Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met groene thee: hoe effectief is het?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Als we de verhalen moeten geloven, gaan groene thee en afvallen perfect samen. Het drankje zou vet als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Helpt groene thee echt met afvallen en waarom? En wanneer zou je dan moeten drinken en hoeveel? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen, lees snel verder!
Glass teapot with green tea on wooden table
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Afvallen met groene thee

Voordat we ingaan op de vraag of je echt kunt afvallen door groene thee, leggen we eerst kort uit wat het is. Groene thee wordt, net als andere theesoorten van de bladeren van de theeplant (de Camellia sinensis) gemaakt. 

Doordat groene thee direct na de oogst verhit wordt, bevat het meer bioactieve stoffen dan bijvoorbeeld zwarte thee. Bioactieve stoffen zijn voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen kunnen hebben. 

Groene thee is (naast witte thee) de meest pure en onbewerkte vorm van thee. Los van het feit dat groene thee zou helpen bij het afslanken, worden aan deze thee ook andere gezondheidsvoordelen toegedicht.

Hier lees je alles over in ons artikel ‘groene thee gezond’. 

Maar goed, terug naar afvallen met groene thee. Want: kan dat eigenlijk en hoe dan?

Helpt groene thee bij afvallen? 

Het mooie is dat groene thee inderdaad kan helpen als je wilt afvallen. Verschillende onderzoeken laten veelbelovende resultaten zien. Zo tonen diverse studies aan dat groene thee kan bijdragen aan het verminderen van lichaamsvet [1, 2].

Let wel: dit waren kleine studies onder mannen, die een supplement van epigallocatechinegallaat (EGCG) namen.

80 tot 90% van de polyfenolen in groene thee bestaan uit zogenaamde monomere flavanolen (catechines). Deze stoffen bestaan voor ongeveer 48-59% uit EGCG. Dit wordt ook wel een groene thee-extract genoemd. 

Onderzoekers van Maastricht UMC+ ontdekten dat groene thee op lange termijn zorgt voor een toename van de vetverbranding.

Tijdens dit onderzoek werd catechine uit groene thee gecombineerd met resveratrol, een antioxidant die onder andere in blauwe druiven, blauwe bessen en cacao zit [3]. Catechine is een stof die van nature in alle theebladeren voorkomt.

Beide stoffen werden in hoge dosering in een pil aangeboden. Op lange termijn werd een verband tussen de resveratrol, de catechinen uit groene thee en een verhoogde vetverbranding gevonden [4].

In een studie met zestig mensen met obesitas, verloren deelnemers die groene thee extract namen ruim 3 kilo meer dan degenen die het extract niet kregen toegediend [5]. 

Samenvatting
Groene thee kan helpen bij het afvallen. Verschillende studies laten een positief effect van het groene thee-extract zien. Het drinken van groene thee kan door deze stoffen op lange termijn zorgen voor een toename van de vetverbranding.

En hoe dan?

Groene thee bevat een interessante combinatie van stoffen die het afvallen kunnen bevorderen. Zo bevat het theïne. Deze stof heeft dezelfde werking als cafeïne kan fysieke prestaties verbeteren en er bovendien voor zorgen dat opgeslagen vet beschikbaar wordt als energie die je lichaam kan gebruiken.

Dat is waarschijnlijk de reden dat koffie en afvallen zo goed samen zouden gaan. Dit effect lijkt bevorderd te worden door sporten [6]. 

Daarnaast bevat het, doordat het nauwelijks bewerkt wordt, veel catechines. Deze natuurlijk antioxidanten helpen om celschade te voorkomen. Groene thee bevat met name een catechine die EGCG wordt genoemd. 

Verschillende onderzoeken suggereren dat EGCG de stofwisseling versnelt en de vetafbraak bevordert. Uit onderzoek blijkt dat met name de combinatie van cafeïne en EGCG gewichtsverlies in de hand werkt [7].

Meer weten over afslanken? Overweeg dan onze afslanktraining. Je kan je hieronder inschrijven.

Boost voor je stofwisseling

Volgens onderzoek kan groene thee je stofwisseling een boost geven [8]. Dat helpt natuurlijk als je wilt afvallen. Benieuwd naar hoe dit precies zit? Lees dan ons artikel over je metabolisme versnellen.

Er zijn diverse studies die aantonen dat een groene thee extract of EGCG-supplementen je energieverbruik kunnen verhogen. Groene thee extract bevat in de regel naast EGCG ook andere polyfenolen, terwijl EGCG alleen EGCG bevat.

De meeste studies laten een verhoging van drie tot vier procent zien. Maar er zijn ook onderzoeken waar een verhoging van acht procent wordt waargenomen [9]. 

Voor je beeldvorming: als je zo’n 2000 calorieën per dag verbrandt, komt drie tot vier procent neer op op zo’n zestig tot tachtig calorieën die je per dag extra verbrandt. 

Daarnaast zou EGCG je uithoudingsvermogen vergroten, waardoor sportprestaties kunnen verbeteren. Uit een kleinschalig onderzoek blijkt bovendien dat groene thee-extract ervoor kan zorgen dat je effectiever vet verbrandt tijdens het sporten [10]. 

Toch laten niet alle studies dit effect van groene thee zien. Mogelijk hangt de invloed van groene thee op je stofwisseling onder andere af van individuele factoren, zoals leeftijd en leefstijl [11].

Om uit te zoeken hoe het precies zit met groene thee en afvallen, is meer onderzoek nodig. 

Samenvatting
Zowel cafeïne als EGCG uit groene thee kunnen de stofwisseling en de vetafbraak bevorderen. Vooral de combinatie van cafeïne en EGCG lijkt effectief.

Helpt groene thee tegen buikvet?

Buikvet: de meeste mensen die het hebben, willen er zo snel mogelijk van af. Nou hoor je weleens dat groene thee helpt tegen buikvet, maar is dit eigenlijk wel zo?

Uit een paar onderzoeken blijkt dat het drinken van groene thee helpt om vet te verbranden. Het goede nieuws: dit lijkt met name om het vet rondom de buik te gaan [12, 13]. 

Dat is natuurlijk veelbelovend, maar met alleen een kopje thee ben je er vaak nog niet in de strijd tegen dat hardnekkige buikje.

Welke voedingsmiddelen nog meer kunnen helpen? Je leest het in ons artikel over voedingsmiddelen die helpen tegen buikvet.

Je bent wat je drinkt

Als je wilt afslanken, is het natuurlijk belangrijk dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Voeding speelt hierin een erg belangrijke rol. In die zin van het woord ben je echt wat je eet, maar ook wat je drinkt. 

Goed hydrateren is gezond, maar helpt mogelijk ook in de strijd tegen kilo’s. Soms denk je dat je honger hebt, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Voldoende drinken is dus belangrijk en kan bijdragen aan een verzadigd gevoel. 

Groene thee bevat nauwelijks calorieën en is dus (naast water en andere ongezoete theetjes of koffie) een prima manier om je dagelijkse vocht binnen te krijgen.

Groene thee kan helpen met afslanken doordat het je energieverbruik kan bevorderen, maar er is nog een manier waarop je kunt afvallen met groene thee. 

Als je er een gewoonte van maakt om suikerrijke drankjes of alcohol (beide bevatten veel suiker en calorieën) te wisselen voor een kopje groene thee, scheelt dat stiekem heel wat calorieën. 

Samenvatting
Groene thee kun je prima gebruiken om in een gezonde levensstijl mee af te vallen. Het kan je stofwisseling een boost geven. Als je een kopje thee neemt in plaats van alcohol of frisdrank werk je op een eenvoudige manier gewichtsverlies in de hand.

Welke groene thee bij afvallen?

Wil je groene thee drinken om af te vallen? Je kunt het beste kiezen voor een goede kwaliteit zonder toevoegingen. Sommigen zweren bij matcha thee voor afvallen.

Matcha thee is groene thee, maar doordat het in de schaduw groeit zou het meer werkzame stoffen bevatten. Wil je weten hoe het zit? Check dan eens artikel over de gezondheidsvoordelen van matcha.

Als je pure groene thee niet lekker vind, kun je kiezen voor een thee met smaakje. Let er dan wel op dat er geen suiker is toegevoegd (wij waren best teleurgesteld toen we ontdekten dat ons favoriet – groene thee met pina colada smaak – gesuikerde stukjes ananas bleek te bevatten).

Lekker en voor een keer prima, maar niet de beste soort thee als je wilt afvallen. 

Ook groene thee frisdrank raden wij af, omdat er vaak veel suiker in zit. Als je op zoek bent naar een verfrissende variant, kun je je kop groene thee af laten koelen en er een schijfje citroen bij doen. 

Om optimaal van de werkzame stoffen te profiteren, is het trouwens belangrijk om de groene thee niet te heet te zetten.

De ideale watertemperatuur is 80 graden. Heb je geen fancy waterkoker waarbij je de gewenste temperatuur kunt instellen? Laat het water na het koken dan zo’n zeven tot tien minuten afkoelen.

Hoeveel groene thee drinken voor afvallen?

Je vraagt je misschien af hoeveel groene thee je moet drinken als je wilt afvallen. Om optimaal van de effecten te profiteren, raden wij aan om minimaal drie koppen groene thee per dag te drinken. 

Omdat er in groene thee cafeïne zit, kun je het als je hier gevoelig voor bent beter bij maximaal zeven koppen per dag houden. De hoeveelheid cafeïne in groene thee is ongeveer 20 mg per kopje (in een gewoon bakkie zit ongeveer 80 mg).

Kijk vooral naar wat voor jou prettig voelt. Een kopje groene thee bevat trouwens geen calorieën en past in een koolhydraatarm dieet.

Wanneer groene thee drinken voor afvallen?

Als je gewichtsverlies wilt bevorderen, kun je groene thee het beste op een lege maag drinken. Als je groene thee drinkt of een groene thee-capsule neemt tijdens het eten, kan de opname van de catechines worden verhinderd. 

Drink je koppen groene thee vooral als dorstlesser tussendoor. Een kop thee een tijd voor je maaltijd kan ervoor zorgen dat je eerder vol zit.

Sommigen zweren bij groene thee voor het slapen om af te vallen. Dit omdat deze thee er ook in ruststand voor kan zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Let hier wel mee op als je gevoelig bent voor cafeïne.

Samenvatting
Je kunt het beste pure, losse thee nemen. Groene thee kun je op elk moment van de dag drinken, om af te slanken kun je het het beste op lege maag drinken.

Groene thee-extract afvallen

Als je wilt afvallen met groene thee, maar het theetje echt niet lekker vindt of het aantal dagelijks aanbevolen koppen simpelweg niet haalt, is groene thee-extract misschien iets voor jou. Je hebt ook EGCG-supplementen. Vaak zit hier erg veel cafeïne in. Let dus goed hier op de kwaliteit. 

Groene thee-capsules zijn vaak geconcentreerd, waardoor het resultaat van afvallen met groene thee-capsules nog beter zou zijn.

Voor veel studies omtrent groene thee en afvallen wordt groene thee-extract gebruikt (in plaats van koppen verse thee). 

Houd je als je wilt afvallen met groene thee-capsules altijd aan de aanbevolen dosering. Als je bloedverdunners gebruikt, kan groene thee een wisselwerking veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Heb jij ervaringen met groene thee en afvallen of groene thee-capsules? Deel deze vooral met ons (onder dit bericht). 

Afvallen door groene thee, conclusie

Groene thee en afvallen gaan goed samen, maar helaas is groene thee geen wondermiddel. Als je niet zou lijnen, kan de thee ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt, omdat groene thee mogelijk je stofwisseling versnelt. 

Maar afvallen enkel door groene thee te drinken, is een beetje te mooi om waar te zijn. Wel kan groene thee net dat zetje extra geven als je al lekker bezig bent.

Wat ook een behoorlijke zet kan geven, is een community waar je je ervaringen kwijt kunt. 

In onze besloten online community delen leden ervaringen en tips. Niet alleen ervaringen over groene thee en afvallen, maar alles komt voorbij. Zo zie je ook de vele mooie resultaten die mensen behalen tijdens onze unieke 3 Weken Afslank Challenge.

Benieuwd? Gun jezelf die extra steun en sluit je vandaag nog aan!

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *