Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met asperges: feiten en tips voor succes

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Asperges zijn een heerlijke groente vol vitamines, mineralen, eiwitten en vezels. Maar heb je al eens overwogen asperges in te zetten in je strijd tegen de kilo’s? Wij vertellen je alles wat je moet weten over afvallen met asperges.
Helpen asperges met afvallen? Of kan je beter geen asperges eten tijdens het afslanken? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Asperges zijn een heerlijke groente vol vitamines, mineralen, eiwitten en vezels. Maar heb je al eens overwogen asperges in te zetten in je strijd tegen de kilo’s? Wij vertellen je alles wat je moet weten over afvallen met asperges. 

Asperges zijn een heerlijke groente vol verschillende vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen.

Maar heb je al eens overwogen asperges in te zetten in je strijd tegen de kilo’s? Wij vertellen je alles wat je moet weten over afvallen met asperges.

Na het lezen van dit korte artikel weet je precies of – en hoe – asperges jou helpen met afvallen

Kun je met behulp van asperges afvallen?

De sleutel tot gewichtsverlies is een gevarieerd dieet met weinig snelle koolhydraten (suikers) en minder calorieën. In zo’n dieet krijg je voldoende binnen van alle benodigde voedingsstoffen – zoals vezels, eiwitten, gezonde vetten, belangrijke vitaminen en mineralen – maar beperk je de hoeveelheid suikers.

Als je te veel suikers en calorieën binnenkrijgt, zet je lichaam deze namelijk om in opgeslagen vet.

Verse asperges passen heel goed binnen zo’n dieet. In ons eerdere artikel over de gezondheidsvoordelen van asperges lees je dat asperges boordevol gezonde voedingsstoffen zitten, waaronder vitamine C vitamine K.

Daarnaast bevat het mineralen zoals calcium, kalium, fosfor en foliumzuur. Tegelijkertijd bevatten 100 gram asperges slechts 1,3 gram suikers, 22 kilocalorieën en 0 gram verzadigd vet.

Verzadigd vet is de vetsoort waar je in de meeste gevallen liever wat mee wil opletten, zeker ook als je wil afslanken.

Al met al zijn asperges – zowel witte asperges als groene asperges – dus een goede toevoeging aan je dieet als je wil afslanken.

Wil je meer leren over het creëren van een gezond dieet dat je zal helpen gewicht te verliezen? Overweeg dan onze afslanktraining. Je kan je hieronder inschrijven.

We lopen hieronder de voordelen van asperges voor gewichtsverlies nog even één voor een langs.

Samenvatting
Als je wil afvallen, is het slim om minder suikers te eten. Om je lichaam gezond te houden, moet je wel voeding eten dat voldoende gezonde voedingsstoffen bevat. Asperges bevatten weinig suikers en tevens ook zeer weinig vetten.

De voordelen van asperges voor als je wil afvallen

1. Asperges bevatten weinig calorieën

Het aantal kilocalorieën toont aan hoeveel energie er in een voedingsmiddel zit. Hoe meer vetten en suikers er in een voedingsmiddel zitten, hoe meer calorieën.

Zoals je weet, wil je de hoeveelheid (ongezonde) vetten en suikers het liefst beperken als je wil afvallen. Je wilt namelijk de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt beperken.

Als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dan zal je lichaam je opgeslagen reserves gaan aanbreken en val je af.

Asperges bevatten heel weinig calorieën. Hierdoor kan je makkelijk je maaltijd meer volume geven, zonder dat je veel meer kcal binnenkrijgt. Dit kan zorgen voor een langer vol gevoel, wat afvallen makkelijker maakt.

2.   Asperges bevatten veel vezels

Asperges zijn – net als veel andere groenten – rijk aan vezels. Met slechts 100 gram asperges, krijg je zo’n 8% van je minimale dagelijkse behoefte aan vezels binnen (bij een dieet voor een volwassene, gebaseerd op 2000 kilocalorieën). 

In dit overzicht van het Voedingscentrum vind je hoeveel calorieën jij precies per dag nodig hebt. Als je meer calorieën nodig hebt, heb je ook meer vezels nodig. Ook als je darmproblemen hebt kan je meer vezels nodig hebben.

Asperges bevatten vooral veel onoplosbare vezels. Deze zorgen voor een soepele spijsvertering, wat prettig is als je wil afvallen.

Zo voorkom je bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel en verstopping en voel je je fitter. Daarnaast zit er een kleine hoeveelheid oplosbare vezels in asperges. Deze lossen op in water en vormen dan een soort gelei. Deze substantie voedt de gezonde bacteriën in je darmen [1].

Vezels zorgen er daarnaast voor dat je langer een vol gevoel houdt na het eten. Zo krijg je minder snel trek en zul je gedurende de dag minder eten. Ook best handig als je wil afvallen!

3.   Vitamine K helpt bij het verbranden van vet en suikers

Asperges zijn superrijk aan vitamine K. Eet je 250 gram asperges (ongeveer zes stengels), dan krijg je ruim meer dan je dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen (150% namelijk) [2].

Een klein onderzoek onder vrouwen zijn er aanwijzingen gevonden dat vitamine K helpt bij het verbranden van buikvet en visceraal vet (vet rond de organen). Op deze manier dragen asperges bij aan het bereiken van je ideale figuur [3].

4.   Asperges bestaan grotendeels uit water

De asperge bestaat voor 94% uit water. Onderzoek toont aan dat het eten van voeding met weinig calorieën en veel water kan helpen bij het afslanken [4].

5.   Asperges hebben een lage glycemische index

Glycemische index is een maatstaf die aangeeft hoe snel koolhydraten worden opgenomen in het bloed. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index, waaronder asperges, zorgen voor een langer verzadigd gevoel en voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

Samenvatting
Asperges bevatten weinig calorieën, vetten en suikers. De vezels in asperges houden je darmflora gezond en zorgen voor een langer vol gevoel. Tot slot dragen het hoge vitamine K-gehalte, het hoge watergehalte en de lage glycemische index bij aan gewichtsverlies.

Passen asperges in een koolhydraatarm dieet?

Jazeker, asperges passen heel goed in een koolhydraatarm dieet. Het bevat immers amper koolhydraten. Volg je onze 3 Weken Afslank Challenge? Dan weerhoudt niks je ervan om dit heerlijke bijgerecht te eten!

Wat zijn de risico’s van asperges als je wil afvallen?

De risico’s van asperges heb je vooral zelf in de hand. Over het algemeen bevatten asperges weinig vetten, suikers en zout, tenzij je deze tijdens het koken zelf toevoegt.

Veel mensen vinden het lekker om een klontje boter over hun asperges te smelten. Wil je afslanken, dan kun je dit beter niet doen. Voeg ook niet te veel suiker of zout toe.

Samenvatting
Er zijn weinig nadelen aan het eten van asperges als je wil afvallen, tenzij je zelf veel vetten, suikers en zout toevoegt aan je gekookt eten. Laat die hollandaisesaus dus liever staan!

Conclusie

Asperges zijn een uitstekende toevoeging aan je dieet als je wil afvallen. Ze bevatten weinig vetten, weinig suikers, veel vezels, veel vitamine K en veel water. Allemaal eigenschappen die jou in je strijd tegen de kilo’s zullen helpen.

Eet asperges dus met een gerust hart! 

Zin om ook de strijd tegen de kilo’s aan te gaan? Meld je vandaag nog aan voor onze 3 Weken Afslank Challenge. Vanaf dag één zul je de teller op de weegschaal zien aflopen!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *