Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Waarom kruidnagel Gezond Is: De Wetenschap

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Hoe gezond is het unieke specerij kruidnagel? Wat maakt het zo gezond en kan je er ook mee afvallen? Je leest het in ons artikel!
In dit artikel lees je over de gezondheidsvoordelen van kruidnagel. Is kruidnagel gezond? Of juist niet? Dat lees je hier.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is kruidnagel gezond?

Zeker weten! Naast het rijke gehalte aan vitamines en mineralen, zou het ook kunnen bijdragen aan een gezonde mond. Bovendien heeft het mogelijkerwijs gunstige effecten op zowel hart- als levergezondheid.

Ben je benieuwd naar de details? Wij hebben het speciaal voor jou onderzocht. Lees je mee?

Wat is kruidnagel? 

Deze specerijen zijn gedroogde en bijna volgroeide bloemknoppen van de kruidnagelboom, die in vochtige en tropische klimaten groeien. Vooral in India wordt het veel gebruikt.

De kruidnagel kenmerkt zich als steeltje van ongeveer één centimeter met daarop een knopje van zo’n 3 millimeter. Door de zeer kruidige smaak wordt het vaak in de winter gebruikt, bijvoorbeeld in thee en glühwein.

Er zijn echter veel meer manieren om deze specerij te gebruiken, zoals gemalen kruidnagels in Indiase curry’s en met rode kool en wild.

Gek weetje: vroeger werd kruidnagelolie (eugenol) door tandartsen geadviseerd om pijn te verzachten. Maar zelfs hedendaags wordt het nog toegevoegd aan mondwater en tandpasta, vanwege de mogelijke antibacteriële werking [1].

Samenvatting
Kruidnagel is een specerij met een zeer kruidige smaak. Het wordt bijvoorbeeld toegevoegd aan curry’s en thee.

Wat is de voedingswaarde van kruidnagel?

Ben je benieuwd wat de voedingswaarde is van kruidnagel? Hieronder lees je de voedingswaarde van 1 blaadje (3 gram).

  • 13 kcal energie
  • 0,6 gram vet
  • 0,1 gram verzadigd vet
  • 1,6 gram koolhydraten
  • 0 gram suikers
  • 0,3 gram vezels
  • 0,2 gram eiwit
  • 0,02 gram zout

Welke voedingsstoffen bevat kruidnagel?

Nu weet je de voedingswaarde van 1 blaadje kruidnagel (3 gram). Maar welke en hoeveel voedingsstoffen bevat het? Dat lees je hieronder.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium33 mg3500 mg
Calcium19 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
IJzer0,3 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
Vitamine C2 mg 75 mg
Fosfor3 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kruidnagel?

Wat maakt kruidnagel nou zo gezond? En werkt het echt pijnstillend? Dat lees je hieronder.

Zit vol gezonde voedingsstoffen

Kruidnagel is rijk aan gezonde voedingsstoffen zoals mangaan, wat bijdraagt aan sterke botten, en vitamine K, dat essentieel is voor diverse lichaamsfuncties, waaronder bloedstolling [4, 5]

Naast vitamines en mineralen bevat kruidnagel ook verschillende antioxidanten, die ontstekingsremmend zouden werken en vrije radicalen neutraliseren, die op de lange termijn ziekten kunnen veroorzaken. Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals roken en zonlicht. 

Een van de belangrijkste antioxidanten in kruidnagel is eugenol. Uit een reageerbuis studie blijkt dat eugenol oxidatieve schade door vrije radicalen vijf keer effectiever stopte dan vitamine E, een ander krachtig antioxidant [6, 7].

Belangrijk om te weten is dat deze studie niet bewijst dat dit ook bij mensen zo is. Het resultaat is wel aanleiding om verder onderzoek te doen.

Samenvatting
Kruidnagel bevat vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder eugenol, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en effectief vrije radicalen kunnen neutraliseren. Dit biedt mogelijk bescherming tegen ziekten op de lange termijn.

Beschermen tegen bacteriën

Sommige studies laten zien dat kruidnagels antimicrobiële eigenschappen hebben, wat betekent dat het de groei van micro-organismen zoals bacteriën kan stoppen. Volgens diverse onderzoeken kan kruidnagelolie drie veelvoorkomende soorten bacteriën doden, waaronder E. coli (poepbacterie), die voedselvergiftiging kan veroorzaken.

De antibacteriële werking van kruidnagel zou zelfs bijdragen aan mondgezondheid, waarbij het de groei van bacteriën die bijdragen aan tandvleesaandoeningen kan stoppen. In combinatie met regelmatig poetsen en goede mondhygiëne kunnen de antibacteriële effecten van kruidnagel mogelijk gunstig zijn voor je mondgezondheid [8, 9, 10]. 

Sommige mensen hebben ook het gevoel dat kruidnagel kiespijn vermindert, maar hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. Dit zou komen door de pijnstillende eigenschappen van het antioxidant eugenol.

Het is echter belangrijk om het etiket te controleren bij de aankoop van mondverzorgingsproducten met kruidnagel, omdat sommige producten mogelijk te weinig kruidnagel bevatten om effectief te zijn. Bovendien moet er nog verder onderzoek hiernaar worden gedaan, omdat de studies erg klein zijn

Samenvatting
Kruidnagel heeft mogelijk antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het de groei van bacteriën kan stoppen, en het zou bijdragen aan mondgezondheid door de groei van bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken tegen te gaan.

Bijdragen aan stabiele bloedsuikerspiegel

Kruidnagel kan mogelijk bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. In zowel een dierstudie als reageerbuis studie lijkt kruidnagel door de bevattende stof nigericine de opname van suiker door cellen te kunnen verhogen [11, 12].

Dit kan zorgen voor positieve effecten op de aanmaak van insuline, het hormoon dat nodig is om suiker op te nemen uit je bloed. Dit suiker komt uit de voeding die je eet. Verder onderzoek moet worden gedaan om uit te wijzen of dit effect ook optreedt bij mensen.

Samenvatting
Kruidnagel heeft mogelijk een positieve invloed op gezonde bloedsuikerspiegel door het bevorderen van de opname van suiker door cellen, zoals blijkt uit zowel een dierstudie als een reageerbuis studie.

Mogelijk bijdragen aan een gezonde lever

Hier speelt de stof eugenol weer een rol, waar we het eerder over hadden. In verschillende studies lijken de gunstige stoffen in kruidnagel de gezondheid van de lever te kunnen bevorderen, waarvan voornamelijk de stof eugenol.

In een dierstudie werden ratten met leververvetting gevoerd met mengsels die ofwel kruidnagelolie of eugenol bevatten. Beide mengsels verbeterden de leverfunctie, verminderden ontstekingen en verlaagden oxidatieve stress [13].

Samenvatting
Kruidnagel en de stof eugenol, die erin zit, zouden mogelijk gunstige effecten hebben op de lever gezondheid, zoals aangetoond in een dierstudie met ratten met leververvetting.

Is kruidnagel goed voor afvallen?

Zeker weten! Kruidnagel bevat bijna geen calorieën, waardoor je meer smaak aan je gerechten kunt geven zonder je druk te maken over een overmatige calorie-inname. Probeer het te combineren met andere kruiden om minder afhankelijk te zijn van kant-en-klare sauzen en kruiden met vaak veel calorieën.
Kruidnagel is ook zeer geschikt voor het koolhydraatarm dieet. Wil je meer weten over dit dieet? Lees dan ons artikel over het koolhydraatarm dieet.

Is kruidnagelthee gezond?

Kruidnagelthee biedt gezondheidsvoordelen dankzij de antioxidanten en antimicrobiële eigenschappen. Het kan de spijsvertering verbeteren, tandpijn verlichten en het immuunsysteem ondersteunen. Echter, het moet met mate gedronken worden om mogelijke bijwerkingen te vermijden.

Is kruidnagel met citroen gezond?

De combinatie van kruidnagel en citroen is gezond door hun antioxidatieve en vitamine C-rijke eigenschappen, die het immuunsysteem versterken en ontstekingen verminderen. Deze mix kan ook de spijsvertering ondersteunen en de mondgezondheid verbeteren. Ideaal voor toevoeging aan thee of water.

Hoe vaak en wanneer kruidnagel eten?

Geniet ervan wanneer je er zin in hebt! Het smaakt niet alleen heerlijk bij de lunch en het avondeten, maar probeer het ook eens bij het ontbijt, bijvoorbeeld met havermout en sinaasappel. Experimenteer met diverse kruiden om het zowel lekker als gezond te houden. 

Eet het niet te veel. Te veel kruidnagel binnenkrijgen zou kunnen zorgen voor hallucinaties en schadelijk kunnen zijn voor de lever. Als je hele kruidnagel gebruikt, krijg je niet zo snel te veel binnen. Dit is sneller het geval bij deze etherische olie. Bij verdunde kruidnagelolie loop je minder risico om te veel binnen te krijgen. Kruidnagelthee is ook niet gevaarlijk, omdat je hierbij een kleine hoeveelheid kruidnagel voor gebruikt.

Kruidnagel is trouwens ook erg lekker met citroen met water, waarvan wordt beweerd dat je kan afvallen. Ben je benieuwd of dit echt zo is? Lees dan ons artikel over afvallen met citroen en water.

Samenvatting
Je kunt kruidnagel op vele manieren gebruiken, zoals in thee, als kruiden en als olie. Pas wel op dat je niet te veel kruidnagelolie gebruikt, omdat te veel kruidnagel bijwerkingen kan geven.

Conclusie

In samenvatting biedt kruidnagel niet alleen een rijke smaak met weinig calorieën, maar het is mogelijk ook gunstig voor je mondgezondheid. Bovendien suggereert onderzoek dat kruidnagel mogelijk bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel en positieve effecten heeft op de lever gezondheid.

Door kruidnagel regelmatig toe te voegen aan maaltijden, kun je niet alleen genieten van de smaak, maar ook bijdragen aan je algehele welzijn. Het is echter van belang te benadrukken dat er meer onderzoek nodig is op mensen om de potentiële voordelen te bevestigen.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *