Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

De waarheid over cola zero en afvallen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Veel mensen beweren dat cola zero niet slim is om te drinken als je wilt afvallen. Sommigen associëren cola zero zelfs met overgewicht. Maar is het echt zo dat je niet kunt afvallen met cola zero? Na het lezen van dit artikel weet je het antwoord.
Helpt het drinken van cola zero met afvallen? En mag je eigenlijk cola zero drinken tijdens het afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met cola zero?

Er bestaan veel verschillende meningen over cola zero en afvallen. Als diëtist word ik regelmatig ongevraagd aangesproken op het drinken van cola light. Sommige mensen associëren deze drank namelijk met mensen met overgewicht.

Maar kun je afvallen met cola zero? Het antwoord is ja, maar dit hangt af van persoon tot persoon.

Wat is cola zero?

Cola zero is een zoete frisdrank bestaande uit een mix van de zoetstoffen aspartaam en aseculfaam-k, waardoor het bijna geen calorieën bevat.

Ben je benieuwd of cola zero ook gezond is? Lees hier meer over in het artikel cola zero en gezondheid.

Waarom kan je afvallen met cola zero?

Cola zero kan op verschillende manieren helpen met afvallen. Hieronder lees je hier meer over. 

Het bevat bijna geen calorieën

Een blikje cola zero van 330 ml bevat iets minder dan 1 kcal. Hierdoor is het een goed alternatief als je een keer iets anders wilt drinken dan water.

Doe je aan intermittent fasting of wil je aan intermittent fasting gaan doen? Dan kun je ook cola zero nemen tijdens het vasten. Cola zero past ook in een koolhydraatarm dieet. 

Het kan een goed alternatief zijn voor iets zoets

Ken je dat gevoel dat je echt trek hebt in iets zoets? Dan kan cola zero een uitkomst zijn in plaats van een zoete snack of suiker bevattende dranken. Zo kun je genieten van iets zoets, zonder dat het zorgt voor meer buikvet. 

Het is dorstlessend

Om gezond af te vallen moet je tenminste 1,5 tot 2 liter vocht per dag binnenkrijgen. Vaak verwarren mensen de dorstprikkel met de hongerprikkel, omdat deze erg op elkaar lijken. Door eerst iets te drinken kun je nagaan of je echt honger hebt. In plaats van water, thee en koffie zonder suiker kun je af en toe kiezen voor cola zero.

Lust je geen koffie? Neem dan eens een cola zero tijdens je middagdipje. Dit helpt ook om minder te eten, omdat veel mensen tijdens een dipje grijpen naar iets met snelle suikers.

In dit artikel kan je meer lezen over koffie en afvallen.

Samenvatting
Cola zero bevat bijna geen calorieën en kan een goed alternatief zijn voor een zoete snack of suikerbevattende frisdrank.

Wanneer kan je niet afvallen met cola zero?

Er zijn een paar mitsen en maren als je wilt afvallen met cola zero. Soms werkt cola zero en afvallen niet hand in hand. Waarom is cola zero slecht in sommige gevallen? Lees snel verder.

Als je meer trek krijgt

Krijg je trek (in zoetigheid) na het drinken van light frisdranken? Dan kan je beter cola zero overslaan tijdens het afvallen, omdat dit te veel wilskracht vergt. Of drink het tijdens een maaltijd die je al zou gaan eten.

Dat je trek krijgt na het drinken van de zoetstoffen in cola zero en zoetstoffen in het algemeen is nog niet wetenschappelijk bewezen. In de praktijk ervaren sommige mensen dit wel.

Recent onderzoek bij dieren heeft gesuggereerd dat kunstmatige zoetstoffen mogelijk kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van obesitas en metabool syndroom, wat een voorstadium is van diabetes type II (suikerziekte) [1]. Dit syndroom wordt gekenmerkt door symptomen zoals een hoge bloedsuikerspiegel. Diabetes type II kan het afvallen bemoeilijken, omdat je lichaam sneller vet opslaat.

Sommige onderzoeken suggereren dat mensen die vaak kunstmatige zoetstoffen gebruiken, minder snel een verzadigd gevoel hebben en een hogere kans hebben op overgewicht. Dit kan leiden tot meer eetlust en dus overeten. Als je dit ervaart, kun je overwegen om minder kunstmatige zoetstoffen te gebruiken of ze helemaal te vermijden.

Uit dezelfde onderzoeken blijkt echter dat sommige mensen juist minder calorieën consumeren door het drinken van light frisdranken. De resultaten van deze onderzoeken zijn dus tegenstrijdig en suggereren dat zoetstoffen op een andere manier van invloed kunnen zijn op ons lichaamsgewicht. Bovendien kan het effect per persoon verschillen.  [2, 3, 4, 5].

Als je hierdoor slechter slaapt

Een goede nachtrust is belangrijk tijdens het afvallen. Cafeïne kan de slaapkwaliteit verminderen bij een inname van meer dan 200 mg per dag. Een blikje cola bevat ongeveer 26,4 mg cafeïne en een paar kopjes koffie (75 tot 100 mg) brengen je al snel aan die 200 mg. 

Zelfs thee bevat cafeïne, ook wel bekend als theïne. Als je gevoelig bent voor cafeïne, is het verstandig om geen dranken met cafeïne te drinken in de avond om slapeloosheid te voorkomen. 

Een slechte nachtrust kan namelijk leiden tot extra trek, waardoor mensen vaak meer eten omdat ze denken dat ze meer energie nodig hebben.

Samenvatting
Cola zero drinken helpt niet met afvallen als je hierdoor meer zoete trek krijgt of slecht slaapt. Je kan hierdoor namelijk meer gaan eten.

Is cola zero gevaarlijk?

Als je zoetstoffen in grote hoeveelheden drinkt kan het wel gevaarlijk zijn. Pas na circa 15 tot 20 blikjes cola zero krijg je bijwerkingen van zoetstoffen, zoals diarree en winderigheid. Mensen met de ziekte fenylketonurie (PKU) moeten aspartaam vermijden, omdat hun lichaam dit niet kan verteren [6].

Conclusie

Afvallen met cola zero kan zeker. Houd wel in gedachten dat cola zero eigenlijk ‘lege calorieën’ zijn, oftewel geen voedingsstoffen bevat die bijdragen aan de gezondheid. De calorieën in cola zero zijn zo laag, waardoor dit minder erg is. Het maakt trouwens niet uit of je kiest voor cola light of cola zero.

Cola zero zorgt er dus niet voor dat je extra gaat afvallen. Als je juist (zoete) trek krijgt van cola zero kan het drinken hiervan juist averechts werken. Kies dan liever voor een andere drankje, zoals water met citroen.

Wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

    1. Ha Ineke. Bedankt voor je berichtje. Je mag alles drinken natuurlijk als je wilt afvallen. Wij raden altijd aan om je calorieën te eten, niet te drinken. Rivella bevat niet veel calorieën, maar wij zijn meer fan van water. Dit betekent niet dat je niet kan afvallen met Rivella. Dat is goed mogelijk 🙂 Groetjes, Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *