Deel dit artikel met je maatjes
Kan boekweit helpen bij het afvallen?
Kortgezegd: ja! Boekweit helpt bij het lijnen. Zoals je wellicht weet – vooral als je deelneemt aan de 3 Weken Afslank Challenge – zijn wij groot voorstander van een koolhydraatarm dieet. En boekweit is een perfecte toevoeging aan zo’n dieet.
Weinig snelle koolhydraten
Ons koolhydraatarme dieet focust op het minimaliseren van koolhydraten, waarvan vooral snelle koolhydraten. Complexe koolhydraten zijn wel goed, mits je ze in mate eet. Deze worden langzaam verteerd, wat goed voor je lijn is. Boekweit zit boordevol zulke complexe koolhydraten. Daarom kun je afvallen met boekweit [1].
Veel vezels
Boekweit bevat daarnaast veel vezels. Vezels zorgen voor een gezonde spijsvertering. En een gezonde spijsvertering helpt weer bij het afvallen.
De vezels in boekweit zorgen er bovendien voor dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Dit is natuurlijk handig als je wilt afvallen, want zo krijg je minder snel trek. Hierdoor is het makkelijker om minder te eten. Als je veel vezels eet, kom je de hele dag makkelijker door met minder calorieën, waardoor je sneller afvalt.
Goede bron van eiwitten
Boekweit is ook een goede bron van gezonde eiwitten. De eiwitten die in boekweit zitten zijn van bijzonder hoge kwaliteit. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam. Daarnaast zorgen eiwitten – net als vezels – voor een verzadigd gevoel. Ook met eiwitrijk eten, blijf je sneller vol zitten met minder calorieën [2].
Door voldoende eiwitten te eten beperk je ook de hoeveelheid spiermassa die je verliest tijdens het afvallen. Hierdoor blijft je energiebehoefte hoger, waardoor je makkelijker afvalt.
Minder calorieën
Boekweit is een gezonder alternatief voor tarwe of gerst bijvoorbeeld, omdat er minder calorieën inzitten. Boekweit bevat daarnaast alleen gezonde vetten (dus geen verzadigde vetten).
Dus, als je boekweit aan je dieet toevoegt, wordt afslanken een stuk makkelijker.
Hoe werkt afvallen met boekweit?
Wanneer je wil lijnen, is het belangrijk dat je een gezond en gevarieerd dieet ontwikkelt en een gezond eetpatroon aanleert. Met onze 3 Weken Afslank Challenge helpen we jou hierbij.
Je leert hoe je koolhydraatarm eet, voedsel met gezonde vetten kiest, en hoe je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast helpen we je met een prettig slaap- en beweegpatroon. Én met lekkere recepten natuurlijk.
Boekweit staat wellicht niet standaard op je ingrediëntenlijst. We vertellen je daarom graag hoe je afvalt met boekweit.
– Voeg boekweit toe aan je dieet, maar blijf variëren. Eet bijvoorbeeld één a drie keer per week je ontbijt, lunch of avondeten met boekweit.
– Vind je de bittere, nootachtige smaak van boekweit niet zo lekker, meng het dan met andere (pseudo)granen. Je kunt ook voor een ander soort graan kiezen met veel complexe koolhydraten.
– Boekweit eet je in verschillende vormen: als hele boekweitgrutten in de pap als vervanger voor ontbijtgranen, als boekweitmeel voor bijvoorbeeld pannenkoeken of gezonde cake, als grutten in de risotto als vervanger van standaard risottorijst, geroosterd in de salade, of in de vorm van boekweitnoedels (ook wel sobanoedels genoemd).
Samenvatting
Je kunt boekweit op verschillende manieren toevoegen aan je dieet om af te vallen. Eet het bijvoorbeeld in plaats van rijst of als vervanger voor ontbijtgranen.
Waar koop je boekweit?
Voorheen was boekweit vooral in de biologische winkel en speciaalzaken te koop. Tegenwoordig vind je het in veel supermarkten in het schap. Ofwel bij de rijst, ofwel bij de speciale (glutenvrije) voeding.
Waarom is boekweit zo populair?
Boekweit is populair door de hoge voedingswaarden. Om precies te zijn, bevat boekweit de volgende voedingswaarden per portie (75 gram) rauwe boekweit [3]:
– 293 kilocalorieën
– 9,8 gram proteïnen
– 54 gram koolhydraten
– 7,5 gram vezels
– 2,6 gram gram vetten
-Waarvan verzadigd vet 0,6 gram
Bovendien is boekweit rijker aan mineralen dan de meest populaire graansoorten zoals rijst, tarwe en mais. Er zit geen suiker in boekweit.
Boekweit bevat diverse voedingsstoffen, waarvan voornamelijk een hoge hoeveelheid van de B-vitamines. Zo bevat het 0,05 mg Thiamine (vitamine B1), 0,02 mg Riboflavine (vitamine B2) en 0,06 mg vitamine B6. Met 1 portie boekweit krijg je al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) Thiamine binnen.
Vanwege de hoge hoeveel eiwitten is boekweit populair bij veganisten en vegetariërs. Omdat er bij de productie van boekweit geen pesticiden worden gebruikt – deze beïnvloeden de smaak te erg, en boekweit is zelf vrij goed in het bevechten van insecten en ziektes – is het ook populair bij mensen die om hun gezondheid geven.
Wist je trouwens dat boekweit van nature glutenvrij is? Dus ook mensen die een glutenvrij dieet volgen, kunnen boekweit met een gerust hart eten. Let wel op dat de boekweit volledig glutenvrij is. Sommige soorten boekweit worden verbouwd op dezelfde plekken als andere granen of in dezelfde fabriek geproduceerd. Hierdoor kunnen gluten overwaaien naar de boekweit.
In dit artikel lees je meer over de verschillende gezondheidsvoordelen van boekweit.
Samenvatting
Boekweit is populair vanwege de hoge voedingswaarden, zoals de hoge hoeveelheid eiwitten. Hierdoor is het extra populair onder vegetariërs en veganisten. Een ander groot voordeel is dat het van nature glutenvrij is.
Concluderend: boekweit helpt bij het lijnen
Als je ooit nog hoort dat boekweit een dikmaker is, dan weet je nu dat dit onzin is. Door het hoge gehalte aan complexe koolhydraten, vezels, eiwitten van zeer hoge kwaliteit, gezonde vetten en het lage aantal calorieën, is boekweit een uitstekende keus als je wil afslanken. Dus, waar wacht je nog op? Ga lekker pannenkoeken bakken!
Wil je nou écht de stap maken naar een ander voedingspatroon, waarmee je gegarandeerd – net als duizenden andere vrouwen – kilo’s zult kwijtraken, doe dan mee aan onze 3 Weken Afslank Challenge.
Bronvermelding2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287400
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3375095/
4. https://www.fredhutch.org/en/news/releases/2014/04/vitamin-d-effect-on-weight-loss.html
5. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02701367.1984.10609359
Deel dit artikel met je maatjes