Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Kan je afvallen met kaas? Of is dat onmogelijk?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Over kaas wordt vaak gezegd dat het niet handig is om te eten als je wilt afvallen. Is dat echt zo? En waarom wel of niet? Lees snel verder om te leren of je kunt afvallen met kaas.
Kan je kaas eten tijdens het afvallen of is het juist een dikmaker? Lees het hier.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt kaas met afvallen?

Ja, kaas kan helpen met afvallen. Kaas bevat echter wel veel calorieën (1). Per soort kaas verschilt het hoeveel kcal het precies bevat. Zo zijn er magere kaassoorten die veel minder calorieën bevatten dan de vettere kaassoorten.

Als je wilt afvallen kan je daarom beter kiezen voor de magere kaassoorten. Daarnaast is het belangrijk om kaas met mate te eten.

Zelfs als je kiest voor de magere kaassoorten kan je namelijk snel al flink wat calorieën binnenkrijgen door kaas te eten.

Echter zijn er verschillende gezondheidsvoordelen van het eten van kaas die er juist voor kunnen zorgen dat je afvalt. Zo is het rijk aan eiwitten en vetten, wat ervoor kan zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt (2, 3).

Is kaas een dikmaker?

Als je de eerste alinea hebt gelezen weet je al het antwoord op deze vraag. Kaas is niet per se een dikmaker. Wel kan het een dikmaker worden als je er te veel van eet.

Dit is eigenlijk bijna met elk voedingsmiddel zo. Als ergens ‘te’ voor staat is het niet goed, met uitzonder van ‘te’ gezellig.

De reden dat kaas een dikmaker wordt genoemd is doordat het een hoge energiedichtheid heeft. Voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid bevatten meer dan 1,5 kcal per gram.

Een ander voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid is bijvoorbeeld avocado (1,9 kcal per 1 gram).

Voedingsmiddelen met een lage energiedichtheid zijn bijvoorbeeld veel soorten groente, zoals tomaat met slechts 0,19 kcal per 1 gram (1).

Voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid kunnen gegeten worden met mate. Dit zijn vaak voedingsmiddelen met vetten, die je voorzien van belangrijke vetoplosbare vitamines. 

Als je wilt afvallen is dit extra belangrijk, omdat je dan minder energie wilt binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Hiervoor is het belangrijk dat je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit producten met een lage energiedichtheid.

Samenvatting
Kaas heeft een hoge energiedichtheid, waardoor je er niet te veel van moet weten. Als je het met mate eet hoeft het geen dikmaker te zijn.

Welke kaas helpt met afvallen?

Kaas helemaal vermijden tijdens het afvallen is lastig én niet nodig. In veel gerechten wordt namelijk kaas verwerkt. Lasagna bevat kaas, maar ook veel groente. Wat is dan de gezondste kaas om af te vallen?

Er zijn veel verschillende soorten kaas, waardoor er niet per se een superkaas is die je het beste helpt met afvallen. In principe kan je met elke soort kaas afvallen.

Echter zijn sommige kazen een betere keuze, omdat ze minder calorieën bevatten en meer eiwitten. Hierdoor kan je makkelijker een negatieve energiebalans krijgen om af te vallen.

Harde kazen zijn te koop met de aanduidingen 10+ t/m 60+. Het getal geeft aan hoe vet de kaas is. Als je 100 gram kaas koopt bestaat ongeveer 40 gram uit water en 60 gram uit kaas (droge stof).

Het getal geeft het percentage aan van de hoeveelheid vet in de droge stof.

Bij een 30+ kaas betekent dat dus dat 30% van de 60 gram kaas uit vet bestaat, oftewel 100 gram kaas bevat in totaal 18 gram vet.

Als een kaassoort verder geen bewerkingen heeft ondergaan bestaat het voor de rest voornamelijk uit eiwitten. Kaas bevat namelijk van nature bijna geen koolhydraten.

Een gram vet levert 9 calorieën en een 1 gram eiwit levert 4 calorieën. Als een kaas dus meer vet bevat zitten er ook meer calorieën in de kaas.

Als je wilt afvallen is het belangrijk om minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Daarom kan je beter kiezen voor kazen met een minder hoog vetgehalte.

Kies voornamelijk voor de kazen 10+, 20+ en 30+. Deze kaassoorten bevatten minder vet.

Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen jonge, jong belegen, belegen, extra belegen, oude en overjarige kaas. Dit is in volgorde van hoe lang de kaas heeft gerijpt.

Een jonge kaas wordt vier weken gerijpt, oude kaas 10 tot 12 maanden gerijpt een overjarige kaas wordt ten minste 18 maanden gerijpt.

Hoe ouder een kaas is, hoe minder vocht er in de kaas zit. Dit betekent dat een 30+ overjarige kaas meer vetten kan bevatten, omdat de hoeveelheid droge stof meer is (4).

Hier moet je rekening mee houden als je een kaas uitkiest. Een jonge kaassoort is daardoor meestal een betere keuze als je wilt afvalt.

Samenvatting
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor verse, jonge en magere kaassoorten. Zo is bijvoorbeeld cottage cheese en kaas 10+ een goede keuze.

Welke kaas helpt niet met afvallen?

Je kunt beter niet kaassoorten boven de 30+ eten als je wilt afvallen. Daarnaast zijn er nog een aantal kazen die extra veel calorieën bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld Amerikaanse kazen.

Deze kazen zijn heel erg bewerkt. Hierdoor bevatten ze veel minder voedingsstoffen en vaak meer calorieën.

Daarnaast bestaat er ook nepkaas. Dit wordt ook wel analoog of imitatiekaas genoemd. Het lijkt qua structuur op kaas en wordt bijvoorbeeld gebruikt op pizza’s. Het is namelijk veel goedkoper dan normale kaas.

Deze kaas wordt ook regelmatig gemengd met normale kaas om zo echter te lijken. Het bevat vaak echter geen eiwitten en vooral palmolie.

Tegenwoordig zijn er ook veel veganistische kazen te kopen. Sommige van deze kazen zijn niet gezond. Zo zijn er veganistische kazen te koop op basis van palmolie, kokosolie en gemodificeerd zetmeel. Hierdoor bevat het amper eiwitten en veel ongezonde vetten (1).

Samenvatting
Kaas boven de 30+, erg bewerkte kazen, nepkaas en sommige veganistische kazen zijn geen goede keuze als je wilt afvallen.

Waarom helpt kaas met afvallen?

Kaas kan om verschillende redenen helpen om af te vallen. Zo bevat het veel eiwitten, wat ervoor kan zorgen dat je je langer een verzadigd gevoel hebt. Hieronder lees je nog meer redenen waarom kaas je kan helpen met afvallen. 

Het bevat veel eiwitten

Alle kazen bevatten veel eiwitten. De ene kaas bevat meer eiwitten dan de andere kaas. Zo is cottage cheese erg rijk aan eiwitten (1).

Eiwitten kunnen ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit kan ertoe leiden dat je minder eet op een dag, wat het afvallen makkelijker maakt (2).

Daarnaast is er een ander groot voordeel van eiwitten. Helaas is het een feit dat je tijdens het afvallen spiermassa verliest. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen kun je de hoeveelheid spiermassa die je verliest beperken.

Je kunt zelfs spiermassa aanmaken als je doet aan een intensieve sport, zoals krachttraining of HIIT (High Intensity Interval Training). Het eten van kaas kan bijdragen aan het binnenkrijgen van voldoende eiwitten om spiermassa aan te maken (5).

Het bevat vetten

Vetten kunnen net zoals eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel (3). Dit kan het makkelijker maken om minder calorieën te eten, zodat je afvalt. Doordat kaas veel vetten bevat en (bijna) geen koolhydraten past het tevens goed in een koolhydraatarm dieet.

Voorheen werd het eten van verzadigde vetten afgeraden tijdens een koolhydraatarm dieet. Onlangs is uit onderzoek gebleken dat een hoge hoeveelheid verzadigd vet uit zuivelproducten niet ongezonder is dan onverzadigde vetten (6).

Het bevat calcium

Kaas is een belangrijke bron van calcium (1). Dit is onder andere belangrijk voor de gezondheid van de botten. Daarnaast blijkt uit een klein onderzoek dat het volgen van een dieet met een hoge inname van calcium mogelijk kan zorgen voor extra gewichtsverlies ten opzichte van het volgen van een calciumarm dieet (7). 

Daarnaast wordt beweerd dat je je blij kunt voelen van kaas doordat je serotonine omhoog gaat door het eten van kaas. Serotonine is een geluksstofje. Dit zou kunnen helpen als je wilt afvallen, omdat je gemotiveerder bent als je je blijer voelt.

Hier is echter nog geen bewijs voor. Bovendien is alleen bij mozzarella aangetoond dat het serotonine gehalte omhoog gaat (8).

Samenvatting
Het eten van kaas kan helpen om af te vallen, doordat het veel eiwitten en vetten bevat. Dit kan zorgen voor een langer verzadigd gevoel, zodat je minder eet.

Wil je graag leren hoe je echt kunt afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoeveel kaas moet je eten om af te vallen?

Met kaas eten geldt ‘less is more’. Hier ga je dus helaas geen aanbevelingen lezen om naar de all you can eat kaasbar te gaan.

Te veel kaas eten zorgt ervoor dat je flink wat calorieën binnenkrijgt. Hierdoor is het lastiger om een negatieve energiebalans te krijgen. Dit is nodig als je wilt afvallen. Bovendien houd je dan minder ruimte over om andere voedingsmiddelen te eten, die je voorzien in voedingsstoffen die niet in kaas zitten.

Als je te eenzijdig eet kan dit op de lange termijn zorgen voor het ontwikkelen van tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Dit kan vervolgens zorgen voor diverse gezondheidsproblemen die het afvallen ook in de weg kunnen staan.

Buikvet afvallen met kaas eten kan echter prima als je kaas met mate eet. We adviseren om deze reden de richtlijn van het Gezondheidsraad aan te houden. Deze richtlijn houdt in dat je maximaal 40 gram kaas per dag mag eten (9).

Je hoeft je hier niet elke dag aan te houden en je kunt dit compenseren over meerdere dagen.

Eet je harde kazen? Let dan op: kant- en klare plakjes kaas wegen 30 gram en zelf gesneden plakjes kaas wegen slechts 20 gram.

Samenvatting
Hoeveel kaas je kunt eten om af te vallen hangt af van de rest wat je eet op een dag. Een goede richtlijn is om gemiddeld maximaal 40 gram kaas per dag te eten.

Welke kaas heeft de minste calorieën?

Hieronder vind je een aantal kazen met weinig calorieën. Per kaas zijn de voedingswaarden benoemd per 40 gram. Dit is namelijk de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid van kaas.

Cottage cheese-36 kcal en 4,4 gram eiwitten

Dit wordt ook wel hüttenkäse genoemd, maar hüttenkäse is eigenlijk de naam van het merk. Deze merknaam is zo bekend geworden dat veel mensen het product bij de merknaam zijn gaan noemen, zoals bijvoorbeeld bij het merk labello.

Cottage cheese is een ongerijpte, jonge kaas. Het heeft een korrelige structuur en een frisse smaak. Het is een van de meest pure vormen van verse kaas.

Cottage cheese bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitten en is erg laag qua vetten. 

Kwark- 47,2 kcal en 2,9 gram eiwitten 

Nu denk je vast: wat doet kwark in dit rijtje? Kwark is technisch gezien toch echt kaas. Grote kans dat je muesli in ‘kaas’ hebt gegeten. Kwark wordt echter niet zoals kaas gebruikt. De Gezondheidsraad ziet het ook niet als kaas, maar als zuivel.

Van kwark kun je dus ook een stuk meer eten dan 40 gram. Het wordt vaak gegeten als ontbijt of tussendoortje.

Door de grote hoeveelheid eiwitten is het een goede maaltijd om de dag mee te beginnen of te eten na het sporten.

Ricotta-56 kcal en 3,2 gram eiwitten

Ricotta is niet alleen een kaas met weinig calorieën, maar is ook nog eens duurzaam. Het is namelijk gemaakt van de achterbleven eiwitten in de wei. Wei is een restproduct van normale kaas. De achtergebleven eiwitten worden samen met zuur tot een korrelige en romige massa gemaakt.

Kaas 10+-75,6 kcal en 12,9 gram eiwitten

Dit is een harde kaas met de minste hoeveelheid vet vergeleken met andere harde kazen. Lager dan 10+ kan namelijk niet. Hierdoor is het een kaassoort met zeer weinig vet. Hierdoor bevat het ook relatief weinig calorieën. 

Mozzarella-100,8 kcal en 7,52 eiwitten

Er zijn twee soorten mozzarella, namelijk de normale mozzarella en een Italiaanse kaas. De Italiaanse variant is een halfzachte kaas gemaakt van buffelmelk. De normale mozzarella wordt gemaakt van koemelk.

Andere gezondere kazen zijn bijvoorbeeld verse geitenkaas en parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas bevat veel eiwitten, namelijk maar liefst 4 gram eiwitten per 10 gram (1).

Als je een koolhydraatarm dieet volgt is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid koolhydraten in de kaas. Je wilt immers minder koolhydraten binnenkrijgen.

Bewerkte kazen bevatten wel koolhydraten, zoals rookkaas. 

Is kaas gezond?

Jazeker, kaas is een gezond voedingsmiddel. Het bevat naast eiwitten en vetten ook belangrijke micronutriënten, namelijk diverse vitamines en mineralen. Zo is het rijk aan calcium, wat belangrijk is voor de gezondheid van je botten.

Wil je meer weten over waarom kaas gezond voor je is? Lees dan dit artikel over kaas en gezondheid. In dit artikel lees je ook voor welke mensen kaas minder gezond of zelfs ongezond is.

Is gesmolten kaas slechter voor het afvallen?

Alhoewel gesmolten kaas er minder gezond uitziet is er geen verschil qua voedingswaarde tussen gesmolten en niet gesmolten kaas. Dit is alleen het geval als je andere voedingsmiddelen eraan toevoegt.

Als je tijdens het afvallen een tosti lekkerder vindt dan een normale boterham kaas kun je dus prima kiezen voor een tosti. Buikvet verliezen kan dus ook met het eten van gesmolten kaas!

Het is alleen slecht voor het afvallen als je bijvoorbeeld ketchup erbij gaat eten of de tosti maakt in een pan met boter. 

Samenvatting
Gesmolten en niet gesmolten kaas bevatten evenveel calorieën en dezelfde voedingswaarden. 

Conclusie

Goed nieuws: afvallen door geen kaas te eten hoeft niet. Het eten van kaas kan zelfs voordelen hebben om af te vallen, omdat het voor een langer verzadigd gevoel kan zorgen. Dit komt doordat kaas veel eiwitten en vetten bevat.

Bovendien krijg je door het eten van kaas belangrijke vitamines en mineralen binnen, waardoor je gezond blijft. Als je je niet gezond voelt is afvallen immers een stuk lastiger!

Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen.

Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks. Helemaal vermijden is niet nodig en zorgt juist voor extra verleiding.

Wil je graag afvallen en nog meer leren over welke voedingsmiddelen je kunt eten tijdens het afvallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge misschien iets voor jou.

Tijdens slechts 3 weken leer je hoe je op een gezonde manier gewicht kunt verliezen. Tijdens de Challenge krijg je ook toegang tot onze actieve en besloten Facebookgroep. In deze groep kan je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen en vragen stellen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding
1. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kaas.aspx
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20048505/
6. https://www.nieuwsvoordietisten.nl/verzadigd-vet-uit-yoghurt-kaas-en-vis-gunstig-voor-het-hart/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15090625/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25704706/
9. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015)

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *