Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Rode bietensap: hoe gezond is het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Rode bietensap en gezondheidsvoordelen: feit of fabel? Leer hoe dit sapje je huid en sportprestaties kan beïnvloeden in ons artikel.
Is bietensap gezond? En hoe gezond is bietensap dan precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is rode bietensap gezond?

Nu vraag jij jezelf waarschijnlijk af: is rode bietensap gezond? Nou, het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Helaas is rode bietensap drinken niet bevorderlijk voor de gezondheid. Het bevat namelijk een aanzienlijke hoeveelheid suiker, waardoor je onbewust veel suikers binnenkrijgt. In een glas rode bietensap (200 ml) zit maar liefst 16 gram suiker, wat overeenkomt met 4 suikerklontjes.

Ondanks de grote hoeveelheid suiker voel je je er niet verzadigd door. Bovendien krijg je met rode bietensap veel minder voedingsstoffen binnen dan wanneer je de hele biet eet [1].

Wat is bietensap?

Dus, wat is bietensap precies? Goede vraag, bietensap wordt gemaakt van

Bietensap wordt gemaakt van rode bieten (kroten). Deze knollen hebben een donkerrode kleur en een groen blad met rode nerf. De knol heeft een zoete, frisse en kenmerkende aardse smaak. Er bestaan winter- en zomerbieten, waarbij de zomerbieten vaak groter zijn dan de winterbieten. Daarnaast worden zomerbieten vaak in bosjes gebonden, met de bladeren (loof) er nog aan.

Hoe wordt bietensap dan gemaakt? De gekookte bieten of rauwe bieten worden eerst gesneden en vervolgens gemixt in een blender tot bietensap. Niet alle soorten bietensap bestaan voor 100% uit het sap van bieten. Aan sommige soorten bietensap worden namelijk nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals toegevoegde suiker, honing en ander soort fruit (zoals appels) [2].

Wat is de voedingswaarde van bietensap?

Hieronder lees je de voedingswaarden in een glas bietensap (250 ml).

  • 85 kcal energie
  • 0 gram vet
  • 0 gram verzadigd vet
  • 19,2 gram koolhydraten
  • 18,5 gram suikers
  • 0 gram vezels
  • 2,3 gram eiwit
  • 0,11 gram zout [3]

Welke voedingsstoffen bevatten bietensap?

Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen een glas bietensap (250 ml) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium725 mg3500 mg
Calcium8 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium55 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer1,5 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Zink0,8 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A3 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,08 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,15 mg1,6 mg
VItamine B60,22 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur43 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0 mg 16 mg 
Vitamine C8 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor73 mg [3]550 mg (>18 jaar) [4]

Waar is bietensap goed voor?

Dus, waar is bietensap eigenlijk goed voor? Laten we eens kijken naar enkele van de voordelen die worden geclaimd.   

Door bietensap zouden je spieren beter werken

Goed nieuws! Bietensap zou goed zijn voor je uithoudingsvermogen én presentaties. Rode bietensap verhoogt namelijk de nitraat- en nitrietconcentraties in het bloed, volgens diverse studies. Hierdoor wordt er stikstofmonoxide (stof in lichaam dat signalen doorgeeft) aangemaakt, dat ervoor zou zorgen dat mitochondriën (energiefabriekjes) in de spieren efficiënter werken. 

Nitraat en nitrieten zijn stoffen die van nature in water en groente voorkomen. Helaas is de kwaliteit van de huidige studies nog onvoldoende [5]. Als deze vermoedelijke effecten komen door de nitraat in de bieten, zou dit ook een voordeel zijn van nitraatrijke sportsupplementen.

Het bevat gezonde voedingsstoffen

Zelfgeperste bietensap zit boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals B-vitamines en kalium. Ook bevat het antioxidanten, die op een natuurlijke wijze ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Antioxidanten vangen namelijk vrije radicalen, die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen. Zo kan het vermoedelijk chronische ziekten voorkomen. 

Hoe zit het dan met kant- en-klare bietensap? Dit bevat helaas een stuk minder voedingsstoffen, omdat het minder vers is. 

Wil je profiteren van alle voedingsstoffen? Eet dan hele bieten! Ben je benieuwd naar de gezondheidsvoordelen van hele bieten? Lees dan ons artikel over bieten en gezondheid

Het zou je bloeddruk verlagen

Er zijn verschillende studies gedaan naar of rode bietensap helpt de bloeddruk te verlagen. De resultaten zijn helaas wisselend. Dus, we moeten nog even geduld hebben of bietensap echt de bloeddruk verlaagd.

Dit gezondheidsvoordeel wordt waarschijnlijk ook veroorzaakt door de aanwezigheid van nitrieten in bietensap. Deze stof zorgt ervoor dat de spieren van de bloedvaten ontspannen, wat resulteert in verwijding van de bloedvaten en een verbeterde bloedcirculatie. Als gevolg hiervan daalt de bloeddruk [6].

Nitraat is echter ook aanwezig in hele rode bieten, wat betekent dat je niet per se bietensap hoeft te drinken om hiervan te profiteren. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan nitraat zijn bijvoorbeeld andijvie, spinazie, Chinese kool en raapstelen.

Het zou je lever reinigen

Er wordt beweerd dat rode bietensap werkt als een soort detox drankje, waardoor het ook wordt gebruikt als een sapkuur. Dit drankje zou helpen bij het beschermen van de lever tegen giftige stoffen en het verminderen van de kans op chronische ontstekingen.

Een klein onderzoek met ratten toonde inderdaad een beschermend effect aan. Het is echter belangrijk op te merken dat deze resultaten niet direct kunnen worden vertaald naar de mens. Dus, helaas is er verder onderzoek nodig om de effecten bij mensen te bevestigen.

Maar we hebben ook goed nieuws: de lever is zelf uitstekend in staat om gifstoffen effectief te verwijderen. Er is geen specifieke detoxkuur nodig om dit te bereiken [7]. Dat scheelt je weer in je portemonnee! 

Het zou goed zijn voor je huid

In een kleinschalig onderzoek met haarloze muizen met een droge huid en verhoogd krabgedrag werd waargenomen dat een bietenextract zorgde voor een dikkere huid. Bovendien vertoonden de muizen minder krabgedrag en dronken ze meer. Genoeg drinken is ook belangrijk voor een gezonde huid. 

Op basis van deze resultaten vermoeden onderzoekers dat een bietenextract mogelijk kan helpen bij het voorkomen van bepaalde huidziekten [8]. Helaas weten we nog niet of dit gezondheidseffect ook voor mensen geldt. Dus, verder onderzoek is echter nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Rode bietensap bevat ook verschillende vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde huid. Kalium, bijvoorbeeld, speelt een belangrijke rol in de vochtbalans van het lichaam [9]. Vitamine C is essentieel voor de productie van bindweefsel en ondersteunt tevens een gezond immuunsysteem [10].

Samenvatting
Rode bietensap bevat gezonde voedingsstoffen, die je gezond houden. Er worden veel gezondheidsvoordelen beweerd. Maar er moet eerst nog meer onderzoek worden gedaan, voordat we conclusies kunnen trekken.

Kan je afvallen met bietensap?

Je vraagt je misschien af: kan bietensap mij helpen afvallen? Het antwoord is helaas: nee. Met een glas rode bietensap (250 ml) krijg je 68 calorieën en 16 gram suiker binnen.

Zo krijg je niet alleen veel energie binnen, maar voel je je ook niet verzadigd. Hierdoor is de kans groot is dat je op een dag te veel energie binnen krijgt

Bovendien bestaan de suikers in bietensap voornamelijk uit snelle suikers, wat zorgt voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijg je sneller honger, wat het moeilijker maakt om minder te eten.

Daarnaast kan de grote hoeveelheid suiker het afvallen bemoeilijken. Dit komt doordat je lichaam minder snel overgaat op vetverbranding zolang je glycogeenvoorraden (suikervoorraden) niet zijn uitgeput.

Ten slotte kan langdurig en overmatige suikerinname leiden tot insulineresistentie, waarbij je lichaam minder goed reageert op insuline, het hormoon dat suiker vervoert naar je lichaamscellen.

Dit zorgt voor een groot nadeel bij afvallen: het opslaan van meer vet [11]! Dus, sla liever dat glaasje rode bietensap af als je van je overtollige kilo’s af wilt.

Ben je benieuwd hoe je wel snel afvalt? Lees dan ons artikel over snel afvallen.

Samenvatting
Wees slim en drink geen rode bietensap als je wilt afvallen. Je krijgt veel calorieën en suikers binnen en weer snel trek. Dit maakt afvallen alleen maar moeilijker.

Past bietensap in een koolhydraatarm dieet?

Als je wilt weten of bietensap past in een koolhydraatarm dieet, moet ik je helaas teleurstellen.

Bietensap bevat voornamelijk koolhydraten, waarvan bijna alleen maar snelle suikers. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, is dat niet slim.

Met slechts een glas bietensap heb je al een aanzienlijke hoeveelheid van je toegestane koolhydraten ingenomen, zonder dat je je verzadigd voelt. Trouwens, dit geldt voor alle sappen. 

Klinkt een koolhydraatarm interessant voor je? Dan nodigen we je graag uit om onze gratis afslanktraining te volgen. Hierin krijg je waardevolle informatie en begeleiding om je te helpen bij het bereiken van je doelen.

Hoeveel bietensap per dag?

Wij adviseren niet om elke dag bietensap te drinken. Het is namelijk een minder gezonde keuze. Beperk het drinken van bietensap het liefst tot één glas per keer en maximaal een keer per week. Kies dan bij voorkeur voor vers bietensap, dat je zelf maakt. Rode bietensap maken hoeft niet veel tijd te kosten.

Wanneer bietensap drinken?

Bietensap wordt door veel mensen gedronken voor het sporten vanwege de beweerde positieve effecten op de sportprestaties. Je kunt dat zeker proberen, maar verwacht geen wonderen. Drink bietensap vooral wanneer je er zin in hebt.

Let wel op als je het voor het sporten gaat drinken. Als je voor het sporten te veel vocht binnenkrijgt, kan dit namelijk nadelig zijn. 

Naast dat het bij sommige sporten erg onhandig is als je (vaak) naar het toilet moet, kan je ook maag- en darmproblemen krijgen. Zo kan te veel drinken voor het sporten zorgen voor krampen, steken en een klotsende buik. Hierdoor werkt het je sportprestaties juist tegen.

Is bietensap gevaarlijk?

Nu vraag jij je misschien af: is bietensap gevaarlijk? Net als voor bijna alle dingen geldt dat té veel gevaarlijk is. 

Wees je ervan bewust dat bietensap veel zout bevat.  Dit is problematisch, omdat de meeste Nederlanders al te veel zout consumeren. Een overmatige zoutinname verhoogt het risico op hoge bloeddruk, wat op zijn beurt de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Mensen met een nieraandoening moeten extra voorzichtig zijn om hun zoutinname te beperken. Voor hen is een te hoge zoutinname namelijk nog schadelijker en kan het ernstige gevolgen hebben.

Conclusie

Dus, wat is de uiteindelijke conclusie? Hoewel bietensap waardevolle voedingsstoffen bevat, wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen. 

 Je krijgt in één keer veel suiker binnen en je voelt je niet verzadigd. Van hele bieten daarentegen zit je wel vol. Bovendien krijg je veel meer voedingsstoffen binnen. Wil je meer weten over hoe gezond hele rode bieten zijn? Lees dan ons artikel rode bieten en gezondheid.

Vind je het toch het proberen waard? Drink het dan met mate. Een goede richtlijn is om maximaal een keer per week fruit- of groentesap te drinken. Het beste is het om het zelf te persen in plaats van rode bietensap kopen. Zo kun je ook de pulp drinken, die vol gezonde voedingsvezels zit.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *