Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Is pure chocolade zo gezond als het lijkt?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Veel mensen kiezen voor pure chocolade als ze een gezonde keuze willen maken. Je ziet pure chocolade immers in allemaal gezonde recepten, zoals healthy ontbijt. Is het echter wel zo gezond? Dat ontdek je in dit artikel.
Is pure chocola gezond? Of juist ongezond? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is pure chocolade gezond?

Nee, pure chocolade is geen gezond voedingsmiddel. Het bevat namelijk te weinig voedingsstoffen om een bijdrage te leveren aan je gezondheid. Daarnaast is het een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid, veel suikers en vet.

Gelukkig betekent dit niet dat je het nooit mag eten. Als je pure chocolade vergelijkt met andere soorten chocolade is het wel een gezondere keuze dan bijvoorbeeld melkchocolade en witte chocolade.

Pure chocolade bevat namelijk minder suiker dan melkchocolade en witte chocolade. Af en toe pure chocolade eten kan dus prima! Een gezond voedingspatroon houdt immers in dat je tenminste 80% gezond eet en 20% ongezond eet. 

Wat is pure chocolade?

Voordat we kunnen uitleggen wat pure chocolade is, is het goed om te weten wat chocolade eigenlijk is. Chocolade is een mengsel van suiker, cacaoboter en cacaopoeder. Er zijn veel verschillende soorten chocolade. Tegenwoordig wordt chocolade ook veel gemengd met andere producten, zoals noten.

Er kan onderscheid worden gemaakt tussen de volgende soorten chocolade:

 • Chocolade, waaronder pure chocolade
  Deze soort chocolade bevat cacaopoeder, suiker, cacaoboter.
  Het bevat ten minste 35% pure cacao en tenminste 18% cacaoboter.
 • Melkchocolade
  Deze chocolade bevat cacaopoeder, suiker, cacaoboter en melkpoeder.
  Het bevat tenminste 25% cacao en tenminste 25% cacaoboter.
 • Witte chocolade
  Deze chocolade bevat cacaoboter, suiker en melkpoeder.
  Het bevat geen cacao en tenminste 20% cacaoboter (choc).

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft bepaald dat een producent chocolade ‘pure chocolade’ mag noemen als het tenminste 54% cacao bevat. Een product mag de benaming ‘bittere chocolade’ gebruiken als het product tenminste 65% cacao bevat [1].

Samenvatting
Pure chocolade bestaat uit cacaoboter, suiker en cacaopoeder. Het bevat tenminste 35% pure cacao en tenminste 18% cacaoboter.

Wat zijn de voedingswaarden van pure chocolade?

Hieronder lees je voedingswaarden van 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Houd er rekening mee dat hierbij is uitgegaan van een gemiddelde pure chocolade. De precieze voedingswaarden verschillen per soort pure chocolade. 

 • Energie 37 kcal
 • Vet 2,4 g
  Waarvan verzadigd 1,4 g
 • Koolhydraten 3,3 g
  -Waarvan suikers 2,9 g
 • Vezels 0,5 g
 • Eiwit 0,5 g [2]

Samenvatting
Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid, omdat het per 7 gram maar liefst 37 calorieën bevat. 

Welke voedingsstoffen bevat pure chocolade?

Hieronder vind je de voedingsstoffen van 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Hierbij is ook weer uitgaan van een gemiddelde pure chocolade. De precieze voedingsstoffen verschilt dus per soort pure chocolade, maar wijkt niet veel af. 

VoedingsstofHoeveelheidAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium28 mg3500 mg
Calcium4 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg
Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg
Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium6 mgMannen 350 mg
Vrouwen 300 mg
IJzer0,2 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g
Vrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg70 μg
Vitamine A1 μgMannen 800 μg
Vrouwen 680 μg
Vitamine D0 μg10 μg
>70 jaar
Mensen met een getinte huid
Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0,1 mgMannen 13 mg
Vrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0 mg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0,01 mg1,6 mg
VItamine B60 mgMannen en vrouwen 1,5 mg
Mannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur1 μg300 μg
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120,02 μg2,8 μg
Niacine0,1 mg 16 mg 
Vitamine C0 mg 75 mg
Jodium0  μg [2]150 μg
Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [3].

Samenvatting
Pure chocolade bevat verschillende belangrijke vitamines en mineralen. De hoeveelheid hiervan is echter laag. Dit komt, omdat er is gekeken naar een kleine hoeveelheid pure chocolade. Een gezonde portie pure chocolade is ook een kleine hoeveelheid.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van pure chocolade?

Waarom is pure chocolade gezond? Hier zijn verschillende redenen voor. Zo kan het zorgen voor een blijer gevoel en bevat het flavonoïden (hierover later meer). Hieronder lees je meer over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade. 

Vraag je jezelf af hoeveel procent pure chocolade dan gezond is? De meeste gezondheidsvoordelen komen door de stoffen in cacao. Hoe meer cacao in de chocolade zit, hoe meer profijt je van de gezondheidsvoordelen hebt. 

Het kan mogelijk zorgen voor een blijer gevoel

In chocolade zitten stoffen die de stemming kunnen verbeteren. Dit is wel een lage concentratie, waardoor niet met zekerheid kan worden gezegd dat het daadwerkelijk een effectief heeft [4, 5]. Desondanks voelen veel mensen in de praktijk dit effect wel.

Het kan echter ook zijn dat iemand zich blijer voelt, doordat hij/zij blij wordt door de chocolade zelf. Ook kan het zo zijn dat iemand een goede herinnering heeft aan een moment dat hij/zij chocolade heeft gegeten. Dit kan vervolgens onbewust zorgen voor een blijer gevoel. 

Het kan zorgen voor een opwekkend gevoel

In chocolade zitten de stof cafeïne en theobromine. Beide stoffen kunnen zorgen voor een opwekkend gevoel. Je voelt je alerter en krijgt het gevoel dat je meer energie hebt.

Dit effect is bij het eten van pure chocolade wel minder sterk ter vergelijking met het effect van koffie. In dit artikel lees je meer over koffie en gezondheid.

Theobromine is een alkaloïde in cacao. Het is enigszins vergelijkbaar met cafeïne, maar heeft een minder sterk effect [4].

Het stimuleert de hartspier net als cafeïne. Theobromine versterkt het effect van cafeïne, waardoor het zorgt voor een extra groot opwekkend gevoel.

Het bevat flavonoïden

Flavonoïden worden ook wel flavanolen of vitamine P genoemd. Dit zijn antioxidanten die in de cacao zitten. Er zijn vermoedens dat flavonoïden de kans op hart- en vaatziekten kunnen verlagen. In een onderzoek is namelijk aangetoond dat flavanolen een positief effect hebben op de elasticiteit van bloedvaten. 

Dit effect werd gevonden bij proefpersonen die dagelijks 200 milligram flavanolen uit cacao binnenkregen. Of dit vervolgens daadwerkelijk zorgt voor een verlaging van de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is echter nog niet wetenschappelijk bewezen [4].

Ook zijn er aanwijzingen gevonden dat deze flavonoïden mogelijk je huid kunnen beschermen tegen de zon. De proefpersonen in dit onderzoek aten 12 weken lang dagelijks pure chocolade met een hoog gehalte aan flavonoïden. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat in de supermarkten de pure chocolade vaak laag is aan flavonoïden [6].

Daarnaast zouden flavonoïden nog meer voordelen hebben. Zo kan het mogelijk zorgen voor een beter geheugen [7]. Ook zou het mogelijk het HDL cholesterol (het goede cholesterol) verhogen en het LDL cholesterol (het slechte cholesterol) juist verlagen [8]. 

Samenvatting
Het eten van pure chocolade kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. De meeste van deze gezondheidsvoordelen zijn toe te wijten aan de cacao. Zo heeft het een positief effect op de elasticiteit van de bloedvaten en kan het zorgen voor een opwekkend gevoel. 

Helpt pure chocolade met afvallen?

Het eten van pure chocolade kan helpen met afvallen. Als je bijvoorbeeld trek hebt in iets zoet kan een blokje pure chocolade je lekkere trek stillen. In dit artikel lees je meer over pure chocolade en afvallen.

Wil je graag afvallen? Meld je dan aan voor onze gratis Afslanktraining!

Welke pure chocolade is het gezondst?

Er zijn tegenwoordig vele soorten pure chocolade te koop. Zo vind je varianten zoals 70% pure chocolade, 85% pure chocolade en zelfs 99% pure chocolade. 

Welke is dan het gezondste? Hoe hoger het percentage is, hoe meer cacao de chocolade bevat. Hierdoor heb je meer profijt van de gezondheidsvoordelen van cacao. 

Bovendien bevat het hierdoor ook minder calorieën en suikers. Dit is ook gezonder. Melkchocolade daarentegen bevat juist meer suikers en calorieën en weinig cacao. Witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.

Bij sommige chocolade kan je niet meteen goed zien hoeveel cacao het bevat. Dit kan je makkelijk checken door het etiket te bekijken. Onder het kopje ‘ingrediënten’ lees je hoeveel cacao de chocolade bevat.

Veel mensen eten chocolade, omdat ze het lekker vinden. Als je het met mate eet is het vooral belangrijk dat je een soort chocolade eet die je lekker vindt. 

Ga dus geen pure chocolade 99% eten, omdat het gezonder is. De gezondheidsvoordelen zijn namelijk erg klein en nog niet allemaal bewezen.

Samenvatting
Pure chocolade varianten met meer cacao zijn gezonder. Een gezonde portie chocolade is klein, waardoor de gezondheidsvoordelen gering zijn. Eet je af en toe chocolade? Kies dan een variant waar je écht van geniet!

Wat zijn de gezondheidsnadelen van pure chocolade?

Het eten van pure chocolade heeft ook gezondheidsnadelen. Zo heeft het een hoge energiedichtheid en bevat het veel suikers. Een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid bevat veel calorieën per gram. Hierdoor krijg je met een kleine portie al snel veel energie binnen. Als je te veel calorieën en suikers binnenkrijgt is de kans op het ontwikkelen van overgewicht groter.

Als je regelmatig te veel suikers binnenkrijgt kan dit mogelijk de kans op het ontwikkelen van diabetes type 2 (suikerziekte) vergroten. Het bevat daarnaast ook relatief veel verzadigde vetten, die de kans op hart- en vaatziekten kunnen vergroten.

Samenvatting
Te veel pure chocolade eten is ongezond. Het bevat namelijk veel calorieën, suikers en vet.

Hoeveel pure chocolade mag je per dag eten?

Er is geen richtlijn van hoeveel pure chocolade je per dag mag eten. Pure chocolade heeft een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je snel veel calorieën binnenkrijgen. Per blokje (7) gram bevat pure chocolade 37 calorieën. 

Voor een gezond voedingspatroon kun je als een richtlijn voor een tussendoortje ongeveer 100 calorieën aanhouden. Dit staat gelijk aan ongeveer drie blokjes pure chocolade. Eet dit echter niet elke dag. Hierdoor houd je minder ruimte over in je voedingspatroon voor gezonde voedingsmiddelen zoals fruit en ongezouten.

Samenvatting
Een goede richtlijn is om maximaal drie blokjes pure chocolade te eten. Eet dit niet elke dag.

Wat gebeurt er als je te veel pure chocolade eet?

Er kunnen verschillende dingen gebeuren. Zo krijg je met het eten van veel pure chocolade een grote hoeveelheid calorieën, suikers en vet binnen. Hierdoor heb je een grotere kans om meer energie binnen te krijgen dan je verbruikt. Als dit regelmatig voorkomt kan dit leiden tot overgewicht.

Als je gaat compenseren door andere dingen minder te eten kan dit op de lange termijn zorgen voor een tekort aan belangrijke vitamines en mineralen. Pure chocolade bevat namelijk relatief weinig vitamines en mineralen ten opzichte van gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit en groente. 

Daarnaast krijg je met het eten van veel pure chocolade een grote hoeveelheid suiker binnen. Als je in een keer veel suiker binnenkrijgt stijgt je bloedsuikerspiegel erg snel en zakt je bloedsuikerspiegel ook weer snel. Hierdoor kan je snel weer honger krijgen, waardoor je mogelijk nog meer eet.

Samenvatting
Als je te veel en te vaak pure chocolade eet kan je overgewicht ontwikkelen. Als je het eten van pure chocolade compenseert door gezonde voedingsmiddelen minder te eten kun je tekorten ontwikkelen van voedingsstoffen.    

Is pure chocolade gevaarlijk?

Sommige mensen geloven dat pure chocolade acne of migraine kan verergeren. Dit is niet bewezen. 

Als je dit zo ervaart is het wel handig om pure chocolade te vermijden. Iedereen is namelijk anders en veel dingen zijn nog niet bewijzen in de wetenschap.

Daarnaast is pure chocolade gevaarlijk voor mensen met een allergie voor cacao. Deze allergie komt echter erg weinig voor bij mensen. 

Onze harige vrienden -katten en honden- zijn wel allemaal allergisch voor cacao. Zorg daarom dat ze uit de buurt van chocolade blijven. De stof theobromine in cacao is namelijk giftig voor hen [9].

Samenvatting
Voor de meeste mensen is pure chocolade niet gevaarlijk. Dit is alleen het geval voor mensen met een (zeldzame) cacao allergie. 

Conclusie

Pure chocolade is dus helaas officieel geen gezond voedingsmiddel, maar een stukje pure chocolade kan zeker wel onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon. Het is belangrijk dat je het met mate eet. 

Als je meer fan bent van melkchocolade of witte chocolade kan je best af en toe een stukje van deze chocoladesoorten eten. Zorg er alleen voor dat dit bij een paar blokjes blijft!

Wil je een nog gezondere keuze maken, maar wel genieten van de smaak van cacao? Kies dan voor een pure chocolade met een zo hoog mogelijk percentage aan cacao of kies voor cacaonibs.

Cacaonibs zijn geroosterde cacaobonen, die zijn gescheiden van hun kaf en gebroken in kleinere stukken. Gemiddeld bestaan cacaonibs voor 50% uit cacaoboter en 50% uit cacaopoeder.

Wil je weten welke voeding nog meer goed is om af te vallen? Dan is onze 3 Weken Afslank Challenge wellicht iets voor jou. Tijdens deze 3 weken leer je in een snel tempo wat je moet weten om op een gezonde manier af te vallen.

Een groot voordeel van deze challenge is dat je er niet alleen voor staat. In onze besloten, actieve Facebookgroep kom je in contact met lotgenoten en kun je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *