Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is griekse yoghurt gezond?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Griekse yoghurt is een van de vele yoghurts die je kunt kiezen. Lees verder om te ontdekken of dit een gezonde keuze is.
Is griekse yoghurt gezond of ongezond? Lees het hier in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is griekse yoghurt gezond?

Ja, griekse yoghurt is een gezond voedingsmiddel. Het is onder meer een goede bron van eiwitten, vetten en calcium. Door de vetten draagt het bij aan de inname van verschillende belangrijke vetoplosbare vitamines, zoals vitamine E.

Voor sommige mensen is griekse yoghurt niet gezond. Door de lactose is het voor gevoelige mensen met een lactose-intolerantie niet geschikt. Ook voor mensen met een wei-eiwit intolerantie is griekse yoghurt niet gezond. 

Wat is Griekse yoghurt?

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten yoghurt op de markt. Hierdoor is het lastig om door de bomen het bos te zien. Van griekse yoghurt zijn er ook verschillende varianten, namelijk soorten griekse yoghurt met tussen de 0 en 10% vet.

Bij de berekening van de voedingswaarden en voedingsstoffen is er uitgegaan van griekse yoghurt met 10% vet.

Daarnaast is er tegenwoordig ook yoghurt Griekse stijl op de markt. Dit is geen griekse yoghurt, maar normale yoghurt. Griekse yoghurt wordt net als normale yoghurt gemaakt door fermentatie.

Dit houdt in dat er melkzuurbacteriën aan rauwe, volle of magere melk worden toegevoegd. Vervolgens gaat de melk indikken (stremmen) en verzuren.

Tijdens dit proces van fermentatie wordt lactose (melksuikers) omgezet in melkzuren, waardoor er een zuurdere smaak ontstaat. Bij het maken van griekse yoghurt is er nog een extra stap in het productieproces. De vocht wordt namelijk uit de yoghurt gezeefd. Hierdoor wordt de yoghurt romiger en dikker van structuur.

Elke soort yoghurt wordt gemaakt van een andere basis en er worden andere ingrediënten toegevoegd. Zo wordt magere yoghurt bijvoorbeeld gemaakt van afgeroomde melk.

Samenvatting
Griekse yoghurt is een dikke, romige soort yoghurt met tussen de 0 en 10% vet. 

Wat zijn de voedingswaarden van Griekse yoghurt?

Een schaaltje (150 gram) griekse yoghurt met 10% vet bevat de onderstaande voedingswaarden.

  • Energie: 183 kcal
  • Vet 15 g
    -Waarvan verzadigd 9,8 g
  • Koolhydraten 5,7 g
    -Waarvan suikers 5,7 g
  • Vezels 0 g
  • Eiwit 5,7 g
  • Zout 0,2 g (1)

Wat zijn de voedingsstoffen van griekse yoghurt?

In de tabel hieronder lees je welke voedingsstoffen een schaaltje griekse yoghurt (150 ml) bevat. In de meeste rechtse kolom vind je de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van deze voedingsstof. 

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium218 mg3500 mg 
Calcium177 mg25-49 jaar 950 mg
50-69 jaar 1100 mg
Magnesium17 mg300 mg
Selenium3 ug70 ug
Vitamine A159 ugMannen 800 ug
Vrouwen 680 ug
Vitamine E0,5 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine0,03 mg0,1 mg
Riboflavine 0,24 mg1,6 mg
Vitamine B60,04 mg1,5 mg
Foliumzuur18 ug300  ug
Vitamine B120,33 ug2,7 ug
Niacine0,3 mg1,6 mg
Jodium21 ug150 mg

Met een schaaltje griekse yoghurt van 150 mg krijg je een redelijke bijdrage binnen van de ADH calcium, vitamine A en Thiamine (1,3).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt? 

Griekse yoghurt heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo is het een goede bron van eiwitten, laag in koolhydraten en kan het een goed alternatief zijn voor mensen met een lactose intolerantie.

Hieronder lees je meer over deze gezondheidsvoordelen. 

Het is een goede bron van eiwitten

Een schaaltje griekse yoghurt (150 g) bevat maar liefst 5,7 gram eiwitten. Hierdoor is het een goede bron van eiwitten. Eiwitten hebben verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een bouwstof en voedingsstof. Eiwitten kun je onderscheiden in dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten.

Eiwitten hebben verschillende functies in ons lichaam. Het is onder andere een bouwstof van onze cellen en is betrokken bij verschillende processen ins ons lichaam. Zo bevatten veel hormonen eiwitten, zijn antilichamen eiwitten en zijn enzymen eiwitten.

Als je herstelt van ziekte of spiermassa wilt opbouwen heb je extra veel eiwitten nodig. De eiwitten zijn namelijk nodig om de cellen van de spieren aan te maken en de cellen te herstellen, die zijn afgebroken door ziekte (3).

Een ander voordeel van eiwitten is dat het mogelijk ervoor kan zorgen dat je een langer verzadigd gevoel hebt na de maaltijd. Hierdoor heb je minder de neiging om iets tussendoor te eten.

Dit kan goed zijn voor je gezondheid, omdat het de kans op het ontwikkelen van overgewicht verkleint (4). 

Samenvatting
Met een schaaltje Griekse yoghurt krijg je maar liefst 5,7 gram eiwitten binnen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Ze zijn onder andere belangrijk voor het opbouwen en herstellen van cellen.

Het bevat vet

Veel mensen denken dat vet slecht is, omdat dit dit jaren geleden is beweerd (5). Vet is echter een essentiële voedingsstof voor ons lichaam. Zonder vet kunnen we namelijk geen vitamine A, D en E binnenkrijgen, ofwel vet is gezond voor ons.

Vetten leveren deze belangrijke vitamines, omdat deze vitamines vet oplosbaar zijn. Daarnaast heeft vet ook andere belangrijke taken in ons lichaam.

Zo beschermt vet ons lichaam tegen ongewenste indringers en zijn het bouwstenen voor je cellen. Het is ook een belangrijke energiebron van ons lichaam. Vet wordt opgeslagen als vet in ons lichaam.

Hierdoor is het niet alleen een energievoorraad, maar ook een bescherming voor je organen en tegen de koud (6).

Voorheen werd gezegd dat verzadigd vet per definitie slecht is. Hierbij werd er geen onderscheid gemaakt tussen de afkomst van de verzadigde vet. Om deze reden werd geadviseerd om zoveel mogelijk verzadigde vetten door onverzadigde vetten te vervangen.

Een nieuw onderzoek onder 17.000 Europeanen laat zien dat er geen onderbouwing is voor dit advies.

Uit het onderzoek blijkt dat verzadigd vet uit natuurlijke producten niet de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten vergroot (7).

Tenslotte zijn er aanwijzingen dat het eten van vet een positief effect heeft op de verzadiging. Het kan er mogelijk voor zorgen dat je je langer verzadigd voelt (8).

Samenvatting
Griekse yoghurt bevat gezonde vetten. Vetten zorgen voor een langer verzadigd gevoel, beschermen onze organen en ons tegen koude temperaturen.

Het is gefermenteerd

Griekse yoghurt wordt gemaakt door fermentatie. Het eten van gefermenteerde producten kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Kefir is ook een gefermenteerd zuivelproduct.

In dit artikel lees je alles over gezondheid en kefir. Andere gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld zuurkool, tempeh, miso en kombucha.

Zo is er een onderzoek waarbij een gefermenteerd product een gunstig effect lijkt te hebben op het herstellen van een Helicobacter pylori (bacterie) en het verteren van lactose (melksuiker).

Dit bewijs is echter nog erg beperkt, waardoor er meer onderzoek moet worden uitgevoerd (9).

Er zijn ook andere onderzoeken die suggereren dat het eten van gefermenteerde producten ontstekingsremmend kan werken en de kans op diabetes kan verminderen. Ook voor deze beweringen moet er meer onderzoek worden uitgevoerd (10). 

Het is laag in koolhydraten

Griekse yoghurt bevat veel vetten, maar daarentegen weinig koolhydraten. Dit heeft verschillende voordelen. Koolhydraten zijn macronutriënten en zijn een brandstof voor ons lichaam.

Te veel koolhydraten binnenkrijgen heeft echter nadelige gevolgen. Zo kan het de kans op tandcariës verhogen (11).

Daarnaast zijn er ook onderzoeken waaruit blijkt dat een lagere inname van koolhydraten in combinatie met een lagere energie-inname kan zorgen voor gewichtsverlies, het verminderen van klachten bij diabetes type II (suikerziekte) en de risicofactoren voor hart- en vaatziekten kunnen verbeteren (12).

Het bevat relatief weinig lactose

Vergeleken met andere zuivelproducten bevat griekse yoghurt minder lactose. Daarnaast bevat het ook minder wei-eiwit dan andere soorten yoghurt. Hierdoor kan het een goed alternatief zijn voor mensen die intolerant zijn voor lactose of wei-eiwit.

Zelfs als je niet gediagnosticeerd bent met een lactose-intolerantie kan het een voordeel voor je hebben.

Er wordt namelijk geschat dat maar liefst 65% van de volwassenen in de wereld een lactose-intolerantie heeft. Een groot deel hiervan heeft niet de diagnose (13). 

Het draagt bij aan de inname van calcium

Mensen tussen de 25 en 49 jaar krijg met een bakje griekse yoghurt van 150 mg 19% van hun ADH van calcium binnen. Dit is een belangrijke mineraal voor onder andere de transport van andere mineralen en een goede werking van de zenuwen en spieren.

Mannen boven de 70 jaar en vrouwen boven de 50 jaar hebben een verhoogd risico op een tekort op calcium. Door onder andere griekse yoghurt op te nemen in je voedingspatroon kan je de kans hierop verkleinen (14).

Samenvatting
Griekse yoghurt is onder meer gezond, omdat het veel eiwitten en vetten bevat. Hierdoor kan het zorgen voor een langere verzadiging en ondersteunen bij het opbouwen van spiermassa.

Is Griekse yoghurt goed voor afvallen?

Griekse yoghurt kan helpen om af te vallen. Een van de redenen hiervan is dat het eten van Griekse yoghurt kan zorgen voor een langere verzadiging (8). Dit kan vervolgens ertoe leiden dat je minder eet. 

Welke griekse yoghurt is het gezondst?

Dit hangt af van wat je doel is en wat je voor de rest eet. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een griekse yoghurt die langer verzadigd is een griekse yoghurt met een hoger vetpercentage een betere keuze. Hoe meer vet erin zit, hoe langer de griekse yoghurt verzadigd.

Wil je juist een klein tussendoortje eten? Dan kan je beter kiezen voor een griekse yoghurt met een lager vetpercentage. Deze soort griekse yoghurt bevat ook minder calorieën, doordat het minder vet bevat.

Is Griekse yoghurt gezonder dan normale yoghurt?

Griekse yoghurt is niet per se gezonder dan normale yoghurt. Halfvolle yoghurt bevat iets meer eiwitten (6,4 gram) dan griekse yoghurt (5,7 gram). Griekse yoghurt bevat het dubbele qua vetten, namelijk 15 gram.

Welke soort yoghurt gezonder is, hangt af van de rest van je voedingspatroon.
Als je bijvoorbeeld al veel voedingsmiddelen hebt gegeten met vet kan je beter kiezen voor yoghurt. Als je iets wilt eten wat langer verzadigd kan griekse yoghurt een betere keuze zijn, doordat het meer vet bevat.

Is yoghurt of kwark gezonder?

Yoghurt of kwark is niet per se gezonder. Welke soort gezonder voor jou is hangt af van een aantal factoren. Zo bevat kwark een stuk meer eiwitten dan yoghurt, namelijk 11,2 gram eiwitten per 150 ml. Als je meer eiwitten wilt eten dan kan kwark een betere keuze zijn.

Echter bevat kwark meer calorieën dan yoghurt. Een bakje kwark bevat 177 calorieën en een bakje halfvolle yoghurt bevat 75 calorieën. Als je minder calorieën wilt eten is dan yoghurt weer een betere keuze. 

Samenvatting
Welke keuze gezonder is hangt af van jouw doel en de rest van je voedingspatroon.

Wanneer is griekse yoghurt niet gezond?

In sommige gevallen is griekse yoghurt niet gezond. Als je bijvoorbeeld een lactose intolerantie hebt en je drempelwaarde erg laag is, is griekse yoghurt niet gezond. Drempelwaarde houdt in bij welke hoeveelheid inname lactose je geen klachten krijgt.

Een intolerantie houdt namelijk in dat je klachten krijgt van een voedingsstof door onder andere een transporteiwit tekort in de darmen, beschadiging van het slijmvlies van je dunne darm of een tekort aan een bepaald enzym in je lichaam.

Bij een intolerantie krijg je klachten bij inname van een bepaalde hoeveelheid. Welke hoeveelheid dit is verschilt per persoon.

Ook moet je rekening houden met wat je de rest van de dag inneemt van deze voedingsstof. Sommige mensen ervaren ook minder klachten in de ochtend dan in de avond (15)

Een alternatief voor mensen met een lactose intolerantie is lactosevrije yoghurt. Hierbij is de suiker lactose al gesplitst in de suikers galactose en glucose. Normaal splitst je lichaam deze suikers, maar daar heeft het lichaam bij mensen met een lactoseintolerantie moeite mee.

Daarnaast is griekse yoghurt niet gezond voor mensen met een koemelkeiwitallergie. Bij een allergie reageer je op een of meerdere eiwitten in een voedingsmiddel. Deze reactie ontstaat bij elke hoeveelheid. Er is dus geen drempelwaarde (16).

Alternatieven voor mensen met een koemelkeiwitallergie zijn zuivelvervangers op basis van plantaardige producten. Er zijn al diverse varianten plantaardige griekse yoghurt te koop.

Samenvatting
Griekse yoghurt is per definitie niet gezond voor mensen met een koemelkeiwit. Voor mensen met een lactose intolerantie kan het ook niet gezond zijn. 

Manieren om Griekse yoghurt te eten

Griekse yoghurt kan gebruikt worden voor verschillende gerechten. Het kan onderdeel zijn van een gezond ontbijt. Het is bijvoorbeeld extra gezond om te eten met blauwe bessen. Andere mensen eten het als tussendoortje na het sporten met blauwe bessen om af te vallen. Het kan ook worden gecombineerd met andere soorten fruit of granen.

Daarnaast wordt griekse yoghurt gebruikt in smoothies. Doordat griekse yoghurt dik van structuur is moet het wel gecombineerd worden met een dunnere drank, zoals bijvoorbeeld magere yoghurt of melk.

Griekse yoghurt kan ook onderdeel zijn van warme maaltijden. Zo wordt het gebruikt voor sauzen, zoals knoflooksaus en Tzatziki. Het wordt ook gebruikt bij curry’s en als basis voor pannenkoeken. 

Conclusie 

Griekse yoghurt is een gezond voedingsmiddel. Deze soort yoghurt verschilt met andere soorten yoghurt qua voedingswaarden, zoals de hoeveelheid vet en eiwit.

Dit is een goede keuze als je houdt van een dikke en romige yoghurt.

Het heeft verschillende soorten gezondheidsvoordelen door de hoeveelheid vet en de lage hoeveelheid koolhydraten. Mogelijk zijn er nog meer gezondheidsvoordelen te wijten aan het fermentatieproces. Hier moet echter nog meer onderzoek naar worden uitgevoerd.

Als je wilt afvallen is het belangrijk om er rekening mee te houden dat griekse yoghurt vergeleken met andere soorten yoghurt relatief veel calorieën bevat. Let hierop als je een portie maakt of kies voor een ander soort yoghurt.

Wil je griekse yoghurt eten, omdat je wilt afvallen? Kijk dan eens naar onze  3 Weken Afslank Challenge. In deze challenge leer je alles over gezondheid en welke voedingsmiddelen je kunnen helpen om af te vallen.

Tijdens de 3 weken heb je onbeperkt toegang tot onze informatie en toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. Hier kun je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Zo kun je van elkaar leren.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26797090
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18296329/
5. https://anderetijden.nl/aflevering/103/Het-vet-van-vroeger
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3934003/
7. https://www.nieuwsvoordietisten.nl/verzadigd-vet-uit-yoghurt-kaas-en-vis-gunstig-voor-het-hart
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23688821/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958626/
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36178255/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26773022/
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30725769/
13. https://www.zuivelengezondheid.nl/in-de-media/feiten-en-cijfers-over-lactose-intolerantie/
14. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/calcium.aspx
15. https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/lactose-intolerantie/
16. https://allesoverallergie.nl/pages/allergieen

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *