Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is feta kaas goed voor je gezondheid? Expert legt uit

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Feta kaas is een populaire keuze in salades en wordt steeds vaker gebruikt als pastasaus met cherrytomaatjes. Maar is deze kaas wel zo gezond als we denken? Of is het beter om te kiezen voor Nederlandse kazen, zoals Edammer? Lees snel verder om erachter te komen of feta kaas een gezonde keuze is voor jou en ontdek de voordelen van deze heerlijke kaas.
Hoe gezond is feta kaas nu precies? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van feta kaas? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is feta kaas gezond?

Ja, feta past af en toe in een gezond voedingspatroon. Het voedingscentrum categoriseert feta kaas in de producten ‘buiten de schijf’ . Dit houdt in dat het niet gezond is om het elke dag te eten, maar wel soms kan worden gegeten [1].

Het bevat namelijk veel zout vergeleken met andere kazen, wat niet gezond is voor je nieren. Feta kaas met mate is dus gezond. Kazen zoals jonge kaas, mozzarella en geitenkaas (met niet te veel zout en verzadigd vet) kunnen wel dagelijks worden gegeten. 

Wat is feta kaas?

Is feta kaas geitenkaas en waar wordt feta van gemaakt? Feta kaas is een Griekse kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Het bevat maximaal 30% geitenmelk, maar kan ook zonder geitenmelk worden gemaakt. Het is dus niet perse een geitenkaas.

Het wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Het smaakt romig, zeer rijk, zuur en licht kruidig. Het kan een scherpe smaak of milde smaak hebben. Het heeft daarnaast een brokkelige structuur en witte kleur.

Feta kaas is een beschermde productnaam. Zo beschermt de Europese Unie streekproducten die zijn gemaakt op een specifieke manier en met een specifieke geografische oorsprong. Een kaas mag alleen de naam ‘feta kaas’ dragen als de kaas van het Griekse eiland Lesbos of het Griekse vaste land komt en aan bepaalde voorwaarden voldoet [2].

Feta kaas lijkt qua uiterlijk op witte kaas, waardoor het regelmatig door de war wordt gehaald. Er is echter een groot verschil, want witte kaas wordt gemaakt van koemelk.

Samenvatting
Feta kaas is een Griekse kaas gemaakt van schapenmelk met maximaal 30% geitenmelk. Een kaas mag alleen feta kaas heten als het afkomstig is uit Griekenland en aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Hoe wordt feta kaas gemaakt?

Door de beschermde naam wordt feta gemaakt op een specifieke manier. Het begin van het productieproces lijkt op het productieproces van andere gezonde kazen. Het rijpen vindt echter plaats in twee fases. De eerste fase is met een kamertemperatuur en de tweede fase is met een koude temperatuur.

Daarnaast moet feta kaas aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals:

  • De kaas moet tenminste 60 dagen rijpen na het krijgen van een zout bad.
  • De kaas mag maximaal 56% vocht bevatten.
  • De melk mag alleen afkomstig zijn van inheemse dieren die lokaal voedsel (gras, kruiden etc.) eten en op een traditionele manier worden gehouden.
    Deze eisen zijn nog uitgebreider voor biologische feta.
  • Het vetpercentage moet tenminste 43+ zijn.
  • De kaas bevat circa 18% hoogwaardig eiwit.

Wat zijn de voedingswaarden van feta?

Hieronder vind je de voedingswaarden van een snee (20 gram) feta. 

  • Energie 55 kcal
  • Vet 4,6 g
    – Waarvan verzadigd  3,2 g
  • Koolhydraten 0,2 g
    – Waarvan suikers 0,2
  • Vezels 0 g
  • Eiwit 4,7 g
  • Zout 0,3 g

Welke voedingsstoffen zitten er in feta?

Hieronder lees je de voedingsstoffen in 20 gram feta.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium19 mg3500 mg
Calcium72 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium4 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 mg
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium1 μg70 μg
Vitamine A45 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0,1 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,01 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,04 mg1,6 mg
Vitamine B60,01 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur5 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120,22 μg2,8 μg
Niacine0 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium0 μg [3]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [4].

Feta kaas bevat vergeleken met veel andere soorten kaas (zoals mozzarella) minder voedingsstoffen. Met 20 gram feta krijg je onder andere 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) Thiamine (vitamine B1) en 8% van de ADH van vitamine B12 binnen. 

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van feta kaas?

Ondanks dat feta niet in de Schijf van Vijf staat heeft het ook gezondheidsvoordelen. Hieronder lees je over een aantal van deze gezondheidsvoordelen.

Het bevat eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. Ze zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van cellen en spiermassa. Op latere leeftijd en tijdens het afvallen zorgt het eten van voldoende eiwitten ervoor dat je minder spiermassa verliest.

Als je meer spiermassa hebt heb je een hogere energiebehoefte, waardoor je minder snel aankomt met alle gevolgen van dien (ziektes). Spieren verbranden namelijk meer energie dan vet. Daarnaast breek je minder snel iets, omdat je spieren je botten beschermen.

Het is goed voor je botten

Calcium en eiwitten ondersteunen een goede botgezondheid. Voor veel Nederlanders is kaas een belangrijke bron van calcium. Voldoende calcium zorgt voor minder botontkalking op latere leeftijd [5]. Eiwitten zorgen -indien de calciuminname voldoende is- voor het behoud van botmassa [6].

Het bevat diverse voedingsstoffen

Alhoewel feta een stuk minder voedingsstoffen bevat dan andere soorten kazen kan het toch bijdragen aan het behalen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van verschillende voedingsstoffen. Het bevat bijvoorbeeld Thiamine (vitamine B1) en vitamine B12.

Thiamine is essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hartspier. Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Bij een tekort hiervan krijg je bloedarmoede. De variant van vitamine B12 die we goed kunnen opnemen zit in dierlijke producten. Eet je vega? Eet dan wat vaker kaas!

Het is een probiotica

Feta is een gefermenteerd product, waardoor het een probiotica is. Het bevat gezonde bacteriën die vermoedelijk een positief effect hebben op je darmgezondheid. Doordat deze kaas lactobacillus plantarum bevat kan het waarschijnlijk beschermen tegen ziektes die veroorzaakt worden door de E. coli bacterie (poepbacterie) en salmonella (bacterie in rauwe vlees en vis) [7, 8, 9, 10].

Het bevat gezonde vetten

Feta kaas bevat een mix van onverzadigde en verzadigde vetten. Onverzadigde vetten verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten in kaas (en zuivel en vis) verhogen waarschijnlijk niet de kans op hart- en vaatziekten. Dit geldt wel voor andere verzadigde vetten, zoals uit vlees [11].

Feta kaas bevat daarnaast het vetzuur CLA (geconjugeerd linolzuur). Onderzoeken laten zien dat dit vetzuur mogelijk kan helpen om af te vallen [12-. Er zijn ook aanwijzingen dat het mogelijk de kans op kanker en diabetes type II (suikerziekte) kan verkleinen [13]. 

Er zitten bijna geen koolhydraten en suikers in

De hoeveelheid koolhydraten in feta is niet noemenswaardig. Hoewel er officieel geen bovengrens is van hoeveel suikers je mag eten, is te veel suiker eten niet gezond [14]. Het verhoogt waarschijnlijk de kans op het krijgen van diabetes type II (suikerziekte).

Daarnaast krijg je na het eten van veel suikers eerst een energiepiek en daarna een energiedip. Hierdoor kan je meer gaan eten, wat de kans op overgewicht (en diverse ziektes) vergroot.

Doordat het bijna geen koolhydraten bevat past feta ook goed in een koolhydraatarm dieet. Wil je starten met een koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis Afslanktraining.

Het bevat geen koeienmelk en is (meestal) lactosearm of -vrij

Echte feta kaas bevat alleen sporen van lactose. Dat is goed nieuws voor de lactose-intoleranten onder ons! Let wel op: er zijn ook feta soorten op de markt met veel lactose. Hierdoor vind je hier tegenstrijdige informatie over. Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken? Kies dan voor de speciale lactosearme of lactosevrije feta soorten.

Ook voor de mensen met een koemelkeiwit allergie of -intolerantie is feta een uitkomst. Heb je de zeldzame geitenkaas allergie? Check dan op het etiket of de fetakaas geitenkaas bevat. 

Een ander voordeel van feta is dat je er veel mee kunt variëren. Je kunt er koude en warme gerechten mee maken en het is goed combineren met groentes. Hierdoor kun je makkelijker meer groente eten, wat ook weer gezond is!

Samenvatting
Feta kaas is meestal lactosearm of lactosevrij en bevat geen koeienmelk, waardoor het voor veel mensen gezond is om te eten. Daarnaast bevat het calcium en eiwitten, die belangrijk zijn voor de botgezondheid. Ook de gezonde vetten dragen bij aan je gezondheid door de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.

Mag je feta eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent moet je opletten welke feta je neemt. Feta die gepasteuriseerd is kan je eten. Deze feta is voldoende verhit, waardoor alle schadelijke bacteriën zijn gedood. Check dus goed het etiket tijdens een zwangerschap.

Kan je afvallen met feta kaas?

Je kunt zeker afvallen met feta kaas.  Feta kaas heeft helaas geen magisch effect waardoor je buikvet verbrandt. Wel bevat het diverse voedingsstoffen, die bijdragen aan het afvallen. Het bevat bijvoorbeeld veel eiwitten, waardoor je langer een voller gevoel hebt en minder spiermassa verliest tijdens het afvallen. In het artikel afvallen en feta kaas lees je hier alles over.

Is feta gezonder dan gewone kaas?

Om antwoord op deze vraag te geven moet je weten wat gewone kaas is. Wij gaan nu uit van jonge kaas 30+, omdat de meeste mensen dit als ‘gewone kaas’ zien. In dit geval is jonge kaas 30+ een gezondere keuze. Jonge kaas 30+ bevat namelijk meer eiwitten en minder zout dan feta. 

Is feta gezonder dan mozzarella?

Feta bevat meer eiwitten, maar ook iets meer zout dan normale mozzarella. Als je feta vergelijkt met buffelmozzarella is het verschil in zout nog groter. Mozzarella (zonder te veel zout en verzadigd vet) past dagelijks in een gezond voedingspatroon. Feta kan af en toe worden gegeten, waardoor feta een minder gezonde keuze is.

Past feta kaas in een koolhydraatarm dieet?

Feta kaas bevat een minimale hoeveelheid koolhydraten. Hierdoor past het goed in een koolhydraatarm dieet. Eet het bijvoorbeeld in een salade of met een omelet. 

Hoeveel feta kaas kun je veilig eten?

Een goede richtlijn qua hoeveelheid is maximaal 40 gram per dag. Eet het niet te vaak, omdat het een minder goede keuze is. Wissel het af met meer gezondere alternatieven voor feta, zoals mozzarella en jonge kaas 30+. 

Is feta kaas gevaarlijk?

Te veel feta eten kan gevaarlijk zijn. Net als voor veel voedingsmiddelen het geval is. Té veel is zelden goed, behalve té leuk. Doordat feta kaas veel zout bevat kan je al snel te veel zout binnenkrijgen. Bestrooi je salade met feta dus niet met nog meer zout. Vooral mensen met nieraandoeningen of -problemen moeten oppassen met de hoeveelheid feta die ze eten.

Daarnaast is fetakaas gemaakt met geitenmelk gevaarlijk voor mensen met een geitenmelk allergie. Dit is een kleine groep mensen, want deze allergie komt zelden voor.

Conclusie

Feta is de bekende witte Griekse kaas. Het past perfect in een gezond dieet, maar let op het hoge zoutgehalte. Het bevat minder voedingsstoffen dan andere kazen, maar het is nog steeds een goede bron van eiwitten en calcium. Bovendien is het ook nog eens koolhydraatarm en lactosearm of -vrij!

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen! 

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. 

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *