Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Pistachenoten gezond of niet? Ontdek de voordelen

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Pistachenoten zijn minder populair door hun prijs en het pellen, maar zijn ze gezond? Is het de moeite waard? Ontdek het hier.
Zijn pistachenoten gezond? Of kan je ze beter niet eten? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Zijn pistachenoten gezond?

Jazeker, pistachenoten zijn erg gezond. Vergeleken met veel andere noten bevatten ze minder calorieën en tegelijkertijd meer eiwitten. Ben je benieuwd naar alle gezondheidsvoordelen van deze nootjes? Lees dan snel verder.

Wat zijn pistachenoten?

Pistachenoten zijn net als pinda’s plantkundig gezien geen noot. Pistachenootjes zijn namelijk eigenlijk steenvruchten. Ze groeien aan een kleine boom uit de pruikenboomfamilie (Anacardiaceae) genaamd de pistache (Pistacia vera). De zaden worden naast pistachenoten ook wel pistache pitten en -zaden genoemd.

De nootjes zijn lichtgroen en/of bruin van kleur. De smaak is zoet en een beetje zoutig. Onbewerkte pistachenootjes hebben een zachtere textuur dan de bewerkte variant. 

Welke voedingswaarde bevatten pistachenoten?

Hieronder lees je de voedingswaarden van 20 gram pistachenoten (een handje).

  • Energie: 118 kcal
  • Vet: 9,7 g
    -Waarvan verzadigd vet: 1,1 g
  • Koolhydraten: 2,2 g
    -Waarvan suikers: 1,1 g
  • Vezels: 1,9 g
  • Eiwit: 4,8
  • Zout: 0 g [1]

Welke voedingsstoffen bevatten pistachenoten?

Hieronder lees je welke voedingsstoffen een handje pistachenootjes (20 gram) bevat.

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium174 mg3500 mg
Calcium26 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium27 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,9 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium4 μg70 μg
Vitamine A2 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,13 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,03 mg1,6 mg
VItamine B60,23 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur6 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120 μg2,8 μg
Niacine0,4 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium1 μg [1]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [2]

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pistachenoten?

Pistachenoten hebben diverse gezondheidsvoordelen. Zo bevatten ze veel onverzadigde vetzuren, die je onder andere voorzien van belangrijke vetoplosbare vitamines. Hieronder staan een aantal gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet. 

Het bevat weinig calorieën

Vergeleken met andere noten bevatten pistachenootjes relatief weinig kcal. Zo bevatten walnoten 176 kcal en pecannoten 180 kcal per handje. Pistachenootjes bevatten slechts 118 kcal per handje. 

Wel is het zo dat een handje van pistachenootjes minder weegt dan andere noten, namelijk 20 gram in plaats van 25 gram. Dit komt simpelweg doordat deze nootjes minder zwaar zijn. 

Wil je dus bewuster genieten van een handje noten? Kies dan voor de pistachenoot!

Het bevat diverse belangrijke voedingsstoffen

Pistachenoten bevatten naast vitamines en mineralen ook antioxidanten en bioactieve stoffen. Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen wegvangen, die schade kunnen veroorzaken aan weefsels en cellen.

Dit kan op de lange termijn mogelijk zorgen voor vroegtijdige veroudering en ziekten. Vrije radicalen ontstaan door normale lichaamsprocessen en externe factoren, zoals de zon en roken. 

Bioactieve stoffen zijn stoffen die een fysiologische activiteit of functie hebben. Er wordt vermoed dat bioactieve stoffen dezelfde werking hebben als vitamines en mineralen.

Erg opvallend is dat pistachenootjes erg rijk zijn aan thiamine (vitamine B1). Met een handje (20 gram) krijg je maar liefst 20% meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen [1, 2]. 

Samenvatting
Pistachenootjes hebben minder calorieën dan andere noten en zijn dus een betere keuze als je op je calorieën let. Ze bevatten ook veel belangrijke voedingsstoffen, zoals antioxidanten en vitamine B1.

Het bevat veel eiwitten

Ook qua eiwitten wint de pistachenoot het van veel andere noten [3]. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het aanmaken en herstellen van cellen.

De aminozuren (bouwstenen van eiwitten) spelen een rol in vele functies in ons lichaam, zoals de energiestofwisseling en het behouden van een goede hormoonbalans. 

Pistachenootjes bevatten alle essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die we via de voeding moeten binnenkrijgen [4]. Vooral de hoeveelheid van het aminozuur L-arginine is erg hoog. Dit aminozuur is onder meer belangrijk voor een goede weerstand en een normale bloedcirculatie [5].

Samenvatting
Pistachenoten zitten vol eiwitten, wat belangrijk is voor je cellen. Ze bevatten alle essentiële aminozuren, zoals L-arginine, die goed zijn voor je weerstand en bloedcirculatie.

Kan goed zijn voor de darmen

Pistachenoten bevatten vezels, die een positieve werking op de darmen kunnen hebben. Er zijn twee soorten vezels, onoplosbare vezels en oplosbare vezels. 

De onoplosbare vezels ondersteunen een goede stoelgang. Ze werken als een soort spons, dat water opneemt. Zo zorgen ze voor een goede consistentie van de stoelgang.

De oplosbare vezels voeden je darmbacteriën, wat de gezondheid van je darm microbioom ondersteunt (samenstelling van gezonde bacteriën in je lichaam). Met een gezonde darm microbioom heb je minder kans op problemen met de vertering van voedsel [6]. 

Samenvatting
Pistachenoten zijn goed voor je darmen, dankzij hun vezels die je stoelgang en darmbacteriën ondersteunen.

Pistachenoten zijn goed voor je hart

Pistachenoten bestaan voornamelijk uit vetten, waarvan het meeste gedeelte bestaat uit onverzadigde vetzuren (gezonde vetten). Door verzadigde vetten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigde vetten, heb je een lagere kans op hart- en vaatziekten. Dit geldt waarschijnlijk niet voor verzadigde vetten uit kaas, zuivel en yoghurt [7].

Een deel van de vetten bestaat uit omega-3 vetzuren. Deze vetzuren verlagen niet alleen de kans op hart- en vaatziekten, maar kunnen ook de bloeddruk en het cholesterol verlagen [8].

Dit blijkt uit onderzoeken waarin proefpersonen omega-3 vetzuren binnenkregen door vette vis te eten. Hierdoor is het nog niet zeker of dit effect daadwerkelijk ontstaat door de omega-3 vetzuren of door andere stoffen in vis, oftewel ook optreedt bij het eten van noten. 

Daarnaast zorgen vetten ervoor dat je belangrijke vetoplosbare vitamines binnenkrijgt, zoals vitamine E. 

Samenvatting
Pistachenoten zijn goed voor je hart, omdat ze gezonde onverzadigde vetten en omega-3-vetzuren bevatten. Dit kan helpen om je bloeddruk en cholesterol te verlagen en je kans op hart- en vaatziekten te verminderen.

Helpen pistachenootjes met afvallen?

Pistachenootjes kunnen zeker helpen met afvallen. In Amerika worden ze zelfs de ‘skinny nut’ genoemd. Er zijn een aantal onderzoeken die suggereren dat het eten van pistachenoten een positief effect heeft op afvallen. Harde bewijzen zijn er helaas nog niet [9]. 

Wel bevatten deze nootjes eiwitten en vetten, die beide voor een langer verzadigend effect kunnen zorgen. Hierdoor eet je makkelijker minder.

Als je wilt afvallen is het ook belangrijk om voldoende eiwitten te eten. Zo verlies je namelijk minder spiermassa.

Hierdoor gaat je energiebehoefte minder achteruit, wat het afvallen makkelijker maakt. Bovendien bevatten pistachenoten minder calorieën dan veel andere noten. 

Kies het liefst voor ongepelde pistachenoten in plaats van gepelde pistachenoten. Het pellen van de noot helpt je namelijk ook om af te vallen. Door het pellen eet je minder snel, waardoor je sneller het signaal krijgt dat je vol zit. 

Ook word je hierdoor meer bewust van het eten, wat belangrijk is als je wilt afvallen. Mensen die gepelde pistachenoten aten, hadden ook vaker sneller de neiging om te veel te eten.

Samenvatting 
Pistachenootjes kunnen helpen met afvallen, omdat ze veel vetten en eiwitten bevatten. Deze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Kies het liefst voor de ongepelde variant, zodat je bewuster eet. 

Waarom zijn pistachenoten zo duur?

Pistachenoten zijn een stuk duurder dan andere noten. Er zijn zelfs ‘pistache dieven’. De hoge prijs heeft verschillende redenen. Zo zijn pistachebomen moeilijk te verzorgen en zijn ze heel gevoelig. 

Ook kost het veel werk om pistachenootjes van goede kwaliteit te krijgen. De grond moet worden bemest en er moet voor worden gezorgd dat de zon de noten niet verbrandt. Bovendien is er slechts één oogst per jaar.

Ongezouten of gezouten pistachenoten gezonder?

Veel mensen zijn dol op gezouten noten. Maar zijn gezouten pistachenoten gezond? Helaas moeten we liefhebbers teleurstellen. Te veel zout binnenkrijgen heeft vele gezondheidsnadelen. Zo verhoogt het de kans op hart- en vaatziekten en is het slecht voor je nieren. 

Gemiddeld krijgen we in Nederland al veel te veel zout binnen via andere voedingsmiddelen. Wees daarom slim en kies voor de ongezouten variant. 

Zijn geroosterde pistachenoten gezond?

Als je de gezondste keuze wilt maken, kies dan voor rauwe pistachenoten. Geroosterde pistachenoten (gebrande noten) worden namelijk geroosterd in olie, waardoor het vetgehalte van de noten omhoog gaat. Bovendien gaat tijdens het roosteren een deel van de voedingsstoffen verloren.

Hoeveel pistachenootjes mag je per dag?

Ondanks dat pistachenoten minder kcal bevatten dan veel andere soorten, blijft het een energiedicht voedingsmiddel. Als je er te veel van binnenkrijgt is de kans groot dat je te veel kcal binnenkrijgt over de gehele dag.

Daarom is het belangrijk om het met mate te eten. Houd het bij een tot twee handjes per dag. Wissel ook af met verschillende soorten noten, zoals walnoten en macadamianoten. Zo heb je profijt van de gezondheidsvoordelen van alle soorten noten. 

Is pinda of pistache gezonder?

Pistachenoten bevatten minder calorieën en vetten dan pinda’s, maar hierdoor ook minder eiwitten. Pistachenoten bevatten echter wel weer meer vezels. 

Pinda’s bevatten hogere hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen, maar pistachenootjes bevatten hogere hoeveelheden van veel B-vitamines.

In ons artikel ‘top 9 gezondste noten’ lees je of de pinda of pistache gezonder is. Wil je meer weten over hoe gezond pinda’s zijn? Lees dan ons artikel pinda’s en gezondheid.

Conclusie

Pistachenoten zijn een gezond keuze, mits je kiest voor de rauwe en ongezouten variant. Eet ze als tussendoortje of verwerk ze als smaakmaker door een gerecht. 

Opvallend is dat een handje pistachenoten minder weegt dan andere soorten noten, namelijk 20 gram in plaats van 25 gram. Deze noot bevat daarnaast minder calorieën en meer eiwitten dan veel andere soorten noten.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent

En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!

Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *