Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is geitenkaas gezond? En waarom wel of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
In bijna elke Nederlandse lunchroom vind je het op het menu: een broodje met geitenkaas. Maar is geitenkaas wel zo gezond om te eten? Of kun je het beter net als een ‘broodje gezond’ overslaan? In dit artikel ontdek je het antwoord hierop.
Is geitenkaas gezond? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van geitenkaas? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is geitenkaas gezond?

Verse geitenkaas is een gezonde keuze, mits het niet te veel verzadigd vet en zout bevat. Als je echter oudere varianten kiest, bevatten ze vaak meer zout en vetten, waardoor ze minder gezond zijn. Bovendien moet je oppassen dat je niet te veel geitenkaas eet, want het is een energiedicht voedingsmiddel. Dit betekent dat er veel calorieën per gram in zitten. Om deze reden is het belangrijk om er met mate van te genieten.

Wat is geitenkaas?

Geitenkaas is een gezonde keuze, vooral als je op zoek bent naar een kaas die lichter verteerbaar is en minder lactose bevat dan koeienkaas. Geitenkaas wordt gemaakt van volle, niet afgeroomde geitenmelk, wat het gezonder maakt dan koeienkaas. Het heeft ook minder verzadigd vet, wat betekent dat het minder schadelijk is voor je cholesterolgehalte.

Bovendien is geitenkaas lichter van kleur dan koeienkaas, omdat de caroteen in het voedsel dat geiten eten volledig wordt omgezet in vitamine A, waardoor het niet in de melk terechtkomt.

Wat de smaak betreft, heeft geitenkaas een unieke nootachtige smaak dankzij het stofje caprinezuur, een vetzuur dat veel voorkomt in geitenkaas en bijna niet in normale kaas, behalve in zeer oude kaas.

Al met al is geitenkaas een gezonde en smakelijke keuze, zolang je er maar niet te veel van eet. Onthoud dat kaas een energierijk voedingsmiddel is en dat het eten van te veel kaas kan leiden tot extra calorieën en gewichtstoename.

Samenvatting
Geitenkaas is gemaakt van geitenmelk. Het heeft een nootachtige smaak door het vetzuur caprinezuur.

Hoe wordt geitenkaas gemaakt?

Hieronder lees je kort het productieproces van geitenkaas.

 • Pasteurisatie
  De melk wordt verhit om schadelijke bacteriën te doden.
 • Zuursel
  In een wrongelbereider wordt er zuursel toegevoegd, zodat de melksuikers worden omgezet in melkzuur.
 • Toevoegen van stremsel
  Hierdoor gaan bepaalde melkeiwitten samenklonteren en ontstaat er een kwarkachtige massa.
 • Wrongel
  De massa wordt gesneden in kleine blokjes. Vervolgens wordt de vloeistof (wei eiwitten) gescheiden van de vaste stof (wrongel). 
 • Kaas maken
  De wrongel wordt aangedrukt tot een vaste massa en in een kaarspers gedaan, zodat het een mooie vorm krijgt. Eerst gaat de kaas een tijdje ‘rusten’ en vervolgens krijgt het een pekelbad, wat zorgt voor de smaak en langere houdbaarheid van de kaas.

Wat zijn de voedingswaarden van geitenkaas?

Een snee jonge geitenkaas van 20 gram bevat de volgende voedingswaarden.

 • Energie 79 kcal
 • Vet 6,5 g
  – Waarvan verzadigd  4,3 g
 • Koolhydraten 0 g
  – Waarvan suikers 0 g
 • Vezels 0 g
 • Eiwit 4,5 g
 • Zout 0,38 g [1]

Welke voedingsstoffen zit er in geitenkaas?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen zit in jonge geitenkaas.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium23 mg3500 mg
Calcium161 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium9 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium3 μg70 μg
Vitamine A64 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,2 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
VItamine B60,04 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur4 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120,03 μg2,8 μg
Niacine0,01 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium1 μg [1]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [2]

Welke soorten geitenkaas zijn er?

Er zijn veel soorten geitenkaas verkrijgbaar. Zo zijn er romige, kruimelige en oude varianten. Hieronder lees je een aantal soorten geitenkazen.

 • Jong belegen
 • Belegen
 • Extra belegen
 • Fenegriek

Daarnaast worden er diverse smaakmakers toegevoegd aan geitenkaas, zoals Italiaanse kruiden en Oud.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van geitenkaas?

Geitenkaas is onder andere gezond doordat het veel eiwitten bevat, die een belangrijke bouwstof zijn voor je lichaam. Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van eiwitten. 

Het bevat (onverzadigde) vetten

Onverzadigde vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Van verzadigde vetten werd lange tijd gedacht dat deze juist de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Recent onderzoek uit 2021 laat zien dat dit hoogstwaarschijnlijk niet geldt voor verzadigde vetten uit onder andere kaas [3].

Vetten zorgen ook voor een verzadigder gevoel [4], waardoor de kans op overgewicht en gerelateerde ziektes kleiner is.

Het bevat veel eiwitten

Geitenkaas is een goede bron van eiwitten (4,5 gram per 20 gram) Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam, voor onze cellen en spieren.

Het bevat relatief weinig zout

Geitenkaas bevat een stuk minder zout dan bijvoorbeeld oude kaas. Te veel zout eten verhoogt de kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en problemen met de nieren. Hier hangt het wel af welke soort geitenkaas je kiest. (extra) belegen geitenkaas bevat bijvoorbeeld meer zout dan jonge geitenkaas. 

Het bevat weinig lactose

Vergeleken met andere soorten kazen bevat geitenkaas erg weinig lactose. Wist je dat maar liefst 65% van de volwassenen in de wereld lactose-intolerant is? Voor deze mensen is geitenkaas en Parmezaanse kaas een uitkomst. Zachte kazen zoals mozzarella zijn juist geen goede keuzes.

Wil je meer weten over welke kaas gezond is? Lees dan het artikel over kaas en gezondheid.

Samenvatting
Geitenkaas bevat veel eiwitten, wat onder andere belangrijk is voor het herstellen van je cellen en spieren. Daarnaast bevat het minder zout dan veel andere kazen. 

Helpt geitenkaas met afvallen?

Doordat geitenkaas veel eiwitten en vetten bevat is het een goede keuze als je wilt afvallen. Deze zorgen namelijk voor een langer verzadigd gevoel.

Daarnaast kan je de hoeveelheid spiermassa die je verliest tijdens het afvallen beperken door voldoende eiwitten te eten. Hoe minder spiermassa je verliest, hoe hoger je energiebehoefte blijft. Spiermassa verbrandt namelijk meer energie dan vet.

Volg je een koolhydraatarm dieet? In geitenkaas zitten geen koolhydraten. Hierdoor past geitenkaas goed in dit dieet. Wil je beginnen met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Voor wie is geitenkaas niet gezond?

Voor weinig mensen is geitenkaas niet gezond. Dit is het geval voor mensen met een geitenmelk eiwitallergie, wat overigens zelden voorkomt. Ook voor mensen die erg gevoelig zijn voor lactose is geitenkaas geen goede keuze, maar dit geldt dan voor bijna alle kazen.

Hoe vaak en hoe geitenkaas eten?

Een goede richtlijn is om gemiddeld 40 gram kaas per dag te eten. Je kunt geitenkaas op de typische hollandse manier gebruiken: een broodje geitenkaas gezond. Er zijn echter veel meer manieren hoe je geitenkaas kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld een salade geitenkaas gezond. Zo krijg je ook meteen extra groenten binnen.

Is geitenkaas gezonder dan koeienkaas? 

Beide soorten kaas zijn gezond. De ene kaas bevat weer andere voedingsstoffen dan de ander. Kies vooral iets wat je lekker vindt. De verschillen zijn immers minimaal. Varieer ook in de soorten kiezen.

Voor bepaalde mensen is geitenkaas wél gezonder dan koeienkaas, namelijk mensen met een koemelkeiwitallergie. De meeste mensen groeien hierover heen als ze volwassen worden.

Conclusie

Geitenkaas is een gezonde soort kaas. Het is een goede keuze voor mensen met een koemelkeiwitallergie, -intolerantie en lactoseintolerantie. Geitenkaas heeft een specifieke nootachtige smaak, waar je van moet houden. Vind je geitenkaas maar niets? Dan heb je nog genoeg keuzes qua kaas, zoals feta en mozzarella.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *