Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Rijstwafels: Wel of niet eten tijdens het afvallen?

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Jeroen Meijerink, Voedingsdeskundige
Veel mensen eten rijstwafels als ze willen afvallen. Hierdoor zou je denken dat het eten van rijstwafels helpt als je wilt afvallen. Is dat wel echt zo? En waarom wel of waarom niet? Lees snel verder om het antwoord te krijgen op deze vragen.
Helpen rijstwafels met afvallen? Of kan je ze beter niet eten tijdens het afvallen? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Kan een rijstwafel helpen bij afvallen?

Ja, het eten van rijstwafels kan helpen als je wilt afvallen. Ze bevatten namelijk weinig calorieën en weinig suikers. Er hangen wel wat nadelen aan het eten van rijstwafels waar je rekening mee moet houden. 

Zo zorgt het eten van rijstwafels voor een snelle stijging in de bloedsuiker, waardoor je eerder weer honger kunt krijgen. Merk je dat je hier last van hebt? Dan zijn rijstwafels een minder goede keuze voor jou tijdens het afvallen. Er is hier wel een oplossing voor. Door de rijstwafel te beleggen met eiwit- en/of vetrijk beleg blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

Kies wel voor een gezond en caloriearm beleg. Anders zijn rijstwafel alsnog geen goede keuze tijdens het afvallen. Goede beleg keuzes zijn bijvoorbeeld hummus en komkommer of 100% pindakaas met banaan.

Waarom kan rijstwafel helpen bij afvallen?

Er zijn verschillende reden waarom het eten van rijstwafels kan helpen met afvallen. Zo bevat het weinig calorieën, waardoor het als caloriearm tussendoortje kan worden gegeten. Hieronder lees je meer over hoe rijstwafels kunnen helpen bij het afvallen.

Het bevat weinig calorieën

Een rijstwafel bevat gemiddeld slechts 27 calorieën per stuk (7 gram). Door het lage aantal kcal is het een ideaal tussendoortje als je wilt afvallen. Wil je er iets opeten? Beleg het dan met caloriearm beleg, zodat het gezamenlijk niet te veel kcal bevat.

Het kan ook als vervanger voor brood worden gebruikt. Door rijstwafels te eten in plaats van brood kan je makkelijk je energie-inname verminderen. Gemiddeld bevat een sneetje brood namelijk 82 kcal [1]. Door een sneetje boterham te vervangen door twee rijstwafels eet je 28 kcal minder. Als je dit voor 4 sneetjes brood doet scheelt dit maar liefst 112 kcal.

Het kan belegd worden met vet- en/of eiwitrijk beleg

Rijstwafels kunnen goed belegd worden met vet- en/of eiwitrijk beleg. Dit is een groot voordeel als je wilt afvallen. Eiwitten en vetten kunnen namelijk beide ervoor zorgen dat je je langer verzadigd voelt [2, 3] Hierdoor is het makkelijker om minder energie binnen te krijgen dan je verbruikt, wat nodig is als je wilt afvallen.

Eiwitten zijn daarnaast erg belangrijk als je wilt afvallen. Als je afvalt verlies je namelijk een deel van je spiermassa. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je energie verbranding is. Als je dus veel spiermassa verliest gaat je vetverbranding achteruit. Dit wil je voorkomen.

Helemaal geen spiermassa verliezen tijdens het afvallen kan niet. Je kunt echter wel de hoeveelheid beperken. Hoe doe je dat dan? Door voldoende eiwitten te eten! 

Het is een makkelijk tussendoortje

Het bereiden van rijstwafels is erg makkelijk. Hierdoor kan het helpen als je wilt afvallen. Tijdens momenten dat je erg trek hebt en geen zin hebt om iets te maken kun je een rijstwafel pakken in plaats van iets ongezonds, zoals chocolade.

Bovendien is een van de grote redenen dat veel mensen het afvallen niet volhouden dat ze te veel tijd moeten besteden aan gezond eten. Met een rijstcracker kan je makkelijk een gezond tussendoortje of maaltijd maken. Dit doe je door fruit of groenten te combineren met een gezond eiwit- en/of vetrijk beleg.

Samenvatting
Het eten van rijstwafels kan op verschillende manieren helpen met afvallen. Het is bijvoorbeeld een makkelijk tussendoortje met weinig calorieën. Daarnaast kan je met het eten van rijstwafels eenvoudig meer eiwitten binnen krijgen, zodat je minder spiermassa verliest tijdens het afvallen.

Wanneer helpt rijstwafel niet als je wilt afvallen?

In sommige gevallen helpt het eten van rijstwafels niet als je wilt afvallen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je merkt dat je snel honger krijgt na het eten van een rijstwafel. Rijstwafels hebben een hoge Glycemische Index (GI), wat betekent dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt na het eten van rijstwafels. Dit kan ervoor zorgen dat je snel weer een hongergevoel hebt.

Je kunt de bloedsuikerspiegel stabieler houden door de rijstwafels te beleggen met eiwit- en/of vetrijk beleg. Echter blijven sommige mensen toch trek krijgen na het eten van rijstwafels. Ze zitten bijvoorbeeld langer verzadigd door een boterham. Heb je hier last van? Dan is een rijstwafel niet de goede keuze voor jou. In dit geval zijn rijstwafels dikmakers.

Daarnaast zijn er ook soorten rijstwafels te koop met veel toegevoegde suikers. Zo zijn er rijstwafels met chocolade en karamel te koop. Dit zijn geen goede keuzes als je wilt afvallen. Deze varianten bevatten niet alleen meer suikers, maar ook calorieën.

Door de vele suikers kun je een suikerdip krijgen, waardoor je weer snel trek krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten, wat nadelig is als je wilt afvallen. De extra calorieën in deze varianten maken het lastiger om een energietekort te krijgen om af te vallen.

Tenslotte passen rijstwafels minder goed in een koolhydraatarm dieet. Ze bevatten namelijk relatief veel koolhydraten, 5,7 gram per 1 rijstwafel (7 gram).

Ben je ook bekend of rijstwafels gezond zijn? Lees dan dit artikel over rijstwafels en gezondheid.

Samenvatting
Rijstwafels helpen niet als je hierdoor snel weer honger krijgt of als je kiest voor varianten met veel toegevoegde suikers. Rijstkoeken zijn tevens minder geschikt als je een koolhydraatarm dieet volgt. 

Kan je rijstwafels eten tijdens een koolhydraatarm dieet?

Als je een koolhydraatarm dieet volgt mag je een maximum aantal koolhydraten per dag eten. Per koolhydraatarm dieet verschilt het hoeveel koolhydraten je mag eten. In een rijstwafel zit een stuk minder koolhydraten (kh) (5,7) dan in een gemiddelde stukje brood (13 g). Toch is dit nog een stuk meer koolhydraten dan als je bijvoorbeeld een soep of salade eet.

Of rijstwafels passen in een koolhydraatarm dieet hangt af van de volgende factoren:

  • Hoeveel koolhydraten je maximaal op een dag mag eten;
  • Wat je voor de rest van de dag eet qua koolhydraten.

In beide gevallen geldt dat het vervangen van je brood door rijstwafels meestal geen goed idee is. Ondanks dat je minder dan de helft aan koolhydraten binnenkrijgt, krijg je alsnog een hoop koolhydraten binnen. Een rijstwafel als tussendoortje eten kan wel een optie zijn als je nog ruimte over hebt om koolhydraten te eten.

Wil je meer weten over het koolhydraatarm dieet? Lees dan dit artikel over het koolhydraatarm dieet. Wil je graag meteen afslanken? Volg dan onze gratis Afslanktraining.

Samenvatting
In een koolhydraatarm dieet kun je rijstwafels eten als tussendoortje als het past bij de rest van je voedingspatroon. Je moet goed opletten dat je niet te veel koolhydraten binnenkrijgt door de rijstwafels. 

Zijn rijstwafels beter dan brood voor afvallen?

Dit verschilt per persoon. Rijstwafels hebben een hogere Glycemische Index dan brood. Dit betekent dat de bloedsuikerspiegel sneller stijgt. Dit kán ervoor zorgen dat je sneller trek krijgt na het eten van rijstwafels. Als je hier last van hebt en dit niet bij het eten van brood hebt, is brood een betere keuze.

Heb je hier geen last van? Dan kan het eten van rijstwafels een betere keuze zijn. Het bevat namelijk minder calorieën (27 kcal) dan brood (82 kcal). Als je vier broodjes vervangt door rijstwafels kan dit al 112 kcal schelen.

Een voordeel van rijstwafels is dat veel mensen het lekkerder vinden om er fruit en/of groenten op te eten dan op brood. Hierdoor kan het eten van rijstwafels ervoor zorgen dat je meer fruit en/of groenten eet. Dit is positief als je wilt afvallen. De vezels in fruit en groenten zorgen namelijk voor een langer verzadigd gevoel, wat positief is voor het afvallen [4].

Brood bevat daarentegen van zichzelf weer meer vezels dan rijstwafels. Hierdoor zorgt het bij sommige mensen ook voor een verzadigender gevoel. De volkoren rijstwafels bevatten wel meer vezels dan de witte varianten.

Samenvatting
Het verschilt per persoon of brood of rijstwafels beter zijn voor het afvallen. Beide producten hebben voor- en nadelen. Zo bevat brood meer vezels en rijstwafels minder calorieën. 

Welke rijstwafel is het beste voor het afvallen?

Als je een willekeurige supermarkt inloopt vind je een groot aanbod aan rijstwafels. Zo zijn er rijstwafels met zeezout, rijstwafels met paprikasmaak en rijstwafels met een chocolade. Welke rijstwafel is dan het beste als je wilt afvallen?

De chocoladeliefhebbers moet ik helaas teleurstellen. Een rijstwafel met chocolade is geen goede keuze als je wilt afvallen. Als je toch graag een keer een rijstwafel met chocolade wilt eten, kies dan voor de rijstwafel met pure chocolade. Het eten van pure chocolade kan namelijk helpen met afvallen. In dit artikel over afvallen en pure chocolade lees je hier meer over.

Ook de andere rijstwafels met smaakjes zijn een minder goede keuze. Hier is veel aan toegevoegd, waardoor het meer calorieën en suikers bevat. De gezondste keuze is een rijstwafel op basis van zilvervliesrijst. Dit bevat namelijk meer vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Dit is positief als je wilt afvallen.

Ook de varianten met zilvervliesrijst gecombineerd met andere volkoren granen, pitten of zaden zijn goede keuzes. Pitten en zaden bevatten namelijk ook vezels.

Samenvatting
Rijstwafels op basis van zilvervliesrijst zonder toegevoegde suikers zijn de beste keuze. Door de vezels uit de zilvervliesrijst heb je langer een verzadigd gevoel, wat positief is als je wilt afvallen.

Hoeveel rijstwafels eten om af te vallen?

Nu vraag jij je wellicht af hoeveel rijstwafels je dan mag eten. Daar is geen vaste richtlijn in. Het ligt er namelijk ook aan of je het als tussendoortje of maaltijd eet. Net als voor andere voedingsmiddelen geldt dat het belangrijk is om af te wisselen in wat je eet. Alle voedingsmiddelen bevatten namelijk andere belangrijke vitamines en mineralen.

Door goed af te wisselen voorkom je dat je tekorten krijgt van bepaalde voedingsstoffen. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook als je wilt afvallen. Als je gezond bent is het namelijk makkelijker om af te vallen.

Als je een rijstwafel als tussendoortje eet kun je als richtlijn aanhouden om maximaal twee belegde rijstwafels te eten. Als je het als ontbijt of lunch eet kun je je boterham vervangen door twee tot drie rijstwafels. Eet liever niet tijdens ontbijt én lunch rijstwafels, omdat je dan weinig varieert.

Samenvatting
Het is belangrijk om voldoende te variëren in wat je eet. Eet daarom niet elke dag rijstwafels. Als tussendoortje kun je maximaal twee rijstwafels eten. Als ontbijt of lunch kun je meer rijstwafels eten. 

Wanneer rijstwafels eten om af te vallen?

Rijstwafels zijn erg veelzijdig. Hierdoor kun je ze op verschillende momenten op de dag eten. Er is geen speciaal moment wanneer je het beste rijstwafels kunt eten. Eet het wanneer je het lekker vindt.

Je kunt het bijvoorbeeld als tussendoortje eten. Een goede richtlijn voor een tussendoortje is om een tussendoortje te kiezen van maximaal 100 calorieën. Dit kan bijvoorbeeld een rijstwafel (27 kcal) zijn met 100% pindakaas (61 kcal).

Je kunt rijstwafels ook als ontbijt of lunch eten. Een snee brood staat ongeveer gelijk aan twee of drie rijstwafels. Dus drie sneetjes brood kun je vervangen door zes tot negen rijstwafels. Je kunt er ook voor kiezen om minder rijstwafels te eten en de rijstwafels dikker te beleggen, zoals met 100% pindakaas en schijfjes banaan.

Conclusie

Voor de meeste mensen kan het eten van rijstwafels helpen als je wilt afvallen. Hiervoor is het wel belangrijk dat je de juiste soorten beleg en rijstwafels kiest. Een rijstwafel met chocolade is helaas geen goede keuze als je wilt afvallen.

Mensen die snel trek krijgen na het eten van rijstwafels kunnen beter op zoek gaan naar een alternatief, zoals volkoren crackers. Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan is een rijstwafel ook niet de beste keuze, omdat het relatief veel koolhydraten bevat.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen? Wil je ook weten hoe je gezond kunt afvallen? Volg dan onze 3 Weken Afslank Challenge. Tijdens deze 3 weken leer je alles wat je moet weten over gezond afvallen. Binnen een korte tijd val je snel je overtollige kilo’s af.

Ook krijg je toegang tot een groot aantal recepten en onze besloten, actieve Facebookgroep. Zo kun je met andere deelnemers je ervaringen uitwisselen.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *