Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt bitterzout met afvallen? En is het gezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
De gezondheidsvoordelen van badderen in bitterzout zijn niet bewezen, oraal innemen wel. Maar dit komt vooral omdat bitterzout voor 10% uit magnesium bestaat. En magnesium is een belangrijke voedingsstof. Hoe dat precies zit lees je hier.
In dit artikel lees je hoe bitterzout kan helpen met afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Als je Doutzen Kroes (nog) op Instagram volgt – wij zijn zelf na haar anti-media-gewappie afgehaakt – zul je hebben gezien dat zij onder andere door middel van het innemen van bitterzout, haar lever reinigt.

Volgens velen helpt bitterzout naast het reinigen van het lichaam ook bij het afvallen. Wat is daarvan waar? En hoe gezond is bitterzout? Dat lees je hier!

Wat is bitterzout?

Bitterzout is hetzelfde als magnesiumsulfaat. Het is een kleurloos mineraal dat 400 jaar geleden ontdekt werd bij de Engelse plaats Epsom. Daarom wordt het ook wel eens Epsomzout of Epsom zout genoemd.

Qua uiterlijk lijkt bitterzout op normaal tafelzout. En ook bitterzout lost snel op in water. Voor de rest heeft bitterzout weinig gemeen met zout. Het is namelijk een verbinding tussen magnesium, sulfaat en zuurstof. Bitterzout smaakt – verrassing!! – vreselijk bitter. Het heeft dus een vrij vieze smaak.

Is bitterzout gezond?

In bitterzout zit veel magnesium. Dit is een super belangrijke voedingsstof: het staat op de vierde plek van meest voorkomende mineralen in ons lichaam. Veel mensen krijgen er te weinig van binnen.

Voldoende magnesium is belangrijk voor een goede nachtrust en voor het verminderen van stress. Bitterzout is dus een prima supplement om te nemen.

Er zijn mensen die claimen dat je het magnesium uit bitterzout beter opneemt als je het oplost in je bad, maar daar is geen bewijs voor. Wel zijn er veel gezondheidsvoordelen van een warm bad op z’n tijd (als dat met de huidige energieprijzen überhaupt nog denkbaar is).

Een warm bad helpt je ontspannen, is goed voor de nachtrust, helpt tegen depressie, kan ontstekingsremmend werken en de bloedsuikerspiegel gezond houden en veel mensen worden er gewoon blij van. Of je er nou bitterzout in kiepert of een heerlijke badgel of olie, maakt niet zo bijster veel uit.

Een bad nemen is altijd een goed idee, dit komt door de warmte. Daarom is de sauna ook zo gezond.

Waar is bitterzout goed voor?

Bitterzout wordt al eeuwen gebruikt als een natuurlijk middel tegen verstopping van de darmen (obstipatie), slapeloosheid en pijn aan spieren en pezen.

Al is er weinig bewijs dat bitterzout hier daadwerkelijk tegen helpt.

Daarnaast werkt bitterzout laxerend. Hoewel dit effect nog niet super goed wetenschappelijk is onderzocht, zij we er vrij zeker van dat bitterzout laxeert. Dat hebben we namelijk gehoord van een vriend die het weleens heeft geprobeerd ;).

Bovendien heeft de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit als veilig laxeermiddel aangewezen.

Tot slot wordt beweerd dat bitterzout helpt tegen spierpijn en kramp. Het is echter niet per se het bitterzout zelf dat werkt tegen spierpijn en kramp, maar het magnesium in bitterzout.

Magnesium is daarom een belangrijk voedingsmiddel als je sport, omdat je je lichaam helpt de glucosereserves die het heeft opgeslagen te gebruiken als energie.

Ook helpt magnesium verzuring van de spieren tegen te gaan door het melkzuur te verwerken dat je spieren aanmaken als je sport.

Deze gezondheidsvoordelen kun je bereiken door bitterzout te nemen, maar ook door gewoon magnesium te slikken.

Dat laatste is eigenlijk nog beter, omdat je zo geen 10% maar 100% magnesium binnenkrijgt.

Kan ik met bitterzout afvallen?

Bitterzout werkt laxerend. Gebruik je dit product, dan zul je ongetwijfeld de volgende dag een lager cijfertje op de weegschaal zien. Maar dat komt alleen maar omdat je je darmen tijdelijk hebt leeggegooid.

Dat is natuurlijk niet hetzelfde als afvallen. Na een paar glazen water, zit dit gewicht er weer aan. Bovendien, verbrand je op deze manier geen calorieën of vet.

Dus: nee, het innemen van bitterzout helpt je niet bij het afvallen.

En een bitterzoutbad dan? Kun je daarvan afvallen?

Er wordt beweerd dat de actieve ingrediënten in bitterzout – magnesium en sulfaat – snel door de huid worden opgenomen als je erin baadt. Hier is echter weinig en tegenstrijdig bewijs voor.

Wil je desondanks toch eens bitterzoutbad proberen? Dan kan dat geen kwaad. Eén uur in een warm bad zorgt namelijk voor een verbranding van 130 kilocalorieën. Evenveel als een halfuurtje wandelen.

Hoewel je met wandelen natuurlijk conditie opbouwt en je spieren versterkt, heeft badderen dit effect niet.

Wandelen is trouwens een uitstekende manier om wat kilo’s te verliezen. Dit hebben we uitgebreid beschreven in ons artikelen over afvallen door te wandelen.

Daarnaast zul je na een bad wellicht lichter zijn dan ervoor, maar dit komt vooral door vochtverlies en zweten. Dit is dus niet hetzelfde als afvallen.

Concluderend: van bitterzout val je niet af. Waar je wél gegarandeerd van afvalt, is van een koolhydraatarm dieet.

Bijvoorbeeld het dieet dat Een Maatje Minder aanbiedt. In drie weken tijd leren we jou een nieuwe houding ten opzichte van je voeding aan.

Veel vrouwen gingen je voor, met prachtige resultaten. Ben je benieuwd? Bekijk dan de 3 Weken Afslank Challenge.

Als je nog niet klaar bent voor een volledig programma, dan kan je ook altijd meedoen aan onze gratis training.

In deze training leer je snel je ideale figuur te bereiken zonder jojo-effect. Schrijf je hieronder vrijblijvend in.

Is bitterzout veilig?

Bitterzout is over het algemeen veilig om te gebruiken. Neem je het in met water tegen verstopte darmen, dan kun je wel een opgeblazen buik of diarree krijgen.

Magnesium trekt namelijk vocht aan, wat voor de laxerende werking zorgt, maar wat ook je ontlasting verdunt. Gebruik je bitterzout als laxeermiddel, dan moet je gedurende de dag genoeg water drinken.

Gebruik nooit meer dan de hoeveelheid die op de verpakking wordt aangegeven. Wij raden aan maximaal 30 gram per dag te nemen, liever minder.

Bijwerkingen van magnesiumoverdosis zijn misselijkheid, hoofdpijn, lichthoofdigheid en een rode huid. In extreme gevallen kan een overdosis leiden tot coma, verlamming of overlijden.

Kan ik detoxen met bitterzout?

Wij geloven sowieso niet in detoxen. Het is een fabel dat je je lichaam af en toe moet ontgiften. Daar hebben we namelijk onze lever en nieren voor. Die zijn 24 uur per dag bezig ons lichaam te ontdoen van afvalstoffen. En daar zijn ze meer dan vaardig in!

De medische wereld heeft geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat detoxen werkt. Het brengt alleen maar risico’s met zich mee.

Doutzen Kroes volgt bijvoorbeeld detoxkuren waarbij zij zes dagen lang alleen groen voedsel eet en een liter appelsap per dag drinkt. Hier zit enorm veel suiker in, wat slecht is voor je bloedsuikerspiegel. Op dag zes neemt ze alleen maar water aangelengd met bitterzout en grapefruitsap met olijfolie.

Het resultaat volgens haar? Je poept galstenen uit.

Maar volgens ‘poepdokter’ Nienke Gottenbos poep je gewoon samengeklonterd bitterzout, grapefruit en olijfolie uit. Dit zijn dus geen galstenen, maar gewoon rommel die je zelf tijdens je detoxkuur in je lichaam hebt gestopt[1].

Hoe gebruik ik bitterzout?

Voor een laxerende werking, kun je bitterzout oplossen in water en opdrinken. Volwassenen wordt aangeraden tussen de twee en zes theelepels te nemen (10 tot 30 gram). Verwacht binnen 30 minuten tot 6 uur iets te merken.

Daarnaast wordt bitterzout vaak gebruikt in bad. Voeg bijvoorbeeld 300 gram bitterzout toe aan een bad vol warm water. Voeg daarnaast oliën toe, als je dat lekker vindt.

Conclusie; helpt bitterzout met afvallen?

Wil je de gezondheidsvoordelen van bitterzout ervaren, dan kun je beter gewoon magnesium slikken. En heb je zin om in bad te gaan? Ga dan lekker in bad! Met of zonder bitterzout.

Bitterzout helpt je namelijk niet met afslanken. Het werkt laxerend maar daar verlies je geen lichaamsvet mee.

Wil jij succesvol en snel afslanken, dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou. Tijdens dit programma val je 5 tot 10 kilo af in 3 weken en ga je in sneltreinvaart op weg naar jouw ideale figuur.

Wij leren je alles wat je moet weten om jojoën te voorkomen.

En het mooiste van alles? Je kan het programma net zo lang (kosteloos) herhalen totdat jij helemaal tevreden bent.

Geïntereseerd? Neem dan een kijkje bij de 3 Weken Afslank Challenge.

 

Copy of 3 weken afslank Challenge Mock up 5 min
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *