Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Feta kaas en afvallen: kan het of kan het niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Als je wil afvallen is het lastig om te ontdekken wat je nu wel kunt eten en wat je beter kunt laten staan. Kaas -zoals feta- wordt vaak als ‘vet’ gezien, wat niet zou helpen met afvallen. Maar is dit ook echt zo? In dit artikel lees je of feta kaas wel of niet goed is voor afvallen.
Helpt het eten van feta kaas met afvallen? En kan je feta eten tijdens het afvallen of kan je dat beter niet doen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan je met feta afvallen?

Goed nieuws! Afvallen met feta is zeker mogelijk. Het bevat veel eiwitten, wat ervoor kan zorgen dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen. Als je meer spiermassa behoudt blijft je energiebehoefte hoger, waardoor je makkelijker afvalt. Spiermassa verbrandt namelijk meer energie dan vetmassa.

Wat is feta?

Feta is een Griekse kaas dat wordt gemaakt van schapen- en geitenmelk. Het bevat maximaal 30% geitenmelk en soms helemaal geen geitenmelk. Feta heeft een scherpe of milde smaak en smaakt romig, kruidig en zeer rijk. Het wordt veel gebruikt in de Mediterraanse keuken [1].

Waarom kan feta helpen met afvallen?

Feta kan om verschillende redenen helpen met afvallen. Zo bevat het veel eiwitten en gezonde vetten, die kunnen zorgen voor een langer voller gevoel. Wil je liever weten hoe je überhaupt van kaas kunt afvallen? Lees dan dit artikel over kaas en afvallen.

Het is een bron van eiwitten

Kaas zit bomvol eiwitten en dat is top! Want eiwitten zijn niet alleen goed voor de bouw van ons lichaam, maar ze helpen ook bij het afvallen. Hoe? Nou, eiwitten geven je een heerlijk verzadigd gevoel. Hierdoor eet je minder en dat maakt het afvallen een stuk makkelijker.

Maar dat is niet het enige. Eiwitten kunnen ook helpen om tijdens het afvallen minder spiermassa te verliezen. En dat is wat we willen, toch? Want als je spiermassa kwijtraakt, daalt ook je energiebehoefte en moet je nog minder eten. Dat maakt het afvallen alleen maar lastiger. En daar zit niemand op te wachten.

Het bevat gezonde vetten

Feta kaas bevat gezonde vetten, waaronder het vetzuur geconjugeerd linolzuur (CLA). Dit vetzuur bevindt zich voornamelijk in zuivel en vlees. Er zijn diverse onderzoeken die suggereren dat CLA kan helpen om lichaamsvetmassa te verminderen en meer spiermassa op te bouwen [3]. En meer spiermassa betekent een hogere energiebehoefte.

Vetten zorgen daarnaast net als eiwitten voor een langer verzadigd gevoel. Vetten zorgen namelijk dat een maaltijd langer in je maag blijft. Door een langer verzadigd gevoel is het makkelijker om minder te eten.

Het bevat bijna geen koolhydraten

Feta is de perfecte kaas als je wilt afvallen omdat het weinig koolhydraten bevat. En dat is positief! Als je minder koolhydraten eet, gebruikt je lichaam eerst de opgeslagen koolhydraten in je lichaam (ook wel glycogeenopslag genoemd). Maar na ongeveer 1,5 uur intensief bewegen zijn deze opgeslagen koolhydraten opgebruikt.

En wat doet je lichaam dan? Het begint vet te verbranden! Natuurlijk moet je, naast de feta, ook koolhydraatarme voedingsmiddelen eten om deze vetverbranding op gang te houden. Weinig koolhydraten eten wordt ook wel een koolhydraatarm dieet genoemd. Wil je hiermee starten, maar weet je niet hoe? Volg dan onze gratis afslanktraining!

Het bevat veel calcium

Van calcium weet je vast wel dat het gezond is voor je botten. Samen met eiwitten zorgt calcium voor behoud van je botten. Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit te maken met afvallen? Nou meer dan je zou denken. Hoewel verlies van botdichtheid je een aantal grammen minder laat wegen is dit erg ongezond. Zware botten bestaan dus niet. Helaas! Het gewicht van je botten is slechts een klein percentage van je volledige gewicht.

Door een lagere botdichtheid is de kans groter dat iemand iets op latere leeftijd breekt. Als iemand eenmaal iets breekt duurt het herstellen vaak langer. Hierdoor kan iemand minder (goed) bewegen, waardoor de energiebehoefte nog meer achteruit gaat.

De energiebehoefte gaat al flink achteruit na de overgang. Dit komt, doordat dan de hormonen veranderen en hierdoor een grote hoeveelheid spiermassa wordt afgebroken. Dit maakt het allemaal lastiger om af te vallen. Dus die calcium (en eiwitten) heb je echt nodig als je wilt afvallen.

Samenvatting
Feta helpt met afvallen, omdat het eiwitten en vetten bevatten. Deze zorgen beide voor een langer verzadigd gevoel, wat het makkelijker maakt om minder te eten. Daarnaast bevat feta een bepaald vetzuur (CLA) wat mogelijk kan helpen om meer gewicht te verliezen.

Past feta in een koolhydraatarm dieet?

Jazeker, feta past goed in een koolhydraatarm dieet. Het bevat bijna geen koolhydraten, slechts 0,2 gram per 1 snee (20 gram) [4]. Daarnaast is het ook makkelijk te gebruiken in koolhydraatarme maaltijden, zoals shakshuka, een omelet en een salade. 

Wanneer feta eten om af te vallen?

Wanneer je feta eet maakt niets uit. Met feta kan je erg veel variëren, waardoor het bij elke maaltijd kan worden gegeten. Eet het bijvoorbeeld in de ochtend gekruimeld over een eitje, in blokjes als tussendoortjes, bij de lunch in een soep of in de avond in een groente ovenschotel.

Is feta gezond?

Nu weet je dat feta kan helpen met afvallen. Maar is het ook gezond? Dat lees je in het artikel feta en gezondheid.

Is feta een dikmaker?

Feta is geen dikmaker, mits je het met mate eet. Het is een energiedicht voedingsmiddel, wat betekent dat het veel calorieën per gram bevat. Met een snee (20 gram) krijg je al 55 kcal binnen. Dus na een paar sneetjes krijg je flink wat kcal binnen. Dit geldt overigens voor alle soorten kaas, dus ook als je wilt afvallen met mozzarella of afvallen met geitenkaas.

Tegelijkertijd krijg je door veel feta te eten veel zout binnen. Dit is niet alleen slecht voor je nieren, maar zorgt er ook voor dat je meer vocht vasthoudt. En hierdoor lijk je dikker! Eet het dus met mate.

Conclusie

Feta kan helpen met afvallen. Het bevat eiwitten, die zorgen dat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen en voor een langer verzadigd gevoel. En meer spiermassa is meer energie verbranden, dus makkelijker afvallen! Bovendien bevat het een vetzuur, wat mogelijk kan helpen om meer gewicht te verliezen.

Onthoud wel dat feta -net als andere soorten kaas- veel calorieën bevat. Eet het dus niet te veel.

Wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

    1. Hoi Roza, vervelend om te horen dat het nog niet wil lukken tot nu toe. Ik weet niet waar het eventueel aan kan liggen, maar misschien is onze 3 Weken Afslank Challenge iets voor je. Hier kan je meer over deze challenge vinden: https://www.eenmaatjeminder.nl/3-weken-afslank-challenge/ Mocht dit ook niet voor je werken, stuur ons dan een mailtje binnen 30 dagen en dan maken we het geld naar je terug over 🙂 Groetjes, Bas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *