Deel dit artikel met je maatjes
Zijn rode bieten gezond?
Ik hoor je jezelf afvragen: ‘zijn rode bieten echt zo gezond?’ Het antwoord is: absoluut! Rode bieten zijn eigenlijk super gezond.
Ze bevatten weinig calorieën en zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Bovendien zijn ze een uitstekende bron van voedingsvezels, die verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ben je geïnteresseerd in de vele voordelen die rode bieten te bieden hebben? Lees dan verder.
Wat zijn rode bieten?
Je vraagt je misschien af: ‘Wat zijn rode bieten precies?’ Goed dat je het vraagt! Rode bieten, ook wel bekend als ‘Nederlandse kroot’ of ‘krootjes’. Rode bieten worden ook wel ‘Nederlandse kroot’ of ‘krootjes’ genoemd, en ze hebben een lange geschiedenis als groente. Ze werden namelijk al in de 16e eeuw ontdekt. Krootjes zijn knollen met een donkerrode kleur en hebben groene bladeren met rode nerven.
Er zijn twee soorten bieten, namelijk zomer- en winterbieten. Winterbieten zijn aanzienlijk groter dan zomerbieten. Zomerbieten worden vaak in bosjes verkocht, waarbij het loof (de bladeren) nog aan de knol vastzit.
De knol heeft een frisse, zoete en kenmerkende aardse smaak. Rode bieten kunnen zowel koud als warm worden gegeten. Ze worden bijvoorbeeld vaak koud geserveerd in salades. Tip: probeer ze eens met geitenkaas en bulgur [1].
Wat is de voedingswaarde van rode bieten?
Hieronder lees je de voedingswaarde van een opscheplepel gekookte bieten (50 gram).
- Energie 15 kcal
- Vet 0,1 g
– waarvan verzadigd 0 g
- Koolhydraten 2,3 g
– waarvan suikers 2,3 g - Vezels 1,5 g
- Eiwit 0,6 g
- Zout 0,08 g [2]
Wat zijn de voedingsstoffen van bieten?
Hieronder lees je welke en hoeveel voedingsstoffen er in een opscheplepel gekookte bieten (50 gram) zit.
Voedingsstof | Hoeveelheid | Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) |
Kalium | 172 mg | 3500 mg |
Calcium | 11 mg | Mannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mg Mannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mg Vrouwen 60-69 jaar 1100 mg |
Magnesium | 7 mg | Mannen 350 mg Vrouwen 300 mg |
IJzer | 0,2 mg | Mannen en vrouwen die niet menstrueren 11 g Vrouwen die wel menstrueren 16 mg* |
Selenium | 0 μg | 70 μg |
Zink | 0,2 ug | Mannen (>18 jaar) 9 ug Vrouwen (>18 jaar) 7 ug Zwangere vrouwen 9,1 ug Vrouwen die borstvoeding geven 11 ug |
Vitamine A | 1 ug | Mannen 800 μg Vrouwen 680 μg |
Vitamine D | 0 μg | 10 μg >70 jaar Mensen met een getinte huid Mensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg |
Vitamine E | 0,1 mg | Mannen 13 mg Vrouwen 11 mg |
Thiamine (vitamine B1) | 0,03 mg | 0,1 mg |
Riboflavine (vitamine B2) | 0,03 mg | 1,6 mg |
VItamine B6 | 0,02 mg | Mannen en vrouwen 1,5 mg Mannen >50 jaar 1,8 mg |
Foliumzuur | 12 μg | 300 μg Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg |
Vitamine B12 | 0 μg | 2,8 μg |
Niacine | 0,1 mg | 16 mg |
Vitamine C | 2 mg | 75 mg |
Jodium | 0 μg | 150 μg Zwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg . |
Fosfor | 16 mg [2] | 550 mg (>18 jaar) [3] |
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van rode bieten?
Het eten van rode bieten heeft vele gezondheidsvoordelen. Zo is het een goede bron van vezels en zitten ze boordevol voedingsstoffen. Hieronder lees je over de belangrijkste gezondheidsvoordelen van deze groente.
Het is caloriearm
Een opscheplepel rode bieten (50 gram) bevat slechts 15 calorieën. Zo kan je makkelijk meer volume aan je maaltijd toevoegen zonder dat je maaltijd meteen veel calorierijker wordt. Hierdoor is het makkelijker om een gezond gewicht te behouden, wat op zijn beurt de kans op ziekten gerelateerd aan overgewicht verlaagt, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte). Win-win!
Het is een goede bron van vitamines en mineralen
Dat rode bieten weinig calorieën bevatten, betekent echter niet dat ze ook weinig voedingsstoffen bevatten. Integendeel, bieten zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen. Met name de hoeveelheid kalium en mangaan in deze groente is hoog.
Kalium is een belangrijk mineraal dat bijdraagt aan de vochtbalans in je lichaam [4]. Mangaan is onder andere essentieel voor de vorming van botten en de bescherming van lichaamscellen [5].
Het bevat antioxidanten
Krootjes zitten bomvol krachtige antioxidanten, stoffen die vrije radicalen wegvangen. Vrije radicalen ontstaan tijdens normale lichaamsprocessen en externe factoren zoals roken. Deze schadelijke stoffen kunnen schade veroorzaken aan cellen en weefsels.
Deze schade kan op de lange termijn leiden tot chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten [6].
Goede bron van voedingsvezel
Met vier opscheplepels bieten krijg je maar liefst zes gram vezels binnen. Om aan je dagelijkse vezelbehoefte te voldoen, heb je minimaal 25 gram vezels nodig als vrouw en 30 gram als man [6]. Vezels bieden tal van gezondheidsvoordelen. Wanneer je voldoende vezels consumeert, verlaag je het risico op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes (suikerziekte).
Onoplosbare vezels zorgen voor meer volume in de ontlasting, wat de stoelgang kan verbeteren. Oplosbare vezels voeden daarentegen de gezonde darmbacteriën en dragen zo bij aan een gezonde spijsvertering [7].
Kunnen mogelijk de breingezondheid ondersteunen
Er zijn aanwijzingen dat de nitraten in bietjes kunnen helpen om de hersenfuncties te verbeteren. Nitraten zijn stoffen die van nature voorkomen in water, groente en fruit. De nitraten zouden ervoor zorgen dat de bloedvaten in je hersenen verwijden, waardoor het bloed beter kan stromen naar je hersenen [8].
Helaas, de huidige onderzoeken waren van te korte duur en met te weinig proefpersonen. Dus, of dit gezondheidsvoordeel echt klopt, moeten we nog even afwachten.
Mogelijk een positief effect op je sportprestaties
Er zijn verschillende onderzoeken waarbij bieten(sap) een positief effect lijkt te hebben op sportprestaties [9]. Bietensap zou de nitraat- en nitrietconcentraties in het bloed verhogen. Hierdoor wordt er stikstofmonoxide (stof in lichaam dat signalen doorgeeft) gevormd, dat ervoor zorgt dat de energiefabriekjes (mitochondriën) in je spieren efficiënter werken.
Ook voor dit gezondheidsvoordeel is momenteel nog niet genoeg bewijs [10]. Dit onderzoek is uitgevoerd op bietensap, maar we verwachten dat bieten hetzelfde effect hebben.
Verlaging van de bloeddruk
Uit een review van verschillende onderzoeken blijken bietjes de bloeddruk te kunnen verlagen [11]. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Bieten bevatten de stof nitraat, waar dit voordeel waarschijnlijk aan te denken is.
Dit zorgt er namelijk voor dat de spieren van de bloedvaten verslappen, waardoor de bloedvaten verwijden. Hierdoor kan er meer bloedstromen, wat de bloeddruk verlaagt[12].
Gezond alternatief voor kleurstof
Als je ooit een vlek op je kleding hebt gehad, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat rode bieten een zeer intense kleur hebben. Vanwege hun heldere kleur worden ze ook gebruikt als kleurstof in voedingsmiddelen. Als je zelf eens een rode taart of cake wilt bakken, kun je een beetje rode bietensap gebruiken. Dit geeft je baksel een mooie rode kleur.
Samenvatting
Rode bieten zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Door de nitraten zou het nog meer gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk en bijdragen aan een goede hersen gezondheid. Helaas moeten we nog even afwachten of dit echt klopt.
Zijn rode bieten uit pot gezond?
Je vraagt je misschien af: ‘Hoe zit het dan met rode bieten uit een pot?’ Of rode bieten uit een pot gezond zijn, hangt af van het type pot dat wordt gebruikt. Er zijn varianten waarbij veel onnodige stoffen worden toegevoegd, waardoor ze niet meer als gezond worden beschouwd.
Denk hierbij aan toevoegingen zoals suiker en zout. Het is belangrijk om de etiketten goed te lezen en te kiezen voor potvarianten zonder deze ongewenste toevoegingen, om zo de gezonde eigenschappen van rode bieten te behouden.
Is rauwe rode biet gezond?
En hoe zit het met rauwe rode bieten? Zijn die gezonder dan de gekookte versie? Het antwoord is: Jazeker.
Rauwe rode bieten zijn eigenlijk zelfs gezonder dan gekookte rode bieten, omdat tijdens het koken veel vitamines en mineralen verloren gaan in het kookvocht. Geniet van rauwe bieten door bijvoorbeeld een salade met rauwe rode bieten te maken.
Houd je niet van rauwe bieten? Kies dan voor geroosterde bieten. Ook deze variant is rijker aan voedingsstoffen dan gekookte rode biet. Een andere optie is het stomen van rode bieten, waardoor er meer voedingsstoffen behouden blijven.
Op deze manier kun je nog steeds profiteren van de gezonde eigenschappen van rode bieten, zelfs als je ze niet rauw wilt eten.
Is rode bietensap gezond?
Als bieten gezond zijn, dan zou rode bietensap ook gezond moeten zijn, toch? Of dat echt zo is lees je in ons artikel rode bietensap en gezondheid. We geven je alvast een tipje van de sluier: rode bieten zijn gezonder dan rode bietensap.
Helpt rode bieten met afvallen?
Ik hoor je al denken: ‘Kunnen rode bieten me helpen met afvallen?’ Goed nieuws, dat kunnen ze zeker. Rode bieten bevatten veel vezels, die kunnen zorgen voor een verzadigd gevoel. Bovendien bevatten ze heel weinig calorieën, waardoor je gemakkelijk meer kunt eten zonder veel extra calorieën binnen te krijgen.
Als je wilt afvallen, is rode bietensap nog handiger, toch? Het is makkelijk te drinken en je kunt er snel van genieten. Maar is rode bietensap wel een goed idee als je wilt afvallen?
Lees het in ons artikel over rode bietensap en gezondheid. Wil je meteen aan de slag met afvallen? Volg dan onze gratis afslanktraining.
Hoeveel rode bieten mag je per dag?
Als jij wilt weten hoeveel rode bieten je per dag mag eten, dan hebben we eigenlijk geen maximum richtlijn. Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks minstens 250 gram groenten te eten. Echter, je mag zeker meer groenten eten.
Dit advies is relatief laag gesteld, omdat veel mensen al aanzienlijk minder dan 250 gram groenten consumeren. Op deze manier wordt de drempel verlaagd om meer groenten te eten.
Het is echter ook belangrijk om te variëren in de soorten groenten die je consumeert. Het is gezond om verschillende groenten te eten.
Bijvoorbeeld, bereid rode bieten in een salade met andere groenten, zoals bloemkool. Op die manier krijg je een divers scala aan voedingsstoffen binnen. Het is ook erg lekker om rode bieten te roosteren met ui.
Conclusie
Rauwe bieten en gekookte bieten zijn erg gezond. Ze bevatten zeer weinig calorieën, maar tegelijkertijd wel veel voedingsvezels. Ook zitten ze boordevol vitamines en mineralen. Door de nitraten heeft het eten van rode bieten mogelijk nog meer extra gezondheidsvoordelen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen welke van de beweerde gezondheidsvoordelen echt kloppen.
Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? En wil jij op een gezonde en duurzame manier afvallen en je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?
Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Tijdens ons programma van slechts 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een beter gevoel in je lichaam. Klaar met de 3 weken maar nog niet tevreden? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal tevreden bent
En het mooiste is: je hoeft het niet alleen te doen!
Onze actieve Facebook-community brengt je in contact met meer dan 6000 vrouwen die het programma al met succes hebben afgerond. Hier vind je alle steun en motivatie die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.
Wij geven je alles wat je nodig hebt om dit jouw allerlaatste afslankreis ooit te maken. Doe vandaag nog mee en zet de eerste stap naar een gezonder en gelukkiger leven. Want jij verdient het om je weer tevreden te voelen met je lichaam en gezondheid.
Bronvermelding2. https://mijn.voedingscentrum.nl/nl/eetmeter/
3. https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2015/11/04/richtlijnen-goede-voeding-2015
4. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kalium.aspx
5. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/mangaan.aspx
6. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33096647/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295087/
10. https://www.veggipedia.nl/veggieblogs/welke-groenten-en-fruit-zijn-het-meest-gezond
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31553287/
12. https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/medicijnen-bij-hart-en-vaatziekten/de-geneesmiddelen/nitraten
Deel dit artikel met je maatjes