Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kun je afvallen met een traag werkende schildklier?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Afvallen met een traag werkende schildklier lijkt een enorme opgave. Is het überhaupt mogelijk? En hoe? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vragen.
Kan je afvallen met een traagwerkende schildklier? In dit arrikel lees je er alles over.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is afvallen met een traag werkende schildklier mogelijk?

Jazeker, ook als je last hebt van een traag werkende schildklier kun je afvallen. Het duurt alleen iets langer en kost soms wat meer moeite. Met de juiste tips, handvatten en wat extra geduld val je ook met een traag werkende succesvol af!

Het is belangrijk om de juiste medicatie te hebben. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als jij vermoedt dat je een traag werkende schildklier hebt. Zo zorg je ervoor dat je de juiste behandeling krijgt.

Wat is een schildklier?

Je hebt vast wel eens gehoord van de schildklier. Maar wat is het eigenlijk? Iedereen heeft een schildklier. Dit is -zoals de naam al zegt- een klier, die zich bevindt aan de voorkant van je hals. Het bevindt zich boven het kuiltje in de hals. Het orgaan heeft de vorm van een vlinder.

Als je een gezonde schildklier hebt is het nauwelijks te voelen of te zien. Het weegt namelijk slechts tien tot twintig gram en beweegt met je strottenhoofd mee.

Het orgaan bestaat uit twee kwabben die verbonden zijn door een smalle brug. Deze kwabben bestaan uit follikels (kleine blaasjes) [1].

Wat is de functie van een schildklier?

De hoofdfunctie van de schildklier is om schildklierhormonen te produceren. Deze hormonen spelen een rol bij bijna alle organen en lichaamsweefsels. Zo zijn de hormonen belangrijk voor de geestelijke ontwikkeling, groei en stofwisseling.

Er zijn twee soorten schildklierhormonen, namelijk thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). De schildklier maakt voornamelijk het hormoon T4, namelijk 93%. Deze hormonen worden afgegeven aan het bloed en vervolgens getransporteerd naar de weefsels en organen.

Daarnaast maakt de schildklier ook het hormoon calcitonine. Dit hormoon zorgt ervoor dat er niet te veel kalk of calcium vanuit de botten in je bloed komen [2]. 

Baby’s en kinderen hebben de juiste hoeveelheid schildklierhormonen nodig om zich goed geestelijk en lichaam te ontwikkelen. Hieronder lees je een aantal zaken waarbij de schildklierhormonen een rol spelen.

 • De eetlust
 • Opname van voeding
 • Verbranding van voedingsstoffen
  (De schildklierhormonen zorgen onder andere voor de afbraak van vet)
 • Hartslag
 • Bloeddruk
 • Concentratie
 • Geestelijke stabiliteit
 • Energie
  De hormonen zorgen voor de omzetting van voedsel in energie.
 • Beweeglijkheid van de darm
 • Temperatuurregulatie [1]

Samenvatting
De schildklier produceert schildklierhormonen. Deze schildklierhormonen spelen een rol in bijna alle processen in het lichaam.

Wat is een traag werkende schildklier?

Een traag werkende schildklier wordt met een duur woord ook wel ‘hypothyreoïdie’ genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen primaire hypothyreoïdie en secundaire (centrale) hypothyreoïdie.

Bij de primaire variant is de oorzaak verworven of aangeboren. Bij de secundaire variant ligt de oorzaak buiten de schildklier.

Een traag werkende schildklier houdt in dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt. Hierdoor verlopen diverse processen in het lichaam langzamer, oftewel de stofwisseling wordt trager.

Hierbij hebben we het niet alleen over het verbranden van voeding, maar ook over andere processen in het lichaam. Hierdoor kan het zorgen voor veel klachten. 

Samenvatting
Bij een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt je schildklier te weinig schildklierhormonen aan. Hierdoor vertraagt de stofwisseling( en val je moeilijk af.

Wat zijn de symptomen van een traag werkende schildklier?

Bij een traag werkende schildklier kunnen er schildklier problemen ontstaan. Dit kunnen lichamelijke en psychische klachten zijn.

Veel symptomen kunnen voorkomen bij diverse aandoeningen, waardoor het belangrijk is om via een bloedonderzoek te laten vaststellen of je daadwerkelijk last hebt van een traag werkende schildklier.

Met dit bloedonderzoek wordt de tsh waarde bepaald. Dit geeft een indicatie van hoe de schildklier functioneert. Hieronder lees je een aantal trage schildklier symptomen.

Lichamelijke klachtenPsychische klachten
KouwelijkheidDepressiviteit
Langzame spraakNervositeit
Geheugenverlies (concentratiestoornissen)Emotionele labiliteit
Spierzwakte Angst, argwaan
VermoeidheidGevoel van ‘burn-out’
Droge, bleekgele, koude huidAgressie
Spierpijn en stijve spieren (vooral in benen, heupen, armen)Psychische belasting
Bros en uitvallend haarLaag zelfvertrouwen
Broze, breekbare nagels
Gewrichtspijn
Gewichtstoename
Kortademigheid, benauwdheid
Doofheid
Hartklachten

Herken je  deze klachten? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een controle [3].

Samenvatting
Een vertraagde schildklier kan zorgen voor veel verschillende symptomen. Dit zijn symptomen die bij veel diverse aandoeningen kunnen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je bij deze klachten bloedonderzoek laat doen door een arts.

Wat zijn de oorzaken van een traag werkende schildklier?

Een traag werkende schildklier kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals de ziekte van Hashimoto. Hieronder lees je meer over een een aantal oorzaken.

Ziekte van Hashimoto

Dit is een auto-immuunziekte, waarbij de schildklier ontstoken is. Auto-immuunziekte houdt in dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen lichaamseigen weefsels of cellen. In dit geval maakt het lichaam afweerstoffen aan tegen de eigen schildklier. Op lange duur zorgt dit voor een traag werkende schildklier. 

Aangeboren schildklierafwijking

Dit wordt congenitale hypothyreoïdie (CTH) genoemd. Deze aandoening is aangeboren. Bij het vaststellen van de diagnose wordt er bij deze afwijking zo snel mogelijk gestart met het toedienen van schildklierhormonen. Baby’s worden gescreend op deze aandoening via een hielprik. 

Niet goed werkende hypothalamus (tertiaire hypothyreoïdie)

Dit valt onder de variant centrale hypothyreoïdie. De hypothalamus bevindt zich in de hersenen. Het is een belangrijk centrum voor onder andere het geheugen, emotioneel gedrag, het dag- en nachtritme en het honger- en dorstgevoel.

Na een behandeling

Bij diverse behandelingen kan een vertraagde schildklier ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval na een behandeling van een andere aandoening van de schildklier met radioactief jodium of een operatie. Het kan echter ook ontstaan na bestraling van de hals voor andere aandoeningen [1].

Bijwerkingen van medicatie

Een traag werkende schildklier kan tevens ontstaan als bijwerking van diverse medicatie, zoals amiodaron en lithium. Amiodaron is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om hartritmestoornissen te behandelen. 

Lithium wordt voorgeschreven bij onder andere depressies en manieën (periode van overdreven opgewektheid bij bipolaire mensen).

Daarnaast kan een vertraagde schildklier ontstaan na ontsteking van de schildklier (thyreoïditis). Ook is het eten van te veel of te weinig jodium schadelijk voor de schildklier.  

Eet je geen of weinig brood? Dan is het belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen via andere bronnen, zoals zuivel en ei.

In sommige gevallen is het nodig om een jodiumsupplement te gebruiken of jodium verrijkt zout te gebruiken. Een diëtist kan je voedingspatroon beoordelen en je hierover adviseren [1].

Eet je geen brood, omdat je wilt afvallen? Dan is onze gratis afslanktraining wellicht iets voor jou.

Samenvatting
Een vertraagde schildklier kan ontstaan door veel verschillende factoren. Zo kan het aangeboren zijn of ontstaan door een behandeling. De oorzaak kan door de schildklier zelf zijn of door een ander orgaan.

Waarom is het lastig om af te vallen met een vertraagde schildklier?

Naast dat je stofwisseling minder snel werkt zijn er ook andere factoren die het afvallen lastiger maken. De volgende factoren kunnen ook worden veroorzaakt door een trage schildklier.

Slechte eetlust

Het hebben van een slechte eetlust kan ervoor zorgen dat je selectiever wordt in wat je eet. Als je voornamelijk trek hebt in ongezonde voedingsmiddelen is het moeilijker om af te vallen. Ongezonde voedingsmiddelen bevatten immers meestal meer calorieën dan gezonde voedingsmiddelen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat je juist minder trek hebt. Als je dan erg weinig gaat eten, kan het voorkomen dat je eetbuien krijgt. Dit kan ertoe leiden dat je gemiddeld meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Hierdoor val je niet af.

Hevige menstruatie

Het hebben van een hevige menstruatie kan er voor zorgen dat je meer eet. Je kunt meer trek krijgen of jezelf willen troosten met eten.

Vermoeidheid

Als je moe bent kan het lastiger zijn om af te vallen. Veel mensen gaan (onbewust) meer eten, omdat ze denken dat ze hierdoor meer energie krijgen. Daarnaast heb je wilskracht nodig om voedsel verleidingen te weerstaan, wat energie kost.

Ook gaat (meer) sporten en bewegen lastiger als je moe bent. Als je door de vermoeidheid minder gaat bewegen gaat je energiebehoefte omlaag, waardoor je nog minder moet eten. De bijwerkingen spierstijfheid, gewrichtsklachten en spierpijn maken sporten ook lastig.

Daarnaast zijn er nog meer bijwerkingen die het afvallen moeilijker kunnen maken. Zo kan het zijn dat je minder goed tegen koud kunt. Sommige mensen hebben hierdoor de neiging om energierijke gerechten en dranken te drinken, zoals chocolademelk en hutspot.

Samenvatting
Niet alleen de langzamere stofwisseling zorgt ervoor dat afvallen lastiger is. Ook de bijwerkingen -zoals vermoeidheid- kunnen ervoor zorgen dat afvallen lastiger is.

Hoe kun je afvallen met een vertraagde schildklier?

Goed nieuws: je kunt afvallen met een vertraagde schildklier! Hiervoor hoef je geen complex dieet te volgen. De voedingsadviezen zijn eigenlijk hetzelfde voor mensen zonder een vertraagde schildklier. 

De Schildklier Organisatie Nederland adviseert namelijk op dit moment geen speciaal dieet bij een vertraagde schildklier. Welk voedingspatroon gezond is verschilt per persoon en is niet specifiek voor mensen met een schildklieraandoeningen.

Als je een vertraagde schildklier hebt, heb je daarnaast medicatie nodig. Je krijgt dan schildklierhormonen binnen via medicatie. De arts zoekt uit hoeveel medicatie je per dag nodig hebt en voor hoelang. Bij onder andere de ziekte van Hashimoto moet de medicatie levenslang worden gebruikt.

Het kan een aantal maanden duren voordat de goede hoeveelheid schildklierhormonen is vastgesteld. Voor die tijd is het slim om je nog niet te richten op het afvallen.

Als je nog niet de goede hoeveelheid schildklierhormonen binnenkrijgt lukt het afvallen namelijk meestal niet. Je kunt echter wel alvast beginnen met het aanpassen van je voedingspatroon.

Zo ben je na die paar maanden gewend aan je nieuwe voedingspatroon. Bij de meeste mensen verdwijnen alle klachten van de vertraagde schildklier bij het gebruiken van de juiste hoeveelheid schildklierhormonen. Sommige mensen blijven bepaalde klachten houden [4].

Volg in ieder geval geen crashdieet. Dit kan juist averechts werken. Je lichaam is al uit balans, doordat je te weinig schildklierhormonen aanmaakt. Geleidelijk afvallen is beter.

Het is dus -net als voor gezonde mensen- belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te volgen. Hierbij kun je als richtlijn aanhouden dat je 80% gezond en 20% ongezond eet.

Om af te vallen moet je minder energie binnenkrijgen dan verbruiken. Dit kan bijvoorbeeld met een koolhydraatarm dieet. Langzame koolhydraten zijn altijd een betere keuze dan snelle koolhydraten.

Varieer voldoende in voedingsmiddelen, eet veel groente (ten minste 250 gram per dag), eet 2 stuks fruit per dag en eet vooral volkorenproducten. Eet daarnaast voornamelijk plantaardige producten en beperk de hoeveelheid dierlijke producten. 

Heb je veel last van vermoeidheid? Ga dan niet jezelf dwingen om te sporten. Je hoeft niet te sporten om af te vallen. Door alleen je voeding aan te passen kan je ook succesvol afvallen.

Wel is het slim om andere dingen anders te doen als je erg last hebt van vermoeidheid. Maak bijvoorbeeld meerdere maaltijden tegelijkertijd klaar (mealpreppen), zodat je niet elke dag hoeft te koken. Door dingen te plannen houd je meer tijd en energie over.

Daarnaast is een goede mindset belangrijk om succesvol af te vallen. In dit artikel over de beste mindset en afvallen lees je hier meer over.

Conclusie

Een vertraagde schildklier hoeft niet te betekenen dat je niet kunt afvallen. Als je een lange tijd zonder medicatie hebt geleefd kan je flink wat kilo’s zijn aangekomen. Met de juiste aanpak kun je deze overtollige kilo’s weer kwijt raken. Doe dit echter geleidelijk, want een crashdieet kan juist averechts werken.

Let op dat je niet zelf een diagnose stelt. Sommige mensen gaan er vanuit dat ze niet afvallen door een medische oorzaak. Dit is niet altijd het geval. Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat een vertraagde schildklier niet altijd gewichtstoename hoeft te veroorzaken [6].

Wil je weten welke voedingsmiddelen een goede keuze zijn om af te vallen? Dan is onze 3 weken Afslank Challenge misschien iets voor jou. Tijdens slechts 3 weken leer je hoe je gezond kunt afvallen.

Bovendien krijg je toegang tot onze besloten, actieve Facebookgroep. Zo kun je ervaringen en tips uitwisselen met andere deelnemers.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *