Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Jonge kaas of oude kaas: Wat is gezonder?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Borrelen met oude kaas is heerlijk, toch? Van de wijn weet je dat het niet gezond voor je is. Maar is de oude kaas ook zo ongezond en kun je beter kiezen voor jonge kaas? Lees het hier.
Welke kaas is gezonder? Jonge kaas of oude kaas? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is oude kaas gezond?

Ja, de variant tot 30+ valt binnen de Schijf van Vijf. De variant boven de 30+ valt buiten de Schijf, oftewel eet het niet elke dag. Het bevat namelijk meer vet en zout [1, 2]. 

Dit advies is gebaseerd op het typische Nederlandse dieet. Als je minder vet en zout binnenkrijgt via andere voeding, past deze variant kaas ook prima in je (bijna) dagelijkse dieet.

Is oude kaas of jonge kaas gezonder?

Over het algemeen is jonge kaas gezonder dan oude kaas. Hoewel jonge kaas minder eiwitten bevat dan oude kaas, heeft het minder zout, minder vet en iets minder calorieën. Het verminderen van de inname van zout kan de kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk verminderen, waardoor de nadelen van minder eiwitten in jonge kaas minder belangrijk zijn [3]. 

Wat is oude kaas?

Dit zijn harde kazen die tussen de 10 en 12 maanden hebben gerijpt. Overjarige kaas is meer dan 12 maanden gerijpt. Hoe langer een kaas rijpt, hoe minder vocht het bevat. Ook is de smaak pittiger.

Waarom is oude kaas duurder? Het rijpen duurt langer en dat betekent hogere opslagkosten.

Hoe wordt oude kaas gemaakt?

Oudere kaas wordt gemaakt door een startercultuur (bacteriën) en stremsel (van dierlijke of plantaardige oorsprong) toe te voegen aan koeienmelk. Hierdoor ontstaat er een wrongel (vaste structuur) en wei (vloeistof), die van elkaar worden gescheiden. De wrongel wordt uiteindelijk de kaas. Oude kaas wordt tussen de 10 en 12 maanden.

Wat is de voedingswaarde van oude kaas?

Hieronder vind je de voedingswaarde van een kant-en-klare plak (30 gram) oude kaas 30+. Hoe hoger het getal bij de + is, hoe meer vet en minder vocht de kaas bevat [2]. Een zelfgesneden plak is circa 20 gram.

  • Energie 92 kcal
  • Vet 6 g
    – Waarvan verzadigd  3,9 g
  • Koolhydraten 0 g
    – Waarvan suikers 0
  • Vezels 0 g
  • Eiwit 9,5 g
  • Zout 0,61 g

Welke voedingsstoffen bevat oude kaas?

VoedingsstofHoeveelheid
Kalium24 mg
Calcium226 mg
Magnesium8 mg
Selenium3 μg
Vitamine A30 μg
Vitamine E0,1 mg
VItamine B60,01 mg
Foliumzuur6 μg
Vitamine B120,22 μg
Jodium5 μg [4]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van oude kaas?

Het eten van deze kaas kan diverse gezondheidsvoordelen hebben, zoals:

Het bevat veel eiwitten

In een plakje zit maar liefst 9,5 gram eiwit, die essentieel zijn voor het opbouwen en herstellen van cellen en spiermassa. Door voldoende eiwitten te eten kun je de hoeveelheid spiermassa die je verliest op oudere leeftijd beperken, wat de kans op botbreuken verkleint. Spieren beschermen namelijk je botten.

Het bevat gezonde vetten

Onverzadigde vetten verlagen het HDL cholesterol (slechte cholesterol), wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Oude kaas bevat ook verzadigde vetten. Verzadigde vetten uit kaas hebben volgens recent onderzoek zeer waarschijnlijk geen ongunstig effect op je gezondheid [5]. 

Het bevat belangrijke voedingsstoffen

Met een sneetje oude kaas krijg je bijna een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid (ADH) calcium en 8% van de ADH vitamine B12 binnen. Calcium is belangrijk voor je botgezondheid. Vitamine B12 speelt een essentiële rol bij het aanmaken van rode bloedcellen.

Wil je meer weten over waarom en welke kaas gezond is? Lees dan het artikel kaas en gezondheid.

Samenvatting
Oude kaas bevat veel eiwitten bevat en gezonde vetten. Ook draagt het bij aan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en calcium.

Helpt oude kaas met afvallen?

Deze kaas kan helpen met afvallen, net als trouwens vele soorten kazen zoals feta en verse geitenkaas. De eiwitten in oude kaas zorgen voor een langer verzadigd gevoel, wat afvallen makkelijker maakt.

Voldoende eiwitten eten zorgt er ook voor dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen, waardoor je energiebehoefte hoger blijft. Spiermassa verbrandt namelijk meer dan vet. Door een hogere energiebehoefte is het makkelijker om een energietekort te krijgen. Wil je graag afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Wat zijn de nadelen van oude kaas?

Een groot nadeel van oude kaas is dat het flink wat zout bevat, namelijk 0,61 gram per plak. Zout verhoogt de kans op nieraandoeningen en verhoogt je bloeddruk. Bedenk je dan eens dat je maximaal 6 gram zout per dag mag eten? Het advies is om 40 gram kaas per dag te eten, wat neerkomt op 0,81 gram zout.

Dit klinkt dus als een grote hoeveelheid zout, maar maak je geen zorgen! Kaas is -net als brood- een grote bron van zout. Als je het gebruik van bewerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen zoveel mogelijk beperkt krijg je al een stuk minder zout binnen.

Hoeveel oude kaas mag je per dag eten?

Een goede richtlijn is om gemiddeld 40 gram kaas per dag te eten. Dit komt neer op twee zelf gesneden plakjes kaas. Je kunt ook de ene dag wel kaas eten en de andere dag niet.

Hoe kan je oude kaas gezonder eten?

Je kunt deze kaas gezonder eten door het in mate te eten en te combineren met gezondere voedingsmiddelen. Eet het bijvoorbeeld op een volkoren cracker of groentewrap. Wat dacht je van een omelet met veel groente en een plakje oude kaas?

Conclusie

Oude kaas kan onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, mits je het af en toe eet. Wil je het vaker eten? Let dan op dat je niet te veel zout binnenkrijgt via andere voedingsmiddelen, zoals zoute haring, drop en bewerkte voedingsmiddelen. Blijf wel afwisselen met andere gezonde soorten kazen, zoals zachte geitenkaas, magere kaas en jong belegen.

Het is gezond voor je, omdat het eiwitten en vetten bevat. Deze zorgen beide ook voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je makkelijker op gewicht kunt blijven óf zelfs afvallen.

Ben je op dit artikel terechtgekomen, omdat je wilt afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *