Search
Close this search box.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Helpt mariadistel met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Mariadistel wordt in veel supplement voor gewichtsverlies gebruikt, maar werken deze supplementen echt? Ontdek wat mariadistel is en hoe het helpt bij het afslanken.
Is Mariadistel goed voor afvallen? En waarom dan? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met mariadistel?

Hoopte je op een magisch middel om af te vallen? Wij ook! Helaas moeten we je teleurstellen. Ondanks dat er wordt beweerd dat je stofwisseling een boost zou krijgen, is er geen hard bewijs hiervoor. Ben je benieuwd waarom mariadistel zou helpen met afvallen? En ben je benieuwd of het wel gezond is? Lees dan snel verder.

Wat is mariadistel?

Misschien vraag jij je af: wat is Maria distel precies? Goed dat je het vraagt! Mariadistel, ook wel bekend als Silybum marianum, is een plant die vaak als supplement wordt gebruikt.

Dit bloeiende kruid staat bekend onder verschillende namen, waaronder milk thistle of melkdistel. Het behoort tot de familie Asteraceae en gedijt in zonnige gebieden over de hele wereld, zoals Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Europa en Afrika.

De plant heeft een kenmerkende uitstraling, met een lange en slanke stengel, fel paarse bloemen, stekelige groene bladeren en scherpe doornen. 

Mariadistel wordt op verschillende manieren gebruikt als supplement. Kruidenpreparaten met mariadistel, mariadistelthee en gemalen mariadistelzaad zijn allemaal populaire toepassingen. 

Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt als medicinaal middel, vanwege de veronderstelde ontstekingsremmende werking. Mariadistel bevat namelijk stoffen zoals silybine en silymarine, die als heilzaam worden beschouwd.

Het gebruik van mariadistel als supplement heeft de aandacht getrokken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen [1].

Hoe zou je afvallen met mariadistel?

Dus, hoe zou mariadistel precies helpen met afvallen? Wel, er wordt gezegd dat een stofje in mariadistel genaamd silymarine zou zorgen voor gewichtsverlies.

Er is onderzoek gedaan naar de potentiële voordelen van mariadistel, maar het is belangrijk om op te merken dat de resultaten van dierstudies niet direct kunnen worden vertaald naar mensen. Verdere studies zijn nodig om de effecten op de gezondheid bij mensen te bevestigen. 

Een onderzoek bij ratten met overgewicht toonde aan dat de toediening van mariadistel resulteerde in een gewichtsverlies van 5% in vergelijking met ratten die de stof niet kregen [2]. Dit suggereert een mogelijke versnelling van de energiestofwisseling. 

Bij mensen met diabetes type II (suikerziekte) zou mariadistel mogelijk op een andere manier kunnen helpen bij gewichtsverlies. 

Het wordt gesuggereerd dat de plant de bloedsuikerspiegel kan verlagen en de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij mensen met diabetes type II. Verminderde insulinegevoeligheid kan leiden tot een toename van vetopslag, wat hand in hand gaat met overgewicht.

Hoewel deze bevindingen interessant zijn, is verder onderzoek nodig om de exacte effecten van mariadistel op te bevestigen. 

Gebruik je medicatie? Check dan met je arts voordat je een supplement gaat gebruiken [3]. Wil je weten hoe je wel snel kunt afvallen? Lees dan ons artikel over snel afvallen.

Samenvatting
De stof silymarine zou ervoor zorgen dat je stofwisseling sneller werkt. Ook zouden de zaden de insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor je minder vet opslaat. Hier moet echter nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Past mariadistel in een koolhydraatarm dieet?

Misschien denk je nu: zou mariadistel passen in een koolhydraatarm dieet? Jazeker! Mariadistelpoeder bevat over het algemeen een redelijk laag aantal koolhydraten per portie. 

Bijvoorbeeld, per 100 gram mariadistelpoeder zijn er ongeveer 11 gram koolhydraten aanwezig. Een typische portie is echter slechts 5 tot 10 gram, wat betekent dat je maximaal 1,1 gram koolhydraten binnenkrijgt.

Drink je mariadistel thee? Let dan wel op je gebruik van honing om de koolhydraten laag te houden. Lijkt het koolhydraatarm dieet je wel iets? Probeer dan onze gratis afslanktraining.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mariadistel?

Afgezien van de mogelijke rol in gewichtsverlies, heeft mariadistel ook andere potentiële voordelen. Het wordt niets voor niets al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt. Hieronder lees je de mogelijke voordelen voor je gezondheid.

  • Het zou je lever beschermen;
  • Het zou leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de cognitieve functies voorkomen;
  • Het zou symptomen van neurodegeneratieve aandoeningen (aandoening waarbij de zenuwcellen afsterven) kunnen verkleinen en mogelijk zelfs de kans op deze aandoeningen voorkomen;
  • Het zou je botten beschermen;
  • Het zou infecties bestrijden;
  • Het zou kankerbehandeling kunnen ondersteunen;
  • Het zou helpen tegen hoge cholesterol.

Ook zouden de zaden klachten tijdens de overgang kunnen verminderen. Het zou het aantal opvliegers (warmte aanval) en de ernst van opvliegers verminderen. 

Dit effect werd gezien in een 8 wekende durende onderzoek onder 80 vrouwen. Er moet meer onderzoek worden gedaan om echt conclusies te kunnen trekken [4].

Voor al deze gezondheidsvoordelen geldt dat er momenteel nog niet voldoende bewijs is of dit gezondheidsvoordeel echt klopt. De onderzoeken zijn bijvoorbeeld op alleen een specifieke groep proefpersonen, een kleine groep proefpersonen of ratten uitgevoerd.

Hierdoor kan nog niet worden geconcludeerd dat het effect bij iedereen plaatsvindt. Er moet dus nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Kruidenproducten met mariadistel zijn wel goedgekeurd als geneesmiddel bij maag- en darmklachten. Voordat je het gebruikt moet echter eerst worden uitgesloten door een arts dat je een ernstige aandoening hebt [5].

Iberogast is een voorbeeld van een kruidengeneesmiddel, dat bestaat uit negen kruiden, waaronder mariadistel. Het kruidengeneesmiddel klachten verminderen zoals maagpijn, een vol gevoel, darmkrampen en maagkrampen [6].

Samenvatting
Mariadistel zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben, zoals je lever beschermen en je botten beschermen. Ook zou het klachten kunnen verminderen bij de overgang. Meer onderzoek moet uitwijzen of deze gezondheidsvoordelen echt kloppen.

Wat zijn bijwerkingen van mariadistel?

Het gebruik van mariadistel kan diverse bijwerkingen hebben, zoals:

  • Klachten van de spijsvertering, zoals diarree, een opgeblazen gevoel en misselijkheid
  • Allergische reacties
  • Hoofdpijn [5]

Heb je hier last van? Stop dan meteen met het gebruiken van mariadistel.

Wanneer is mariadistel gevaarlijk?

Voor de meeste mensen is mariadistel ongevaarlijk. Toch zijn er mensen waarbij het afgeraden wordt om te gebruiken. Zo worden zwangere vrouwen afgeraden om het te gebruiken, omdat er nog geen onderzoeken zijn gedaan of mariadistel veilig is voor zwangeren. 

Ook mensen die allergisch zijn voor bepaalde planten kunnen klachten krijgen van de zaden. Mensen met diabetes type I kunnen ook beter mariadistel niet gebruiken, vanwege een mogelijk bloedsuikerverlagende effect. 

Mensen die worden behandeld voor kanker moeten tevens mariadistel vermijden. Er wordt namelijk gedacht dat mariadistel anti-oxidanten bevatten, die vrije radicalen wegvangen. Dit is normaal een positief effect, maar niet bij kankerbehandelingen. 

Tijdens een kankerbehandeling vindt er namelijk bewust een oxiderend effect plaats, om de kankercellen te vernietigen. De antioxidanten kunnen ervoor zorgen dat dit oxiderend effect minder goed werkt. Dit effect kan bijvoorbeeld plaatsvinden bij radiotherapiekanker [3].

Tenslotte wordt het gebruik ook afgeraden door mensen met hormoongevoelige ziekten, zoals borstkanker. De plant heeft namelijk mogelijk hetzelfde soort effect als oestrogenen, wat nadelig is als je een hormoongevoelige ziekte hebt.

Het gebruik van mariadistel wordt tenslotte afgeraden bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Het kan namelijk zorgen voor een wisselwerking, waardoor de supplementen en medicatie een negatief effect hebben op elkaar. Dit geldt bijvoorbeeld voor diabetesmiddelen, antibiotica, hart- en vaatmedicijnen en bloeddrukverlagers [5].

Hoeveel mariadistel per dag?

De hoeveelheid hangt af van welk product met mariadistel je gebruikt. Houd je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking. Sommige kruidenextracten bevatten ook een ander chemisch ingrediënt, fosfatidylcholine. 

Dit verbetert de opname van mariadistel, maar mag niet in te grote hoeveelheden worden genomen. Vaak wordt dan een dagelijkse dosis van maximaal 100 mg aanbevolen.

Conclusie

Helaas moeten we je teleurstellen dat mariadistel niet helpt om je stofwisseling te versnellen. Hier zijn momenteel onvoldoende bewijzen voor. 

Bovendien, als je wilt afvallen moet je kijken naar je volledige voedingspatroon. Je valt wel af als je gevarieerd eet en minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.

Zelfs als de mariadistel je stofwisseling versnelt zal het er niet voor zorgen dat je opeens vele kilo’s afvalt. Slechts één voedingsmiddel gaat er namelijk niet voor zorgen dat je je magisch vet verbrandt.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *