Deel dit artikel met je maatjes
Ja, hennepzaad is gezond. Desondanks dat de benaming ‘superfood’ doet vermoeden dat hennepzaad voor enorme gezondheidseffecten zou zorgen is dat niet het geval.
Van ‘superfoods’ wordt namelijk beweerd dat ze een hoog gehalte aan bioactieve stoffen of voedingsstoffen bevatten.
Hennepzaad bevat zeker diverse voedingsstoffen. Van sommige voedingsstoffen is het gehalte ook relatief hoog. Echter is een portie van hennepzaad relatief klein.
Je gebruikt namelijk slechts een tot maximaal een aantal eetlepels per dag. Hierdoor heeft het eten van hennepzaad maar weinig invloed op je gezondheid.
Hennepzaad bevat bijvoorbeeld relatief veel eiwitten per 100 gram, maar als je het vergelijkt in porties met andere voedingsmiddelen krijg je veel minder eiwitten binnen.
Met een eetlepel (15 gram) hennepzaad krijg je bijvoorbeeld 4,7 gram eiwit binnen en met een portie tofu (75 gram) krijg je 8,7 gram eiwit binnen (1). Dit is bijna het dubbele.
Het eten van hennepzaad kan echter wel bijdragen aan het binnenkrijgen van belangrijke voedingsstoffen. Zo krijg je met een eetlepel hennepzaad maar liefst meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van thiamine binnen.
Samenvatting
Hennepzaad is een gezond voedingsmiddel. Het kan een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon. Om gezond te leven hoeft het echter geen vast onderdeel van je voedingspatroon te zijn.
Wat is hennepzaad?
Het woord hennep komt je vast wel bekend voor. Hennepzaad is de zaad van de hennepplant. Veel mensen associëren hennep met marihuana. Beide producten zijn afkomstig van de plantensoort Cannabis sativa.
Planten van deze plantensoort horen tot de oudst bekende medicinale planten. Hennepzaad komt van een andere soort plant van de Cannabis sativa.
De hennepzaden zijn afkomstig van henneptoppen. De vrouwelijke cannabisplant produceert hennepzaden na bestuiving van de mannelijke plant. De hennepzaden ontwikkelen zich later tot bloemen of toppen.
De hennepzaden worden voor die tijd al geplukt. Hierdoor bevat het geen THC of andere cannabinoïden. Cannabinoïden is de stof die verantwoordelijk is voor de psychoactieve werking van wiet.
Dus nee, je wordt niet stoned van hennepzaden.
Bovendien is hennepzaad anders dan een wietzaadje. Hennepzaad is ongeveer 2 tot 3 mm groot. Het heeft een licht kegelvormige vorm.
Hennepzaad komt voor in verschillende bruintinten gestreept of gevlekt. Het heeft een nootachtige smaak.
In de supermarkt kan je gepeld en ongepeld hennepzaad kopen. Ongepeld hennepzaad moet je eerst weken. Gepeld hennepzaad kan je meteen gebruiken (2).
Samenvatting
Hennepzaad is afkomstig van een plant van de plantensoort Cannabis sativa. Dit is een andere plantensoort waar wiet afkomstig van is.
Wat zijn de voedingswaarde van hennepzaad?
Hieronder lees je wat de voedingswaarde van 1 eetlepel (15 gram) hennepzaad zijn.
- 89 kcal energie
- 7,3 gram vet
- 0,7 gram verzadigd vet
- 0,7 gram koolhydraten
- 0,2 gram suikers
- 0,6 gram vezels
- 4,7 gram eiwit
- 0 gram zout (3)
Een groot deel van de vetten uit hennepzaad zijn omega-3 en omega-6 vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat je deze vetzuren via voeding moet binnenkrijgen (4).
Samenvatting
Een eetlepel (15 gram) hennepzaad bevat 89 kcal energie. Het bevat voornamelijk vetten en eiwitten, namelijk 7,3 gram vetten en 4,7 gram eiwitten. Daarnaast is hennepzaad een bron van omega-3 en omega-6 vetzuren.
Welke voedingsstoffen zitten er in hennepzaad?
Hieronder lees je welke voedingsstoffen een eetlepel (15 gram) hennepzaad bevat.
Voedingsstof | Hoeveelheid | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) |
Kalium | 180 mg | 3500 mg |
Calcium | 11 mg | Mannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg |
Magnesium | 105 mg | Mannen 350 mg Vrouwen 300 mg |
IJzer | 1,2 mg | Mannen en vrouwen die niet menstrueren 11 mg Vrouwen die wel menstrueren 16 mg* |
Vitamine E | 0,1 mg | Mannen 13 mg Vrouwen 11 mg |
Thiamine (vitamine B1) | 0,15 mg | 0,1 mg |
Riboflavine (vitamine B2) | 0,4 mg | 1,6 mg |
VItamine B6 | 0,09 mg | Mannen en vrouwen 1,5 mg Mannen >50 jaar 1,8 mg |
Niacine | 1,3 mg (1) | 16 mg |
Met 1 eetlepel hennepzaad krijg je meer dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van Thiamine binnen. Daarnaast draagt het eten van hennepzaad bij aan het binnenkrijgen van voldoende van andere b-vitamines, zoals Riboflavine.
Met een eetlepel chiazaad krijg je namelijk 25% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Riboflavine binnen.
Daarnaast bevat hennepzaad relatief veel van de mineralen magnesium en ijzer. Zo krijg je met een eetlepel 30 tot 35% van de Aanbevolen Dagelijkse magnesium binnen (5).
Samenvatting
Hennepzaad bevat een variëteit van vitamines en mineralen. Het bevat vooral veel Riboflavine en magnesium.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van hennepzaad?
Waar is hennepzaad goed voor? Het eten van hennepzaad kan diverse gezondheidsvoordelen hebben. Zo bevat het relatief veel eiwitten en diverse onmisbare vetzuren.
Wel is het belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid die je van hennepzaad eet relatief klein is. Dit zorgt er ook voor dat de gezondheidsvoordelen een minder groot effect hebben.
Het bevat relatief veel eiwitten
Per een eetlepel (15 gram) bevat hennepzaad maar liefst 4,7 gram eiwit (3). Hierdoor is hennepzaad een van de plantaardige bronnen om eiwitten uit te halen. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof van het lichaam.
Het is onder andere belangrijk voor de aanmaak van nieuwe cellen en spierweefsel en het herstellen van beschadigd weefsel.
Daarnaast kan het eten van eiwitten ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit kan de kans op overeten verkleinen, wat vervolgens ervoor kan zorgen dat je minder snel overgewicht krijgt.
Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor je weerstand. Antilichamen die je beschermen tegen ziektes zijn namelijk eiwitten en eiwitten spelen een rol bij het transporteren van voedingsstoffen in je lichaam (6).
Het bevat essentiële aminozuren
Hennepzaad bevat niet alleen relatief veel eiwit, maar ook essentiële aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. In totaal zijn er momenteel 22 aminozuren bekend in eten.
Essentiële aminozuren zijn aminozuren die je via de voeding moet binnenkrijgen. Aminozuren worden namelijk onderverdeeld in essentiële, niet-essentiële en semi-essentiële aminozuren.
Niet-essentiële aminozuren kan je lichaam zelf maken uit andere voedingsstoffen, zoals lichaamseigen eiwitten.
Semi-essentiële aminozuren kan je lichaam in principe zelf maken uit andere stoffen, maar in bepaalde situaties niet. Dit kan bijvoorbeeld niet als je ernstig ziek bent.
In totaal zijn er 9 essentiële aminozuren. Eiwitten die (bijna) alle essentiële aminozuren bevatten worden een hoge kwaliteit eiwit genoemd.
Hennepzaad bevat onder andere de essentiële aminozuren leucine, valine, tryptofaan. Hierdoor is hennepzaad een extra goede aanvulling op het voedingspatroon van een veganist.
Voor deze doelgroep is het namelijk extra belangrijk om te letten op de inname van essentiële aminozuren. Dierlijke producten bevatten namelijk alle essentiële aminozuren.
Plantaardige voedingsmiddelen bevatten niet genoeg van alle essentiële aminozuren. Hierdoor is het belangrijk om de essentiële aminozuren uit verschillende plantaardige bronnen te halen (7).
Doordat hennepzaad het aminozuur tryptofaan bevat wordt er beweerd dat hennepzaad kan helpen om je vrolijker te voelen.
Tryptofaan wordt namelijk in je lichaam omgezet tot melatonine (slaaphormoon) en serotonine (vrolijkheidshormoon). Echter is het niet zo zwart wit.
Van de kleine hoeveelheid tryptofaan in hennepzaad zul je niet een groot effect voelen. Het blijft van belang dat je in totaal voldoende tryptofaan binnenkrijgt.
Bovendien zijn er ook mentale factoren die invloed hebben op hoe vrolijk jij je voelt (8).
Het bevat veel Thiamine
Met een eetlepel chiazaad krijg je maar liefst 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Thiamine binnen (vitamine B1) (1). Deze vitamine is belangrijk voor een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast speelt het een grote rol in de energievoorziening van het lichaam (9).
Het draagt bij aan het behalen van de ADH van magnesium
Met een eetlepel hennepzaad krijg je (bijna) 1/3e van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid magnesium binnen. Dit is een belangrijk mineraal, dat onder andere een rol speelt bij de goede werking van je spieren en overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast is dit mineraal nodig voor de vorming van spieren en botten (10).
Het bevat relatief veel vetten
Het merendeel van de energie van hennepzaad komt uit de vetten. Een eetlepel hennepzaad bevat namelijk 7,3 gram vetten. Deze bouwstof is onder andere een bron van belangrijke vetzuren en vitamine E.
Vet heeft diverse belangrijke rollen in ons lichaam. Zo beschermen vetzuren cellen tegen ongewenste indringers en zijn het bouwstenen voor je cellen (11). Vitamine E is een antioxidant, die onder andere onze weefsels en bloedvaten beschermt (12).
Het bevat relatief veel omega-3 en omega-6 vetzuren
De meeste vetzuren in hennepzaad zijn omega- 3 en omega-6 vetzuren. Er zijn verschillende omega-3 vetzuren. Hennepzaad bevat het plantaardige omega 3-vetzuur alfa linoleenzuur (ALA). Dit is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je het via de voeding moet binnenkrijgen.
Hennepzaad bevat onder andere de omega-6 vetzuur linolzuur. Dit is ook een essentiële vetzuur.
Beide soorten vetten zijn onverzadigde vetzuren. Het eten van meer onverzadigde vetzuren kan de kans op diverse hart- en vaatziekten verkleinen. Het verlaagt ook het LDL cholesterol. Dit wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd (13).
Samenvatting
Het eten van hennepzaad heeft diverse gezondheidsvoordelen. Het bevat onder andere veel eiwitten en essentiële aminozuren, wat belangrijk is voor het aanmaken van nieuwe (spier)cellen. Daarnaast bevat het diverse essentiële vetzuren.
Is hennepzaad goed voor afvallen?
Het eten van hennepzaad kan helpen met afvallen. Het bevat namelijk relatief veel eiwitten en vetten. Eiwitten en vetten kunnen beide zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Dit kan ervoor zorgen dat je minder eet, wat helpt om af te vallen (6, 11).
Daarnaast bevat hennepzaad vezels. Het eten van voldoende vezels kan zorgen voor een voller gevoel en de kans op het ontwikkelen van overgewicht verminderen (14).
Wil je meer weten hierover? Lees dan hier meer over afvallen met hennepzaad.
Hoeveel hennepzaad per dag is gezond?
Hennepzaad heeft veel gezondheidsvoordelen, maar hoeveel hennepzaad per dag mag je dan eten? Er is geen officiële richtlijn qua hoeveel gram hennepzaad je maximaal per dag mag eten.
De Gezondheidsraad adviseert om ten minste 25 gram noten per dag te eten. Dit mogen ook pinda’s, zaden of pitten zijn (5).
Je mag ook meer dan de ADH eten. Het blijft echter belangrijk om te variëren qua voedingsmiddelen. Als je veel meer eet dan de ADH blijft er minder ruimte over in je voedingspatroon voor andere voedingsmiddelen.
Te eenzijdig eten kan op de lange termijn leiden tot het ontwikkelen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Zorg daarom dat je voldoende varieert in voedingsmiddelen.
Samenvatting
Er is geen richtlijn qua hoeveel hennepzaad je per dag mag eten. Wel adviseert de Gezondheidsraad om ten minste 25 gram noten, zaden, pinda’s of pitten per dag te eten.
Is hennepzaad gevaarlijk?
Misschien vraag jij je af of het eten van hennepzaad bijwerkingen heeft. Er zitten geen cannabinoïden in hennepzaad.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je stoned wordt. Het eten van hennepzaad is dus in principe niet gevaarlijk.
Als je te veel hennepzaad eet kan het wel gevaarlijk zijn, omdat je te eenzijdig eet. Dit kan op de lange termijn lijden tot het ontwikkelen van tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen.
Voor sommige mensen kan hennepzaad wel gevaarlijk zijn. Dit is het geval bij bepaalde darmaandoeningen.
Mensen met bijvoorbeeld de aandoeningen colitis ulcerosa, divertikels en diverticulitis moeten het eten van zaden vermijden.
Dit is niet altijd het geval, maar vaak wel als er opvlammingen zijn. Een opvlamming is een periode waarbij iemand meer last heeft van de aandoening. Dan kunnen hennepzaden voor klachten zorgen.
Dit geldt ook voor alle andere zaden, noten en pitten. Als je hier last van hebt adviseert een arts of diëtist wat je wel of niet kan eten (15).
Samenvatting
Het eten van hennepzaad is voor de meeste mensen ongevaarlijk. Alleen mensen met bepaalde darmaandoeningen moeten het eten van hennepzaden (soms) vermijden.
Hoe gebruik je hennepzaad?
Hennepzaad kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder lees je een aantal voorbeelden.
- Topping
Het kan als topping worden gebruikt voor verschillende gerechten, zoals smoothies, yoghurt, salades en ontbijtgranen. - Warme gerechten
Het kan onder andere worden toegevoegd aan roerbakgerechten. - Zoete gerechten
Hennepzaad kan worden toegevoegd aan diverse zoete gerechten, zoals gebak, taart, cake, koekjes, brownies of toetjes. - Het maken van producten
Je kunt zelf onder andere hennepmelk of -meel maken van hennepzaad.
Naast de hele hennepzaden te gebruiken kun je ook hennepzaad olie gebruiken. Is hennepzaad olie gezond? Ja, het bevat in principe dezelfde voedingswaarde als hennepzaad. Het kan bijvoorbeeld als alternatief worden gebruikt voor zonnebloemolie. Het kan ook worden gebruikt om een sladressing te maken.
Hennepzaadolie is kant- en klaar te koop. Er zijn ook andere kant- en klare producten op basis van hennepzaad te koop, zoals hennep proteïnepoeder. Dit is een goed alternatief voor eiwitpoeder op basis van dierlijke producten.
Samenvatting
Hennepzaad kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo kan het worden toegevoegd aan smoothies en roerbakgerechten. Het kan ook worden gebruikt als olie om te bakken of voor dressings.
Conclusie
Hennepzaad is net als andere zaden –zoals chiazaad– gezond. Net als veel andere zaden of noten bevat het belangrijke vetzuren, vitamines en mineralen.
Hennepzaad onderscheidt zich, omdat je met een portie 150% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Thiamine binnenkrijgt. Daarnaast bevat hennepzaad relatief veel eiwitten.
Hierdoor is het een goede plantaardige aanvulling op een voedingspatroon. Het kan echter niet op-op-1 als vervanger voor vlees of vis worden gebruikt.
Daarvoor bevat het te weinig eiwitten en niet voldoende van de belangrijke voedingsstoffen die in vlees voorkomen, zoals ijzer.
Doordat het veel diverse essentiële aminozuren bevat is het extra gezond voor veganisten. Veganisten moeten namelijk via diverse plantaardige bronnen essentiële aminozuren binnenkrijgen.
Hennepzaad kan op verschillende manieren worden gebruikt. Het bevat voornamelijk veel vetten, waardoor het ook als hennepzaadolie kan worden gebruikt. Hierdoor kan het makkelijk worden toegevoegd aan je voedingspatroon.
Wil je niet alleen gezond eten, maar ook afvallen? Bekijk dan eens onze 3 Weken Afslank Challenge. In 3 weken tijd leer je hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.
Tijdens de Challenge krijg je toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. In de groep wissel je met andere deelnemers ervaringen uit. Zo sta je er nooit alleen voor!
Bronvermelding2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33614949/
3. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/hennepzaad.aspx
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17168664/
5. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26197807/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19301095/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32272859/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482360/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33789278/
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10385606/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/
15. https://www.ikazia.nl/assets/folders/800508-NL.pdf
Deel dit artikel met je maatjes