Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kunnen zonnebloempitten mij helpen bij het afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Zonnebloempitten zijn een geweldige aanvulling op een gezond dieet. Ze zijn een bron van eiwitten, vezels, gezonde vetten en antioxidanten. Maar helpen zonnebloempitten ook bij het afvallen? Op die vraag gaan we in dit artikel uitgebreid in.
Helpen zonnebloempitten met afvallen?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Laten we beginnen bij de basis: waaraan moet voedsel eigenlijk voldoen om je te helpen bij het afvallen?

Wanneer helpt een voedingsmiddel mij bij het afvallen?

Afvallen is in theorie hartstikke simpel: je verbrandt meer energie uit voedsel – ook wel: calorieën – dan je binnenkrijgt. Je lichaam zal dan gebruikmaken van je vetreserves als energiebron. En als gevolg daarvan val je af.

Je verbrandt meer calorieën dan je binnenkrijgt als je bijvoorbeeld meer gaat bewegen, maar een betere manier is letten op je voeding.

Helpen zonnebloempitten bij het afvallen?

Er zijn verschillende manieren waarop zonnebloempitten kunnen bijdragen aan het afvallen. Maar juich niet te vroeg! Lees zeker ook de nadelen van zonnebloempitten voor gewichtsverlies.

Zonnebloempitten gaan het hongergevoel tegen

Eén van de grootste struikelblokken bij het afvallen is: honger. Als je minder calorieën inneemt dan je verbrandt, kun je een hongergevoel krijgen.

Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die het hongergevoel kunnen onderdrukken door je een verzadigd gevoel te geven.

Zonnebloempitten bijvoorbeeld!

Zonnebloempitten bevatten veel plantaardige eiwitten (14,5 gram eiwit per handje van 70 gram zonnebloempitten). Eiwitten dragen bij aan de groei en het behoud van je spieren. Maar helpen ook bij het verminderen van een hongergevoel.

Zonnebloempitten zijn ook bijzonder rijk aan vezels (6 gram vezels per handje van 70 gram zonnebloempitten). En die vezels hebben precies hetzelfde effect op je hongergevoel!

Zonnebloempitten zijn goed voor je darmflora

Waar die vezels ook goed voor zijn: het gezond houden van je darmflora en het voorkomen van darmproblemen. En een gezonde darmflora draagt bij aan gewichtsverlies.

Je darmflora is namelijk een bonte collectie bacteriën en andere kleine organismen, die je helpen bij het verteren en het opnemen van voedingsstoffen, waardoor je makkelijker calorieën verbrandt.

Ook hebben mensen met een gezonde darmflora kleinere kans op obesitas[1].

Zonnebloempitten vertragen de opname van glucose in bloed

De vezels in zonnebloempitten zorgen ervoor dat glucose uit je voedsel minder snel in je bloed wordt opgenomen. Dat helpt bij het afvallen.

Vezels (van het oplosbare soort) vormen een gelachtige substantie in de darmen. Door deze gel kan glucose minder makkelijk het bloed bereiken.

Glucose is een belangrijke brandstof voor je lichaam, maar als je er te veel van binnenkrijgt, is het juist een dikmaker.

Ook kun je in een neerwaartse spiraal terechtkomen: als je te veel glucose binnenkrijgt, krijg je sneller honger, waardoor je meer gaat eten met het risico nóg meer glucose binnen te krijgen.

Meer weten over afvallen? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Samenvatting
Zonnebloempitten helpen bij het verminderen van hongergevoel, omdat ze vol zitten met plantaardige eiwitten en vezels. Deze vezels houden het hongergevoel op afstand, verbeteren de darmflora en verminderen de opname van glucose in het bloed.

De gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten

In dit artikel lees je over alle gezondheidsvoordelen van zonnebloempitten. Hieronder sommen we ze even voor je op:

–       Gezonde, onverzadigde vetten in zonnebloempitten bevorderen de hartgezondheid
–       De vezels in zonnebloempitten beschermen tegen suikerziekte
–       De antioxidanten in zonnebloempitten beschermen ons tegen vrije radicalen en houden zo bijvoorbeeld onze hersenen gezond
–       Het stofje selenium in zonnebloempitten beschermt tegen sommige kankersoorten
–       Het magnesium in zonnebloempitten kan de slaapkwaliteit verbeteren

Maar zonnebloempitten hebben ook nadelen. Daarover vertellen we je direct.

Nadelen van zonnebloempitten als ik wil afvallen

Het grootste nadeel van zonnebloempitten bij gewichtsverlies, is het groot aantal calorieën dat er in de pitten zit en de grote hoeveelheid vetten.

Zoals we eerder al zeiden, moet je meer energie verbranden dan je binnenkrijgt.

Zoals je energie uit je stopcontact in joules of in kilowattuur berekent, zo bereken je energie uit je voedsel in kilocalorieën. En zoals bijvoorbeeld een windmolen energie levert, zo leveren bijvoorbeeld vet en suiker dat ook.

En in zonnebloempitten zit nogal wat vet. Ongeveer de helft van al het gewicht van zonnebloempitten is vet: dus 50 gram per 100 gram zonnebloempitten. Vergelijk dat met 0,1 gram vet per 100 gram voor aardappelen of 20 gram per 100 gram kaas en je krijgt een idee.

Dit zijn wel voornamelijk gezonde, onverzadigde vetzuren. Noten bevatten bijvoorbeeld ook enorm veel vet en ook die zijn gezond. Maar zonnebloempitten bevatten ook 3,1 gram verzadigde vetten per 70 gram zonnebloempitten.

Samenvatting
Zonnebloempitten bevatten veel calorieën en vet, wat nadelig kan zijn voor gewichtsverlies. Ongeveer de helft van het gewicht van zonnebloempitten is vet, voornamelijk gezonde onverzadigde vetzuren.

Conclusie, kan ik met behulp van zonnebloempitten afvallen?

Een handje van zo’n 70 gram zonnebloempitten per dag kan zeker geen kwaad. Integendeel: zonnebloempitten zijn een gezonde toevoeging aan een gevarieerd dieet.

Beperk jezelf echter wel tot dat ene handje als je wil afvallen. En verwacht niet direct wonderen voor je gewicht. 

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *