Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt ananas met afvallen? Volgens de experts

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ananas is een vetverbrander. Dat verhaal gaat rond over deze mierzoete vrucht: wie wilt afvallen, kan het beste veel ananas eten. Maar is dit een sprookje of de realiteit? En waar komt dit idee vandaan? We vertellen je er alles over.
Helpt ananas met afvallen? En hoe helpt ananas met afslanken? Lees in dit artikel meer over wat onze diëtist te zeggen heeft over gewichtsverlies met ananas.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Verhoogt ananas de vetverbranding?

Google je op ‘ananas afvallen’, dan lees je prachtverhalen over de ananas. Het zou je spijsvertering versnellen en je vetverbranding verhogen. Als je een portie verse ananas eet voor je avondeten, dan zou je in rap tempo afvallen.

Met pijn in ons hart, moeten we je helaas vertellen dat dit onzin is.

De positieve effecten van ananas op het lijnen  zouden komen door het enzym bromelaïne. Dat enzym komt inderdaad voor in ananas. Het heeft allerlei gezondheidsvoordelen, waarover je meer leest in het artikel over hoe gezond verse ananas en ananas uit blik is. Dat het je vetverbranding versnelt is helaas géén eigenschap van bromelaïne.

Bromelaïne wordt namelijk snel afgebroken door je lichaam nadat je ananas eet [1]. Het is dus al inactief voordat het iets voor je opgeslagen vet kan betekenen.

Samenvatting
Helaas, ananas zorgt er niet voor dat de vetverbranding versnelt. Het enzym bromelaïne zou dit effect hebben, maar deze stof wordt snel door je lichaam afgebroken, waardoor het geen effect heeft op ons opgeslagen vet.

Is ananas dan helemaal niet goed als je wil afvallen?

Dit betekent niet dat je geen ananas mag eten als je wil afvallen. In tegendeel zelfs! Ananas heeft een aantal fijne eigenschappen, waardoor je het prima aan je dieet kunt toevoegen.

Ananas is caloriearm

Ananas bevat weinig calorieën en veel vocht. Als je wil afvallen, dan wil je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt op een dag. Ananas is daarom een goede keus. Lees je dat ananas negatieve calorieën bevat (dus dat je meer calorieën verbrandt bij het verteren van ananas dan je binnenkrijgt), geloof dit dan niet. 

De hoeveelheid calorieën die je verbrandt door je vertering is een heel klein percentage van wat je op een dag verbrandt. Helaas bestaan er geen voedingsmiddelen met ‘negatieve calorieën’. 

Bovendien zorgt de grote hoeveelheid water dat je snel een vol gevoel krijgt, waardoor je minder zult eten.

Ananas past binnen een volwaardig dieet

Een afwisselend menu met voldoende groente en fruit is een basisvoorwaarde voor een gezond dieet, of je nou wil afvallen of niet. Omdat ananas veel vitaminen en mineralen bevat , is het een goede optie.

Ananas is vooral een goede bron van het mineraal mangaan, thiamine (vitamine B1) en het antioxidant vitamine C.

Ananas helpt bij de groei en reparatie van spierweefsel

Als je wil afvallen, is het belangrijk om te focussen op spierbehoud. Je wil niet dat je gewichtsverlies onbedoeld leidt tot veel spierverlies. Spieren verbruiken namelijk veel energie. Meer nog dan vetmassa. Wanneer je spieren afnemen, zal je dus minder energie verbranden en minder makkelijk afvallen.

Het enzym bromelaïne, waar we het eerder over hadden, helpt bij het omzetten van eiwitten (ook wel proteïnen genaamd) in aminozuren: de bouwstenen van ons lichaam. Zo behoud je zo veel mogelijk je spiermassa. 

Ananas helpt mogelijk de spijsvertering

Er zijn aanwijzingen dat bromelaïne ontstekingen in het spijsverteringsstelsel helpt af te remmen. Er is uitgebreider onderzoek nodig om dit verband ook daadwerkelijk vast te stellen [2].

Een goede spijsvertering is prettig als je wil afvallen. Zo kan dit maag- en darmklachten verminderen en ook helpen om een regelmatige stoelgang te krijgen. Ook zijn er aanwijzingen dat een goede darmgezondheid helpt bij het afvallen [3]. 

Samenvatting
Hoewel ananas niet direct vet verbrandt, kun je het prima eten als je wil afvallen. Het is caloriearm en bevat veel water, wat de trek vermindert. Ananas bevat veel vitaminen en mineralen.Tot slot kan ananas een goede darmgezondheid ondersteunen.

Waar moet ik op letten als ik wil afvallen met ananas?

Net zoals de meeste fruitsoorten, bevat ook ananas veel suikers.

Een Maatje Minder raadt een koolhydraatarm dieet aan. Ons dieet draait voornamelijk om het verminderen van het aantal suikers dat je dagelijks binnenkrijgt. Suikers – ook wel snelle koolhydraten genoemd – worden namelijk sneller in het bloed opgenomen. Het zorgt voor een suikerpiek, gevolgd door een suikerdip, waarna je snel weer trek krijgt.

Zoet fruit is gezond, maar eet het dus wel met mate als je wil afvallen.

Drink geen ananassap als je probeert af te vallen

Ananassap bevat een hoge concentratie suiker en weinig vezels. Vezels zorgen ervoor dat de voedingsstoffen uit fruit wat langzamer in het bloed worden opgenomen. Zo voorkomen ze een suikerpiek (en gewichtstoename). Bovendien zorgen vezels voor een langer vol gevoel. Zo heb je minder snel zin om opnieuw te eten en val je makkelijker af.

Wil je toch een keer ananassap drinken? Pers het dan zelf met de pulp. Zo krijg je toch meer vezels binnen. Drink het echter niet regelmatig, maar als ‘uitzondering’.

Samenvatting
Ananas bevat veel suiker. Als je wil afvallen, wil je zo min mogelijk suiker binnenkrijgen. Tegelijkertijd is het belangrijk voor je algemene gezondheid altijd een gebalanceerd dieet met voldoende groente en fruit te eten. Eet dus met een gerust hart ananas, maar wel met mate. Vermijd ananassap. Dit bevat enorm veel suikers en weinig vezels. 

Conclusie

Over ananas gaat het verhaal de ronde dat het helpt bij vet verbranden. Het stofje bromelaïne zou daar voor zorgen. Jammer genoeg is dit een broodje-aapverhaal. Er zit wel bromelaïne in ananas, maar deze heeft geen effect op je opgeslagen vetweefsel. Je kunt alsnog prima ananas eten als je wil afvallen, maar verwacht geen wonderen.

Ananas bevat veel vitaminen en mineralen, waardoor het uitstekend past in een gezond en volwaardig dieet. Bovendien bevat het relatief weinig calorieën en veel vocht.Daarnaast bevat het eigenschappen die kunnen helpen spierweefsel te behouden en een gezonde spijsvertering ondersteunt. Allemaal fijne eigenschappen als je wil afvallen.

Eet ananas wel met mate. Het bevat namelijk veel suiker. En laat suiker nou nét de belangrijkste voedingsstof zijn om te vermijden als je gewicht wil verliezen. Om dezelfde reden kun je ananassap beter vermijden.

Dit bevat nóg meer suikers en minder vezels.Meer weten over gezond diëten? Volg onze 3 Weken Afslank Challenge. Samen met duizenden vrouwen werk je in drie weken tijd aan een gezonder lichaam waarin jij je prettiger voelt.

Na deze drie weken heb je een voedingspatroon aangeleerd dat jou helpt bij gewichtsverlies, waarmee je ook in de toekomst (mits je dat wil) kunt blijven afvallen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *