Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond is zwarte peper?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Zwarte peper, onmisbaar in de keuken. Maar is het gezond? En heeft het geneeskrachtige effecten? Leer meer in ons artikel.
Is zwarte peper gezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is zwarte peper gezond?

Zeker weten! Zwarte peper is bijna calorievrij, waardoor je op een gezonde manier meer smaak aan je maaltijden kunt toevoegen. Bovendien zit het boordevol antioxidanten, die je lichaam kunnen beschermen tegen ziekten.

Wat is zwarte peper?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is zwarte peper eigenlijk? Zwarte peper is echt een wereldwijde specerij.

De zwarte peperkorrels worden verkregen van de zwarte peperplant, een bloeiende wijnstok behorend tot de familie Piperaceae. 

Deze plant is een meerjarige en tropische plant die wel 9 meter lang kan worden. Hij groeit onder andere in landen als India, Maleisië en Brazilië.

De peperbes heeft een lengte van 2 tot 6 mm en wordt gedroogd. De smaak van zwarte peper is pittig en ruw. De mate van pittigheid van zwarte peper hangt af van de verwerkingsmethode en de manier waarop het wordt geteeld.

Witte peperkorrels worden gemaakt door rijpe peperbes twee weken in water te laten fermenteren en de buitenste schil van de peperbes te verwijderen. Hierdoor krijgt de peper een mildere smaak [1]. Zwarte peper wordt door de scherpe smaak en pittige smaak gebruikt voor bijvoorbeeld pittig eten, curries. Ook een gerecht met biefstuk en kip wordt vaak gekruid met deze korrels. Het is echter niet zo pittig als rode peper. 

Wat is de voedingswaarde van zwarte peper?

Hieronder lees je de voedingswaarde van een theelepel (1 gram) zwarte peper.

  • 3 kcal energie
  • 0 g vet
  • 0 g verzadigd vet
  • 0,1 g eiwit
  • 0,4 g koolhydraten
  • 0,3 g vezels
  • 0 g zout [2]

Welke voedingsstoffen bevat zwarte peper?

Ben je benieuwd wat je precies binnenkrijgt met een snufje zwarte peper? Hieronder lees je precies welke voedingsstoffen in een theelepel (1 gram) zwarte peper zitten.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium13 mg3500 mg
Calcium4 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium0 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,2 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A1 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0 mg1,6 mg
VItamine B60 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur0 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor2 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwarte peper?

Nu naar het interessante gedeelte: hoe draagt zwarte peper bij aan onze gezondheid? Zwarte peper heeft een aantal indrukwekkende voordelen. Een van de krachtigste stoffen is piperine, een antioxidant. Word je al nieuwsgierig? Lees dan snel verder om alle gezondheidsvoordelen van peper te ontdekken!

Het bevat antioxidanten

Zwarte peper zit vol antioxidanten. Antioxidanten kunnen ons lichaam beschermen tegen diverse (chronische) ziekten, zoals kanker. Deze stoffen vangen namelijk vrije radicalen weg, die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Deze schade zou op de lange termijn kunnen leiden tot ziekten. 

Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die ontstaan door ongezonde leefstijlfactoren (zoals roken) en normale lichaamsprocessen [4].

Een gezonde smaakmaker

Zwarte peper bevat amper calorieën. Hierdoor is het een gezonde smaakmaker. Bovendien bevat het geen zout, wat vele gezondheidsnadelen heeft.

Als je te veel zout binnenkrijgt, heb je onder andere een hogere kans op hart- en vaatziekten en nierziekten. De gemiddelde Nederlander krijgt al meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid zout (6 gram per dag) binnen [5].

Het werkt mogelijk ontstekingsremmend

Door de aanwezigheid van antioxidanten kan zwarte peper mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen hebben, wat een reden is waarom sommige mensen het als geneeskrachtig beschouwen. 

Dit ontstekingsremmende effect wordt met name toegeschreven aan de antioxidant piperine, de krachtigste antioxidant in zwarte peper. In verschillende studies komt dit gezondheidsvoordeel naar voren [6]. 

Bijvoorbeeld, ratten vertoonden minder gewrichtszwellingen en minder signalen van ontstekingen wanneer ze piperine kregen toegediend [7, 8]. Het is echter jammer dat er momenteel nog geen onderzoeken zijn uitgevoerd op mensen om dit effect te bevestigen.

Chronische ontstekingen kunnen mogelijk een onderliggende oorzaak zijn van diverse ziekten, zoals artritis (ziekte aan de gewrichten), kanker en hart- en vaatziekten.

Mogelijk goed voor je brein

Er zijn aanwijzingen dat zwarte peper goed is voor je brein. Zo hadden ratten met Alzheimer die piperine kregen toegediend minder symptomen van de ziekte. Dit was ook  het geval bij ratten met de ziekte van Parkinson [9, 10].

De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. De ziekte wordt steeds erger en beschadigt steeds meer hersencellen. Hierdoor kan iemand steeds minder goed begrijpen, onthouden, redeneren en communiceren.

Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde hersencellen af. Hierdoor gaat iemand zich anders gedragen en voelen. Ook het bewegen gaat achteruit door onder andere stijfheid en beven.

Zou de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren

Sommige studies op dieren laten aanwijzingen zien dat zwarte peper de insulinegevoeligheid kan verbeteren. Als de insulinegevoeligheid achteruitgaat reageert het lichaam niet goed op insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat suiker kan worden vervoerd naar de cellen in het lichaam.

Als iemand niet goed reageert op insuline blijft de suiker langer in het bloed, waardoor er langer een hoge bloedsuikerspiegel is. Dit kan onder andere zorgen voor ontstekingen, extra honger en gewichtstoename.

Zo verbeterde de insulinegevoeligheid van 86 personen met overgewicht in een acht weken durend onderzoek door het gebruik van zwarte peper. Echter werden in dit onderzoek ook andere plantenstoffen gebruikt, waardoor het niet duidelijk is of het effect komt door de zwarte peper. Ook moet onderzocht worden of dit effect bij iedereen optreedt [11].

Samenvatting
Peper bevat antioxidanten, die je lichaam tegen ziekten kunnen beschermen. Van veel gezondheidsvoordelen van peper moet er nog meer onderzoek worden gedaan, maar de huidige onderzoeken laten veelbelovende resultaten zien.

Kan je afvallen met zwarte peper?

Zwarte peper heeft helaas geen gezondheidsvoordelen die zorgen dat je makkelijker afvalt. Wel is het een goede keuze als je wilt afvallen, omdat het amper calorieën bevat. Wil je graag afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining. 

Hoeveel zwarte peper per dag?

Van specerijen zoals peper heb je maar een heel kleine hoeveelheid nodig.. Als je te veel zwarte peper gebruikt kan dit zorgen voor een te ruwe of pittige smaak van je gerecht. Houd het daarom bij een snufje tot een paar theelepels zwarte peper per dag.

Conclusie

Zwarte peper is een gezonde specerij. Je kunt het toevoegen aan vele diverse gerechten zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je maaltijd hierdoor meer calorieën bevat. Ook bevat zwarte peper geen zout, wat het nog gezonder maakt.

De antioxidanten zouden ons beschermen tegen aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Dit gezondheidsvoordeel geldt ook voor veel andere specerijen, zoals kurkuma. Naar veel andere beweerde gezondheidsvoordelen van zwarte peper moet echter nog meer onderzoek worden uitgevoerd. 

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *