Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe helpt muntthee met afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Muntthee en afslanken: een contradictie? Ontdek hoe deze traditioneel zoete thee je kan helpen bij het verbranden van buikvet!
Is muntthee goed voor afvallen? En hoe helpt muntthee dan met afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt muntthee met afvallen?

Dus, het eerste wat je waarschijnlijk denkt is: ‘Kan muntthee echt helpen met afvallen?’ Goed nieuws, ja dat kan het! Maar er zit helaas wel een addertje onder het gras.

Als je muntthee drinkt met (veel) honing en suiker, kan het zelfs het afvallen belemmeren. Het toevoegen van deze zoetstoffen (met calorieën) zorgt ervoor dat je snel een grote hoeveelheid suiker binnenkrijgt. Hierdoor krijg je sneller weer honger en het kan ervoor zorgen dat je lichaam minder efficiënt vet verbrandt [1]. 

Wees daarom slim en drink ‘normale’ muntthee gemaakt van verse muntblaadjes.

Hoe helpt muntthee met afvallen?

Muntthee is geen wonder drankje, waardoor je extra snel vet verbrandt. Toch kan het drinken van deze thee helpen met afvallen. Hieronder lees je hoe muntthee kan bijdragen aan gewichtsverlies. Deze voordelen gelden wel voor verse muntthee gemaakt van takjes munt. Een zakje muntthee bevat namelijk amper munt.

Het bevat geen calorieën

Verse muntthee bevat helemaal geen calorieën [2]. Als je wilt afvallen is het slim om voornamelijk dranken zonder energie te drinken. Dranken met energie verzadigen namelijk helemaal niet, maar zorgen er wel voor dat je snel meer energie binnenkrijgt. Dit is nadelig als je wilt afvallen.

Muntthee is hierdoor een ideale vervanger van energiebevattende dranken, zoals frisdranken en fruitsappen.

Het zorgt mogelijk voor meer energie

In een aantal kleine studies zijn aanwijzingen gevonden dat verse muntthee kan zorgen voor meer energie [3]. Dit is erg positief als je wilt afvallen. Als je meer energie hebt, kan het makkelijker zijn om minder te eten en meer te bewegen. 

Het kan verzadigd werken

Muntthee is geen wondermiddel wat voor een verzadigd effect zorgt. Het is eigenlijk het vocht dat ervoor zorgt dat je een voller gevoel hebt. Probeer het maar eens. Drink een glas muntthee (of water) voor een maaltijd. De kans is groot dat je sneller een vol gevoel hebt.

Ook kan het helpen om tijdens een maaltijd te drinken. Dit zorgt ervoor dat je langzamer eet. Als je langzamer eet doe je langer over je maaltijd en is de kans groter dat je op tijd het signaaltje krijgt dat je vol zit. Het duurt namelijk gemiddeld 20 minuten voordat je voelt dat je vol zit. Als je minder lang over je maaltijd doet is de kans daardoor groot dat je overeet [4].

Ook zorgt vocht (zoals muntthee) ervoor dat je maag sneller gevuld is. Als je maag vol zit voelen zenuwtjes in je maagwand dat je vol zit. Deze zenuwen sturen een signaaltje naar je hersenen dat je vol zit [5].

Tenslotte zijn er veel mensen die een ‘dorstprikkel’ verwarren met een ‘hongerprikkel’. Hierdoor gaan ze iets eten als ze eigenlijk dorst hebben, waardoor ze sneller te veel energie binnenkrijgen. De dorstprikkel en hongerprikkel voelen namelijk hetzelfde. 

Drink de volgende keer eens eerst een glas muntthee om te checken of je echt honger hebt.  Het drinken van muntthee kan zo dus voorkomen dat je naar iets zoets grijpt.

Samenvatting
Muntthee is een goede keuze als je wilt afvallen, omdat het geen calorieën bevat. Ook kan het door het vocht zorgen voor een (sneller) verzadigd gevoel. Er zijn tevens aanwijzingen dat het kan zorgen voor meer energie, waardoor het makkelijker is om meer te bewegen.

Hoeveel muntthee voor afvallen?

Je vraagt je nu misschien af: ‘Hoeveel muntthee moet ik dan drinken om af te vallen?’ Goede vraag, en hier is het antwoord: een paar glazen per dag is voldoende. 

Per dag heb je minstens 2 liter vocht nodig. Sport je of is het erg warm weer? Dan heb je zelfs nog meer vocht nodig. Wanneer je wilt afvallen, is het verstandig om voornamelijk water, thee en koffie (zonder suiker of honing) te drinken. Het is zowel gezond als lekker om te variëren in verschillende soorten dranken.

Je hoeft dus niet alleen maar muntthee te drinken. Bovendien is de positieve werking van muntthee bijna hetzelfde als die van andere soorten thee, zoals kamillethee, zwarte thee en groene thee. Dus, je kunt gerust afwisselen en genieten van verschillende smaken en variëteiten.

Is muntthee met honing goed voor afvallen?

Dus, denk je nu: ‘Wat als ik mijn muntthee combineer met honing, zou dat ook goed zijn voor het afvallen?’ Laten we dat eens bekijken.

Volgens sommigen is muntthee met honing een gouden combinatie. Als je wilt afvallen, is het belangrijk om je suikerinname te beperken. Daarom is muntthee met honing helaas geen goede keuze. Hoe lekker het ook is! 

Vaak wordt gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Hoewel honing inderdaad meer voedingsstoffen bevat dan suiker, is dit verschil in voedingswaarde verwaarloosbaar.

Bovendien verwerkt je lichaam honing op dezelfde manier als suiker. Als je te veel honing eet, wordt het, net als suiker, opgeslagen als vet in je lichaam. Bovendien zorgen de suikers in honing voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een suikerdip. Hierdoor krijg je extra trek en is het moeilijker om je aan je dieet te houden.

Wil je toch graag honing in je thee? Een beetje honing toevoegen kan je dan als uitzondering doen. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van honing? Lees dan ons artikel over honing en gezondheid. Wil je meteen aan de slag met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Is muntthee gezond?

Nu weet je dat muntthee kan helpen met afvallen. Maar hoe zit het met de gezondheid van deze thee? Muntthee heeft diverse gezondheidsvoordelen. Zo kan het zorgen voor een frisse adem en ervoor zorgen dat je voldoende water drinkt. In ons artikel muntthee en gezondheid lees je meer over de gezondheidsvoordelen van deze theesoort.

Conclusie

Dus, wat is de conclusie van het hele verhaal? Nou, als je op zoek bent naar een manier om je afvalpogingen een boost te geven, is muntthee zeker een goede optie.

Hoewel muntthee geen wondermiddel is voor gewichtsverlies, kan het wel helpen als je wilt afvallen. Het kan zorgen voor een gevoel van verzadiging en je helpen langzamer te eten.

Daarnaast is het bereiden van muntthee heel eenvoudig, waardoor je het gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen. Laat de suiker en honing wel achterwege, aangezien dit juist het afvallen kan belemmeren.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *