Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kun je (gezond) afvallen met groene koffie?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Ontdek in dit artikel of groene koffie echt helpt bij het afvallen, terwijl we de feiten en mythes rond deze trendy drank ontrafelen.
groene koffie afvallen
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Wat is groene koffie?

Voordat we gaan kijken naar de vraag of groene koffie helpt bij afvallen en of het gezond is, gaan we eerst iets dieper in op wat het precies is. Want koffie is normaal toch niet groen? Uhm, jawel dus. 

Koffiebonen (de bessen van koffieplanten) zijn, voordat ze geroosterd worden, grijsgroen van kleur. Door het roosteren verandert de smaak en de samenstelling van de koffieboon. Door het roosteren gaan waardevolle biologische stoffen verloren. 

Is groene koffie gezond?

Doordat groene koffiebonen niet bewerkt worden, blijven er meer natuurlijke stoffen behouden. Hierdoor zou groene koffie (green coffee) erg gezond zijn en meer antioxidanten bevatten dan gewone koffie. Er zijn aanwijzingen dat het branden van koffiebonen de antioxiderende activiteit van de bonen (en uiteindelijk de koffie) kan verminderen [1]. 

Groene koffie bevat cafeïnezuur (niet te verwarren met cafeïne) en chlorogeenzuur (GCA). Dit zijn antioxidanten die behoren tot de polyfenolen, een grote groep plantaardige stoffen die van nature in groente en fruit, maar ook in onder andere thee en chocolade voorkomt. 

In producten met groene koffie-extract is meestal het chlorogeenzuur het stralende middelpunt. GCA wordt ook wel Svetol genoemd. Groene koffie zou vele gezondheidsvoordelen hebben. 

Hier komen we zometeen op terug. Wat wij stiekem bijna nog interessanter vinden, is namelijk de vraag of groene koffie echt goed is als je wilt afslanken. 

Samenvatting
Groene koffiebonen zijn rauwe, ongeroosterde koffiebonen. Doordat ze niet bewerkt worden, blijven meer biologische stoffen behouden. Dit zou ongeroosterde koffiebonen extra gezond maken.

Groene koffie als afslankmiddel

Als je de berichten moet geloven, is afvallen met groene koffie een match made in heaven. De grote media-aandacht kwam toen de Turks-Amerikaanse hartchirurg dr. Oz het als afslankmiddel op televisie ging ‘promoten’. 

In 2012 deed hij met zijn dr. Oz show onderzoek onder honderd vrouwen. Het bleek dat vrouwen die dagelijks GCA namen, twee keer zoveel gewicht verloren dan vrouwen die een placebo kregen. 

Critici noemen het onderzoek dubieus. Er zou met de resultaten zijn geknoeid en Dr Oz zou samenwerken met de voedingssupplementenindustrie. Maar dit tegengeluid kwam pas later. Het zaadje voor de populariteit van groene koffie als afslankmiddel was ruimschoots gezaaid. 

Met groene koffie afvallen, dit zegt de wetenschap

Gelukkig zijn er ook (echte) wetenschappelijke onderzoeken die veelbelovende resultaten laten zien over groene koffie en gewichtsverlies. Tenminste, wat dierproeven aangaat.

Een onderzoek dat suggereert dat een extract van groene koffiebonen kan helpen tegen lichaamsvet, is namelijk gedaan op dikke muizen [2]. Ook een ander onderzoek waarin werd aangetoond dat cafeïne en chlorogeenzuur mogelijk visceraal vet en lichaamsgewicht verminderen, vond plaats op muizen [3]. 

Hoewel we genetisch gezien ‘schrikbarend’ veel op muizen lijken, is er meer onderzoek nodig om te kijken of het effect van groene koffie op gewichtsverlies zich één op één laat doorvertalen op mensen.

Maar, vooralsnog lijken de resultaten van de weinige onderzoeken die er op mensen zijn veelbelovend. 

De conclusie van wetenschappers die alle recente onderzoeken met menselijke deelnemers hebben geanalyseerd, is dat GCE-suppletie (GCE staat voor green coffee extract), een gunstig effect had op lichaamsgewicht en BMI. Ze stellen dat GCE een kosteneffectief en veilig alternatief kan zijn voor de behandeling van obesitas [4]. 

Hoe kun je afvallen met groene koffie?

Van cafeïne wordt gedacht dat het je stofwisseling een boost geeft en dat het mogelijk vetverbrandende eigenschappen heeft. Je lees hier meer over in ons artikel over koffie en afvallen.

Hoewel er in groene koffie niet zoveel cafeïne zit dan in gewone koffie, bevat het nog steeds behoorlijk wat van dit effectieve en oppeppende stofje. 

En dan is er dus nog dat chlorogeenzuur (CGA). Chlorogeenzuur kan mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en vermindering van vetophopingen in de lever [5]. Vooral ongebrande (dus groene) koffiebonen bevatten veel CGA. 

De resultaten van een onderzoek onder 150 Japanse mensen doen vermoeden dat koffie die rijk is aan chlorogeenzuren buikvet bij volwassenen met overgewicht kan verminderen [6]. En dat is goed nieuws, want dat hardnekkige rolletje om het middel is voor velen een probleemzone.

Herkenbaar? Check dan ook eens onze andere tips aangaande buikvet verbranden

Bovendien lijkt het erop dat CGA de hoeveelheid glucose (suiker) in het bloed kan verlagen. Doordat je lichaam minder energie binnenkrijgt in de vorm van glucose, zou het lichaam mogelijk eerder overgaan op de vetverbranding [7]. 

Tot slot wordt gezegd dat groene koffie best machtig is. Hierdoor krijg je een verzadigd gevoel en ben je minder vatbaar voor lekkere trek. Van het extract wordt dezelfde werking vermoed. Wetenschappers denken daardoor dat een extract op basis van green coffee de eetlust kan verminderen [8].

Samenvatting
Een groene koffieboon bevat veel cafeïnezuur en chlorogeenzuur (CGA). Chlorogeenzuur kan mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies en zou mogelijk buikvet verminderen. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen hoe dit precies zit. 

Voordelen van groene koffie

Het lijkt erop dat het het gebruiken van groene koffiebonen (of een extract) gewichtsverlies kan bevorderen. Maar wat doet groene koffie met je lichaam? We zetten de mogelijke gezondheidsvoordelen van groene koffie voor je op een rij.

Het verlaagt mogelijk de bloeddruk

Wist je dat chlorogeen mogelijk kan helpen om de bloeddruk te verlagen [9]? Een hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een hoger risico op hart- en vaatziekten. 

Verlaagt mogelijk de bloedsuikerspiegel

Doordat chlorogeen de hoeveelheid glucose (bloed) in het bloed zou kunnen verlagen, kan groene koffie bijdragen aan een stabielere bloedsuikerspiegel. Het zou mogelijk insulineresistentie tegengaan, waardoor je lichaam goed blijft reageren op insuline.

Als je lichaam minder gevoelig is voor insuline, werkt insuline minder goed. Hierdoor kan je bloedsuikerspiegel te hoog worden.

Het effect op de insulinegevoeligheid is voor zover wij weten niet wetenschappelijk aangetoond. Meer studies naar het effect bij diabetes type II patiënten (mensen met suikerziekte) zijn volgens wetenschappers nodig.

Cholesterol

Er zijn aanwijzingen dat cafeïnezuur een positief effect kan hebben op het vetmetabolisme [10]. Het zou de ophoping van vet in de lever mogelijk onderdrukken (wat ook weer goed is voor de lever), wat de ongezonde cholesterolconcentratie (LDL cholesterol) in het bloed kan verlagen 

Het zou goed zijn voor je huid

Door de vele antioxidanten in groene koffie zou het ook nog eens goed zijn voor je huid. Zo zou het tekenen van vroegtijdige veroudering tegengaan. Chlorogeenzuur zou ervoor zorgen dat er minder vocht uit je huid verdampt en de doorbloeding van je huid bevorderen. Hierdoor blijft je huid soepeler [11] 

Mogelijk kankerbestrijdende effecten

De groene koffieboon zou een kankerbestrijdend molecuul bevatten: het CGA7-complex. Wetenschappers die onderzoek deden op gekweekte menselijke darmkanker-cellen denken dat dit molecuul weleens een veilig, bioactief ingrediënt kan zijn voor de behandeling van kanker [12]. 

Er is meer onderzoek nodig, maar we hopen dat wetenschappers er op korte termijn in slagen om deze inzichten door te vertalen naar de behandeling van deze gruwelijke ziekte.

Samenvatting
Als het om groene koffiebonen gaat, zijn de weinige onderzoeken die er zijn veelbelovend. Van de polyfenolen cafeïnezuur en GCA wordt gedacht dat ze een positief effect kunnen hebben op de bloeddruk, de bloedsuikerspiegel en het LDL-cholesterol. 

Hoe moet je groene koffie gebruiken?

Als je wilt afvallen met groene koffie, kun je allerlei kanten op. Je kunt groene koffiebonen kopen, maar het is ook in capsules of poedervorm verkrijgbaar. Het gebruik van capsules spreekt voor zich. Als je groene koffie-poeder neemt om af te vallen, kun je dit bijvoorbeeld verwerken in smoothies. 

Elk product is qua samenstelling weer anders. Het is daarom moeilijk om een richtlijn te geven wat de hoeveelheid groene koffie per dag aangaat. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van het product.

Het is goed om te vermelden dat de kwaliteit van groene koffie-extract nog uiteenloopt. Vaak gaat het bij groene koffie-extract in de vorm van poeder of capsules om een mengsel van thee met allerlei extracten. Voordat je het weet, neem je eigenlijk een groene thee-extract. Dat is op zich geen ramp, omdat groene thee gezond is. Ook zouden groene thee en afvallen prima samengaan. 

Welke groene koffie is het beste?

Vraag jij je af welke groene koffie het beste is? Als je zeker wilt weten dat je echte groene koffie koopt, kun je het beste ongebrande koffiebonen nemen. Je kunt hiervan koffie zetten (tip: laat ze malen in de winkel).

Je kunt de rauwe koffiebonen ook in een theezakje verpakken en het drinken als ‘groene koffie thee’. 

Doordat de rauwe koffiebonen niet gebrand zijn, is de smaak van groene koffie waarschijnlijk wat anders dan het normale bakkie koffie dat je gewend bent. Groene koffie smaakt meer naar kruidenthee dan naar gewone koffie. 

Hoeveel groene koffie per dag?

Als je groene koffie gaat gebruiken (al dan wel niet om af te vallen), is het goed om te weten hoeveel je dagelijks mag nemen. Als je ervoor kiest om een extract is capsule of poedervorm te nemen, staat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op de verpakking. Dit kan per product verschillen, omdat de concentratie aan werkzame stoffen per product anders kan zijn. 

Voor verse groene koffie zijn er geen actuele richtlijnen beschikbaar. Volgens het Voedingscentrum kunnen volwassenen ongeveer vijf koppen koffie per dag drinken [13]. Groene koffie bevat doorgaans minder cafeïne dan normale koffie, dus een paar koppen per dag (als je geen koffie drinkt of gewone koffie vervangt voor groene) moet kunnen.

Samenvatting
Groene koffie is in verschillende soorten verkrijgbaar. Naast poeders en supplementen, kun je (gemalen) groene koffiebonen kopen. Welke soort het beste is, hangt mede af van je voorkeur. Kies voor een goede kwaliteit en houd je aan de dosering op de verpakking.

Heeft groene koffie bijwerkingen?

Je hoort ook weleens dat groene koffie gevaarlijk kan zijn. Als je groene koffie(bonen) van goede kwaliteit kiest en je houdt aan de aanbevolen dosering, is het in principe veilig te gebruiken.

Groene koffie is een tijd terug wel in oproer geweest. Dit kwam omdat de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) tijdens onderzoek een grote hoeveelheid sibutramine in een bepaald groene koffie-supplement had aangetoond. 

Sibutramine is een ingrediënt dat werd voorgeschreven bij de behandeling van obesitas. De risico’s van dit ingrediënt bleken echter niet op te wegen tegen de mogelijke voordelen. Sommige bijwerkingen waren ronduit gevaarlijk. In 2010 is sibutramine door het Europees Geneesmiddelenbureau geschorst [14] 

O, en zoals gezegd bevat ook koffie die groen is cafeïne. Als je gevoelig bent voor deze stof, dan kan green coffee zorgen voor cafeïnegerelateerde bijwerkingen.

Er zijn ook cafeïnevrije extracten verkrijgbaar. Onderzoek op muizen suggereert dat cafeïnevrije groene koffiebonen ook een positief effect hebben op gewichtsverlies [15].

Groene koffie kan een negatieve wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals alendroninezuur (bij botontkalking) of cimetidine. Als je medicijnen neemt en groene koffie wilt gebruiken, is het raadzaam om dit eerst even met je arts te bespreken.

Gezond afvallen met groene koffie, conclusie

Afvallen met groene koffie: het zou zeker moeten kunnen. Je moet je natuurlijk ook houden aan een gezond voedingspatroon. Groene koffiebonen kun je volgens actuele inzichten heus gezond noemen, maar het is geen wondermiddel.

Om duurzaam gewicht te verliezen, moet die knop op. Gezond eten en de juiste keuzes maken om goed voor jezelf te zorgen, moet leuk worden. Daarom hebben wij onze unieke 3 Weken Afslank Challenge in het leven geroepen.

Als je meedoet aan deze challenge val je vijf tot tien kilo af in drie weken tijd, zonder hongergevoel. Je krijgt tips en lekkere recepten en je kunt je ervaringen (al dan wel niet over groene koffie en afvallen) delen in onze besloten community. 

Kun jij wel een stok achter de deur gebruiken en wil je nu echt van die overtollige kilo’s af? Meld je vandaag nog aan en voel je meteen een stuk lichter!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *