Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond zijn appels nu eigenlijk?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Appels, de favoriet van schoolgaande kinderen. Maar wat zijn hun gezondheidsvoordelen? Ontdek het in dit artikel.
Zijn appels gezond? En hoe gezond zijn ze dan precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is een appel gezond?

Je vraagt je waarschijnlijk af, is een appel echt zo gezond als ze zeggen? Nou, het antwoord is volmondig ja! Appels zijn niet alleen heerlijk van smaak, maar ook rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Bovendien zijn ze een goede bron van voedingsvezels.

Wat zijn appels? 

De appel behoort net als de peer tot de pitvruchten. Dit zijn vruchten waarbij de zaden duidelijk gescheiden zijn van de vrucht. Beide fruitsoorten zijn ook erg geschikt om te groeien in het Nederlandse klimaat.

Dit is een van de redenen dat appels erg populair zijn in Nederland. Elk jaar groeien hier maar liefst circa 300 miljoen kilo’s Nederlandse appels, waarvan de helft wordt geëxporteerd.

Echter zijn veel van de appels die we eten geïmporteerd uit andere landen, zoals Chili, Brazilië, Frankrijk en China [1].

Ze groeien namelijk niet het hele jaar in Nederland. Elk jaar eet een gemiddelde Nederlander 10,2 kilo appels.

Er zijn veel verschillende soorten appels, zoals de Elstar, Cox (Orange Pippin), Golden Delicious en Goudreinet. Elke soort appel heeft een andere soort smaak, van zacht en zoet tot knapperig zuur. 

Zo heeft de Elstar een zoetzure smaak en het goudreinet is een zure appel. Zo is er voor ieder wat wils. Qua voedingswaarde verschillen de appels niet heel erg, dus er is geen gezondste appel.

Je kunt erg veel variëren met appels. Zo kun je ze rauw eten in een salade, koken of zelfs roerbakken. Je kunt er ook appelflappen en appeltaart van maken. Dit is natuurlijk wel een stuk minder gezond [2]. 

Wat is de voedingswaarde van appels?

Hieronder lees je welke voedingswaarde 135 gram appel bevat.

  • Energie 76 kcal
  • Vet 0,3 g
    – waarvan verzadigd 0 g
  • Koolhydraten 16,2 g
    – waarvan suikers 14 g
  • Vezels 2,7 g
  • Eiwit 0,4 g
  • Zout 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevatten appels?

Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een appel (135 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium166 mg3500 mg
Calcium5 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium7 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,1 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Zink0,1 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A3 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine E0,4 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,01 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60,05 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C7 mg 75 mg
Jodium3 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor15 mg [3]550 mg (>18 jaar) [4]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van appels?

Dus, wat krijg je precies binnen als je een hap neemt van een lekkere sappige appel? Goed dat je het vraagt! Appels zitten vol met allerlei gezondheidsvoordelen.

Een bron van vezels

Met een appel krijg je 2,7 gram vezels binnen. Je hebt minstens 25 tot 30 gram vezels per dag nodig [5]. Vezels hebben vele gezondheidsvoordelen. Zo kunnen ze bijdragen aan een gezonder darmmicrobioom (samenstelling van gezonde darmbacteriën in je darm) en een betere stoelgang.

Ook heb je een lagere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte) als je voldoende vezels binnenkrijgt. Tenslotte kunnen vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Dit verkleint de kans dat je te veel eet, waardoor je makkelijker op gewicht blijft of zelfs afvalt.

Het bevat gezonde voedingsstoffen

Appels zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezond dieet. Het is echter belangrijk op te merken dat appels over het algemeen een lagere concentratie voedingsstoffen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten, zoals kaki’s en aardbeien.

Deze andere fruitsoorten kunnen opmerkelijk hoge concentraties van specifieke voedingsstoffen bevatten, waardoor je met slechts een portie al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van bepaalde vitamines kunt behalen.

Dit is niet het geval bij appels, wat ook een van de redenen is waarom appels over het algemeen goedkoper zijn dan bijvoorbeeld blauwe bessen. Desalniettemin dragen appels wel bij aan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen. 

Het is namelijk niet noodzakelijk om elke dag precies de ADH van elke voedingsstof binnen te krijgen. Een gevarieerd dieet met verschillende soorten fruit en groenten kan ervoor zorgen dat je over de tijd genoeg essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is belangrijk dat je over een bepaalde periode voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Door appels te combineren met ander soort fruit hoef jij je geen zorgen te maken. 

Lage glycemische index

Appels bevatten flink wat koolhydraten, waarvan de meeste uit snelle suikers bestaan. Snelle suikers zijn suikers die zorgen voor een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel. 

Dit kan ervoor zorgen dat je eerder trek krijgt. Als je bloedsuikerspiegel voor een langere periode schommelt, zou dit mogelijk kunnen leiden tot diabetes type II (suikerziekte).

Het valt toch erg mee hoe snel de bloedsuikerspiegel stijgt door een appel. Dit wordt gemeten met de glycemische index (GI), die maximaal 100 kan zijn. Een appel heeft een GI van 36. Waarschijnlijk dragen de vezels bij aan een lagere GI [7].

Appeltje voor de dorst

Een appel bestaat voor circa 80% uit water. Hierdoor kan het eten van appels helpen om goed gehydrateerd te blijven. Je lichaam kan hierdoor goed blijven functioneren. Door een goede vochtbalans kunnen bijvoorbeeld alle voedingsstoffen goed vervoerd worden door je lichaam.

Het bevat gezonde bioactieve stoffen

Appels zijn niet alleen heerlijk, maar ook rijk aan bioactieve stoffen zoals quercetine, catechine en chlorogeenzuur. Deze stoffen hebben potentieel vergelijkbare gezondheidseffecten als vitamines en mineralen [8].

In dierstudies heeft quercetine diverse gezondheidsvoordelen, zoals beschermen tegen kanker, het verlagen van de kans op depressies, virussen en ontstekingen tegengaan. Er moet verder onderzocht worden of wij mensen hier ook de vruchten van plukken [9, 10, 11].

Catechine is een antioxidant die vrije radicalen onschadelijk kan maken. Zo kan het op de lange termijn (chronische) ziekten voorkomen. Het komt bijvoorbeeld ook voor in groene thee. Vrije radicalen ontstaan zowel door externe factoren, zoals roken, als door normale lichaamsprocessen [12, 13].

Chlorogeenzuur komt ook voor in koffie. Het kan mogelijk zorgen voor gewichtsverlies en de bloedsuikerspiegel verlagen [14].

Samenvatting
Appels zijn gezond doordat ze een goede bron zijn van vezels. Ook bestaan ze voor een groot deel uit water en bevatten ze diverse voedingsstoffen. Wel bevatten ze minder voedingsstoffen dan andere soorten fruit, zoals bramen. Naar sommige gezondheidseffecten moet nog verder onderzoek worden uitgevoerd.

Zijn appels goed voor afvallen?

Appels zijn een goede keuze als je wilt afvallen. De vezels in de appels kunnen voor een (langer) verzadigd gevoel zorgen. Zo is het makkelijker om dat bakje chips te laten staan. Je leest hier meer over in ons artikel over afvallen en appels. 

Is appel of banaan gezonder?

Dus je vraagt je af, welk fruit is gezonder, een appel of een banaan? Het is een beetje een lastige vraag omdat beide verschillende gezondheidsvoordelen hebben.

Het is waar dat een banaan over het algemeen meer calorieën en koolhydraten bevat dan een appel. Dit komt deels doordat een middelgrote banaan (165 gram) over het algemeen groter is dan een appel (135 gram).

Het is echter belangrijk op te merken dat de voedingswaarde kan variëren afhankelijk van de grootte en rijpheid van de vrucht. 

Het is ook goed om te weten dat bananen meer voedingsvezels bevatten en meer van andere voedingsstoffen zoals vitamine C en kalium. Dus, beide fruitsoorten zijn gezond en hebben weer andere voedingsvoordelen. Concluderend is het gezond om af te wisselen [3, 4]!

Hoe vaak appels eten?

Alhoewel appels gezond zijn, is het belangrijk om te variëren in de soorten fruit die je eet. Elke (kleur) fruit bevat weer meer van andere voedingsstoffen. Wissel dus af met bijvoorbeeld bananen, kaki’s, blauwe bessen en aardbeien

Een goede richtlijn is om gemiddeld tenminste 200 gram fruit per dag te eten. Dit komt neer op ongeveer 2 grote stuks fruit of 4 kleine stuks fruit. 

Volg je een koolhydraatarm dieet? Eet dan het liefst fruit met minder koolhydraten, zoals cranberries en frambozen. Bij sommige koolhydraatarme diëten mag je tijdelijk geen of minder fruit eten. Appels zijn ook een uitstekend tussendoortje als je zoete trek hebt. Zo is het een gezond alternatief voor ongezonde zoete tussendoortjes. 

Conclusie

Appels eten is erg gezond. Ze zijn makkelijk te eten, zitten vol vezels en bevatten veel gezonde vitamines en mineralen. Toch blijft het belangrijk om te variëren in wat je eet. 

Dus varieer met de soorten fruit. Zo verklein je de kans op het krijgen van tekorten van voedingsstoffen. Wil je wat extra smaak toevoegen? Gebruik dan kaneel op je appel. Dit is ook erg gezond.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *