Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met MCT-olie: kan het echt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
MCT olie zou wonderen verrichten als je wilt afvallen. Hoe zit het met deze olie? Kan je er echt van afvallen of is dat maar een fabeltje? Lees het hier!
Helpt MCT olie met afvallen? Zo ja, hoe dan? Lees wat onze diëtist te zeggen heeft over MCT olie.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je afvallen met MCT olie?

Er zijn verschillende onderzoeken waarbij mct olie afvallen lijkt te bevorderen. Het wordt daarom zelfs met koffie gecombineerd. Echter zijn er ook veel tegenstrijdige onderzoeken. Op dit moment is er dus nog niet genoeg bewijs dat je daadwerkelijk makkelijker afvalt met MCT olie. 

Bovendien gaat succesvol afslanken om je volledige voedingspatroon, wat gezond en gevarieerd moet zijn. In MCT olie zit wel iets minder calorieën dan normale olie, maar bevat daarentegen bijna geen vitamines en mineralen. 

Wat is MCT olie?

MCT olie bestaat uit MCT. MCT staat voor medium-chain triglycerides, oftewel middellange-keten vetzuren (MCT vetzuren). MCT olie heeft een neutrale smaak. Vetten bestaan uit vetzuurketens, die kunnen bestaan uit korte ketens, middellange ketens of lange ketens.

De meeste voeding die we eten bestaat uit een lange keten, ook wel Long Chain Triglyceriden (LCT) genoemd. 

MCT’s worden anders verwerkt dan LCT’s [1]. Zo worden ze makkelijker opgenomen door het lichaam, waardoor het een snelle brandstof is. Meer hierover en wat MCT’s precies zijn lees je in het artikel MCT en gezondheid

Hoe kan je afvallen met mct olie?

MCT olie zou op verschillende manieren positieve effecten hebben op afslanken door de middellange keten triglyceriden. Hieronder zijn een aantal redenen voor je op een rijtje gezet.

Het bevat minder calorieën dan andere soorten vetten

MCT olie bevat inderdaad iets minder calorieën per gram dan andere soorten vetten, namelijk tussen de 8 en 9 kcal per gram [2]. Andere soorten vetten bevatten circa 9 calorieën per gram [3]. Door LCT te vervangen door MCT zou het hierdoor makkelijker zijn om minder calorieën binnen te krijgen. Dit is positief als je wilt afslanken.

Echter is het verschil qua calorieën minimaal. Een groot nadeel is dat je dan dure MCT olie moet kopen of voor kokosvet moet kiezen. Kokosvet heeft meer gezondheidsnadelen dan gezondheidsvoordelen, waardoor we dit afraden. 

Ook zijn we een voorstander van normale voeding, waardoor we het gebruik van een supplement (zoals MCT olie) zo veel mogelijk afraden.

Bovendien levert MCT olie bijna geen voedingsstoffen. Als je veel of alle vet vervangt door MCT olie kan je hierdoor tekorten oplopen van belangrijke voedingsstoffen [2].

Samenvatting
MCT olie heeft iets minder calorieën dan andere vetten, maar het verschil is klein. Kies liever voor normale voeding en vermijd kokosvet.

Je zou er sneller vol van zitten

In een kleine studie aten mensen twee eetlepels MCT olie per dag bij het ontbijt. Hierdoor aten ze minder bij het ontbijt dan als ze twee eetlepels kokosvet aten. Dit onderzoek suggereert dat MCT olie een positieve werking heeft op het hebben van een sneller verzadigd gevoel [4]. 

Wij raden beide soorten vet af om te eten tijdens het ontbijt. Kies liever voor gezondere voeding, die ook bijdragen aan een voller gevoel. Eet bijvoorbeeld meer vezels (zoals gebroken lijnzaad) of zuivel (zoals Griekse yoghurt).

Wil je meer weten over lijnzaad? Lees dan ons artikel lijnzaad en gezondheid. In ons artikel Griekse yoghurt en gezondheid leer je alles over de gezondheidsvoordelen van dit soort yoghurt.

Samenvatting
Een studie suggereert dat MCT olie sneller vult waardoor je minder eet. Kies liever voor gezondere voeding zoals vezels en zuivel, dit is voedzamer.

Het zou zorgen voor een verminderde tailleomvang

Er zijn onderzoeken uitgevoerd waarbij mensen die MCT olie gebruikten niet alleen gewicht in kilo’s verloren, maar ook een vermindering in hun tailleomvang zagen. 

Echter is er in veel van deze onderzoeken geen rekening gehouden met de bewegingsactiviteit en/of calorieinname van deze mensen. 

Hierdoor konden de onderzoekers niet uitsluiten dat meer bewegen en/of minder eten zorgden voor afslanken in plaats van de MCT vetten.

Bovendien zijn er onderzoeken met tegenstrijdige bewijzen. Bij deze onderzoeken werd juist geen verschil gevonden tussen mensen die een MCT dieet en mensen die een LCT dieet volgden [5, 6].

Er moet dus eerst verder onderzoek worden uitgevoerd, voordat er echt conclusies kunnen worden getrokken. Dit geldt ook voor de vraag of MCT olie helpt met het verbranden van buikvet. 

Ben je benieuwd wat wel echt werkt om buikvet te verbranden? Lees dan ons artikel over buikvet verbranden.

Samenvatting
Er is geen eenduidig bewijs dat MCT olie helpt bij het verminderen van tailleomvang. Meer onderzoek is nodig.

Past MCT olie in een koolhydraatarm dieet?

Jazeker, het bevat immers geen koolhydraten. Hierdoor past het ook goed in een ketogeen dieet, waarbij je lichaam energie haalt uit ketonen. Meer weten? 

In dit artikel kan je alles lezen over een koolhydraatarm dieet.

Wil je meteen aan de slag met een koolhydraatarm dieet? Maak dan gebruik van onze gratis afslanktraining.

Is MCT olie of kokosolie beter voor afvallen?

Kokosolie bevat meer calorieën dan MCT olie, namelijk 9 calorieën in plaats van 8 tot 9 calorieën. Dit is een minimaal verschil, wat niet doorslaggevend zal zijn of je wel of niet afvalt. Bovendien zijn beide soorten oliën minder goede keuzes. Ze bevatten beide veel verzadigde vetten, die de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Kokosolie wordt door sommigen als gezond gezien, omdat het laurinezuur bevat. Dit zou het gezonde cholesterol verhogen. Kokosolie bevat echter slechts een heel klein percentage van dit vetzuur en voornamelijk ongezonde vetten. Meer over afvallen en kokosolie lees je in ons artikel kokosolie en afvallen.

Als je wilt afvallen is het niet alleen belangrijk om minder calorieën te eten, maar ook van belang dat je gezonde keuzes maakt. Hierdoor blijf je fit, wat het afvallen bevordert. Kies dus liever voor plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en olijfolie.

Samenvatting
Kokosolie en MCT olie zijn niet de beste keuzes voor afvallen. Kies liever voor plantaardige oliën, zoals olijfolie en zonnebloemolie.

Is MCT olie gezond?

MCT olie zou volgens voorstanders gezond zijn, omdat het makkelijker wordt opgenomen door je lichaam. Is het ook echt gezond? Dat lees je in ons artikel MCT olie en gezondheid.

Wat zijn de nadelige effecten van MCT olie?

Een groot nadeel van deze olie is dat het vooral verzadigde vetzuren bevat. Deze vetzuren kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Een ander nadeel is dat je door MCT olie (onbewust) meer calorieën kunt binnenkrijgen. 

Dit is het geval als je bijvoorbeeld MCT olie gebruikt voor het slapen gaan of voor je maaltijden.

Ook is niet precies bekend hoeveel calorieën je binnenkrijgt met soort MCT olie. Het bevat tussen de 8 en 9 calorieën. Als je denkt dat het minder calorieën bevat dan normale vetten, kan dit zorgen voor ‘compensatiegedrag’. Dit gedrag ontstaat vaak ook bij het eten van light producten.

Het betekent dat iemand meer gaat eten van een bepaald product, omdat hij/zij denkt gezond bezig te zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je zelfs meer calorieën binnenkrijgt dan je had binnengekregen als je voor de reguliere variant had gekozen. 

Dit gedrag wordt vaak versterkt als iemand de light variant minder lekker vindt dan de reguliere variant. Vind je de smaak van MCT olie niets? Bespaar je dan dit.

Bovendien kan het dus ook zo zijn dat een specifieke MCT olie wel net als andere vetten 9 calorieën bevat. Hierdoor schiet je eigenlijk niets op met het vervangen van normale vetten door MCT olie.

Tenslotte is de aanschaf van MCT olie vaak duur en moet je hiervoor naar een speciale winkel.

Samenvatting
Nadelen van MCT olie zijn onder andere verzadigde vetzuren, onduidelijk caloriegehalte en compensatiegedrag. Bovendien is het duur.

Hoeveel MCT olie voor afvallen?

Hoeveel MCT olie zou helpen voor afvallen is niet helemaal bekend. In de onderzoeken worden namelijk veel verschillende hoeveelheden gebruikt. In sommige onderzoeken worden alleen twee eetlepels bij het ontbijt gebruikt en bij andere onderzoeken wordt MCT olie als vervanger gebruikt voor vetten tijdens het koken.

Als je een gemiddelde inname van vet (70 g) hebt, zal je slechts 70 calorieën per dag minder binnenkrijgen (1 x 70 g) als je alle vetten vervangt door MCT olie.

Als je wilt afvallen wordt het aanbevolen om tussen de 300 en 500 calorieën minder te eten dan normaal. Je moet dus nog veel meer aanpassen aan je voedingspatroon als je wilt afvallen.

Wanneer MCT olie voor afvallen? 

Net als voor veel andere beweringen over MCT olie zijn er geen bewijzen wanneer je het beste MCT olie zou kunnen nemen. Het wordt in ieder geval als vervanger gebruikt voor andere vetten. Je kunt het dus bijvoorbeeld gebruiken tijdens het koken. 

Ook zouden medium chain triglycerides voor het slapen kunnen helpen om lichaamsvet te verliezen, want het zou je slaapkwaliteit verbeteren. Beter slapen kan vervolgens helpen met afvallen. 

Veel mensen die slecht of te weinig slapen eten namelijk meer en/of ongezonder. Voor dit voordeel zijn er momenteel geen harde bewijzen. Bovendien heeft dit ook een nadeel. Als je MCT olie extra inneemt voor het slapen, krijg je namelijk ook extra calorieën binnen.

Conclusie

Wij adviseren om geen MCT olie te gebruiken om af te vallen. Dit product wordt als wondermiddel verkocht, maar het effect is waarschijnlijk minimaal en niet helemaal zeker. Voor nu vinden we afvallen met MCT olie dus onzin.

Om af te vallen is het bovendien beter om zo veel mogelijk onbewerkte voeding te eten en zo min mogelijk gebruik te maken van supplementen.

Het gebruik van MCT olie is bovendien niet praktisch, waardoor de kans groter is dat je het afvallen niet volhoudt. Tenslotte is het ook vaak erg duur. 

Het MCT-dieet raden we sterk af als je gezond bent, omdat dit voor tekorten van voedingsstoffen kan zorgen. Volg dit dieet alleen op medisch advies.

Heb je wel goede ervaringen met MCT olie? Laat het ons dan weten. Wij zijn erg benieuwd.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *