Doe mee aan onze
gratis afslanktraining!

En ontdek hoe jij 5 tot 10 kilo kan afvallen in
3 weken zonder jojo-effect!

Helpt zink met afvallen? Het definitieve antwoord.

Hoe fijn zou het zijn als er een wondermiddel bestaat om mee af te vallen? Er zijn beweringen dat zink zo’n wondermiddel is, maar is dat echt waar? Of is het eerder gevaarlijk dan goed voor je? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Deel dit artikel met je maatjes

Afvallen met zink supplementen, is dat wel veilig?

We kennen die reclame allemaal wel, waarin ze zeggen van A tot Zink. Ze gaan over vitamines en mineralen die we hard nodig hebben. Eigenlijk is er nog een groep die we niet apart benoemen maar er wel bijhoort: de spoorelementen. 

Zink is een spoorelement, maar wordt vaak in de categorie mineralen geplaatst. Voor het gemak doen wij dit ook in dit artikel. 

Wat zink precies is en wat het voor je kan doen als je wil afvallen gaan we voor je uitzoeken aan de hand van de volgende vragen:

Wat is zink precies?
Welke rol heeft zink bij het afvallen?
Wat zijn de gevaren van zink?
Conclusie

Wat is zink?

Zink is een spoorelement, die onder de noemer: vitamines en mineralen valt. In deze drie groepen zitten essentiële voedingsstoffen. Dit betekent dat we ze nodig hebben om lichamelijk te kunnen functioneren. 

In welk eten zit zink?

Zink komt in kleine hoeveelheden in onze voeding voor. Je vindt zink voornamelijk in vlees, graanproducten, kaas, noten en schaal- en schelpdieren.

Als je kijkt naar deze vijf groepen voedingsmiddelen, zie je wel dat iedereen er wel wat van binnenkrijgt. Het komt in Nederland daarom eigenlijk nauwelijks voor dat iemand een zinktekort heeft.(6)

Wat doet zink?

Zink speelt een belangrijke rol bij het aanmaken en vernieuwen van onze cellen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het genezen van wondjes.

Nu wordt er ook beweerd dat zink kan helpen bij het afvallen, maar is dat wel zo? Daar komen we straks op terug. (3)

Welke rol speelt zink bij het afvallen?

Zink kent een hoop gezondheidsvoordelen. Zo heeft zink bijvoorbeeld een positieve invloed op hoe je je mentaal voelt  en daarmee beïnvloedt het je mindset.  Zoals je misschien weet, is je mindset ontzettend belangrijk tijdens het afvallen.

Daarnaast heeft zink invloed op je eetlust. Dit komt door de invloed op het hormoon: Ghreline. Dit hormoon reguleert je hongergevoel. Door de inname van zink zal je eetlust verminderen. Wederom een heel positief punt. (4)

Zink helpt ook tegen chronische vermoeidheid. Zink zorgt er namelijk voor dat onze spierfuncties goed blijven werken. Zodra onze spieren verslappen worden we moe. Wanneer je je moe en slap voelt, beweeg je minder en zal je eerder aankomen.  (5)

Aangezien zink van belang is bij het gehele functioneren van het lichaam, is het logisch dat een tekort voor problemen zorgt. Veel van deze problemen hebben de kans op overgewicht tot gevolg. Neem bijvoorbeeld stress, je spijsvertering en je eerder genoemde eetlust. 

Er is onlangs een studie gepubliceerd door de American Society for Nutrition, die aantoont dat zink helpt bij het afvallen, in sommige gevallen. (1,2)

Nu moet er wel bijgezegd worden dat het gewichtsverlies van korte duur was en er geen rekening werd gehouden met het eet- of beweegpatroon van de deelnemers. Deze factoren zijn wel van groot belang. 


Wat zijn de gevaren van zink

Je mag maar 40 mg zink per dag innemen. Krijg je te veel zink binnen dan kan dat leiden tot braken, maagpijn, diarree en andere maag- darmklachten.

Een ernstig overschot zou ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van nierfalen, waar je aan kunt overlijden. Dit is echter zo goed als onmogelijk wanneer je zink alleen via voeding binnenkrijgt. Geen zorgen! (7)

Een tekort aan zink kan voor overgewicht zorgen. Dit heeft te maken met onze schildklier. Een tekort aan zink zorgt er o.a. voor dat de schildklier trager wordt.

Als je schildklier trager wordt, dan gaat ook de stofwisseling langzamer werken, zelfs je hart gaat minder snel kloppen. En daar kan een nieuwe liefde helaas ook niets aan veranderen dan. (5)

Conclusie

Als je wil weten of zink helpt bij het afvallen, moeten we je vooralsnog teleurstellen. Er is namelijk nog onvoldoende bewijs dat zink hierbij helpt. Wél is het zo dat zink een belangrijke rol speelt in ons lichaam.

Dankzij zink werken alle functies van ons lichaam naar behoren. Een tekort aan zink kan hierdoor overgewicht veroorzaken.

Je hoeft in elk geval geen zinksupplementen te nemen. We krijgen genoeg binnen door gevarieerd te eten. Wil je graag gevarieerd eten en een paar kilo kwijt? Dan kan je meedoen aan onze 3 Weken Afslank Challenge.

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding
1. https://www.healthline.com/nutrition/zinc
2. https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13098-019-0497-8
3. https://www.womenshealthmag.com/nl/voeding/feiten-fabels/a40275452/zink-helpen-afvallen/
4. https://www.optimalegezondheid.com/17-gezondheidsvoordelen-zink/
5. https://www.slimmerslank.com/welke-7-voedingstekorten-veroorzaken-overgewicht/
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/zink.aspx
7. https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/189810-zinkoverdosis-overmatige-inname-van-zink.html

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *