Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Papaya: gezond of niet?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Papaya, exotisch en intrigerend. Maar hoe gezond is het? Ontdek de voedingswaarde en voordelen van deze vrucht in ons artikel.
Is papaya gezond? En hoe gezond zijn papaya's dan precies? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is papaja gezond?

Vraag je je af of papaja gezond is? Nou, je zult blij zijn te weten dat papaja’s bomvol zitten met gezonde voedingsstoffen. Daarnaast is het is ook een bron van antioxidanten, die onze cellen kunnen beschermen tegen schade. Bovendien bevatten papaja’s weinig calorieën.

Wat is papaya?

Laten we beginnen met de basis, wat is papaya eigenlijk? 

Papaya is een tropisch fruit, dat vooral in Midden-Amerika, Azië en Midden- en Zuid-Afrika groeit. Doordat papaya qua smaak lijkt op de smaak van meloen, wordt de papayaboom ook wel de meloenboom genoemd.

Een papaya is ovaalvormig fruit en circa 15 tot 20 cm lang. De schil is glad groenachtig tot geel. In de vrucht zitten donkerbruine tot zwarte pitjes. De pitjes bevatten carpaïne, een stof die de hartslag kan vertragen als je te veel papaja-pitjes eet. Laat de zaden daarom liever staan. Het vruchtvlees van de papaya is boterachtig en oranje.

Het sappige vruchtvlees ruikt een beetje naar abrikozen en heeft een kenmerkende zoete smaak. De schil smaakt wat bitter, maar is in principe ook eetbaar.

Een rijpe papaya heeft een geel tot oranje schil. Ook geeft de vrucht bij een lichte vingerdruk een beetje mee. Bewaar een onrijpe papaja nooit in de koelkast. Dan kan het niet meer rijpen.

Papaya zit vaak in een blik, maar je kunt het ook vers kopen. Naast de normale papaya bestaat er ook de bergpapaya, die nauw verwant is aan de normale papaya. 

Papaya is een erg veelzijdige vrucht. Het wordt niet alleen gebruikt als tussendoortje en in smoothies. Je kunt het ook gebruiken in bijvoorbeeld voorgerechten, (fruit)salades, een salsa of in een (virgin) cocktail [1].

Wat is de voedingswaarde van papaya?

Hieronder lees je de voedingswaarde van een portie (150 gram) papaya.

  • Energie: 58 kcal
  • Vet: 0,4 gram
    -Waarvan verzadigd: 0,2 gram
  • Koolhydraten: 11,7 gram
    -Waarvan suikers: 11,7 gram
  • Vezels: 2,6 gram
  • Eiwit: 0,8 gram
  • Zout: 0 g [2]

Welke voedingsstoffen bevat de papaya?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen een portie papaya bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium251 mg3500 mg
Calcium30 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium32 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,5 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium3 μg70 μg
Zink0,1 ugMannen (>18 jaar) 9 ug
Vrouwen (>18 jaar) 7 ug
Zwangere vrouwen 9,1 ug
Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug
Vitamine A56 ugMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,5 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,03 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,05 mg1,6 mg
VItamine B60,06 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur56 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,6 mg 16 mg 
Vitamine C92 mg 75 mg
Jodium0 μg 150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg .
Fosfor150 mg [2]550 mg (>18 jaar) [3]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van papaya?

De papaya zit vol met gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Hieronder lees je over een aantal gezonde eigenschappen van dit fruit.

Bomvol antioxidanten

Deze fruitsoort zit boordevol krachtige antioxidanten, zoals vitamine C en carotenoïden (stoffen die zorgen voor de kleur van fruit). Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen kunnen neutraliseren, wat schade aan cellen en weefsels kan veroorzaken. Deze schade kan op de lange termijn leiden tot verschillende chronische ziekten, zoals hartziekten en kanker [4].

Onderzoekers vermoeden ook dat een te veel aan vrije radicalen in je lichaam een oorzaak kan zijn van de ziekte van Alzheimer, een vorm van dementie [5]. 

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het antioxidant lycopeen de kans op kanker kan verlagen [6]. Dezelfde stof zou mogelijk gezondheidsvoordelen hebben voor patiënten die behandeld worden voor kanker [7].

Vol met gezonde voedingsstoffen

Deze tropische vrucht bevat bijna alle vitamines en mineralen. Vooral de hoeveelheid kalium, vitamine C, foliumzuur en vitamine A is hoog. Kalium is belangrijk voor een goede bloeddruk [8]. Vitamine C is essentieel voor je weerstand [9].

Foliumzuur is belangrijk voor een goede werking van je lichaam. Het is ook een belangrijk mineraal voor de ontwikkeling van een foetus tijdens de zwangerschap. Echter kan je niet voldoende foliumzuur binnenkrijgen via voeding, waardoor je tijdens de zwangerschap een supplement moet gebruiken [10].

Vitamine A is onder andere belangrijk voor het gezichtsvermogen en een normale werking van het afweersysteem [11]. De vrucht bevat door de oranje kleur ook veel bètacaroteen, die je lichaam omzet in vitamine A.

Goed voor je hart

De eerder genoemde antioxidant lycopeen zou ook moeilijk hartziekten kunnen voorkomen. Hier zou vitamine C ook een rol in spelen. Hier moet nog verder onderzoek naar worden gedaan [12, 13].

Daarnaast bevatten papaya’s vezels, namelijk 2,6 gram per 150 gram. Inname van voldoende vezels kan de kans op hart- en vaatziekten verminderen. Vezels dragen namelijk bij aan een goede bloeddruk en goed cholesterol. Je hebt gemiddeld tenminste 25 gram tot 30 gram vezels per dag nodig [14].

Gezond voor de spijsvertering

In sommige tropische landen wordt papaya als medicijn gebruikt voor bepaalde symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS), zoals verstopping. 

Dit is niet voor niets. Het eten van papaya kan namelijk een positief effect hebben op je spijsvertering. De vezels in papaya zorgen namelijk voor een betere ontlasting door de laxerende werking. Hiervoor is het wel belangrijk om ook voldoende water te drinken. 

Een groot voordeel van een rijpe papaja is dat het geen FODMAPs bevat. FODMAPs zijn de soorten koolhydraten die zorgen voor klachten bij mensen met PDS.

Er is ook onderzoek gedaan naar de positieve effecten van papaya op de spijsvertering. In een klein onderzoek krijgen proefpersonen 40 dagen een supplement met papaya. 

Ze hadden hierna minder last van verstopping en een opgeblazen gevoel. Naar dit effect moet nog meer onderzoek worden gedaan, voordat er conclusies kunnen worden getrokken [15].

Goede bron van vezels

Het is je waarschijnlijk ondertussen wel duidelijk dat papaya’s vezels bevatten, die gezondheidsvoordelen hebben. Maar vezels hebben nog meer gezondheidsvoordelen. Ze kunnen namelijk zorgen voor een langer verzadigd gevoel [14]. Hierdoor is het makkelijker om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.

Dit verlaagt ook de kans op het krijgen van overgewicht gerelateerde ziekten, zoals diabetes type II (suikerziekte) en het metabool syndroom (verzameling van klachten rondom de stofwisseling). 

De lage hoeveelheid aan calorieën in de papaya helpt ook om niet te veel calorieën binnen te krijgen. Tenslotte zorgen de vezels ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Dit is voor mensen met diabetes type II (suikerziekte) een extra voordeel. 

Samenvatting
Papaya’s eten heeft vele voordelen voor je gezondheid. Zo kun je hierdoor minder last hebben van verstopping. Bovendien is het een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. 

Is papaya thee gezond?

Heb je ooit gehoord van papaya thee? In sommige tropische landen drinken mensen het niet alleen voor de smaak, maar ook voor medicinale redenen. Zo heb ik Surinaamse vrienden die geloven dat papaya thee zeer krachtig is. Het zou onder meer ontstekingen remmen, de spijsvertering verbeteren en maagklachten verminderen.

Hier is momenteel nog onvoldoende bewijs voor. Papaya thee is echter geen ongezonde keuze en erg lekker. Vaak wordt papaya met andere frisse smaken gecombineerd zoals ananas. 

Is papaya goed voor afvallen?

Wil je wat kilo’s kwijt en vraag je je af of papaya je kan helpen? Goed nieuws! Papaya is laag in calorieën en kan een uitstekende aanvulling zijn op je dieet als je probeert af te vallen. Met een portie (150 gram) krijg je slechts 58 calorieën binnen [2]. 

De hoeveelheid suiker in deze fruitsoort is aanzienlijk lager dan die in andere soorten fruit, zoals appels en bananen. Daarom is het een uitstekende keuze als je wilt afvallen. Het is echter belangrijk om er niet te veel van te eten, aangezien het ook suikers bevat.

Het eten van te veel suikers kan het afvallen bemoeilijken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot verhoogde eetlust en/of verlangen naar zoetigheid. Bovendien is overmatige suikerinname ook niet bevorderlijk voor je algehele gezondheid.

Past papaya in een koolhydraatarm dieet?

Dit hangt af van welk soort koolhydraatarm dieet je volgt. Er zijn namelijk vele varianten hiervan. Bij sommige varianten mag je zelf bepalen wat je eet en hoef je je alleen te houden aan een maximale inname van koolhydraten. 

Bij andere varianten krijg je richtlijnen over wat je mag eten. Soms mag je tijdelijk geen fruit eten, dus ook geen papaya.

Papaya bevat vergeleken met andere soorten fruit relatief weinig koolhydraten. Per 150 gram bevat deze fruitsoort namelijk 11,7 gram koolhydraten [2]. Door te kiezen voor 100 gram papaya krijg je al snel minder koolhydraten binnen. Ben je benieuwd naar het koolhydraatarm dieet? Volg dan onze gratis afslanktraining.

Hoe vaak papaya eten?

Het advies is om circa 250 gram fruit per dag te eten. Dit mag ook meer zijn, mits je hierdoor niet te veel energie binnenkrijgt. Elke soort fruit bevat andere vitamines en mineralen. 

Wij adviseren daarom om af te wisselen tussen de soorten fruit die je eet. Zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen en verklein je de kans op tekorten.

Houd je erg van afwisseling? Maak dan een lekkere fruitsalade met verschillende soorten fruit, zoals blauwe bessen, kaki’s en aardbeien.

Naast verse papaya bestaat er ook gedroogde papaya. Dit bevat veel meer suikers dan de verse variant. Kies daarom liever voor vers fruit. Wil je toch gedroogde papaya eten? Houd het dan bij een paar stukjes (maximaal 20 gram per dag).

Hoe papaya eten?

Je kunt papaya op vele manieren eten, zoals in fruitsalades en zelfs bij warme gerechten. Halveer de vrucht en verwijder met een lepel de zaadlijsten. Je kunt de papaya in stukjes snijden, maar ook de vrucht uitlepelen. Door limoensap over de papaya te besprenkelen smaakt de papaya extra lekker.

Het maakt niets uit wanneer je papaya eet. Doordat het een veelzijdige vrucht is kun je het toevoegen aan verschillende maaltijden. Heb je tussen je maaltijden zin in iets zoets? Eet het dan als tussendoortje.

Conclusie

Het is zonde dat papaya nog bij veel mensen een onbekende vrucht is. Het is namelijk een erg gezonde fruitsoort. Het zit vol antioxidanten, vitamines en mineralen. 

Deze gezonde fruitsoort is dus zeker de moeite waard om te gaan eten! En dan hebben we het nog geneens gehad over de heerlijke smaak ervan.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *