Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Afvallen met pure chocolade, wel of juist niet doen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Chocolade is een heerlijk tussendoortje. Pure chocolade wordt ook vaak verwerkt in recepten om af te vallen. Maar is pure chocolade eten tijdens het afvallen wel zo verstandig?
Helpt pure chocolade met afvallen? Of kan je het beter niet eten tijdens het afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Helpt pure chocolade met afvallen?

Ja, pure chocolade kán je helpen met afvallen. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Misschien klinkt dit je maar raar in je oren.

Pure chocolade staat namelijk niet bekend als gezond voedingsmiddel. Hoezo kan het dan wel worden gegeten tijdens het afvallen? Nou, tijdens het afvallen kun je ook ongezonde voedingsmiddelen eten.

Deze balans zorgt er bij veel mensen juist voor dat ze het afvallen makkelijker volhouden. Daarnaast bevat pure chocolade ook bepaalde voedingsstoffen die mogelijk een positief effect hebben op het afvallen.  In de rest van dit artikel leer je meer over dit mechanisme en andere manieren hoe het eten van pure chocolade kan helpen met afvallen.

Samenvatting
Een balans tussen gezond en ongezonde voedingsmiddelen kan helpen bij het afvallen. Ook bevat pure chocolade voedingsstoffen die wellicht een positief effect hebben op het afvallen.

Hoe helpt pure chocolade met afvallen?

Het eten van pure chocolade kan je op verschillende manieren helpen tijdens het afvallen. Het is helaas niet zo dat pure chocolade ervoor zorgt dat je extra buikvet verbrandt. In dit artikel lees je hoe je wel buikvet verbrandt.

Om succesvol af te vallen moeten je naast chocolade ook andere goede keuzes maken.  Als je wilt afvallen gaat het namelijk om je volledige voedingspatroon.

Om af te vallen moet je minder energie (calorieën) binnenkrijgen dan je verbruikt. Dit wordt een negatieve energiebalans genoemd.

Als je met het eten van pure chocolade een negatieve energiebalans bereikt kan je dus afvallen met pure chocolade. Daarnaast kan het eten van pure chocolade zorgen voor een paar gezondheidseffecten die het afvallen makkelijker kunnen maken. Hieronder lees je hier meer over.

Het is een betere keuze dan andere soorten chocolade

Als je graag chocolade wilt eten, is pure chocolade een betere keuze tijdens het afvallen dan de andere soorten chocolade. Het bevat namelijk minder calorieën. Daarnaast bevat pure chocolade minder suikers. Hoe puurder de chocolade hoe minder calorieën en suiker het bevat. Het bevat daarentegen wel meer onverzadigde en verzadigde vetten.

Houd er wel rekening mee dat de verschillen in calorieën klein zijn als je chocolade in een kleine portie eet. In de hoeveelheid vet en suikers zie je meer verschil tussen de soorten chocolade.

Zo bevat witte chocolade meer koolhydraten dan pure chocolade. Witte chocolade bevat per blokje (7 gram) 4,1 gram suikers en pure chocolade bevat per blokje 2,9 gram suikers. Hierdoor past pure chocolade beter in een koolhydraatarm dieet.

Het verschil in calorieën is slechts 2 calorieën per blokje. Pure chocolade bevat 37 calorieën per blokje en witte chocolade bevat 39 calorieën per blokje [1].

Het kan mogelijk zorgen voor een meer verzadigend gevoel

In een onderzoek naar het verzadigend gevoel na het eten van chocolade hadden proefpersonen een beter verzadigd gevoel na het eten van pure chocola dan bij het eten van melkchocolade. Het is onwaarschijnlijk dat dit effect wordt veroorzaakt door de voedingswaarden, want het verschil tussen deze verschillende soorten chocolade is erg klein [2].

In een ander onderzoek moesten proefpersonen met een glucose-intolerantie 15 dagen elke dag pure chocola eten. Glucose-intolerantie betekent dat je bloedglucosespiegel (bloedsuikerspiegel) te hoog blijft. Normaal zorgt je lichaam met insuline ervoor dat suiker vanuit het bloed getransporteerd wordt naar de lichaamscellen. Bij mensen met een glucose-intolerantie is het lichaam minder gevoelig voor insuline, waardoor insuline niet goed zijn werk kon doen. Als de bloedglucosespiegel te hoog blijft kunnen er diverse gezondheidsproblemen ontstaan, zoals schade aan je nieren en ogen.

Bij de proefpersonen in dit onderzoek vond er een verbetering van de glucose sensitiviteit plaats. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt, wat positief is voor het afvallen. In een ander onderzoek onder vrouwen werd er een meer verzadigd effect gevonden door alleen pure chocola ruiken [3, 4].

Samenvatting
Het eten van pure chocolade kan mogelijk zorgen voor een meer verzadigd gevoel. Ook zou het de glucose sensitiviteit kunnen verbeteren, waardoor je minder snel weer honger krijgt.

Het kan mogelijk zorgen voor een blijer gevoel

Verschillende onderzoeken laten zien dat het eten van pure chocolade een positief effect heeft op je humeur en mentale gezondheid [5]. Dit kan worden verklaard door de flinke hoeveelheid polyfenolen in de cacao.

Het kan ook de kans op depressieve symptomen verkleinen. In een onderzoek onder 13626 proefpersonen hadden proefpersonen die meer pure chocolade consumeren 57% minder kans op het ontwikkelen van depressieve gevoelens [6].

Al deze effecten kunnen indirect ervoor zorgen dat je makkelijker afvalt. Als je wilt afvallen wordt er namelijk veel wilskracht van je gevraagd. Dit kost veel mentale energie.

Hoeveel wilskracht je hebt verschilt per persoon en per moment. Als je je minder blij voelt kan dit ervoor zorgen dat je minder wilskracht hebt. Als je je mentaal niet goed voelt of depressief voelt kan dit ertoe leiden dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen [7]. Dit is nadelig als je wilt afvallen.

Bovendien als je een doel wilt behalen -zoals afvallen- kan een positieve mindset je kans op slagen vergroten. Als je je niet blij voelt is het lastiger om dingen positief in te zien.

Het kan wellicht stress verlagen

In een studie onder vrouwen die twee weken dagelijks 40 gram pure chocolade aten werd er een verlaging van het stressniveau gevonden [8].

Een kalmer gevoel werd ook gevonden in een 30-dagen durende onderzoek onder 72 mannen en vrouwen. In dit onderzoek werd pure chocolade als chocolademelk gedronken [9].

Stress heeft ook een negatieve effect op je wilskracht, waardoor het lastiger is om af te vallen. Ook kunnen mensen die onder veel stress staan vaak minder goed nieuw gedrag aanleren. Dit kost namelijk mentale energie en focus.

Het kan zorgen voor een opwekkend gevoel

Een opwekkend gevoel houdt in dat je je geconcentreerd en energiek voelt [10]. Deze aspecten zijn beide positief als je wilt afvallen.

Een betere concentratie en meer energie zorgt er namelijk voor dat je je makkelijker aan je dieet houdt. Ook heeft het een positief effect op je wilskracht, wat je nodig hebt om voedselverleidingen -die niet in lijn zijn met je dieet- te weerstaan.

Wil je meer weten over de gezondheidseffecten van pure chocolade? Lees dan dit artikel over pure chocolade en gezondheid. Wil je liever meer weten over hoe je gezond kunt afvallen? Maak dan gebruik van onze gratis afslanktraining.

Samenvatting
Pure chocolade zorgt voor een meer verzadigend gevoel en bevat minder suikers dan melkchocolade. Daarnaast kan het mogelijk zorgen voor een blijer en opwekkend gevoel, wat positief is als je wilt afvallen.

Wanneer helpt pure chocolade niet met afvallen?

Sommige mensen noemen chocolade een echte dikmaker. Dit komt doordat het veel calorieën, suikers en vet bevat. Je kunt eigenlijk niet zeggen dat een voedingsmiddel een dikmaker is. Of je dik wordt hangt namelijk af van je totale voedingspatroon. Het is wel belangrijk dat je het met mate eet.

Niet voor iedereen is het eten van pure chocolade tijdens het afvallen een goed idee. Weet je van jezelf dat je een zwak hebt voor chocolade? Kun je je niet houden aan slechts een paar blokjes, maar moet altijd de hele reep op? Dan is het geen goed idee om het te eten tijdens het afvallen.

Kies dan liever voor een ander ongezond tussendoortjes als je eens wilt cheaten. Wil je toch heel graag chocolade eten? Dan zijn er ook een aantal manieren om te leren je aan een aantal blokjes te houden.

Je kunt bijvoorbeeld kleine reepjes kopen. Zo zijn er verpakkingen van mini chocolade te koop. Deze zijn vaak bedoeld om uit te delen, maar het kan je ook helpen om (te leren) een kleine portie te eten.

Zo hoef je niet de verpakking van een normale chocoladereep te openen. Voor sommige mensen zorgt een open verpakking namelijk voor extra verleiding. Een andere optie is om chocolade alleen te eten als je samen met anderen bent. Zo kan je een reep samen delen.

Samenvatting
Weet je dat je een zwak hebt voor chocolade en kun je je nooit inhouden? Dan is het niet slim om chocolade te eten tijdens het afvallen. Kies dan een andere snack waar je wel maat mee kunt houden.

Welke pure chocolade is het beste voor afvallen?

Als je een willekeurige supermarkt inloopt vind je een groot aanbod van verschillende soorten pure chocolade. Zo vind je 70% pure chocolade, 80% pure chocolade en 95% pure chocolade. Er zijn ook chocoladesoorten waaraan andere voedingsmiddelen zijn toegevoegd, zoals noten en fudge.

Vaak verwachten mensen dat extra pure chocolade beter is voor afvallen. Extra pure chocolade bevat namelijk meer cacao. Je verwacht dan dat je meer voordeel hebt van de gezondheidsvoordelen van cacao. Echter is het verschil tussen deze soorten chocolade erg klein. Kies daarom vooral een chocoladesoort waar je van geniet.

Als je een koolhydraatarm dieet volgt kan je wel het beste kiezen voor pure chocolade zonder toevoegingen met andere voedingsmiddelen, die veel suikers bevatten. Dus chocoladesoorten met bijvoorbeeld fudge of karamel zijn een minder goede keuze. Ook varianten met toegevoegde suikers zijn een minder goede keuze. 

Chocoladesoorten met noten zijn dan een betere keuze. Houd er wel rekening mee dat beide varianten meestal meer calorieën bevatten dan pure chocolade zonder toegevoegde voedingsmiddelen.

Samenvatting
De verschillen tussen de voordelen van de verschillende soorten pure chocolade zijn klein. Kies daarom vooral een variant die je lekker vindt. Chocoladesoorten met suiker bevattende voedingsmiddelen -zoals fudge- zijn wel een minder goede keuze als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Hoeveel pure chocolade kan ik eten om af te vallen?

Net als met andere voedingsmiddelen geldt hier ook dat je het met mate moet eten. Pure chocolade is een voedingsmiddel met een hoge energiedichtheid. Als je wilt afvallen moet je dus extra opletten dat je er niet te veel van eet. Dit geldt overigens ook voor de andere soorten chocolade.

Als richtlijn voor een tussendoortje kun je als richtlijn 100 calorieën aanhouden. Dit zijn ongeveer 3 blokjes pure chocolade. Eet het echter niet elke dag. Dan houd je namelijk te weinig ruimte over voor andere voedingsmiddelen, die een bron zijn van belangrijke vitamines en mineralen.  

Door te veel pure chocolade te eten kun je door de grote hoeveelheid vetten ook de kans op hart en vaatziekten vergroten. De vetten in pure chocolade zijn gezonde vetten, maar als je er te veel van binnenkrijgt is het ongezond. 

Samenvatting
Maximaal drie blokjes pure chocolade per dag is een goede richtlijn om je aan te houden. Wissel wel af in wat je eet.

Conclusie

Met pure chocolade kan je dus gezond afvallen, mits je het met mate eet. De voordelen voor het afvallen zijn voornamelijk te danken aan de cacao. Als je pure chocolade wilt eten tijdens het afvallen is het belangrijk om het in kleine hoeveelheden te eten, zoals drie blokjes.

In deze hoeveelheid zijn de voordelen van het eten van pure chocolade erg klein. Daarom zijn deze voordelen geen reden om pure chocolade te gaan eten. Bovendien bevat het veel calorieën, suikers en vet. Het bevat ook weinig voedingsstoffen, waardoor het geen bijdrage levert aan je gezondheid.

Als je er voor kiest om af en toe chocolade te eten, kies dan een chocoladesoort waar je echt van geniet. Alleen al door de chocoladesoorten met suiker bevattende voedingsmiddelen -zoals fudge- over te slaan maak je een betere keuze. Of je nu melkchocolade of pure chocolade kiest, houd er rekening mee dat dit past bij de rest van je voedingspatroon.

Wil je meer weten over welke voedingsmiddelen je wel of juist niet kan eten tijdens het afvallen? Bekijk dan onze 3 Weken Afslank Challenge. Tijdens deze 3 weken leer je wat je moet weten om gezond af te vallen.

Daarnaast krijg je toegang tot praktische tips, recepten en onze besloten en actieve Facebookgroep. In deze groep kun je ervaringen uitwisselen met andere deelnemers.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *