Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is biotine gezond en goed voor afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Biotine tegenwoordig een erg populair supplement. Het zou diverse voordelen hebben, zoals een boost geven voor het afvallen en goed zijn voor je haar en nagels. Maar klopt dit wel? En hoe zit dit precies? Ontdek het in dit artikel.
Helpt biotine met afvallen? En is het nemen van biotine gezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is biotine gezond?

Vraag je je af of biotine goed is voor je gezondheid? Het antwoord hierop is ongetwijfeld ‘ja’. Biotine is niet alleen gezond, maar essentieel voor een goede werking van je lichaam. Een tekort aan biotine kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten. 

Ben je benieuwd waarom biotine zo belangrijk is voor je gezondheid? En wil je weten of biotine kan helpen bij gewichtsverlies? Lees verder om hier meer over te ontdekken.

Wat is biotine?

Vroeg jij je nu af: ‘Wat is biotine eigenlijk?’ Nou, biotine is de volledige naam voor vitamine B8, een van de acht essentiële b-vitamines. Het wordt ook wel vitamine B7 en vitamine H genoemd. Je hebt het onder andere nodig om energie uit je voeding te kunnen halen. 

Alle b-vitamines spelen een belangrijke rol in de energieproductie en het functioneren van ons zenuwstelsel. Biotine is wateroplosbare vitamine, wat betekent dat je een overschot uitplast. In tegenstelling tot vetoplosbare vitamines worden B-vitamines niet opgeslagen in ons vetweefsel. 

Daarom is het belangrijk om regelmatig biotine binnen te krijgen. Dit hoeft niet dagelijks te zijn, maar eerder op wekelijkse basis. Dit betekent ook dat je een tekort aan biotine veel sneller opmerkt, dan een tekort van een vetoplosbare vitamine. 

Biotine komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals noten, pinda’s, lever, melk en eieren. Daarnaast is het in kleine hoeveelheden aanwezig in andere voedingsmiddelen, zoals groenten en fruit. Je vindt het bijvoorbeeld in bananen [1].

Samenvatting
Biotine is een van de acht essentiële b-vitamines, wat onder andere belangrijk is voor onze energieproductie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van biotine?

Nou, wat maakt biotine dan zo gezond? Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom biotine als gezond wordt beschouwd.

Gezonde nagels, huid en haar

Biotine is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, nagels en haar. Het helpt bijvoorbeeld je haren glanzend en gezond te houden en ondersteunt haargroei. Biotine is ook belangrijk voor de opbouw van keratine, wat zorgt voor stevige nagels.

Hierdoor is biotine een veel voorkomend ingrediënt in supplementen zoals gummies, druppels en pillen die vaak worden gepromoot als “beautyproducten”.

Maar dat biotine in supplementvorm een positief effect heeft op huid, nagels en haren is helemaal niet bewezen. Deze producten worden vaak verkocht als ‘beautyproduct’ en niet als gezondheidssupplement. 

Hierdoor hoeven de fabrikanten zich niet te houden aan de strenge eisen van voedingsclaims. Beautyclaims vallen niet onder strenge regels, waardoor fabrikanten vrij zijn om positieve beweringen over het uiterlijk te plaatsen op een supplement.

Samenvatting
Biotine, populair in beauty-supplementen voor gezonde huid, haar en nagels. Wetenschappelijk bewijs ontbreekt nog.

Verlagen van het cholesterol

Er zijn verschillende onderzoeken die suggereren dat biotine het cholesterol kunnen verlagen, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Wel is er een grote ‘maar’. Dit onderzoek is namelijk op muizen uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek kunnen hierdoor niet worden overgenomen voor mensen. Dit biedt echter wel een interessant aanknopingspunt voor verder onderzoek bij mensen [3].

Het is belangrijk voor de stofwisseling

Biotine is van belang voor een normale werking van het zenuwstelsel, omdat het een belangrijke rol speelt in het stofwisselingsproces van onze cellen. Er wordt ook gedacht dat biotine invloed heeft op de gemoedstoestand, maar of dit echt zo is is nog niet bekend. Wel is biotine een cruciale schakel voor het vrijmaken van energie uit onder andere koolhydraten en eiwit.

Samenvatting
Biotine kan mogelijk het cholesterolgehalte verlagen, en speelt een essentiële rol in de stofwisseling.

Helpt afvallen met biotine?

Ondanks beweringen dat biotine kan bijdragen aan gewichtsverlies, ontbreekt momenteel wetenschappelijk bewijs om deze claims te ondersteunen.

Deze beweringen zijn waarschijnlijk gebaseerd op het feit dat biotine een rol speelt in de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit is echter een normaal proces in het lichaam en heeft dus geen effect op het afvallen.

Er is wel een onderzoek dat suggereert dat mensen met overgewicht mogelijk minder biotine in hun darmen hebben, wat een negatief effect kan hebben op gezonde darmbacteriën.

 Onderzoekers vermoeden dat ontstekingsreacties in het lichaam de opname van biotine uit voeding kunnen verminderen. Het verhogen van de biotine-inname zal vermoedelijk niet leiden tot gewichtsverlies [4].

Wil je weten hoe je wel snel kan afvallen? Lees dan ons artikel over snel afvallen. Wil je meteen aan de slag? Volg dan onze gratis afslankquiz.

Wat zijn de nadelen van biotine?

Als je biotine uit voeding haalt, zijn er over het algemeen geen nadelen bekend. Maar bij het gebruik van biotine als supplement kunnen er wel mogelijke nadelen zijn. Veel supplementen bevatten vaak hoge doses, wat bijwerkingen kan veroorzaken.

Dit risico is groter wanneer biotine wordt gecombineerd met andere voedingsstoffen die sneller bijwerkingen veroorzaken. 

Overmatige inname van sommige vitamines en mineralen kan giftige effecten hebben. Bijvoorbeeld, te veel vitamine B6 kan leiden tot zenuwstoornissen [5]. Te veel vitamine C kan zorgen voor klachten zoals diarree [6].

Een ander nadeel van een supplement is dat het kan zorgen dat bepaalde labresultaten worden beïnvloed, waardoor een labresultaat niet klopt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een labtest om een schildklieraandoening te kunnen vaststellen.

Samenvatting
Bijwerkingen van te veel biotine zijn niet bekend. Dit betekent niet dat een te hoge inname dus ongevaarlijk is.

Hoeveel biotine mag je per dag?

De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid biotine varieert afhankelijk van verschillende factoren. Volwassenen hebben gemiddeld 40 microgram biotine per dag nodig. Als je borstvoeding geeft, heb je iets meer nodig, namelijk 45 microgram. Als je zwanger bent heb je niet meer biotine nodig dan 40 microgram.

Hoewel een teveel aan biotine waarschijnlijk niet schadelijk is, is het toch verstandig om niet te veel biotine in te nemen. Sommige mensen hebben namelijk melding gemaakt van mogelijke bijwerkingen zoals huid- of maagklachten.

Maar er is nog geen grondig onderzoek uitgevoerd om deze effecten te bevestigen. Extreem hoge doses kunnen vermoedelijk wel nadelige gevolgen hebben voor de nieren.

Over het algemeen zijn supplementen meestal niet nodig, omdat je voldoende biotine uit een gevarieerd voedingspatroon kunt halen. Bovendien zijn de gezondheidsvoordelen van biotine via supplementen niet wetenschappelijk bewezen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om een biotine supplement te overwegen, zoals wanneer je een veganistisch dieet volgt of na meerdere antibioticakuren. 

Bespreek dit met een professional, zodat je persoonlijk advies en een controle krijgt. Als je besluit een supplement te nemen, kies er dan een met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zoals aangegeven op het etiket.

Volg de aanwijzingen op het etiket van het product nauwkeurig [7].

Samenvatting
De aanbevolen hoeveelheid biotine is 40 microgram, wat je meestal met een gevarieerd voedingspatroon binnenkrijgt.

Wat zijn symptomen van een tekort aan biotine?

Een tekort aan biotine kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder bloedarmoede, huidafwijkingen zoals een schilferige huid en zelfs depressie. Andere klachten zijn dunner wordend haar, haaruitval en vermoeidheid. 

Gelukkig komt een biotine tekort zelden voor, behalve bij mensen die grote hoeveelheden rauwe eieren eten. In rauwe eieren zit namelijk een stof genaamd avidine die de opname van biotine in het lichaam kan belemmeren [1].

Conclusie

Samenvattend kunnen we stellen dat biotine gezond is, voornamelijk wanneer het uit voeding wordt verkregen. Met een gevarieerd dieet krijg je over het algemeen voldoende biotine binnen, waardoor een supplement niet nodig is. 

De extra gezondheidsvoordelen van biotine supplementen zijn niet wetenschappelijk bewezen. In gevallen van een tekort kan een supplement nuttig zijn, maar een biotine tekort komt zelden voor.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *