Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is kamillethee gezond? Zo ja, waarom?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Kamille zou diverse gezondheidsvoordelen hebben, zoals een kalmerend en vochtafdrijvend effect. In dit artikel ontdek je of dit echt zo is en waarom.
In dit artikel lees je hoe gezond kamillethee is
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is kamillethee gezond?

Ja, kamillethee is gezond. Het drinken van kruidenthee -zoals een kopje kamillethee- is een gezonde manier om voldoende vocht binnen te krijgen. Gemiddeld heb je ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig via dranken (1).

Kamillethee helpt daarnaast onder andere om goed te slapen en de kans op dehydratatie te verkleinen. In dit artikel lees je welke gezondheidsvoordelen deze krachtige drank allemaal heeft.

Wat is kamillethee?

Kamillethee is officieel geen thee, het is namelijk een kruidenaftreksel. Thee wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant. Kruidenthee wordt gemaakt van onder meer kruiden, bloemen, specerijen en fruit (2).

Kamillethee wordt gemaakt door de kamillebloemetjes te drogen van de kamillebloem. Er zijn veel verschillende soorten kamillebloemen, zoals de Duitse kamille en de Romeinse Kamille (3).

Je kunt ook zelf thuis deze thee bereiden door kamillebloemetjes te drogen. Als ze droog genoeg zijn, giet je kokend water over de kamillebloemetjes om thee te maken.

Kamillethee wordt al jaren gedronken om verschillende gezondheidsreden, zoals tegen keelpijn, hoest, maagklachten en infecties in de mond (4). Kamillethee staat bekend als een geweldige remedie.

Het wordt niet alleen gebruikt in de vorm van kamillethee, maar ook in de vorm van een kamille oplossing of kamille crème of -zalf.

Wist je trouwens dat groene thee helpt met afvallen?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kamillethee?

Naast dat het een heerlijke thee is, wordt het zoals je hiervoor hebt gelezen om veel verschillende reden al eeuwen gebruikt als natuurlijke remedie. Wat zijn nu precies de gezondheidsvoordelen? Dat lees je hieronder. 

Kamillethee heeft anti-oxidatieve werkingen

Het bevat een speciaal ingrediënt flavonoïden, wat een antioxidant is (5). Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamines en spoorelementen. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen.

Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen geven aan weefsels en cellen. Door de beschermende werking van antioxidanten kunnen antioxidanten mogelijk op de lange termijn ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker voorkomen.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij het verouderingsproces. Vrije radicalen ontstaan onder andere bij normale stofwisseling, bepaalde ziekten, roken en zonnen.

Samenvatting
Kamillethee bevat flavonoïden, wat een antioxidant is. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en hebben mogelijk een effect op het verouderingsproces.

Het bevat geen cafeïne

De thee is van nature cafeïnevrij ten opzichte van kopjes thee van een theeplant. Cafeïne heeft voordelen, zoals het verbeteren van je concentratie en het verdrijven van vermoeidheid. Bij teveel inname van cafeïne kan je echter nadelige effecten krijgen. Denk hierbij aan slaapproblemen, hoofdpijn en lusteloosheid.

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor cafeïne, waardoor ze eerder last hebben van deze effecten. Ook is het niet verstandig om vlak voor het slapen nog cafeïne binnen te krijgen. Dit kan een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit en -duur.

Doordat kamille geen cafeïne bevat is het een gezond drankje om te drinken vlak voor het slapen. Zo voorkom je slapeloze nachten. Bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moet er extra worden gelet op de inname van cafeïne (3). 

Samenvatting
Doordat kamillethee geen cafeïne bevat heb je geen nadelige effecten van cafeïne. Ook is het hierdoor geschikt voor mensen die extra gevoelig zijn voor cafeïne. Hierdoor is het een goed alternatief voor normale thee.

Het kan de kans op dehydratie verkleinen

Het drinken van kamillethee is een goede manier om aan je behoefte van 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen. Het is ook een geweldige oplossing voor als je niet houdt van water. Kamillethee bevat bovendien geen calorieën, waardoor het een gezonde optie is.

Als je onvoldoende vocht binnenkrijgt, krijg je helaas niet alleen uitdrogingsverschijnselen, zoals een droge huid, minder zweten, verwardheid en zwakte.

Het zorgt er namelijk ook voor dat de transport van voedings- en afvalstoffen in het bloed en het oplossen van voedingsstoffen minder goed kunnen verlopen(8).

Er wordt ook beweerd dat kamillethee vochtafdrijvend werkt. Hier is geen bewijs voor. Bovendien is het voor gezonde mensen niet van meerwaarde. Alleen als je vocht vasthoudt door een ziekte is het belangrijk om vocht af te drijven.

Ook bij zwangerschap kan je last krijgen van overmatig vocht vasthouden. In beide gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je adviseren over de juiste behandeling.

Sommige mensen denken dat je door vocht af te drijven ook afvalt. Dit is niet het geval. Wel is het zo dat je lichaam uit meer vocht bestaat als je overgewicht hebt. Dit is normaal. Als je afvalt zal je lichaam automatisch ook meer vocht afdrijven.

Samenvatting
Kamillethee is een gezond alternatief voor water om voldoende vocht binnen te krijgen. Er zijn geen bewijzen dat kamillethee vochtafdrijvend werkt.

Het kan je slaapkwaliteit verbeteren

Door kamillethee te drinken in de avond in plaats van normale thee krijg je geen cafeïne binnen. Hierdoor kan je slaapkwaliteit verbeteren.

Daarnaast lijkt de stof flavonoïden ook kalmerende eigenschappen te hebben, waardoor de slaapkwaliteit verbetert kan worden. Zo is er een onderzoek gedaan onder tien hartpatiënten die 90 minuten na het drinken van kamillethee in diepe slaap vielen.

Dit is echter een klein onderzoek onder een erg specifieke groep. Hier is er dus nog geen sprake van harde feiten (5). Er moet meer onderzoek worden uitgevoerd of dit effect geldt voor de gehele bevolking.

Samenvatting
Als je door de inname van cafeïne slecht slaapt is kamillethee een goed alternatief voor normale thee of koffie. Mogelijk heeft de stof flavonoïden in kamille ook een positief effect op je slaapkwaliteit. Dit moet echter nog verder worden onderzocht. 

Het kan mogelijk goed zijn voor je huid

Kamille wordt al jarenlang gebruikt. Het wordt onder andere gebruikt als behandeling voor kleine huidinfecties en verwerkt in cosmetische producten voor de huid. Het wordt in verschillende vormen gebruikt, zoals theezakjes, essentiële oliën, zalf en crème.

Ondanks dat het al jaren wordt gebruikt is er nog geen wetenschappelijk bewijs voor de anti inflammatoire effecten van deze thee (9). Anti inflammatoire effecten betekent dat het ontstekingen tegengaat.

Om een gezonde huid te behouden is het belangrijk om voldoende vocht te drinken. Hierdoor behoud je onder andere de elasticiteit van de huid (8). Het drinken van kamillethee kan bijdragen aan het binnenkrijgen van voldoende vocht.

Samenvatting
Het is nog niet bekend of kamille een speciaal effect heeft op je huid. Wel kan het drinken van kamillethee bijdragen aan het binnenkrijgen van voldoende vocht. Dit is belangrijk voor de elasticiteit van je huid.

Het lijkt een positief effect te hebben op maag- en darmproblemen

Kamille gebruiken lijkt een licht ontspannend effect te hebben op maag en darmen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij misselijkheid of een opgeblazen gevoel. De werking hiervan is ook nog niet goed aangetoond (4). 

Kortom: Sommige mensen ervaren minder last van maag- en darmproblemen na het drinken van kamillethee. Voor het effect op deze voorkomende aandoening is nog geen wetenschappelijk bewijs.

Daarnaast vind je op het internet nog veel andere gezondheidsvoordelen. Zo zou kamille klachten van het prikkelbare darm syndroom verlichten, helpen tegen verschillende bacteriële infecties, zware krampen en menstruele krampen. Hier zijn momenteel nog geen wetenschappelijke bewijzen voor.

Wel suggereren onderzoeken bepaalde gezondheidseffecten. Voordat er harde bewijzen zijn, moet er meer onderzoek worden uitgevoerd.

Het is ook behoorlijk lastig om te onderzoeken of kamillethee goed is voor diverse voorkomende aandoeningen. Dit komt doordat tijdens een onderzoek ook andere voedingsmiddelen en factoren invloed hebben op de resultaten.

Samenvatting
Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat kamillethee maag- en darmproblemen kan verminderen. Wel ervaren sommige mensen dit in de praktijk.

Kan je afvallen van kamillethee?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat je kan afvallen van kamillethee. Sommige mensen  beweren dat de stof flavonoïden de stofwisseling kan stimuleren, waardoor je sneller vet afbreekt. Hier is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Kamillethee kan wél op een indirecte manier helpen om af te vallen. Zo kan je bijvoorbeeld kamillethee drinken op momenten dat je gewoonlijk iets ongezonds eet. Door een ongezonde gewoonte te vervangen door een gezonde gewoonte is het makkelijker om een nieuwe gewoonte aan te leren.

Daarnaast hebben sommige mensen minder trek als ze iets drinken. Hierdoor kan het drinken van thee ervoor zorgen dat je minder of niets eet.

Het kan bijvoorbeeld helpen als je voor het avondeten een kopje thee drinkt of bij lekkere trek eerst een kopje kamillethee drinkt. Of probeer een van de gezonde snacks uit ons gezonde snack receptenboek.

Bovendien kennen veel mensen het verschil tussen een dorst- en hongerprikkel niet. Het kan dus best zijn dat je dorst hebt in plaats van honger. Merk je dat je kort na een maaltijd weer honger hebt? Drink dan eerst thee om te kijken of je echt honger hebt.

Tenslotte kan een goede nachtrust door het drinken van kamillethee zorgen dat je makkelijker afvalt. Dit komt, doordat als je slecht slaapt je meer trek kunt hebben (10).

Samenvatting
Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat je door kamillethee kan afvallen. Wel zijn er indirecte manieren om af te vallen met behulp van het drinken van kamillethee, door bijvoorbeeld kamillethee te drinken in plaats van iets ongezonds.

Hoeveel kamillethee mag je drinken per dag?

Er is geen richtlijn van hoeveel kamillethee je per dag mag drinken. Je kan in principe geen overdosis kamillethee drinken. Wel moet je opletten dat je hierdoor niet te veel vocht binnenkrijgt.

Als je teveel vocht binnen krijgt leidt dit tot verschillende klachten. Hierdoor heb je namelijk te weinig zouten (natrium) in je bloed, wat tot ritmestoornissen kan leiden. Je lichaam kan ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken.

Houd je daarom aan de 1,5 tot 2 liter vocht per dag. Tijdens het sporten mag je wel meer vocht drinken, ongeveer 0,5 liter per half uur. Ook als je borstvoeding geeft, het warm is en/of bij het gebruik van bepaalde medicaties heb je meer vocht nodig.

Samenvatting
Er is geen maximum van hoeveel kamillethee je per dag mag drinken. Houd er wel rekening mee dat je in totaal niet te veel vocht binnenkrijgt. Dit is gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag. 

Conclusie

Kamillethee is een gezonde drank. Bovendien is het een lekkere drank, dus het is zeker de moeite waard om eens te proberen. Het heeft diverse gezondheidsvoordelen. Zo kan het de kans op dehydratie verminderen, bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en beschermt het tegen schade van vrije radicalen.

Wel moet er bij een aantal gezondheidsvoordelen nog meer onderzoek worden uitgevoerd.

Het drinken van deze thee heeft geen bijwerkingen. Hierdoor kan het veilig worden gebruikt. In principe kan je niet te veel kamillethee drinken. Wel moet je opletten dat je samen met de inname van andere dranken niet te veel vocht binnenkrijgt.

Daarnaast wordt kamille regelmatig gebruikt met andere methoden, zoals etherische olie en verwerkt in cosmetische producten. De gezondheidseffecten hiervan zijn nog niet wetenschappelijk bewezen.

Kamillethee kan niet direct bijdragen aan afvallen, maar wel indirect. Wil je meer weten over afvallen en welke voedingsmiddelen hierbij kunnen helpen? Volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge. Tijdens deze challenge leer je alles wat je moet weten om te werken aan een gezond gewicht.

Tijdens de challenge kan je jouw ervaringen uitwisselen met andere deelnemers in onze actieve, besloten Facebookgroep. Hier kan je ook al jouw vragen stellen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kruidenthee.aspx
3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cafeine.aspx!important
4. https://www.apotheek.nl/medicijnen/kamille
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
7. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
8. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vocht.aspx
9. https://www.huidziekten.nl/formularium/opmerkingen/kamille.html
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29129611/

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *