Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt lijnzaadolie met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Lijnzaadolie… Het is natuurlijk toeval, maar de naam zegt het al: lijnzaadolie kan helpen bij het afvallen. Dus wij zijn fan! In dit artikel vertellen we je waarom lijnzaadolie zo bijzonder is, hoe het je helpt met afvallen en hoe je het makkelijk in je dieet kunt verwerken.
Helpt Lijnzaadolie met afvallen of juist niet? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zoals je misschien weet, helpen wij mensen gewicht te verliezen. Door hen gezonde eetgewoontes aan te leren en door hen te leren koolhydraatarmer te eten. En lijnzaadolie verdient hierin een plaatsje op de eretribune. Laten we samen in de wondere wereld van lijnzaadolie duiken.

Wat is lijnzaadolie?

Lijnzaadolie wordt gemaakt van – je raadt het al – lijnzaad. Dit zijn kleine, ovaalvormige zaadjes die bekend staan om z’n supergezonde eigenschappen. Je kunt het met een gerust hart ‘superfood’ noemen. De olie wordt gemaakt door gebroken lijnzaad te vermalen en te persen[1].

Dat persen gebeurt op verschillende manieren. Wil je een olie waarin de smaak goed behouden is, kies dan voor een eerste koude persing.

Lijnzaadolie is alleen geschikt voor koud gebruik. Dit komt omdat het rookpunt erg laag ligt: op 180 graden. Verhit je de olie boven deze temperatuur, dan gaat ‘ie eerst roken – dat is slecht voor de gezondheid – en vervolgens fikken – dat is ook niet zo prettig.

Meer weten over lijnzaad? In dit artikel lees je alles over afvallen met lijnzaad.

Samenvatting
Lijnzaadolie wordt gemaakt door lijnzaad te persen. Het is geschikt voor koud gebruik.

Is lijnzaadolie gezond?

ILijnzaadolie zit vol gezonde voedingsstoffen. Het is rijk aan omega-3-vetzuren en onverzadigde vetten. Dit zijn gezonde vetten.

Lijnzaadolie is vooral rijk aan het type omega-3-vetzuur genaamd alfa linoleenzuur (ALA). Dit is een essentieel vetzuur, wat betekent dat je alfa linoleenzuur niet zelf kunt aanmaken. Je kunt het dus alleen uit je voeding halen.

Daarmee is lijnzaadolie goed voor de gezondheid van je hart en vaten. Daarnaast bevat lijnzaadolie lignanen. Er zijn bronnen die zeggen dat deze stoffen mogelijk beschermen tegen onder andere borstkanker, prostaatkanker en darmkanker[2].

De onderzoeken vonden in reageerbuisjes en op dieren plaats. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect op mensen[3].

Samenvatting
Lijnzaadolie is gezond! Voor darmen, hart en als bescherming tegen bepaalde soorten kanker.

Kan ik met lijnzaadolie afvallen?

We houden je niet langer in spanning. Ja. Lijnzaadolie helpt bij het afvallen. Hoe? Vooral door de darmen gezond te houden: een belangrijke voorwaarde voor gewichtsverlies.

Lijnzaadolie houdt darmen gezond

Zo verlaagt lijnzaadolie ontstekingen in de darmen. Daarnaast kan lijnzaadolie verlichting geven bij mensen met verstoppingen (let op: teveel olie kan juist laxerend werken)[4]. 

Lijnzaadolie is koolhydraatvrij

Wij zijn enorme voorstanders van koolhydraatarme diëten: omdat je weinig koolhydraten (ook wel ‘suikers’) binnenkrijgt, moet je lichaam andere energiebronnen aanwenden om in gang te blijven. Waaronder vet.

Als je lichaam opgeslagen vet verbrandt in plaats van koolhydraten én je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt val je af. It’s that simple.

En we hebben goed nieuws: lijnzaadolie bevat geen koolhydraten. 

Samenvatting
Lijnzaadolie helpt bij het afvallen. Het houdt je darmen gezond, kan zorgen voor een vol gevoel en bevat geen koolhydraten.  

Is afvallen met lijnzaadolie gezond of gevaarlijk?

Iedereen reageert natuurlijk anders op voedingsmiddelen. Heb je geen allergie voor zaden zoals lijnzaad, dan kun je ervan uitgaan dat afvallen met lijnzaadolie volkomen gezond en ongevaarlijk voor je is.

Let wel op! Zoals we eerder zeiden is lijnzaadolie alleen geschikt voor koud gebruik. Let er ook op dat je de olie donker en koel bewaart. Lijnzaadolie oxideert namelijk snel. Dat betekent dat de voedingswaarde snel achteruitgaat als het in aanraking komt met zuurstof.

Daarom is het ook handiger om lijnzaadolie in een klein flesje te kopen die je na het openen binnen een paar weken opgebruikt.

Wil je meer weten over succesvol afslanken? Dan is onze gratis training misschien wat voor jou. Schrijf je hieronder in.

Samenvatting
Mits je niet allergisch bent voor lijnzaad en mits je lijnzaadolie koud gebruikt, is het volkomen veilig.

Hoeveel lijnzaadolie om af te vallen?

Eén tot twee eetlepels lijnzaadolie per dag is prima. Zoals alle oliën, is ook lijnzaadolie rijk aan calorieën.

Per eetlepel lijnzaadolie van tien gram zitten er 90 calorieën in deze olie. Ook zit er – naast 9 gram onverzadigd vet (gezonde vetzuren) – 1 gram ongezonde verzadigde vetzuren in.

Oftewel, genoeg goede redenen om deze olie met mate te consumeren.

Overigens geldt ook voor andere plantaardige oliën dat er een mini beetje onverzadigd vet in zit. In olijfolie bijvoorbeeld 1,5 gram per 10 gram. Niks om je zorgen over te maken. 

Je mag namelijk per dag een kleine hoeveelheid verzadigde vetten binnenkrijgen. In boter zit meer dan vijf keer zoveel verzadigd vet. Dat is wél iets om je zorgen over te maken.

Let op dat lijnzaadolie je alleen helpt bij het afvallen als het onderdeel is van een gezond en gevarieerd eetpatroon. Dit geldt overigens voor alle voedingsmiddelen.

Samenvatting
Één tot twee eetlepels lijnzaadolie per dag is een goede hoeveelheid wanneer je wil afvallen.

Hoe gebruik je lijnzaadolie om af te vallen?

Je kunt lijnzaadolie koud door je gerechten mengen. Maak bijvoorbeeld een lekkere dressing voor je salades op basis van lijnzaadolie. Het geeft je salade een licht nootachtige smaak.

Je kunt lijnzaadolie ook door je (plantaardige) yoghurt roeren. Klinkt misschien gek, maar is best lekker hoor! Of meng het door je smoothie.

Ook is lijnzaadolie beschikbaar in de vorm van supplementen. Maar omdat je het ook in pure vorm kunt gebruiken, raden we aan deze supplementen lekker links te laten liggen.

Samenvatting
Gebruik lijnzaad koud en meng het door je gerechten.

Conclusie

Nou, je hebt het gemerkt. Wij zijn fan van lijnzaadolie. Het is gezond voor hart, voor darmen bij mensen die last hebben van verstopping en als mogelijke beschermer tegen bepaalde soorten kanker.

Bovendien helpt lijnzaadolie bij het afvallen: het ‘smeert’ de darmen, bevat geen koolhydraten en nauwelijks verzadigde vetten. 

Voeg het met een gerust hart toe aan je dieet, maar natuurlijk wel met mate: olie blijft een voedingsmiddel met veel vetten en calorieën.

 Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *