Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is grapefruit gezond of toch juist ongezond? Zo zit het.

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Is grapefruit gezond of juist niet? En waarom? Wacht niet langer en lees snel verder om het antwoord op deze vragen te ontdekken.
Is grapefruit gezond of ongezond?
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is grapefruit gezond?

Ja, grapefruit is gezond. Het bevat weinig calorieën, waardoor het een gezond tussendoortje is. Bovendien bevat het veel diverse belangrijke voedingsstoffen. Het bevat vooral veel vitamine C en thiamine (vitamine B1).

Daarnaast bevat dit fruit veel vezels, wat belangrijke gezondheidsvoordelen heeft. Grapefruit kan ook bij andere maaltijden worden gegeten, zoals een salade of in een dessert (1).

Voor een aantal mensen is grapefruit niet gezond. Dit is niet het geval voor gezonde mensen, maar bijvoorbeeld voor mensen met een citrusvrucht allergie of iemand die bepaalde medicatie gebruikt (2, 3).

Wat is een grapefruit?

Het is een ronde, grote tropische citrusvrucht. Het is één van de grootste citrusvruchten in de wereld. Het vruchtvlees van een grapefruit kan lichtroze, wit of donker roze zijn. Vermoedelijk zijn grapefruits ontstaan uit een kruising van een pompelmoes en een sinaasappel.

Een grapefruit weegt gemiddeld 150 tot 180 gram. De vrucht heeft een licht (zoet)zure smaak en bittere smaak. De vrucht is zoeter als het vruchtvlees donkerder is.

Het kan op verschillende manieren worden gegeten. Zo kan het als heel fruit worden gegeten of worden verwerkt in smoothies, desserts of sorbets. Het kan ook aan hartige gerechten worden toegevoegd, zoals een salade of voorgerechten (4).

Welke voedingswaarden bevat een grapefruit?

Hieronder lees je wat de voedingswaarden zijn van een stuk grapefruit (150 gram).

  • Energie: 56 kcal
  • Vet: 0 g
    -Waarvan verzadigd:  0 gram
  • Koolhydraten: 9,9 gram
    -Waarvan suikers: 9,9 gram
  • Vezels: 2,1 gram
  • Eiwit: 1,4 g
  • Zout: 0 g (1)

Samenvatting
Een grapefruit bevat slechts 65 calorieën. Daarnaast bevat het vooral koolhydraten en vezels. 

Welke voedingsstoffen zit er in grapefruit?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen een grapefruit (150 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium248 mg3500 mg
Calcium32 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium15 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,2 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Vitamine A21 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,8 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,11 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
Vitamine B60,05 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur23 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,3 mg 16 mg 
Vitamine C60 mg 75 mg
Jodium0 μg (1)150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg (5)

Kortom: Een grapefruit bevat vooral veel vitamine C en thiamine (vitamine b1). Daarnaast bevat het kleine hoeveelheden van andere vitamines en mineralen, zoals kleine hoeveelheden b vitaminen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van grapefruit?

Nu weet je dat een grapefruit gezond is. Hoe gezond is rode grapefruit dan en waarom? Hieronder lees je een aantal redenen waarom grapefruits gezond is, zoals dat het weinig calorieën bevat en veel vitamine C bevat. 

Het heeft een lage energiedichtheid

Een lage energiedichtheid houdt in dat een voedingsmiddel minder dan 1,5 kcal per 1 gram bevat. Het bevat dan meestal vooral water en vezels.

Een grapefruit bevat slechts 56 kcal, waardoor het een lage energiedichtheid heeft. 

De lage energiedichtheid heeft verschillende voordelen. Hierdoor is het bijvoorbeeld een gezond tussendoortje.

Een gezond tussendoortje bevat namelijk liever niet te veel calorieën. Dit vergroot namelijk de kans dat je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. 

Dit vergroot vervolgens niet alleen de kans op het ontwikkelen van overgewicht, maar ook op het ontwikkelen van andere aandoeningen zoals het metabool syndroom.

Hieronder vallen diverse aandoeningen, zoals een verhoogde bloeddruk (6).

Doordat een grapefruit weinig calorieën bevat kan je makkelijk een gerecht aanvullen met grapefruit zonder dat je veel meer calorieën toevoegt aan het gerecht.

Het past hierdoor ook goed in een gezond voedingspatroon om op gewicht te blijven of om af te vallen.

Wil jij graag wat afvallen? Dan is onze gratis afslank training misschien wat voor jou. Je kan je hieronder inschrijven.

Samenvatting
Een grapefruit bevat slechts 56 kcal. Hierdoor is het een gezond tussendoortje. Door het lage aantal calorieën krijg je ook minder snel te veel energie binnen, wat de kans op het krijgen van overgewicht verkleint.

Het bevat veel vitamine C

Vitamine C is onder andere erg belangrijk voor het instandhouden van een goede weerstand en je te beschermen tegen infectieziekten. Met slechts een grapefruit krijg je bijna de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid binnen, namelijk 80% van de ADH.

Daarnaast is deze vitamine een erg belangrijke anti-oxidant. Dit houdt in dat het vrije radicalen (agressieve stoffen) weg vangt. Vrije radicalen zijn onder andere afvalstoffen uit ons lichaam.

Door vrije radicalen weg te vangen voorkomt vitamine C dat er schadelijke reacties ontstaan aan weefsels en kan het ontstekingen tegengaan (7). Hierdoor is grapefruit onder andere gezond voor je lever. Je lever moet namelijk goed beschermd worden tegen deze vrije radicalen. 

Het bevat veel vezels

In een grapefruit zit 2,1 gram vezels. Per dag heb je ten minste 25 (vrouwen) tot 30 (mannen) gram vezels nodig (5). Vezels zitten ook in andere voedingsmiddelen, zoals groente, peulvruchten en volkoren graanproducten.

Voldoende vezels eten per dag heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze belangrijk voor een goede stoelgang. Door voldoende vezels te eten krijg je een verlaagd risico op darmklachten zoals obstipatie en diarree.

Daarnaast heb je door het eten van voldoende vezels een verminderd risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Vezels kunnen er ook voor zorgen dat je een verzadigder gevoel hebt. Dit is handig als je wilt afvallen, omdat je hierdoor minder snel trek krijgt (8). 

Het bevat veel thiamine (B1)

Grapefruit is een rijke bron van thiamine. Door een grapefruit te eten krijg je maar liefst 110% van de ADH thiamine binnen. Deze vitamine is erg belangrijk voor je lichaam. 

Zonder thiamine kunnen koolhydraten niet door je lichaam omgezet worden naar energie. Daarnaast heb je thiamine nodig voor een goede werking van onder andere je zenuwstelsel en hersenen.

Bij een tekort aan thiamine zal je daardoor snel de gevolgen voelen. Je voelt je onder andere vermoeid en kunt psychische afwijkingen krijgen, zoals een depressie en geheugenverlies (9).

Het bevat veel vocht

Zoals eerder benoemd bevat grapefruit niet alleen veel vezels, maar ook veel vocht. Hierdoor kan het eten van grapefruits voor sommige mensen extra gezond zijn. Dit zijn mensen die gevoelig zijn voor uitdroging, zoals oudere mensen.

Oudere mensen voelen namelijk minder snel dat ze uitgedroogd zijn. Hierdoor krijgen ze geen dorstprikkel, waardoor ze niet worden herinnerd dat ze iets moeten drinken.

Het binnenkrijgen van vocht via voeding -zoals een grapefruit- kan helpen om uitdroging te voorkomen (10).

Samenvatting
Een grapefruit bevat relatief veel vezels. Vezels zijn onder andere belangrijk voor een goede stoelgang. Door voldoende vezels te eten kun je onder andere de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en overgewicht verkleinen.

Helpt grapefruit met afvallen?

Ondanks de naam ‘het grapefruit dieet’ het doet vermoeden, heeft grapefruit geen speciale stoffen om (sneller) af te vallen. Het eten van een grapefruit past echter wel in een gezond voedingspatroon om af te vallen. 

Zo kan het eten van een grapefruit helpen om langer een verzadigd gevoel te hebben. Dit komt, doordat een grapefruit relatief veel vezels bevat (1, 8).

Hoeveel grapefruit mag je per dag?

De Gezondheidsraad adviseert om ten minste 200 gram fruit per dag te eten (5). Dit staat gelijk aan twee grote stukken fruit of vier kleine stukken fruit. Een grapefruit is een groot stuk fruit.

Een klein stuk fruit is bijvoorbeeld een kiwi. Je kunt dus twee grapefruits per dag eten.

Het is toch belangrijk om te variëren in fruit. Elke soort fruit bevat namelijk andere vitamines en mineralen.

Door hierin te variëren krijg je voldoende van de belangrijke voedingsstoffen binnen. Zo verklein je de kans op het krijgen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

Je kunt ook een halve grapefruit combineren met ander fruit. De andere halve grapefruit kun je dan bewaren in de koelkast.

Dit is ook handig als je een fruitsalade wilt maken. Door er citroensap overheen te doen blijft het fruit langer goed.

Je hoeft je overigens niet per se te houden aan het minimum van 200 gram fruit per dag. Je mag ook meer eten, maar niet minder. Fruit is wel rijk aan koolhydraten.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt is het belangrijk om minder koolhydraten binnen te krijgen. Dan kan je beter de richtlijn van 200 gram fruit per dag aanhouden.

Het is ook belangrijk om op te letten dat je niet te vaak per dag eet. Regelmatig eten is gezond. Te vaak per dag iets zoets eten is slecht voor je tanden. Eet daarom maximaal zeven keer per dag iets.

Te veel suiker eten wordt ook in verband gebracht met andere factoren die tot het ontwikkelen van insulineresistentie leidt, wat leidt tot suikerziekte.

Insulineresistentie betekent dat je lichaam minder gevoelig is voor insuline. Insuline is nodig om de suiker uit je voeding te verwerken. Als dit niet goed lukt wordt je bloedsuiker te hoog, wat gevaarlijk is.

Samenvatting
Er is geen officiële richtlijn qua hoeveel grapefruits per dag je wilt eten. Je hebt per dag ten minste 200 gram fruit nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je minder koolhydraten wilt binnenkrijgen is het verstandig om niet meer te eten dan dat.

Is grapefruit gevaarlijk?

Voor de meeste mensen zijn grapefruits niet gevaarlijk. Er zijn een aantal mensen waarvoor grapefruits wel ongezond kan zijn.

Bij het gebruik van sommige medicatie moet je het eten van grapefruit beperken of helemaal vermijden. Dit komt, doordat grapefruit(sap) de stoffen furanocoumarines bevat.

Deze stoffen kunnen de werking van een enzym (eiwit) in het lichaam blokkeren.

Dit enzym is nodig om medicatie af te breken in je lichaam. Als de medicatie niet kan worden afgebroken, zullen de stoffen uit de medicijnen zich opstapelen in je lichaam. Dit zorgt voor ernstige bijwerkingen.

Op de bijsluiter van de medicatie wordt altijd gewaarschuwd als grapefruit(sap) moet worden vermeden of beperkt. De apotheker informeert je hier ook over als dit het geval is (2).

Mensen met een citroenzuur intolerantie en citrusvrucht allergie moeten grapefruits ook vermijden. Bij een citrusvrucht allergie reageer je op het eiwit van de citrusvrucht. Mensen met een citroenzuur intolerantie reageren op het citroenzuur.

Bij een intolerantie en allergie kunnen klachten overeenkomen, zoals zwelling van de mond en keel, misselijkheid, buikpijn en diarree (3).

Samenvatting
Bij het gebruik van bepaalde medicatie, allergieën en intoleranties moet het eten van grapefruit(sap) vermeden of beperkt worden.

Is grapefruitsap gezond?

Je zou denken dat als grapefruit gezond is dat ook grapefruitsap gezond is. Dit is helaas niet helemaal waar.

Een groot nadeel van fruitsap drinken is dat je hierdoor relatief veel suiker binnenkrijgt, maar het niet verzadigend werkt. Af en toe (grapefruit)sap drinken is niet ongezond, maar beperk het liever.

Als je namelijk vaak fruitsap drinkt kan je hierdoor te veel energie binnenkrijgen. Als je wilt afvallen is het nog meer aan te bevelen om de hoeveelheid fruitsap die je drinkt te beperken.

Er wordt door sommige mensen beweerd dat grapefruitsap zou helpen om vet af te breken. Dit is niet het geval. Een ander groot nadeel van fruitsap is dat je voedingsstoffen verliest als je het fruit gaat persen.

In de kant- en klare fruitsappen in de winkel zitten sowieso minder voedingsstoffen. Doordat de fruitsap lang in het schap staat zijn er al veel voedingsstoffen verloren gegaan.

Vaak worden er wel kunstmatige voedingsstoffen aan toegevoegd. 

In sommige onderzoeken wordt fruitsap wel geadviseerd om te nemen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Amerikaanse onderzoeken. De reden dat dit wel geadviseerd wordt is, omdat deze bevolking vaak geen andere bronnen hebben om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

In Nederland hebben we echter volop toegang tot vers fruit en groente, wat een veel gezondere keuze is  (11, 12).

Samenvatting
Grapefruitsap is minder gezond dan een hele grapefruit. Tijdens het persen gaan er namelijk voedingsstoffen verloren. Bovendien verzadigd het drinken van grapefruit niet of veel minder. Hierdoor kun je beter een hele grapefruit eten. Af en toe grapefruitsap drinken kan wel onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon.

Conclusie

Voor de meeste mensen is een rode grapefruit gezond. Alleen voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, een citroenzuur intolerantie of citrusvrucht allergie hebben is grapefruit gevaarlijk.

Elke dag grapefruit eten is niet gezond, omdat elk soort fruit andere vitamines en mineralen bevat. Daarom is het belangrijk om voldoende te variëren qua fruit.

Grapefruit kenmerkt zich, omdat het veel vitamine C en vitamine B1 bevat. Een grapefruit bevat namelijk al meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vitamine B1.

Als je de keuze hebt tussen een hele grapefruit of grapefruitsap is de hele grapefruit de gezondste keuze. Een hele grapefruit bevat namelijk meer voedingsstoffen en zorgt voor een verzadigder gevoel.

Wil je meer leren over voedingsmiddelen en wil je afvallen? Bekijk dan eens onze 3 Weken Afslank Challenge.

In 3 weken tijd leer je hoe je op een gezonde manier kunt afslanken. Tijdens deze drie weken krijg je toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep. Hier kan je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://kennisbank.serviceapotheek.nl/artikel/grapefruit-en-medicijnen
3. https://www.dietcetera.nl/intoleranties-en-aversies/citroenzuur-intolerantie/
4. https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/grapefruit
5. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083742
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17173758/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096647/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/
10. http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1905/2
11. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/afvallen-en-gewicht/ik-wil-afvallen-helpt-het-om-grapefruitsap-of-citroensap-te-drinken-.aspx
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29659683/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *