid die je eet.

Wil je zilvervliesrijst toevoegen aan je dieet? Kijk dan of je alsnog hierdoor minder koolhydraten eet of dat je bepaalde aanpassingen moet maken in je dieet. Vervang bijvoorbeeld je boterhammen door een portie zilvervliesrijst met bijvoorbeeld groente en een omelet. Of maak een poké bowl met zilvervliesrijst. Wees nu eerlijk: een warme maaltijd tijdens de lunch is toch veel lekkerder?

Ook moet je opletten op de portie. Als je al een klein beetje meer zilvervliesrijst kookt is dit al snel een veel grotere portie gekookte zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst wordt namelijk ongeveer 2,5 keer groter door het koken. Dit betekent meer koolhydraten! Gelukkig kun je zilvervliesrijst gemakkelijk invriezen als je per ongeluk bent uitgeschoten terwijl je zilvervliesrijst in je pan met water gooide.

Je kunt zilvervliesrijst ook goed combineren met groenterijst, waardoor je de totale hoeveelheid koolhydraten flink kunt verlagen. Dit is ideaal als je gek bent op rijst, maar niet te veel koolhydraten wilt binnenkrijgen.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een koolhydraatarm dieet.

Samenvatting
Zilvervliesrijst kan een onderdeel zijn van een koolhydraatarm dieet, mits je de rest van je voedingspatroon hierop aanpast. Let ook op de portie. Zilvervliesrijst combineren met groenterijst is ook een goede middenweg.

Hoeveel zilvervliesrijst eten om af te vallen?

Op de vraag ‘Hoeveel gram zilvervliesrijst voor afvallen’ kunnen we geen antwoord geven dat voor iedereen geldt. Het antwoord hangt namelijk af van verschillende factoren. Het hangt af van je energiebehoefte, wat je voor de rest van de dag eet én of je wel of niet een koolhydraatarm dieet volgt.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt mag je minder zilvervliesrijst eten dan als je een dieet volgt met alleen een energietekort (minder calorieën eten). Een veel gehanteerde portie als je niet wilt afvallen is 75 gram ongekookte zilvervliesrijst [1]. Dit is ongeveer een koffiekopje.

Na het koken wordt zilvervliesrijst ongeveer 2,5 keer groter. Deze portie staat dan gelijk aan circa 200 gram ongekookte zilvervliesrijst. Als je wilt afvallen (met of zonder koolhydraatarm dieet) kan je makkelijk minder calorieën binnenkrijgen door minder graanproducten en brood te eten.

Een goede richtlijn kan zijn om je portie zilvervliesrijst ongeveer met de helft te verkleinen. Deze hoeveelheid vul je dan aan met groente. Dit scheelt je al 143 calorieën vergeleken met een normale portie!

Samenvatting
Een veel gehanteerde portie als je niet wilt afvallen is 75 gram ongekookte zilvervliesrijst. We adviseren om deze portie ongeveer te halveren en aan te vullen met (koolhydraatarme) groente.

Is zilvervliesrijst een dikmaker?

Nee, in principe is zilvervliesrijst geen dikmaker. Als je té veel er van eet wordt het wel een dikmaker. Dit is iets wat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen. Alleen van veel soorten koolhydraatarme groente kan je een grote hoeveelheid eten, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt.

Doordat zilvervliesrijst koolhydraten bevat kan het ook op een andere manier een dikmaker worden. Als iemand namelijk veel koolhydraten binnenkrijgt kan dit mogelijk leiden tot een verslechterde insulinegevoeligheid.

Dit betekent dat het lichaam minder snel insuline aanmaakt als iemand suiker eet. Insuline zorgt ervoor dat suiker in het bloed wordt opgenomen in de cellen. Als dit niet goed verloopt kan het lichaam mogelijk sneller vet gaan opslaan.

Samenvatting
Zilvervliesrijst is geen dikmaker, mits je let op je porties en op hoeveel koolhydraten je in totaal binnenkrijgt met je voedingspatroon.

Conclusie

Zilvervliesrijst is een goede keuze als je wilt afvallen, mits je niet te veel er van eet. Het is beter dan veel andere soorten rijst, doordat het meer vezels bevat. Zilvervliesrijst is bovendien makkelijk te combineren met groente(rijst), waardoor je meteen andere voedingsmiddelen binnenkrijgt die je helpen om af te vallen.

Door groente toe te voegen aan de zilvervliesrijst kun je ook het verzadigde gevoel versterken, omdat groente ook vezels bevat. Tenslotte is zilvervliesrijst ideaal als je wilt mealpreppen (meerdere maaltijden maken). Je kunt het namelijk makkelijk invriezen en klaarmaken in een rijstkoker.

Vind je zilvervliesrijst echt niet lekker? Probeer dan eens volkoren basmatirijst. Dit heeft een volle smaak en geur. Of kies voor andere volkoren graanproducten, zoals volkoren couscous.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *