Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ontdek Jouw Hormoontype!

Doe de quiz, stel je hormoontype vast en ontdek welke voeding en beweging jouw lichaam nodig heeft.

Hoe gezond is sojayoghurt? Alles wat je moet weten

Author Image
Geschreven door:
Laatst bijgewerkt op
Dit artikel is gecontroleerd door: Claire Orth, Diëtist
Een gemiddelde supermarkt heeft ontzettend veel verschillende yoghurt- en kwarkvarianten. Daartussen staan ook heel wat plantaardige varianten. Maar zijn ze wel gezond? In dit artikel gaan we in op sojayoghurt. Wat zijn de gezondheidsvoordelen? En is het écht beter dan yoghurt gemaakt van koemelk?
Is sojayoghurt gezond of niet? Dat lees je in dit artikel.
Laatste update:
Wetenschappelijk_onderbouwd1

Wetenschappelijk onderbouwd

Gecontroleerd_door_expert1

Gecontroleerd door expert

Laatste_update1

Laatste update:

Deel dit artikel met je maatjes

Is sojayoghurt gezond?

We kunnen lang en breed uitweiden over de vraag of sojayoghurt gezond is, maar het simpele antwoord is: ja. Veel plantaardige yoghurts zijn qua voedingswaarden en voedingsstoffen niet heel veel gezonder dan yoghurt van koemelk, maar sojayoghurt is dat wel.

Sojayoghurt is qua eiwitten vergelijkbaar met yoghurt van koeienmelk, maar heeft daarentegen veel minder ongezonde verzadigde vetzuren. De vetten in sojamelk zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Studies tonen aan dat dit soort vet goed is voor het cholesterol [1].

Ook blijkt uit een review (kritische beoordeling) van 11 studies dat de isoflavonen in soja niet alleen het slechte cholesterol (LDL cholesterol) kunnen verlagen, maar ook kunnen zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel [2].

Samenvatting
Sojayoghurt – een plantaardige versie van traditionele yoghurt – is gezond.

Wat is sojayoghurt precies?

Sojayoghurt is een plantaardige yoghurt gemaakt van – je raadt het al – sojabonen. Deze worden verwerkt tot sojamelk, een plantaardige melk. Er wordt geen dierlijke melk gebruikt voor de productie van sojayoghurt. Daarom kunnen mensen die lactose-intolerant, een koemelkeiwitallergie hebben of veganistisch zijn deze yoghurt gewoon eten.

Omdat er geen dieren worden gebruikt voor de productie van sojayoghurt, is het een stuk duurzamer dan yoghurt van koemelk (of “gewone yoghurt”) of geitenmelk.

Net als yoghurt van koemelk, is ook sojayoghurt een gefermenteerd product. Er worden bepaalde bacteriën toegevoegd aan sojamelk die de fermentatie veroorzaken: ze zetten suikers om in melkzuur. Zo krijgt het goedje een yoghurtachtige smaak en een dikkere, gladde textuur.

Samenvatting
Sojayoghurt ontstaat als je sojamelk – gemaakt van sojabonen – laat fermenteren met bepaalde bacteriën. Zo ontstaat een product met een yoghurtachtige smaak en een dikke, gladde textuur. Het is één van de vele plantaardige varianten van yoghurt.

De voedingswaarde van sojayoghurt

Omdat veel mensen sojayoghurt gebruiken als alternatief voor yoghurt van koemelk, vergelijken we de voedingswaarde van sojayoghurt met yoghurt van koemelk.

100 gram sojayoghurt, ongezoet 3100 gram volle yoghurt van koemelk
Energie47 kilocalorieën56 kilocalorieën
Vet2,3 gram2,7 gram
Waarvan verzadigd0,3 gram1,8 gram
Koolhydraten0 gram3,4 gram
Waarvan suikers0 gram2,7 gram
Vezels1 gram0 gram
Eiwit4 gram3,8 gram
Zout0,3 gram<0,1 gram

Je ziet dat sojayoghurt wat minder calorieën, vet (voornamelijk onverzadigd vet) en suikers bevat dan yoghurt van koemelk en net ietsje meer eiwitten. Ook bevat het een kleine hoeveelheid vezels, in tegenstelling tot koemelk.

Volg je een (koolhydraatarm) dieet, dan kun je dus beter sojayoghurt eten dan dierlijke yoghurt. Wil je kennismaken met het hypereffectieve koolhydraatarme dieet van Een Maatje Minder? Volg dan onze gratis training. 

Samenvatting
Sojayoghurt bevat minder calorieën, vetten en suikers dan yoghurt van koemelk en ietsje meer eiwitten. Ook bevat het vezels, in tegenstelling tot koemelkyoghurt.

De voedingsstoffen in sojayoghurt

Laten we ook de voedingsstoffen van sojayoghurt vergelijken met die van koemelk.

Voedingsstof100 gram sojayoghurt100 gram volle yoghurt van koemelkAanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)
Kalium70 mg159 mg3500 mg
Calcium120 mg145 mgMannen en vrouwen 18-24 jaar: 1000 mgMannen 25-69 jaar en vrouwen 25-49 jaar 950 mgVrouwen 60-69 jaar 1100 mg
Magnesium50 mg12 mgMannen 350 mgVrouwen 300 mg
IJzer0,3 mg0 mgMannen en vrouwen die niet menstrueren 11 gVrouwen die wel menstrueren 16 mg*
Selenium0 μg2 μg70 μg
Vitamine A10 μg30 μgMannen 800 μgVrouwen 680 μg
Vitamine D0,8 μg0 μg10 μg>70 jaarMensen met een getinte huidMensen die weinig buiten komen en/of hun handen en gezicht bedekken 20 μg
Vitamine E0 mg0,1 μgMannen 13 mgVrouwen 11 mg
Thiamine (vitamine B1)0,02 mg0,02 μg0,1 mg
Riboflavine (vitamine B2)0 mg0,17 μg1,6 mg
VItamine b 60 mg0,03 μgMannen en vrouwen 1,5 mgMannen >50 jaar 1,8 mg
Foliumzuur14 μg13 μg300 μgZwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 400 μg
Vitamine B120,38 μg0,22 μg2,8 μg
Niacine0 mg0,1 μg16 mg
Vitamine C0 mg0 μg75 mg
Jodium0 μg 15 μg150 μgZwangere vrouwen en/of vrouwen die borstvoeding geven 200 μg [3].

Je ziet dat sojayoghurt op sommige vlakken beter scoort dan yoghurt van koemelk en op sommige vlakken ietsje slechter.

Zo bevat sojayoghurt minder kalium en ietsje minder calcium, maar daarentegen wel veel meer magnesium en vitamine B12. B12 en calcium worden vaak toegevoegd aan sojayoghurt, om het gezonder te maken.

Samenvatting
Sojayoghurt bevat veel magnesium en vitamine B12.

De gezondheidsvoordelen van sojayoghurt

Sojayoghurt biedt een aantal gezondheidsvoordelen. We zetten ze uiteen.

Sojayoghurt bevat veel eiwitten

Sojayoghurt is enorm eiwitrijk. Eiwitten zijn een belangrijke bouwstof van ons lichaam. Eiwitten bestaan uit aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam.

Ze helpen om je spierweefsel in stand te houden, bijvoorbeeld als je afvalt. Als je veel krachtsport doet, helpen ze met spieropbouw. Tijdens ziekte helpen ze je herstellen. 

Ook helpen eiwitten om op gewicht te blijven. Ze geven je namelijk een verzadigd gevoel.

Lage glycemische index

Sojayoghurt bevat weinig suikers, ook wel snelle koolhydraten genoemd. Het wordt dus langzaam door je lichaam opgenomen. We zeggen dan ook wel: dit voedingsmiddel heeft een lage glycemische index.

Voeding met een lage glycemische index laat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen. Een stabielere bloedsuikerspiegel is gezond en het helpt je langer een verzadigd gevoel te houden [4].

Let er wel op dat je de ongezoete variant kiest. Aan gezoete sojayoghurt zijn suikers toegevoegd, wat niet zo gezond is.

Samenvatting
Sojayoghurt bevat veel eiwitten en heeft een lage glycemische index. Daarmee helpt sojayoghurt bij spierbehoud en -opbouw. Ook kan het je helpen pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Sojayoghurt is beter voor planeet en dier

Er bestaan misvattingen dat de Amazone wordt gekapt om sojayoghurt te kunnen produceren, maar in werkelijkheid wordt de soja die wordt gebruikt voor sojayoghurt vaak lokaal verbouwd in Europa en Noord-Amerika [5]. 

Dat wil echter niet zeggen dat de wereldwijde sojaproductie geen milieuproblemen met zich meebrengt. 

Een aanzienlijk deel van de wereldwijde sojaproductie, voornamelijk gebruikt voor dierenvoer zoals dat voor melkkoeien, wordt geïmporteerd uit landen waar ontbossing, inclusief het kappen van oerbossen en tropische wouden, een groot probleem is. 

Daarom is het belangrijk om bij de keuze van je sojayoghurt aandacht te besteden aan de herkomst van de sojabonen en, indien mogelijk, te kiezen voor duurzame merken die zich inzetten voor verantwoorde landbouwpraktijken.

Daarnaast wordt er bij de productie van één glas koemelk drie keer zoveel CO2 uitgestoten dan bij sojamelk [6].

Eet je dus graag een bakje yoghurt in de ochtend en vind je een leefbare wereld en dierenwelzijn belangrijk? Dan is sojayoghurt een uitstekende keus. Ook als je af en toe sojayoghurt kiest in plaats van yoghurt van dierlijke melk, draag je al een steentje bij. 

Samenvatting
Vind je duurzaamheid en dierenwelzijn belangrijk? Dan kun je beter sojayoghurt kiezen dan dierlijke yoghurt. Er worden minder tropische wouden gekapt voor de productie van sojayoghurt, de CO2-uitstoot is lager en er vindt geen dierenleed plaats.

Helpt sojayoghurt met afvallen?

Sojayoghurt bevat weinig vet en is van nature caloriearm. Ook zitten er weinig snelle koolhydraten in sojayoghurt.

Kies wel voor ongezoete sojayoghurt als je wil afvallen. En al helemaal als je een koolhydraatarm dieet volgt.

Wil je meer weten over afvallen met sojayoghurt? In ons uitgebreide artikel leer je er alles over!

Conclusie

Sojayoghurt is een gezonde, plantaardige yoghurt. Het is gemaakt van gefermenteerde soja. Het heeft hierdoor een yoghurtachtige smaak, textuur en dikte.

Yoghurt bevat weinig calorieën, vetten en suikers en veel eiwitten. Het is dus een goed alternatief voor “gewone yoghurt”. Vooral als je wil afvallen.

Bovendien is sojayoghurt beter voor onze planeet en vindt er voor de productie geen dierenleed plaats.

Wil je meer weten over gezonde voedingsmiddelen, omdat je wil afvallen? Wil je je weer goed voelen in je eigen lichaam, maar heb je geen idee waar je moet beginnen?

Onze 3 Weken Afslank Challenge is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.

Tijdens ons programma van 3 weken word je stap-voor-stap begeleid naar een gezonder gewicht en een prettiger gevoel in je eigen lichaam. Klaar met de 3 weken challenge? Dan kan je het programma kosteloos herhalen totdat je helemaal blij bent met je figuur.

Je doet het niet alleen: duizenden vrouwen doen mee. Jullie helpen elkaar in onze Facebook-community.

3 weken afslank Challenge Mock up nieuw bonus 1200 × 1200px 1200 × 800px 1200 × 700px
Bronvermelding

Deel dit artikel met je maatjes

Onze nieuwste artikelen

2 reacties

  1. Ohja, en even ter aanvulling.
    De ongezoete soja yoghurt heeft wel een A op de nutri-score en per 100g maar 0,02g zout!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *